Kirjoittaja Aihe: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle  (Luettu 19114 kertaa)

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle vaiko eikö
« Vastaus #15 : 11.08.17 - klo:22:26 »
noniin, ei ole vielä mitään tapahtunut, mutta senverran on nyt päätetty että ennen lämmityskauden alkua kaupat suihkin.
Mitsuun ole nyt päätynyt, mutta kumpi koko puhz-sw50vka  vai puhz-sw75vha . siinäpä pulma :)
toinen saattaa olla inan pieni/justjajust riittävä ja toinen sitten varmasti riittävä.
Kyse siis ns saneerauspaketista tuohon ecowatin kylkeen.

miten se nyt meni näissä, onko isosta haittaa?
Ja toinen on sitten tuo isomman 16/20 amp koko. Eli kämpän pääsulakkeet 3x25a
Paljonko tuossa sw75 mahtaa "tehot" tippua kun se dipataan 16a kokoiseksi? tulee kuulemma yhteen vaiheeseen kohtuuton kuormitus 20a tehoisena, sähkäri tuumi..
« Viimeksi muokattu: 12.08.17 - klo:08:17 kirjoittanut samza »

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle vaiko eikö
« Vastaus #16 : 13.08.17 - klo:18:33 »
Minulla on ollut käytössä tuo suurempi Mitsun saneerauspaketti (PUHZ-SW75VHA) tämän vuoden alusta lähtien. Lämmönvaihdin on kytketty lattialämmityksen paluuputkeen ja VILPiä ajetaan käyräohjauksella. Meillä lämmitettäviä lattianeliöitä on n. 190 kahdessa kerroksessa ja lisäksi 34 neliön talousosa rakennuksen kyljessä. Talo on 90-luvun lopulta, mutta aikansa "matalaenergiaratkaisu".

Ennen hankintapäätöstä minäkin pohdin kuumeisesti, olisiko pienempi ulkoyksikkö parempi vaihtoehto. Päädyin kuitenkin isompaan lähinnä siksi, että halusin parempia pakkastehoja. Tiesin jo etukäteen, että isompi ei taivu kovin pienille tehoille ja käytäntö osoittikin, että katkokäynti alkaa jo pikkupakkasilla. Muuta "haittaa" ei siis ole ja kukaan ei varmuudella pysty sanomaan, miten haitallista esim. kompressorin käyttöiälle tuo katkokäynti edes on. Minun mielenrauhaani se kuitenkin häiritsee ja siksi olenkin tehnyt järjestelmääni vaihtoehtoisen kytkennän, jolla saan ladattua 1800 litran varaajaa (Jäspi Sähköovali). Kovemmilla pakkasilla SW75 on toiminut moitteita ja meillä sillä on pärjännyt jonnekin -17 asteeseen asti. Kylmemmillä tarvitaan jo vastuksia (tai takkaa) avuksi ja käyttöalue loppuukin -20 kohdalla. Tuolloin meillä COP lähenteli vielä kahta, mutta näin maahantuoja on kuitenkin linjannut.

Tällä kokemuksella, ja varsinkin jos minulla ei olisi olemassa tuota isoa varaajaa lämmitysjärjestelmässä, valitsisin varmaankin tuon pienemmän ulkoyksikön. Syitä on ainakin kolme:
 • katkokäynnin minimointi
 • pienempi meluhaitta (SW75 ei ole hiljaisimmasta päästä, melu vaikuttaa tulevan etupäässä puhaltimesta)
 • helpompi sulatusvesien poisjohtaminen
SW50:n pohjalevyssä on vain 1 reikä sulatusvesien poisjohtamiseksi, kun taas SW75:n pohjassa on viisi erillistä reikää, jotka eivät ole edes samalla linjalla. Näin ollen SW50:n vedet voi johtaa suoraan eristettyyn putkeen tai letkuun. SW75 puolestaan tarvitsee alleen erillisen sulanapidettävän kaukalon tms. Itse askartelin sellaisen itse, mutta se ei pysy sulana kovimmilla pakkasilla 10w/m sulanapitokaapelin voimin. Maahantuojan valmiissa peltikaukalossa on niin tehokas (lue: energiaa tuhlaava) vastus, että vedelle löytynee reitti. Tästä minulla ei siis ole omakohtaista kokemusta. Sulatusvesiasiaa ei kuitenkaan kannata missään tapauksessa aliarvioida, koska asennuspaikasta riippuen sen aiheuttamat ongelmat voivat estää koko lämpöpumpun käytön!

Meillä ei ainakaan ole tuottanut 1-vaiheisen ulkoyksikön ottama sähköteho mitään ongelmia 25A pääsulakkeen kanssa. Tämäkin mietitytti etukäteen, mutta tällä kokemuksella en uhraisi likaa ajatuksia tälle. Asentajan kanssa tutkittiin kyllä, mihin vaiheeseen pumppu kannattaa kytkeä.

Saneerauspakettiin liittyen kannattaa myös miettiä, haluaako panostaa uudempaan ja monipuolisempaan ohjausjärjestelmään PAC-IF061. Kannattaa ainakin kysyä, mikä on hintaero verrattuna pelkistetympään ohjaimeen PAC-IF032.
« Viimeksi muokattu: 13.08.17 - klo:19:39 kirjoittanut iqo »

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle vaiko eikö
« Vastaus #17 : 13.08.17 - klo:20:27 »
erittäin hyviä ajatuksia.
Katkokäyntiä varmasti meilläkin olisi isommalle pumpulle luvassa lauhemmilla keleillä koska pakkastehojen perässä itsekin vähän tässä olen ja sillä tätä vatuloin.. Satutaan asumaan kohtuullisen kylmässä notkossa.

Melusta olenkin jotain täältä lukenut, naapuri on tosiaan siinä 10m päässä.

sulatusvedet ajattelin ohjata sadevesijärjestelmään (routaeristeiden alla, menee pihakaivoon josta kaupungin hulevesijärjestelmään). eli reikä odottelee pumpun pedissä tulevan pumpun paikan alapuolella (toivottavasti oikealla kohdallaan :))
Tarjouksessa oli se kaukalo ja kaapeli mukana että eiköhän se niiillä onnistune ottipa kumman pumpun vaan.

ohjausyksikkö näkyi tarjouksissa olevan PAC-IF61B-E

Edittiä. Onko sinulla se rajattu 16 a vai 20a?
Mikä siinä muuten noin sitä virtaa ottaa, yli 4kw kompura?
Onko sulla kulutusmittaria tms, millä alueella ulkoyksikön tehot liikkuu? Kuinka alas ja kuinka ylös pääsee?
« Viimeksi muokattu: 13.08.17 - klo:21:32 kirjoittanut samza »

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle vaiko eikö
« Vastaus #18 : 13.08.17 - klo:22:34 »
On rajattu dipillä meilläkin 16 ampeeriin. Käsittääkseni kaikki Scanofficelta tulevat SW75:t toimitetaan oletuksena näin.

Mittarit löytyy sekä ottosähkölle, että tuotetulle lämmölle. Pitäisi olla laadukkaita ja siten luotettavia, mutta kukapa näistä lopulta tietää... Tyypillisesti laitos käy lämmityskaudella 1-2 kW ottoteholla, mikä ei tuota sulakkeille mitään ongelmia. Nyt en enää muista, mitä mahtoi mittari näyttää paukkupakkasilla, mutta luulenpa että alle 3 kW lukemia kuitenkin. Tuo on myös linjassa speksattuihin antotehoihin ja COPeihin noissa olosuhteissa. Minimissään tuo ottaa noin 600W, mutta kun COP on suojakeleillä helposti 3, onkin antoteho jo melkein 2 kW. Tämä on meillä ainakin liikaa ja seurauksena tosiaan katkokäyntiä.

Jos naapuri on 10 m päässä ja esim. sivussa pumpun "linjalta", en usko että häiriintyy liikaa tuosta isommastakaan ulkoyksiköstä. Kannattaa kyllä käydä infoamassa projektista etukäteen, niin ei jää sijaa kyräilylle jälkeenpäin.

Poissa Kellarinlämmittäjä

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 1537
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle vaiko eikö
« Vastaus #19 : 13.08.17 - klo:23:25 »
Sulatusvesiasiaa ei kuitenkaan kannata missään tapauksessa aliarvioida, koska asennuspaikasta riippuen sen aiheuttamat ongelmat voivat estää koko lämpöpumpun käytön!.

Tuo sulatusvesi homma kannattaa tosiaan hoitaa kunnolla. Muuten on luvassa uusi jäätaideharrastus ja "puunkantotalkoot" pari kertaa viikossa, kun haalaa jäitä tai vesiä koneen alta. Hoitamattomana VILPin vesillä saa helposti aikaiseksi jo kunnon kosteusvaurion tai vähintään luistinradan koneen ympärille. Urakkamiehet jättävät lauhdevedet mieluusti asukkaan itsensä ongelmaksi, jos jotenkin onnistut sellaisia paikalle houkuttelemaan.

Minua onnisti, kun sain vedettyä lauhdeputken kellarin lattiakaivoon. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa kaivaa maahan routarajan alle ulottuva kivipesä ja vetää sinne lämpösaatettu lauhdeputki. Hyvällä tuurilla vedet saa johonkin taloa kiertävään hulevesi- tai salaojaputkeen. Koneen alle niitä ei voi laskea kuin ehkä jossain Ahvenanmaalla.

Koneita on myös sellaisia, joissa valmistaja on myös havainnut vettä tiivistyvän runsaasti eikä lauhteita valu koneen alle joka nurkalta.
CTC 520 M VILP / öljy,  MHI SRK25ZJX-S ILP


Poissa kurre orava

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 636
 • ´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle vaiko eikö
« Vastaus #20 : 14.08.17 - klo:00:52 »
Tuo sulatusvesi homma kannattaa tosiaan hoitaa kunnolla. Muuten on luvassa uusi jäätaideharrastus ja "puunkantotalkoot" pari kertaa viikossa, kun haalaa jäitä tai vesiä koneen alta. Hoitamattomana VILPin vesillä saa helposti aikaiseksi jo kunnon kosteusvaurion tai vähintään luistinradan koneen ympärille.

Tuohon voisi ehkä lisätä vielä se karu tosiasia et mikäli tuo lauhdeveden poisto pääsee kaikesta huolimatta jäätymään tukkoon huomaamatta niin lopputuloksena on aika nopeasti ja suurella todennäköisyydellä jään rikkoma höyrystin.

Itsellä oli ensimmäisen sulatusvesikaukaloversion kanssa ongelmia, veti saattokaapelista huolimatta pinnan jäihin kun pakkanen painui lähemmäs -20C ja kun kerran oli kuori päällä niin ei sen jälkeen auennut kun höyryttämällä. Pystyviemäri pysyi kyllä sulana mutta vesi ei poistunut tarpeeksi nopeasti vaan muodosti jääkuoren päälle. Pariin kertaan tuo jää kerkesi aika korkeallekin kaukalon sisällä ennen kun tuli huomattua. Nyttemmin muutin tuon rakenteen ja materiaalinkin osittain niin ettei tuota ongelmaa ole enää esiintynyt. Tosin eipä viime vuonna oikein kunnon pakkasia ollutkaan täälläpäin joten nähtäväksi jää kuin käyp ensi talvena.
OKT 145m2 rv -82 L-S
ILP Toshiba RAS-10GAVP-E  AirPatrol WiFi
VILP ES V5 11kW    30l Nibe lkvv
1150l energiavaraaja Jämä Kantikas eristetty SPU:lla 
TC varaava takka, puuhella ja -kiuas
Vexve AM40 lämmönsäätö
Loggaus: http://e-logger.se/pub?Tuvangen

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle vaiko eikö
« Vastaus #21 : 14.08.17 - klo:08:52 »
Minulla myös jäätyi viime talvena itse askarteltu kaukalo umpeen kovalla pakkasella (-15...-20). Tein kaukalon halkaistusta 200mm muovisesta iv-putkesta, johon liimasin "routamattoa" (10mm solumuovi) jottei vesi jäätyisi heti pintaan osuessaan. Routamattoon jää kuitenkin sulatuksen jäljiltä yksittäisiä vesipisaroita, jotka pääsevät jäätyvät. Näin alkaa muodostua kiihtyvällä vauhdilla jääpato, joka lopulta tukkii veden reitin poistoputkelle ja koko kaukalo täyttyy jäällä.

Poistoputki menee minullakin tekniseen tilaan ja se kyllä pysyy hyvin sulana. Tuohon kaukaloon tuli vaan ilmeisesti liian vähän (5-6 astetta) kaatoa. Suuremmalla kaadolla koko pumppu olisi kuitenkin pitänyt saada korkeammalle johtuen sokkelin korkeusasemasta ja tuosta seinän läpi menevästä poistoputkesta.

Samzan kannattaa ehkä kysyä kokemuksia jäsen akiville:ltä, koska hänellä on ilmeisesti (huonoja) kokemuksia tuosta Scanofficen tuotteesta: http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,24479.msg315738.html#msg315738

Scanofficen peltistä kaukaloa on uudistettu jossain vaiheessa. Uudemmassa versiossa veden poistoaukko on kulmassa, kun se aiemmin oli keskemmällä.

Laitan tähän alle linkkejä muihin keskusteluihin itsellekin muistiksi, joissa on käsitelty näitä sulatusvesien johtamisasioita. Pitäisi omatkin kokemukset koota joskus johonkin noista keskusteluista. Modet voisi ehkä niitä yhdistelläkin...
http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,18021.msg291802.html#msg291802 (ko. viestissä kuva Scanofficen vanhan mallisesta peltikaukalosta)
http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,17149.0.html
http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,11174.0.html
http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,6981.0.html

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle vaiko eikö
« Vastaus #22 : 14.08.17 - klo:14:14 »
hmm, melkeinpä olisin tälläerää kallistumassa siihen pienempään. Isompi saattaa olla katkolla sitten suurimman osan ajasta talvellakin?
Itsellä tuossa kattilassa kanssa mittari ottoteholle niin muistelen että kovilla pakkasilla(-20ast ja enemmän) tainnut mennä 100kw/vrk rikki. Takka ja Ilppikin löytyy tarvittaessa apuihin. Näin kesällä jotain n15kW/vrk(lkv + 20m2 lattiakierto kosteissa tiloissa)

Sulatusvesiasiaan tosiaan sinne sadevesijärjestelmään se on tarkoitus saada, 75mm eristetty viemäriputki odottaa pumpun alla ja sillä tehtaan sulatuskouru/vastussetillä lähteä aloittamaan. Ongelmia jos tulee niin kovasti yritän vaivata myyjätahoa ennenkun alan itse harrastaa asian kanssa :)

Ei sitten vissiin tuosta pienemmästä taida kokemuksia olla täällä ainakaan. Että onkohan se ihan vakavasti otetava lämmityslaite:) vai lelu, isomman uskon olevan hyvän pumpun kyllä.
« Viimeksi muokattu: 13.11.17 - klo:17:15 kirjoittanut samza »

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle vaiko eikö
« Vastaus #23 : 14.08.17 - klo:14:41 »
hmm, melkeinpä olisin tälläerää kallistumassa siihen pienempään. Isompi saattaa olla katkolla sitten suurimman osan ajasta talvellakin?

Uskon, että et tule pettymään tuon pienemmän kanssa. Sinulla on kuitenkin varalla hyvät järjestelmät paukkupakkasia varten. Lämmitysenergian kulutuksesta päätellen kohde ei taida sijaita kovin pohjoisessa? Täällä eteläisessä Suomessa saa kuitenkin useammin ihmetellä sitä katkokäyntiä kuin vajaaksi jääviä tehoja paukkupakkasessa.

SW50:n kanssa suosittelen tuomaan sen 75mm viemäriputken eristettynä pystysuorassa ulkoyksikön pohjassa olevan vedenpoistoreiän alle. Reikä (42mm) on leveyssuunnassa tarkalleen ulkoyksikön keskellä. Putken suulle (ja maanpäälliselle osuudelle) voi laittaa sulanapitokaapelin varmistukseksi. Parhaassa tapauksessa koneen pohjavastuksen pään saisi käännettyä tulemaan reiästä ulos. Mielestäni peltinen kaukalo on turha, kallis ja jopa haitallinen lisä tuossa yhtälössä. Vettä ei kannata kerätä mihinkään vaakatasossa olevaan kouruun, ellei ole pakko.

Kannattaa muuten kysäistä kauppiaalta perusteluita sille, että Scanoffice uskaltaa luvata SW50VKA:lle toiminta-alueen alarajaksi -20, kun Mitsun omissa spekseissä on ilmoitettu sama -15 kuin SW50VHA:lle.

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #24 : 14.08.17 - klo:14:57 »
Etelä-Karjalassa on kohde. Asuinpaikka kylläkin notko jossa välillä kelloteltu talvella kylmiäkin yöpakkasia moneen muuhun saman kaupungin alueisiin verraten.
Joo kyllä takkaa jonkunverran on tullut polteltua, viimeaikoina vähenemään päin ja vaan siellä kovemmilla pakkasilla.
Ja tosiaan puukiuas meillä ja kyllä se palomuuri yhden nurkkahuoneen pitää lämpimänä helposti, tuossa varmaan noita syitä. ja talohan on uudehko eli 2010 eristemääräyksillä tehty. Asukkaita tähänasti ollut 2, mutta nykyään 3henkeä taloudessa ja lämmintä vettä varmasti menee aiempaa enemmän.

Tuota scanofficen -20 toimintalupausta tuolle vka:lle kanssa katellut kun kaikki ulkomaankieliset netistä kaivamani data viittaa vaan -15 lukemaan. Se saattaa kyllä ratkaista asian isommalle mikäli tuo pienempi kyykkää jo -15 asteessa.
Ei helppoa :D
« Viimeksi muokattu: 14.08.17 - klo:20:28 kirjoittanut samza »

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #25 : 14.08.17 - klo:15:20 »
Ei ole helppoja nämä päätökset. Varsinkaan jos yhtään hankinnan kohde kiinnostaa teknisessä mielessä. Faktoja on lähes mahdoton selvittää ja tieto vain lisää tuskaa. Itselläkin meni nelisen vuotta jahkaillessa...

Vilkaisin muuten tuota Ecowatin asennusohjetta. Siinähän onkin hienommat ohjausmahdollisuudet kuin kuvittelinkaan. Siitähän saa tehonohjauksen Mitsulle 1-10V signaalilla. Tämän hyödyntäminen kaiketi edellyttää, että vesipuolen kytkennätkin on tehty Ecowatin lämmitysvaraajan yhteisiin. Haittapuolena on, että tarvitset erillisen latauspumpun latauskiertoa varten, mutta Mitsu kyllä osaa ohjata sitä itse. Pointtina kuitenkin, että perehdy huolella myyjän kytkentäehdotukseen. Hän todennäköisesti ehdottaa perinteistä kytkentää paluuvesiputkeen ja lämpöpumpulle itsenäistä ohjausjärjestelmää. Se ei välttämättä ole tässä optimaalisinta, koska tarjolla on myös Ecowattiin keskitetty ohjauslogiikka.

Jos haluat, laita kytkentäehdotukset näytille niin saat vaarmasti (tuskaa lisääviä) ajatuksia ja vinkkejä ;)

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #26 : 14.08.17 - klo:15:34 »
Niin ja vielä tuosta Ecowatista: Siinähän kv-puolelle menevä vesi esilämpiää lämmityspuolen vesitilassa, joten kesäkäyttöä ajatellen olisi tosi hyvä, että sinulla olisi pienille tehoille taipuva VILP (SW50) kytkettynä Ecowatin asennusohjeen mukaan lämmityspuolen varaajan ylä- ja alayhteisiin. Tällöin saisit kv-esilämmityksen ja pesutilojen lattialämmityksen ilman suurempia ongelmia. SW75:n ja "paluuputkikytkennän" kanssa tämä on miltei mahdoton yhtälö tuolla vesitilavuudella...

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #27 : 14.08.17 - klo:15:37 »
joo kyllä putkikytkentä on tulossa erillisellä latauspumpulla niihin ecowatin lämmitysvaraajan yhteisiin. Siihen en osaa ottaa kantaa miten ne sähkökytkentöjen puoleen kättelevät toisensa.

ja joo, kyllä se tässä vaiheessa kiinnostaa sen verran että saisi toimivan järjestelmän. Itsellä on ihan muut harrastukset ja en haluaisi Vilpittämisestä yhtä lisää :D :D
« Viimeksi muokattu: 14.08.17 - klo:20:27 kirjoittanut samza »

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #28 : 14.08.17 - klo:22:00 »
eksyin tuonne e-lähikauppaan(ebay) katselemaan yhtä ja toista niin näitä pumppujakin siellä oli. Saksalainen mainostaa kyllä tuota VKA mallia -20 asteeseen myöskin.. sen kummempia speksejä ei tietysti sieltäkään löydy.

Mites onko tuossa ohjainboksissa jotain tuotetun energian mittausta tai SD-korttipaikkaa, vai onko ne vaan niissä uudemmissa hydromoduuleissa?

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #29 : 15.08.17 - klo:12:32 »
Kai sitä voi huoletta käyttää -20 asti, kun kerran maahantuoja (joka takuunkin myöntää) niin lupaa. Kiinnostaisi vaan ylipäätään nuo pakkasrajat, kun SW75:kin teki lämpöä ihan kohtuullisella copilla vielä -20 pakkasessa. Liittyyköhän öljyn jähmettymiseen tms. Samat öljyt pitäisi olla SW50 ja SW75 kompuroissa.

PAC-IF061 ohjaimessa on sd-korttipaikka ja laskurit kulutetulle ja tuotetulle energialle. Käsittääkseni ilmoitetut arvot perustuvat kuitenkin vain laskentaan ja oletuksiin, mitään antureita tai mittarointeja ei vakiona ole. Tuohon kuitenkin saa liitettyä kWh-mittarin pulssitulon ja esim. Grundfosin virtausmittarin (https://www.innoair.fi/epages/innoair.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Innoair/Products/Grundfoss-VFS5-100), jolloin ilmoitetut arvot perustuvat mittauksiin. Jäsen MikaZ:n (http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,23953.msg320433.html#msg320433) kanssa näistä mittaroinneista keskusteltiin keväällä. Hänellä on ko. ohjain, minulla kokemusta vain karvalakkimallista IF032.

Noi mittaroinnit vaan on siitä vaarallisia, että lämmittämisestä tulee uusi harrastus, varo vaan ;)
« Viimeksi muokattu: 15.08.17 - klo:13:05 kirjoittanut iqo »