Kirjoittaja Aihe: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon  (Luettu 34306 kertaa)

Poissa Simbley

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 13
Heips, kaipaisin tietoa kerrostaloon sopivasta ilmastointilaitteesta. Vuokrakämppä, joten ILP ei tule kyseeseen.

 Töissä on siirrettävä ilmastointilaite, jossa putki viety poistoilmakanavaan. Laite on muistaakseni Onnline merkkinen ja käytännössä siitä ei ole huoneen lämpötilan kannalta mitään hyötyä, mutta istun siinä ilmavirran edessä. ;)

 nyt olen miettinyt, ostaisinko kotiin jonkun laitteen. Tuulettaa pystyy kohtuu hyvin, mutta jos ulkolämpö alkaa olla 20 astetta tuulettamalla ei saa enää mitään iloa. Makuuhuoneessa lisäksi ikkuna vaatekaappinurkassa eli juuri toisella puolella kuin sänky. Onko näissä siirrettävissä hyviä laitteita? Argo ulisse cla 13 kai toimii, mutta on kyllä KALLIS! Eli voinko saada about samat tehot jostakin pienemmästä ja halvemmasta laitteesta? Esim olimpia..?? Katselin hintoja, ja varteenotettavan oloiset olivat lähempänä 700-1000 euroa elinkannattaako säästää se 500-700 ja ostaa halvempi laite? Ulisse taitaa maksaa kesällä n 1600. Että kaduttaa etten hankkinut sitä halvemmAlla pari kk sitten! En oikein usko 300 euron laitteisiin työpaikan kokemusten jälkeen.

 Kissojen takia ikkunoissa on verkot, eli en niistä pysty alkaa työntää letkuja ulos. Toisaalta kovin usein ei taida öisin olla lähes 20 astetta eli mietin kannattako investoida laitteeseen. En oikein osaa sanoa, mutta makuuhuoneessa on aina vähintään 3 astetta lämpimämpää kuin ulkona. Nukun parhaiten viileässsä ja kovin lämpimässä en ollenkaan ja tuollaiset laitteet kai kestävät useita vuosia tai kymmenenkin vuotta? Eli kannattako investoida argo iloiseen vai ajaako joku halvempi saman asian?

Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6858
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #1 : 14.07.14 - klo:23:22 »
Eli voinko saada about samat tehot jostakin pienemmästä ja halvemmasta laitteesta? Esim olimpia..?? Katselin hintoja, ja varteenotettavan oloiset olivat lähempänä 700-1000 euroa elinkannattaako säästää se 500-700 ja ostaa halvempi laite? Ulisse taitaa maksaa kesällä n 1600.
Noita halvempia  vehkeitä (ja yleensäkin hormiin puhaltavia) tarvitaan kaksi vastaavan tehon saavuttamiseksi, mutta halvimpia voi toki saada neljä tai kuusikin tuollaisen Argo Ulisse 13:n hinnalla. Toisaalta tehokkaimpien hormikytkentäisten laitteiden teho vetää periaatteessa vertoja "split"-laitteelle.

Toki halvasta vehkeestä (tai kahdesta) pitäisi ensin muokata "käyttökelpoinen", eli "asentaa" laite avoimen ikkunan alle, rakentaa ympärille kotelo, joka sallii ilman pääsyn koneelle vain ikkunan alaosasta, sisältää (aukon kokoisen) tiiviin kanavanpätkän, josta jäähdytetty  ilma pääsee vain sisälle, sekä tiivistelevyn, joka sulkee ikkuna-aukon yläosan ja jota kautta myös lämpimän lauhdutusilman poistoputki johdetaan yläviistoon ulos  (aivan ylös voi jättää pienehkön aukon ylimääräisen tuloilman tasaamiseksi ja mahdollisimman ylhäältähän lähtee lämpimintä poistoilmaa; toisaalta myös tuloilmakoteloon voi jättää pienen aukon vastaavaa tarkoitusta varten; toki ylimääräisen ilman johtaminen muualle huoneistoon on järkevämpää).

Kaikissa tilanteissa tuollaisen tekeminen ei onnistu, mutta jos onnistuu, niin riittävän puhtaalla alueella (jossa ei savua, katupölyä tms. ; tai sitten systeemiin on vielä lisätty tuloilmalle isokokoinen suodatin) tuollainenkin toimii hyvin käytännössä, kunhan laite on riittävän tehokas tai laitteita on kaksi (pienimpien hormijäähdyttimien periaatteellinen jäähdytysteho on luokkaa 7[000 BTU], kun taas Argo Ulissella 13[000 BTU]). Konstruktiolla myös laitteen äänitasoa voi pudottaa huomattavasti (luultavasti on mahdollista päästä lähelle halvimpien ILPpien äänitasoa ja A.U.:n ohitse).

Käytännössä nuo Argo Ulissen joustavat putket ovat sen akilleenkantapää, joten hormijäähdytin saattaa käytännössä olla kestävämpi (saattaa kestää jopa vuosikymmeniä normaalikäyttöä, jos laitteen vain puhdistaa perusteellisesti sisältä muutaman vuoden välein). Hormijäähdyttimen kylmäainepuolihan on tehtaalla kokonaan kovajuotettu kompakti metallirakennelma kodin kylmäkalusteiden tapaan. Hormijäähdytin saattaa yöaikaan myös olla yllättävänkin tehokas sellaisenaankin, koska se vetää ulkoa korvausilmaa, jonka lämpötila on tuolloin yleensä sisäilmaa viileämpää.

PS. Olen itse käyttänyt kuluvana kesänä hormijäähdytintä yksittäisen makuuhuoneen lisäviilentäjä niin, että kone painaa kylmää ilmaa seinässä olevan aukon lävitse kylmäilmakanavan päälle tiiviisti liimatun putken kautta. Lämmin ilma on puolestaan mennyt suoraan suurempaan sisätilaan, josta kaksi ILPiä on poistanut lämmön "pellolle". Tuo nyt on lähinnä koekytkentä, jolla kehittelen hiljaista ja edullista yhden huoneen lisäviilentäjää, eli tarkoitus on ratkaista lämmön poisto nykykoekappaletta energiataloudellisemmin. Tuolla saa huoneen lämpötilaa pudotetuksi vielä usealla asteella alemmaksi kuin ILPien jäähdyttämissä tiloissa (ILPien teho riittää sinällään kaikissa tilanteissa sijoitustilansa jäähdytykseen tavoitearvoon).
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämpö, passiivimaajäähdytys-/-lämmitys huonekohtaisilla puhallinkonvektoreilla ja tuloilmakennoilla. Poistoilmanvaihto. Mökillä ilppejä.

Poissa Simbley

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 13
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #2 : 15.07.14 - klo:13:17 »
OK, kiitos kommenteista. Onko noihin hormilaitteisiin mitään suosituksia? Mikä oikeasti toimisi?

Mietin asiaa, vaikka tuo rakentelu lienee käytännössä aika vaikea toteuttaa, koska systeemi olisi rakennettava vaatekaapin oven eteen ja putkien takia vaikea liikuteltava. Noissa laitteissa, mitä olen nähnyt se poistoputken on ollut tulikuuma, ja lämmittänyt huoneilmaa niin paljon, ettei koko huoneen lämpötila ole laskenut ollenkaan. Kokemuksia kolmesta tällaisesta, kaikissa tuloilma ollut huoneistosta sisältä. Toisaalta kun laitetta eniten tarvitsisi, ulkoa tulevakin korvausilma on aika lämmintä. Hormiin en itse pysty laitetta kytkemään, koska on vain yksi poistoilmakanava vessassa. Onko laitteen merkillä väliä vai onko tehottomuus johtunut lämpimästä korvausilmasta? Vai muusta? Mietin, että sellainen 500 eurojakin on aika kova hinta, jos laite laskee lämpötilaa yhden asteen niin kuin yhden exäni tapauksessa pitkän mokaamisen

Olin sijoituspaikaksi harkinnut alunperin olohuonetta/keittiötä eli laite olisi parvekkeen oven vieressä avokeittiössä. Laitteelle olisi käyttöä myös päiväsaikaan, jos teen töitä/loma-aikaan.

Poissa Pähkäilijä

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 1257
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #3 : 15.07.14 - klo:14:34 »

 Kissojen takia ikkunoissa on verkot, eli en niistä pysty alkaa työntää letkuja ulos.

Täällä on poistoputki verkkoa päin ja tokihan tuo ahdistaa mutta ihan hyvin työntää ilman ulos, loppuosa ikkunasta on peitetty ettei kuumaa ilmaa sitä kautta tule sisälle. Täällä laitteena on Domesto 8000 btu

http://arvostelut.verkkokauppa.com/3673-fi_fi/144024/domesto-domesto-8000-btu-ilmastointilaite-reviews/reviews.htm?sort=helpfulness

ei mopolla moottoritielle eli koko rakennuksen jäähdytykseen ei tämä käy mutta makkarissa kun pyörittää ennen maatemenoa pari tuntia niin ei helteillä sängyssä olo mene väkisin makaamiseksi.

Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6858
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #4 : 15.07.14 - klo:16:09 »
Onko laitteen merkillä väliä vai onko tehottomuus johtunut lämpimästä korvausilmasta? Vai muusta? Mietin, että sellainen 500 eurojakin on aika kova hinta, jos laite laskee lämpötilaa yhden asteen niin kuin yhden exäni tapauksessa pitkän mokaamisen
Laitteen hinta ei oikeastaan korreloi sen käyttökelpoisuuden kanssa. Itsellä on varsin hyviä kokemuksia halvimmasta Bauhausin myymästä 7000BTU:n jäähdyttimestä, josta maksoin sesongin jälkeen 200 euroa (samaa näkyi kesäkuussa olevan kaupan hintaan 250 euroa). Siinä nimittäin on julmetun tehokas lauhdutuspuhallin, mikä on loppujen lopuksi laitteen tärkein ominaisuus pitkän poistohormin yhteydessä, erilliset puhaltimet jäähdytysilmalle ja lauhdutukselle (jälkimmäinen ei turhaan vedä lämmintä ilmaa ulkoa silloin, kun kompressori seisoo), toimiva haihdutus lauhdutusilmaan jne. Valitettavasti sitten tehokas puhallin aiheuttaa ääntäkin, mutta poistoputken kun eristää, ääntä kuuluu vain loppupäästä. Tuollainen 7000BTU vastaa sitten vain runsaan 2kW:n jäähdytystehoa, mikä ei ole järin paljon, mutta riittää hyvin pieneen huoneeseen, johon aurinko ei paista suoraan iltapäivällä tai huone kuumene muusta syystä poikkeuksellisen voimakkaasti.

Nuo poistoputket kannattaa aivan ehdottomasti vuorata sopivalla solumuovieristeellä (kierrettävää mattoa saa rautakaupoista) tai eristää jotenkin muuten, jottei lämpö vuoda takaisin. Korvausilma ei välttämättä yöllä muodostu ongelmaksi, kunhan sen johtaa mahdollisimman viileässä ja puhtaassa paikassa raollaan olevasta ikkunasta tai vastaavasta.

On noita vehkeitä tullut hankittua aikojen kuluessa pari muutakin (yksittäisten huoneiden jäähdytykseen ja perheenjäsenille), vaikka pääasiassa jäähdyttelen ilmalämpöpumpuilla.
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämpö, passiivimaajäähdytys-/-lämmitys huonekohtaisilla puhallinkonvektoreilla ja tuloilmakennoilla. Poistoilmanvaihto. Mökillä ilppejä.


Poissa MhG

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 34
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #5 : 15.07.14 - klo:22:07 »
Itsellä on pari kappaletta Olimpia Splendid Issimo 11&12 laitteita, toinen modifioituna kaksiputkiseksi ja toinen alkuperäisenä yksiputkisena. Hyvin ovat jaksaneet laskea asunnon lämpötilaa, ei nuokaan äänettömiä ole tietenkään, mutta äkkiä keväällä tuohon tasaiseen töhinään tottui. Tyytyväinen olen ollut kumpaankin.
http://www.allergia-apu.fi/store/ilman-jaahdytys-ja-lammitys/ilmastointilaitteet/olimpia-splendid-issimo-12-ilmastointilaite_-kompressorin-takuu-3-vuotta-muu-takuu-1-vuosi-p-254.html
Hormilaite nimitys oli kyllä itselle ihan uusia, ei kai näitä kukaan ainakaan kerrostalon hormiin menee kytkemään?

Poissa pökö

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 12359
 • Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #6 : 15.07.14 - klo:22:37 »

Hormilaite nimitys oli kyllä itselle ihan uusia, ei kai näitä kukaan ainakaan kerrostalon hormiin menee kytkemään?
Hormiin vaan kiinni niin lämpö siirtyy kivasti naapuriin ja ketjureaktio on käynnissä
Pökön kulutukset OKT 165/140m2   liukuva 12kk 12,0MWh    ILP Fujitsu asy9lb as. 2/2006 + VILP Gree 9kW 9/2016

Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6858
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #7 : 15.07.14 - klo:22:52 »
Hormilaite nimitys oli kyllä itselle ihan uusia, ei kai näitä kukaan ainakaan kerrostalon hormiin menee kytkemään?
Vanhoihin taloihin on jäänyt käyttämättä puu-uunien ja puuhellojen hormeja tyhjän pantiksi (ja vaikka uunit olisivat jäljellä, niitä käytetään perin harvoin eikä ainakaan kesällä). Noissa on hyvä veto ja jokaisesta tulisijasta on oma hormi katolle piippuun. Nuo sopivat varsin hyvin myös ilmastointilaitteen poistokanavaksi. Uudemmissakin on takkoja ym.

Ei tuollaista laitetta toki pidä koneellisen tuuletuksen yhteishormiin liittää.
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämpö, passiivimaajäähdytys-/-lämmitys huonekohtaisilla puhallinkonvektoreilla ja tuloilmakennoilla. Poistoilmanvaihto. Mökillä ilppejä.

Poissa Simbley

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 13
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #8 : 16.07.14 - klo:11:37 »
Töissä meidän kiinteistöpäällikkö kytki nämä laitteet katossa olevaan poistoilmakanavaan. En tiedä menikö oikein vai väärin, olen näissä teknisissä asioissa aika aloittelija. Normikerrostalossa tuollaiseen ei taida olla tosiaan mahdollisuuksia, tosin onhan tuloilma ihan eri paikoissa kuin poistoilma..?  ??? En kyllä näiden päälle ymmärrä.

Asunnosta voin vielä kertoa, että 50m2 kaksio. Saunan ovi kiinni eli käytännössä pari neliötä pienempi tila. Aika uusi kerrostalo kyseessä.

Olimpiat olisi pienessä alennuksessakin. Kuumeneekonpoistoputki kaikissa malleissa eli se on suositeltavaa aina eristää? Split mallin etu ehkä siinä, että ulos pitää saada se ohut (?) letku oven alta, noissa hormikoneissa pitäisi saada viritettyä yksi tai kaksikin putkea. Lisäksi olen nähnyt sellaisia, joista ei lähde poistoputkia ollenkaan ja viilentiminä niitäkin on myyty.

Tänään näitä voisi lähteä katsomaan. :) onko kukaan tilannut ulkomailta? Näin kallista vehjettä en ehkä uskalla, mutta jos hyviä kokemuksia ja halvempia hintoja niin olen kiinnostunut kyllä.
Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6858
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #9 : 16.07.14 - klo:13:07 »
Olimpiat olisi pienessä alennuksessakin. Kuumeneekonpoistoputki kaikissa malleissa eli se on suositeltavaa aina eristää? Split mallin etu ehkä siinä, että ulos pitää saada se ohut (?) letku oven alta, noissa hormikoneissa pitäisi saada viritettyä yksi tai kaksikin putkea. Lisäksi olen nähnyt sellaisia, joista ei lähde poistoputkia ollenkaan ja viilentiminä niitäkin on myyty.
Uudessa kerrostalossa ei juuri ole muuta mahdollisuutta kuin löytää sopiva avattava ikkuna ja peittää se levyllä, jossa on poistoputken mentävä reikä, sekä tiivistää loput teipillä, pahvinpaloilla jne. Ainakin tuossa koneessa, josta edellä tarkemmin kerroin tuollainen säädettävä levy tuli paketin mukana (jonkinlainen asennuspakkaus on tullut muidenkin hankkimieni ja muuten vastaan tulleiden laitteiden mukana).

Poistoputki kyllä kannattaa joka tapauksessa eristää ja eristäminen on sitä tärkeämpää, mitä pidemmälti poistoputki kulkee jäähdytettävässä tilassa. Tuollaisen split-mallin poistoletku on sitten yllättävän jäykkää ja painavaakin (paineenalaiset kylmäaineputket, sähköjohdot, kondenssiveden poistoputki ja päällyste). Vaikka esim. pölyimurin letku on paksumpaa (toiseen suuntaan), se on mielestäni huomattavasti taipuisampaa ja helpompaa käsitellä kuin tuo split-yksiköiden välinen "lyijyletku", joka muistuttaa ominaisuuksiltaan järeää voimavirtakaapelia.

Markkinoilla on myös "viilentimiä", jotka perustuvat veden haihdutukseen (eivätkä siksi tarvitse jäähdytysilman tai jäähdytysveden kiertoa). Kyllähän nuo kuivaa ilmaa viilentävät, mutta kosteuttahan ne vain tuovat lisää. Eivät nuo mielestäni toimi hyvin Suomessa kuin poikkeustilanteissa (jossakin muualla kuin hyvin eristetyssä kerrostaloasunnossa), Australian autiomaiden ilmastossa ehkä paremmin.
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämpö, passiivimaajäähdytys-/-lämmitys huonekohtaisilla puhallinkonvektoreilla ja tuloilmakennoilla. Poistoilmanvaihto. Mökillä ilppejä.

Poissa pamppu

 • Harrastepumppaaja
 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 1735
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #10 : 16.07.14 - klo:13:14 »
Heips, kaipaisin tietoa kerrostaloon sopivasta ilmastointilaitteesta. Vuokrakämppä, joten ILP ei tule kyseeseen.

Josko sittenkin ILP?
- Jos taloyhtiö ja omistaja on suostuvainen ja jos aiot asua useita vuosia ko. kämpässä, ei se välttämättä tule kalliimmaksi kuin kallis siirrettävä, joka on kuitenkin aika kesy verrattuna oikeaan ILPpiin ja näyttää hirveältä viritykseltä ja pörisee sisällä ilkeästi.
- Jos et aio asua kovin kauaa, voit ehkä päästä omistajan kanssa diilin että saat laitteesta jonkun hyvityksen vuokrasta, kun se sinne kerran jää.
VILP Nibe F2025-10 (lattia), Mitsu FD25 (yläkerta), Panasonic NE9NKE (autotalli/varasto). Naantali 197m2,720m3+60m2

Poissa Simbley

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 13
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #11 : 16.07.14 - klo:15:12 »
Ei ole mitään tietoa kauan täällä asun. Toivottavasti en kovin monta vuotta :) Vuokranantaja ei suostu osallistumaan minkään laitteiden kustannuksiin. Säleverhot sai laittaa sillä edellytyksellä, että ne jäävät ilmaiseksi vuokranantajalle kun muutan pois. >:( omistaja on iso asuntosijpitusyhtiö.

ILP voisi tulla halvemmaksikin, ainoa että joutuisin hankkimaan jonkun isännöitsijän hyväksymän valvojan jne. Epäilen, että kävisi kalliiksi sen takia. Kysyin tätä kun esim. Kylpyhuoneen kaappia pidettiin muutostyönä, joka edellyttää valvojaa. Tästä voi olla kyllä toistakin mieltä, mutta noihin siirrettäviin keskityttävä. Ei tänne mitään tosi hyvää ratkaisua siirrettävillä saa, mutta jos lämpimillä säillä viilentäisi se olisi riittävän hyvä tässä vaiheessa.

Poissa MhG

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 34
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #12 : 16.07.14 - klo:16:16 »
Miten tuon poistoputken lämmittävän vaikutuksen pystyisi laskemaan. Ihan vaan mielenkiinnosta olisi kiva tietää paljon tuo lämmittää tilaa?

Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6858
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #13 : 16.07.14 - klo:16:56 »
Miten tuon poistoputken lämmittävän vaikutuksen pystyisi laskemaan. Ihan vaan mielenkiinnosta olisi kiva tietää paljon tuo lämmittää tilaa?
Itse arvioisin hommaa niin, että oletetaan esim. huoneen lämpötilaksi vajaa 25 ja poistoputken lämpötilaksi 40 astetta (poistoilma on tyypillisesti n. 40 asteista ja voi olettaa, että voimakas ilmavirta lämmittää putken ulkokuorenkin lähes 40 asteiseksi). Sitten vaikkapa 125mm:n putken pinta-ala on on n. 0,4m2 jokaista putken pituusmetriä kohden.

Katsotaan vaikkapa Purmon teknisestä radiaattoriluettelosta seuraavat tiedot:
- Kompaktiradiaattori C11, korkeus 500mm, pituus 1000mm, lämpötilat 45/35/20 (vesi sisään/ulos/huone): tehonluovutusarvio 256W.

Tästähän voimme suunnilleen päätellä, että putki säteilee ja konvektiolla lisäksi siirtyy huoneeseen metriä kohden suunnilleen teholla 0,4 * 256 ~ 100W.

Eli kymmenen metrin poistoputki sisällä heikentää pienen koneen jäähdytystehon arviolta puoleen, olettaen tietysti, että ilmavirta ei samalla kuristu liiaksi (putki nimittäin ylittää pituudeltaan selvästi tyypillisesti suositukset).
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämpö, passiivimaajäähdytys-/-lämmitys huonekohtaisilla puhallinkonvektoreilla ja tuloilmakennoilla. Poistoilmanvaihto. Mökillä ilppejä.

Poissa pökö

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 12359
 • Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon
« Vastaus #14 : 16.07.14 - klo:18:36 »
Kaverilla tuollainen (aika iso) jäähdytin puhalsi lämpimät ilmat tiilihormiin lattian rajasta. Koko hormi lämpesi muutamassa päivässä sen verran että tuntui käteen selkeesti lämpöiseltä, painovoimainen iv: kin innostui tuosta niin että alkoi toimimaan myös kesällä.
Pökön kulutukset OKT 165/140m2   liukuva 12kk 12,0MWh    ILP Fujitsu asy9lb as. 2/2006 + VILP Gree 9kW 9/2016