Kirjoittaja Aihe: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut  (Luettu 24584 kertaa)

Poissa fraatti

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 3189
Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut
« : 17.06.15 - klo:21:40 »
Itse jo hiukan kerkesin epäilemään Fortumin vesivoimaostoksia ja pidän niitä epävarmoina ennenkuin nimet on paperissa...  ::) Muutenkin kehitys venäjällä näyttää luisuvan uutisoinnin ja tapahtumien valossa jatkuvasti epävarmempaan suuntaan....

Lainaus
Kiista Karjalan koskista uhkaa Suomen uutta ydinvoimalaa

Fennovoiman ydinvoimalalupa on vaarassa raueta, jos Fortum ei saa luovutetun alueen vesivoimaloita.

Venäjän valtion hallitsemat energiayhtiöt Gazprom ja Rosatom kahnaavat Karjalan vesivoimasta, mikä samalla pitkittää ratkaisuja Fennovoiman kohtalosta.

Yhtiöt eivät ole Iltalehden saaman tiedon mukaan pystyneet sopimaan ehdoista ja korvauksista, joilla Karjalassa sijaitsevat Gazpromin kosket ja voimalat siirtyvät suomalaisen Fortumin määräysvaltaan.

Osa näistä Fortumin himoitsemista koskista sijaitsee luovutetussa Karjalassa. Fortum on asettanut koskien haltuunsa saamisen ehdoksi sille, että Fortum tulee osaomistajaksi Fennovoiman ydinvoimalaan Pohjois-Pohjanmaalle.

Samalla Fortum pääsisi irti Pietarin alueella toimivasta tappiollisesta energiayhtiöstä, josta Fortum ei ole enää kiinnostunut ja josta se omistaa osan.

Fortum kiristää

Gazprom ei ole ollut tyytyväinen sille Karjalan koskista tehtyyn tarjoukseen. Kuvassa Gazpromin hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Alexander Medvedev.
Koskia hallitsee nykyisin Gazpromin tytäryritys. Fortum on sopinut toisen venäläisen valtionyhtiön Rosatomin kanssa, että Gazpromin kosket siirtyvät Fortumin ja Rosatomin yhteisyritykselle, jossa Fortumilla olisi määräysvalta.

Kosket ovat arvokkaita, eikä Gazprom ole ollut tyytyväinen sille tehtyyn lunastustarjoukseen. Vaikka Venäjä on poliittisesti keskusjohtoinen valtio, sillä ei ole välitöntä käskyvaltaa suuryrityksiin.

Suomen hallitus silti uskoi vielä keskiviikkona, että Rosatom vetää pidemmän korren ja Gazprom luovuttaa vesivoimalat Fortumille. Muussa tapauksessa Fennovoiman ydinvoimalahanke on vaarassa raueta.

Ankara kotimaisuusehto

Fennovoima tarvitsee Fortumin osakkaakseen, sillä muutoin Suomen hallituksen asettama omistuksen "kotimaisuusaste" ei ehkä täyty. Suomen valtio nimittäin vaatii, että 60 prosenttia uuden ydinvoimalan määräysvallasta on oltava joko suomalaisilla tai Euroopan talousalueen eli unionin, Norjan, Islannin tai Liechtensteinin yhtiöillä.

Fennovoiman isoin osakas on Rosatom, joka lisäksi toimittaa voimalan reaktorin, järjestää rakentamisaikaisen rahoituksen ja toimittaa pitkäaikaisella sopimuksella voimalan uraanipolttoaineen.

Hanhikivi-1 -niminen ydinvoimaprojekti on kauppapoliittisesti erittäin tärkeä Venäjän hallitukselle. Ydinvoima on aseiden ohella ainoa teknologian vientiala, josta Venäjä voi kuvitella saavansa tuloa tuottavaa, kovaa valuuttaa.

Mallikappaletta kelpaa esitellä

Fennovoima on Rosatomille referenssilaitos eli mallikappale esimerkiksi Kiinan ja muiden kehittyvien talouksien jättimarkkinoilla.

Jos Suomen valtio antaa voimalalle rakentamisluvan ja jos rakentaminen sujuu ilman suurempia ongelmia eikä Suomen säteilyturvakeskus löydä vakavaa huomautettavaa, Rosatom uskoo voittavansa uusia ja suomalaisia lihavampia asiakkaita.

Näiden syiden vuoksi Venäjän valtio tukee taloudellisesti ja poliittisesti Fennovoima-projektia. Fennovoima saa venäläisen reaktorin ilmeisesti edullisin ehdoin.

Ale-hinta on tosin suhteellinen käsite hankkeessa, jonka kokonaiskustannukset ovat noin 6-7 miljardia euroa.

Karjalan koskisota pitää kuitenkin ratkaista lähipäivinä, sillä Fennovoiman on jätettävä rakennuslupapaperit valtioneuvostolle viimeistään kesäkuun aikana.

Mediapeliä Loviisalla

Fortum suunnittelee lisäksi uutta ydinvoimalaa Loviisaan, jossa yhtiöllä on ennestään kaksi neuvostovalmisteista reaktoria.

Kreml nosti tämän hankkeen julkisuuteen tiistaina Sauli Niinistö tavatessa virkaveljensä Vladimir Putinin. Suomalaiset hölmistyivät, kun Venäjä kertoi Rosatomin olevan kiinnostunut myös Loviisan-urakasta.

Todennäköisesti venäläiset nostivat asian julkisuuteen ruokkiakseen mielikuvaa siitä, että päämiesten tapaamisen pääaiheena olisivat kahdenväliset taloussuhteet eikä pelkästään Ukrainan-sota. Kysymys oli siis ehkä keinotekoisesta mediapelistä, joka oli rakenneltu venäläistä julkista sanaa varten.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015061719884655_uu.shtml
« Viimeksi muokattu: 20.04.17 - klo:23:03 kirjoittanut fraatti »
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 3189
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #1 : 17.06.15 - klo:21:50 »
Professori: Venäjän ydinvoimatarjous liittyy Fennovoima-kuvioon
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015061619874520_uu.shtml
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6857
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #2 : 17.06.15 - klo:23:23 »
Professori: Venäjän ydinvoimatarjous liittyy Fennovoima-kuvioon
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015061619874520_uu.shtml
Presidentin vierailun ajankohtakin saattoi liittyä esillä olevaan kokonaisuuteen. Riski suuremmastakin sotkusta on ihan kulman takana, joten korkean tason välittäjiä ehkä juttukokonaisuudessa tarvitaan.
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämpö, passiivimaajäähdytys-/-lämmitys huonekohtaisilla puhallinkonvektoreilla ja tuloilmakennoilla. Poistoilmanvaihto. Mökillä ilppejä.

Poissa jiikoo

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 702
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #3 : 19.06.15 - klo:16:19 »
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1434678729256


"Venäjä uhkaa takavarikoida länsimaiden omaisuutta

Venäjä aikoo ryhtyä toimiin länsimaita vastaan, koska ne ovat takavarikoineet Venäjän valtion omaisuutta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi perjantaina maansa vastaavan samalla mitalla takaisin, kertoo venäläinen RT-nettisivusto.

"Toimemme ovat vastavuoroisia. Se on väistämätöntä. Tämä on ainoa ulkopoliittinen tapa toimia", Lavrov kertoi RBK-TV:n haastattelussa.

Venäjä on sydämistynyt siitä, että ainakin Belgia ja Ranska ovat takavarikoineet venäläisomaisuutta öljy-yhtiö Jukosin kansallistamiseen liittyvän kiistan takia.

Omaisuustakavarikkokiista voi johtaa pahimmillaan siihen, että Venäjän ja Suomen valtioiden taloudelliset yhteishankkeet, kuten Rosatom-Fennovoima tai Karelian Trains, kariutuvat.

Jos Jukosin omistajien edunvalvojat hakisivat Venäjän valtion omaisuutta vakuustakavarikkoon, se voisi merkitä muiden muassa suuria vaikeuksia Venäjällä toimiville Fortumille ja VR:lle.

Tiettävästi vakuustakavarikkohakemuksia ei ole Suomessa ainakaan toistaiseksi tehty. Jukosin asianajajat saattavat kuitenkin olla halukkaita valmistelemaan hakemuksia Suomessa, jossa tuomiot saadaan usein monia maita nopeammin.

Öljyjätti Jukos ajettiin konkurssiin yhtiön johtajan Mihail Hodorkovskin pidätyksen ja tuomitsemisen jälkeen.

Haagin välimiestuomioistuin määräsi viime kesänä Venäjän maksamaan 44 miljardin euron vahingonkorvaukset yhtiön entisille osakkeenomistajille.

Lavrov arvosteli kovin sanoin myös "koskemattomuutta nauttivien" venäläisdiplomaattien varojen jäädytyksiä Belgiassa.

"Emme hyväksy Belgian ulkoministeriön virkamiesten selityksiä", Lavrov sanoi.

Korjaus klo 16.08: Jutusta poistettu maininta Arctech-telakasta, joka on nykyään täysin venäläisomistuksessa."

Poissa VesA

 • Foorumin ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 13066
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #4 : 20.06.15 - klo:00:25 »
On tuttu eräässä öljy-yhtiössä. Niillä on Venäjän investointien takaisimaksuaika todella lyhyt. Tai sitten ei investoida, erityistä luottoa asioiden ennustettavuuteen ei ole.
2 * Argo AWI35AHL
Ultimate 8 Pro Basic ( Gree )
Ultimate 10 Inverter ( Midea )
Vaillant VWS141/2


Poissa jiikoo

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 702
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #5 : 24.06.15 - klo:02:07 »
http://areena.yle.fi/1-2449115?autoplay=true

Ajankohtainen kakkonen
ti 23.6.2015
48 minti 23.6.2015
Kuka maksaa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kulut ja riskit?

Fennovoiman osuus alkaa noin 1.40 minuutin kohdalla. Ohjelma katsottavissa kuukauden ajan.

Onhan tuo aika erikoinen kun ydinvoimalan maansiirtotöitä tekevät eikä mitään tietoa viikkoa ennen pariaateluvan määräajan loppua mistä löytyy puuttuvat osakkaat, rahat eikä investointipäätöstäkään vielä ole.

Ilmeisesti yrittävät Hämeenlinnan Sunny Car Centerin tyylillä maansiirtotöillä vakuuttaa sijoittajat että positiivista pöhinää on kannattaa äkkiä tulla sijoittajaksi mukaan ennen kuin osuudet loppuvat.Poissa fraatti

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 3189
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #6 : 24.06.15 - klo:13:17 »
Lainaus
Fortum voi kaataa Fennovoiman, päätös viikossa

MT:n tietojen mukaan Fortum päättää viikon sisällä, pysyykö se mukana Fennovoiman ydinvoimahankkeessa. Syynä on Venäjän vesivoimaa koskevien neuvottelujen jumittuminen.

Fortum ei ole vieläkään saanut valmiiksi kauppoja venäläisen TGC-1-yhtiön vesivoimatuotannosta. Näin ollen Fortum ei ole valmis osallistumaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen suunnitellulla 15 prosentin osuudella.
Fortumin ilmoitus on takaisku Fennovoima-hankkeelle, sillä yhtiön pitäisi jättää rakentamislupahakemuksensa valtioneuvostolle viimeistään ensi tiistaina.
Siinä vaiheessa EU- tai Eta-maista tulevan omistuksen pitäisi nousta ainakin 60 prosenttiin. Fortumin mukaantuloa on pidetty välttämättömänä, jotta raja saavutettaisiin.
Fortumin strategiasta ja yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Kari Kautinen sanoo STT:lle, ettei kauppa näytä etenevän ajoissa.
"Me ei nähdä, että saataisiin ennen rakennusluvan failausta tätä semmoiseen päätökseen, että voitaisiin osallistua tässä vaiheessa."
Neuvottelut jatkuvat kuitenkin edelleen, viikonloppuja myöten.

Aikataulut täysin auki

Fortum on valmis lähtemään mukaan Fennovoiman hankkeeseen myöhemmin, jos Fortum saa ostettua enemmistöosuuden havittelemastaan vesivoimatuotannosta.
Neuvottelujen aikataulua ei ole mahdollista arvioida, Fortum toteaa tiedotteessaan.
MT:n tietojen mukaan Fortum päättää viikon sisällä.
Fortumin väliaikaisen toimitusjohtajan Timo Karttisen mukaan TGC-1:n omistusten uudelleenjärjestely ja vähemmistöosuus Fennovoiman ydinvoimahankkeessa on Fortumille kokonaisratkaisu.
Kautinen ei maininnut mitään yksittäistä syytä neuvottelujen viivästymiseen mutta totesi, että yritysjärjestelyissä on paljon yksityiskohtia.
Fortum, Gazprom Energoholding ja Rosatom allekirjoittivat viime vuoden joulukuussa pöytäkirjan, jossa sovittiin alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n omistusten uudelleenjärjestelystä Venäjällä.
Pöytäkirjassa sovittiin, että Fortum perustaisi Rosatomin kanssa yhteisyrityksen, joka hankkisi TGC-1:n vesivoimatuotannon. Fortum haluaa tuotannosta enemmistöomistuksen. Sillä on nyt vajaan 30 prosentin osuus.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/fortum-voi-kaataa-fennovoiman-p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s-viikossa-1.124292

Saas nähdä... 


http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/06/24/fortum-neuvotteluissa-venajan-vesivoimasta-ei-tuloksia/20158037/170

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/fortum-ei-lahde-viela-mukaan-fennovoimaan-vesivoimakauppa-viipyy/700496/
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6857
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämpö, passiivimaajäähdytys-/-lämmitys huonekohtaisilla puhallinkonvektoreilla ja tuloilmakennoilla. Poistoilmanvaihto. Mökillä ilppejä.

Poissa nackerton

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 861
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #8 : 24.06.15 - klo:14:21 »
Jospa järki voittaisi, ja ydinvoimalupa annettaisiin Fortumille Loviisaan. Tällöin hanke saattaisi joskus toteutuakin ::)

Poissa jiikoo

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 702
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #9 : 24.06.15 - klo:15:15 »
Jos luette Fortumin alkuperäisen pörssitiedotteen (http://www.fortum.com/fi/media/pages/fortumilla-ei-viela-sopimusta-tgc-1n-vesivoimasta-mikali-jarjestely-etenee-valmius-osallistua-vahemmistoosuudella.aspx, http://www.fortum.com/en/mediaroom/pages/fortum-not-yet-in-agreement-on-tgc-1-hydro-power-if-restructuring-proceeds-ready-to-take-a-minority-stake-in.aspx), niin kyllä tuosta tulee rivien välistä kuva, että neuvottelut menivät tältä erää juntturaan. Pörssiyhtiö tuskin voi syödä sanaansa, kun kerran jotakin tiedottaa. Toisaalta elinkeinoministeri toteaa, että hallitus ei voi joustaa asiassa http://yle.fi/uutiset/rehn_fennovoiman_ydinvoimalahankkeen_ehdot_eivat_jousta/8100406.

Keturalleenhan tuo Fortumin suunnitelma meni.

Todennäköisin vaihtoehto on, että maan porvarihallitus käskyttää Fortumin mukaan osakkaaksi Fennovoimaan sama miten tappiolliseksi hanke on laskettu. 50,1 prosenttia Fortumista omistaa Suomen valtio, joten siinä ei ole Fortumin toimitusjohtalla muuta mahdollisuutta kuin tehdä niin kuin ministeri käskee. Tai sitten on entinen tj.

Yksityiset Fortumin osakkeenomistajat ovat raivoissaan jos tai kun niin käy kun Fennovoiman hanke on raskaasti tappiollinen . Mutta siinä ei itkut auta.


Poissa nackerton

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 861
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #10 : 24.06.15 - klo:15:38 »
No sen tempun jälkeen Fortumin ja muidenkin valtionyhtiöiden luottoluokitukset ovat kyllä mennyttä kalua. Fortum on vieläpä miltei ainoa valtio-omisteinen firma, joka on pärjännyt viime vuosina kohtuudella. Melko karua jos sekin mennään sössimään.

Poissa HeTi

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 503
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #11 : 24.06.15 - klo:16:14 »
Ruotsissakin ydinvoiman todelliset kustannukset alkaa paljastumaan. Fortum myös osakkaana siellä.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1435031788570?jako=46ebb7fe859ba74aefd3b27583bfa1ba&ref=fb-share

Jos fenno menee nurin, on luvassa varmaan mielenkiintoisia oikeudenkäyntejä kun ehdittiin yksi niemi parturoida ja
häätää asukkaat pois.
Lämpötila on vain harrastus.

Poissa nackerton

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 861
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #12 : 24.06.15 - klo:16:31 »
Enpä siitä "todellisesta" tiedä, Ruotsin ydinvoimaloita rasittaa esimerkiksi erillinen ydinvoimavero (n. 8 eur /MWh), ja lisäksi voimalat ovat huonossa kunnossa, koska niihin ei ole voitu investoida pitkäjänteisesti jatkuvan sulkemisuhan takia. Voimaloiden sulkemiset ovat "mielenkiintoinen" haaste Suomenkin sähköverkolle..

Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6857
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #13 : 24.06.15 - klo:21:17 »
Enpä siitä "todellisesta" tiedä, Ruotsin ydinvoimaloita rasittaa esimerkiksi erillinen ydinvoimavero (n. 8 eur /MWh), ja lisäksi voimalat ovat huonossa kunnossa, koska niihin ei ole voitu investoida pitkäjänteisesti jatkuvan sulkemisuhan takia. Voimaloiden sulkemiset ovat "mielenkiintoinen" haaste Suomenkin sähköverkolle..
Omasta mielestäni homma vaikuttaa vähän sen suuntaiselta, että Fortum ehkä haluaisi lunastaa Eonin osuuden kokonaan itselleen. Jos rahaa on, vanha ydinvoimala saattaa olla riskittömämpi ja kannattavampi sijoitus kuin sijoitus uuteen voimalaan. Jos tukiaiset eivät olisi sotkemassa kuvaa, tuollainen sijoitus olisi varmaankin tuottavin mahdollinen energiantuotantoon liittyvä, jos kerran tavaraa tulee myyntiin pitkälti strategiaan ja imagoon liittyvistä syistä. Sitten voisi suuremmalla painolla vaatia myös Svenska Kraftnätiä parantamaan siirtokapasiteettia Suomen suuntaan.
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämpö, passiivimaajäähdytys-/-lämmitys huonekohtaisilla puhallinkonvektoreilla ja tuloilmakennoilla. Poistoilmanvaihto. Mökillä ilppejä.

Poissa nackerton

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 861
Vs: Fennovoiman ydinvoimala ja Fortumin seikkailut Venäjällä
« Vastaus #14 : 24.06.15 - klo:23:10 »
Saattaa E.ONilla olla ihan liiketaloudellisia syitä noiden sulkemiseen, yksiköthän seisovat jatkuvasti vikojen takia ja käyttökertoimet ovat surkeita. Heikkoon kuntoon ovat siis päässeet.

Yksi lisävaihtoehto on se, että voimayhtiöt kiristävät Ruotsin hallitusta perumaan ydinsähköveron korotukset ilmoittelemalla julkisuudessa lakkautussuunnitelmista.