Kirjoittaja Aihe: TM RM 6-2011 ILVE testi  (Luettu 56954 kertaa)

Poissa Jones

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 624
Vs: TM RM 6-2011 ILVE testi
« Vastaus #45 : 07.07.11 - klo:13:50 »
Vaikka testistä on kysymys mutta kun ilmoitetaan hankintahinta, olisi ollut kohtuullista ottaa jotenkin kantaa hankintojen kannattavuuteen ja järkevyyteen eri tapauksissa. Esimerkiksi jos VILP hankintahinta asennettuna on 12.000 Euroa ja sillä saavutettava energiansäästö on n. 2700 kWh/a  jolloin takaisinmaksuaika on nyky energiahinnoilla selvästi yli 30 vuotta, olisi tällainen "pikkuseikka" voinut olla mainitsemisen arvoinen.

Smiley211007
Ei voi odottaakkaan kovin kriittistä suhtautumista, kun tietää kuinka suurilla rahoilla mainostajat osallistuvat "lehden tekoon". Suurin osa kyseisen lehden mainostuotoista tulee käsittääkseni nimenomaan pumppujen myyjiltä/maahantuojilta.

Poissa Jones

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 624
Vs: TM RM 6-2011 ILVE testi
« Vastaus #46 : 07.07.11 - klo:13:51 »
Sanyoa testijärjestelyt(pumpulta vaadittu korkea lämpötila) suosivat, koska sen lämpökerroin on parhaimmillaan suurella lämpötilaerolla ja matalalla lämmitysjärjestelmän paluuveden lämmöllä. Oletan ainakin, että paluuveden lämpötila on saatu alas kuristamalla virtaama pieneksi, sillä muuten pumput eivät olisi suoriutuneet testistä lainkaan. Kävin lukaisemassa pikaisesti kirjastossa kyseisen testin, en huomannut mainintaa paluuveden lämmöistä. "Lämmitysjärjestelmä" olisi pitänyt säätää joka pumpulle niin, että kyseinen pumppu toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Ehkä myös IVT(+muut) olisi saatu mukaan, ellei testijärjestelyt olisi heikentäneet sen suoritusta suhteessa esim. Sanyoon.

Osasin odottaa Sanyon osalta haamusuoritusta, olihan Ahlsellin osalta testissä suuret panokset, kun tiedossa oli kuluttajariitalautakunnan päätöksen lisäksi mahdolliset oikeudenkäynnit. Tuskin olisi Sanyon pumppu saanut olla mukana testissä, mikäli odotettavissa olisi ollut huonot testitulokset. Nythän tulos oli parempi, kuin Sanyolla on saavutettu tosielämän testeissä ja vieläpä lattialämmityskohteissa, joissa on pyritty maksimoimaan säästöt lämmitysjärjestelmän ja pumpun säädöillä! Lämmitysjärjestelmän paluuveden lämpö käytännössä määrittää pumpulle menevän veden lämpötilan(pumpulle menevä hieman lämpimämpää), ellei käyttövettä käytetä ylettömästi.

Poissa janti

 • ILPin purkaja
 • Foorumin ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 24507
Vs: TM RM 6-2011 ILVE testi
« Vastaus #47 : 07.07.11 - klo:14:22 »
Oletan ainakin, että paluuveden lämpötila on saatu alas kuristamalla virtaama pieneksi, sillä muuten pumput eivät olisi suoriutuneet testistä lainkaan. Kävin lukaisemassa pikaisesti kirjastossa kyseisen testin, en huomannut mainintaa paluuveden lämmöistä.

Paluuveden lämpötilan voisi laskea kullekin laitteille noissa testipisteistä kun tiedetään teho ja lähtölämpötila. Ilmeisesti käytössä oli kunkin VILPin oma kiertopumppu, sen nopeusasetuksesta ei ole tietoa. Puskurisäiliö tasasi paluuveden lämpötilaa.

Miksi vajaatehoinen Toshiba (tosiaankin 1-vaiheinen) päästettiin testiin? Nyt -20C se ei sähkövastuksella (6 kW) pystynyt tuottamaan kaikkea talon kuluttamaa lämpöenergiaa (8,3 kW).
« Viimeksi muokattu: 07.07.11 - klo:14:36 kirjoittanut janti »

Poissa Aippi

 • Kylmäkalle
 • *****
 • Viestejä: 1432
Vs: TM RM 6-2011 ILVE testi
« Vastaus #48 : 07.07.11 - klo:19:46 »
Keskustelin tänään Carrierin kaverin kanssa ja hän ihmetteli miksi muut laitteet olivat 11 kW laitteita kun testiin pyydettiin laitevalmistajilta nimen omaan 8 kW laitteet.

allu

 • Vieras
Vs: TM RM 6-2011 ILVE testi
« Vastaus #49 : 11.07.11 - klo:10:10 »
testi on muutoin mainio, ainoastaan yksi kohta saa VILPit näyttäytymään turhan huonossa valossa todellisuuteen nähden. Jos koejärjestelyä erityisesti pelkän käyttöveden teossa nimittäin verrataan suoraan sähköön, niin siinähän ei COP olisi 1, vaan selvästi alle, koska hukkalämpöä tulee 55-asteisen (tai yli) varaajan sekä putkien osalta. Nämä ”aina toteutuvat” hukat ovat testissä sisällä lämpöpumpun arvoissa, ja vaikka testissä ei sinänsä sanota, että sähkön COP olisi 1, kuitenkin alitajuisesti niin tulee ajateltua – puhumattakaan siitä, että öljylämmityksessä on kesällä käyttövettä tehtäessä TODELLA paljon hukkaa, jos käyttöveden kulutus pientä, siitä 90-asteisesta kattilasta karkaa hyvin iso osa tehdystä energiasta pannuhuoneeseen ja harakoille. Tämä tarkoittaa sitä, että tulos COP=1 käyttövedessä RM:n testissä säästää jo selvästi verrattuna suoraan sähköön tai varsinkaan öljyyn.

Tästä olisi ehkä kokeen raportointiin kaivannut jos ei välttämättä laskelmia, niin jonkunlaista tietolaatikkoa. Tyyliin COP=1 säästää kesällä.

Näin on minulla juuri käynyt: vaihto lämpimänä vuodenaikana öljystä VILPiin + tulistimeen toi arviolta isommat säästöt johtuen karkaavan lämmön pienemmästä määrästä kuin noista pumppaus-COPeista. Hihavakiolla heittäen öljykattilan COP on voinut olla pelkässä käyttövedessä jotain 0,2-0,5 välillä, jos COP lasketaan lämpöarvosta vs. sinne käyttöveteen hyödyksi tullut lämpö.


Poissa pori

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 211
Vs: TM RM 6-2011 ILVE testi
« Vastaus #50 : 17.08.11 - klo:21:51 »
TM Rakennusmaailma 6/11 lehdessä vilp testaus. Cop alkaa laske jo +2 kuin lehmän häntä ja menee jopa alle 1 cop:in. Lupaavat enemmän tehoja, mitä lähtee.
Sanyo cop:pi menee miinukselle +18 asteessa ja Toshiba n. -17. On aika kapea alue, jossa laitteet toimivat. Surkeita laitteita.
« Viimeksi muokattu: 17.08.11 - klo:21:55 kirjoittanut pori »

Poissa Yaesu

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 26
Vs: TM RM 6-2011 ILVE testi
« Vastaus #51 : 28.08.11 - klo:12:18 »
Aihetta seuranneen otin ja luin sen RM:n testin läpi. Siinähän annetaa pumpuille ihan liian suurta kuormaa siihen nähden mitä ne joutuvat kokemaan normi oloissa siis lämmittäessä taloa. Ihmekkö tuo että mitsu pukkasi sinne puskuri varaajan ja toinen ihme että daikkini taisteli voittoon ilman varaajaa. Eihän koneet pääse ollenkaan niihin "prosessien"  normi käyrille jossa alkaa paluu vesi lämmetä ja kone ajelemaan itteään osateholle tai viisaimmat jopa tiputtavat kiertovesipumpun nopeytta alemmas kun seuraavat veden delta T:tä. Tämä testi taas kertoo sen että TM:mä on innokas testaaja ja työtäähän he tekevät......on myös muistettava että jotenkinha on ne koneet saatava tastattua jotta saavat jutun mytyä ja lehti käy taas kaupaksi. Ovat alallaan ammattilaisia mutta ihmettelen miten eivät pane konetta suhteessa oikeaan kuormaan ja anna sen joskus mennä katkolle niinkuin normioloissa kun saavutetaan tarvittava lämmön tarve. Jään mielen kiinnolla odottamaan sitä TM:n testi jossa testataan autoja neljänkymmenen asteen kulmassa olevaan ylämäkeen joka on sata kilometriä pitkä ja tietenkin kaasupohjassa kaikki.......kiinnostas nähdä mikä auto merkki on voittaja. Toinen hyvä esimerkki kyseisen lehden testeistä moottori kelkat tässä jokuvuosi sitten.....taisivat olla retki vai vapaajan kelkkoja mitä testasivat.....jokeinen merkki oli edustettu 2T moottoreila paitsi yamaha sitten olikin ssaanut ujutettu sinne nelarin.....no yllätyt yllätys se oli ylivoimaisesti pieni ruokasin ja jne......eli ei ne testissä olevat kamppeet aina ole niin samanlaisia testattavia.....mutta olihan tastaajilla mukava viikko pohjosessa kun on tunturien yö elämä ja palkkajuoksee niin kuin päivärahatkin..... Työtäänhän ne vain tekee sen kummemin kun eivät ole vastuussa siitä......kuluttja ite päättäköön onko testin uhri.....oho....tulipas taas raapustettua mutta ei saa loukkaantua nämä vaan on mun kokemuksia ja mielipiteitä.....

Poissa VesA

 • Foorumin ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 13074
Vs: TM RM 6-2011 ILVE testi
« Vastaus #52 : 28.08.11 - klo:12:42 »
Ei RM:ssä ole ihan luonnollisista syistä kovin kummoista näkemystä mutta kyllähän nämä testit paranevat pikkuhiljaa.

Mikä hyvänsä keskuslämmitystesti pitäisi toki ajaa melko mutkikkaalla simulaatiolla jotain mallitaloa matkien ennenkuin todellisen vertailun pystyy tekemään. Solarshopin labra sopisi siihen paremmin kuin Vakolan. Koitapas Solar vuokrata se TM:lle seuraavaan testiin, tulee harrastustakin vähän kuitattua.
2 * Argo AWI35AHL
Ultimate 8 Pro Basic ( Gree )
Ultimate 10 Inverter ( Midea )
Vaillant VWS141/2