Kirjoittaja Aihe: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle  (Luettu 19123 kertaa)

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #45 : 24.09.17 - klo:22:13 »
Mittari ja anturi ovat juurikin nuo "suosittelemasi" :)

dipit tarkistettu, oli juurikin nuo mainitsemasi "on" asennossa. Samoin parametrit virtausanturille ja kWh mittarille on mielestäni ihan oikein.

Niin ja se kiertopumppu on ihan vaan töpseli seinässä, eli tosiaan pyörii koko ajan, mielestäni se ei ihan noin kuuluisi mennä koska onhan tuossa boksissa oltava joku äly senkin ohjaukselle. Siis että ei pyöri turhaan mutta osaa huomioida sulatukset kuitenkin.

Lämpöpyynti nostettu nyt kokeeksi 40ast. pitää varmaan rakentaa käyrä ohjaus (käänteinen) talveksi ;D ;D eli lauhemmilla keleillä tekee kuumempaa kun pakkasilla  ;)

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #46 : 25.09.17 - klo:07:17 »
Onhan kWh-mittarin ja VFS-anturin kytkennän napaisuudet oikein? Molempien signaalit perustuvat tasasähköön, joten piuhat oltava oikein päin. Näkyykö siellä valikossa tällä hetkellä yhtään mitään?

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #47 : 25.09.17 - klo:08:13 »
on napaisuudet oikein. Eilen tosiaan sähkärin kanssa noita hieman ihmeteltiin kun kytki kWh mittarin tauluun. VFS anturin olin itse asentanut  jo hieman aiemmin. Tuossa VFS anturissa on siis 4 johtoa: virtaus ja lämpö signaali, + ja maa. Tuota lämpötilamittausta ei ole kytketty kylläkään, anturi on nimittäin paluupuolellla ja sille johdolle ei oikein selkeää paikkaa muutenkaan mielestäni löydy taululta?... oli hieman ahdasta tuossa pikku lenkissä saada sitä enää sopimaan lähtevälle puolelle..

Vai tarvitseeko Mitsu sitten nimenomaan myös tuon lämpötilatiedon? onhan sillä jo omat anturinsa meno sekä paluupuolella?

Valikossa näkyy tuotetun energian kohdalla ---
« Viimeksi muokattu: 25.09.17 - klo:08:49 kirjoittanut samza »

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #48 : 25.09.17 - klo:09:08 »
Voisiko olla, että tuohon ilmestyy lukema vasta, kun (kalenteri?)kuukausi on täynnä? Näkyykö kulutetun energiankaan osalta valikoissa mitään?

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #49 : 25.09.17 - klo:10:10 »
Jaa a, voihan se olla noinkin.  Jotenkin vaan epäilen että joku honma jäänyt nyt huomaamatta tai on väärin.
Kulutettu energiamäärä näkyy, ja on näkynyt itseasiassa käynnistyksestä alkaen. Mistä lie sen alkujaan mittaillut?
Kulutettu energiamäärä siis päivittyy aina vuorokauden vaihduttua.


Poissa janti

 • ILPin purkaja
 • Foorumin ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 24166
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #50 : 25.09.17 - klo:10:12 »
Vai tarvitseeko Mitsu sitten nimenomaan myös tuon lämpötilatiedon? onhan sillä jo omat anturinsa meno sekä paluupuolella?

Valikossa näkyy tuotetun energian kohdalla ---

VFS-anturin (=virtausnopeus) tieto tarvitaan jotta voidaan laskea tuotettu energiamäärä. Tuosta lämpötilatiedon käytöstä ei ollut tietoa tässä.
http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/Grundfosliterature-3081237.pdf

Tuolle lämpötila-anturille ei taida löytyä edes paikka tuossa ohjaimessa ks. sivu 21
https://www.scanoffice.fi/sites/default/files/u37/pac-if061_062_fi_03.01.2016.pdf

Eikös virtausanturi tuo pitäisi kytkeä tähän N1A TBI.3 12-14 — Menoveden anturin tulo? (Sitä ei pidä kytkeä IN10 TBI.3 5-6 — Lämpöenergiamittari)
"4. Kytkettävissä oleva menoveden anturi
● Virransyöttö 5 V DC
● Mittausalue 5–100 l/min
Nämä venttiilit voidaan asettaa kaukosäätimestä (Ks. <Lisäasetus> sivulla 44.)
● Menoveden signaali 0,5 V (vähimmäisvirtauksella)…3,5 V (enimmäisvirtauksella)"

Näkyy paremmin englanninkielisessä versiossa https://planetaklimata.com.ua/instr/Mitsubishi_Electric/Mitsubishi_Electric_PAC-IF061-62B-E_Installation_Manual_Eng.pdf
« Viimeksi muokattu: 25.09.17 - klo:10:34 kirjoittanut janti »

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #51 : 25.09.17 - klo:10:36 »
Tarkista vielä, ettei vain SW3-8 ole myös laitettu ON-asentoon. Tämä "Heat meter" siis tarkoittaisi sitä Pollucom-tyylistä energiamittaria, jollaista sinulla ei ole kytkettynä. Jos SW3-8 on virheellisesti ON-asennossa, olisi loogista että tilastoissa näkyy vain viiva, koska "Heat meteriä" ei ole kytketty.

Ennen SO-pulssin kytkemistä laitos on ilmeisesti laskenut itse sitä kulutettua energiamäärää. Onko SW3-4 ollut alusta asti ON-asennossa, vai käänsittekö sen silloin, kun sähkärin kanssa asensitte kWh-mittarin signaalijohdon? Jos on ollut kokoajan ON-asennossa, herää tietysti epäilys, että laitos laskee vieläkin itse sen kulutetun energian, eikä rekisteröi Finderin pulsseja.

Jantilla myös hyvä huomio yllä. VFS:n oikea liitin on juurikin tuo TBI.3 12-14. Ei kannata ollenkaan lukea sitä suomennettua versiota manuaalista. Siitä ei tajua yhtään mitään!

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #52 : 25.09.17 - klo:10:59 »
virtausanturi on kytketty juurikin tuohon N1A TBI.3 12-14. Mittasin juuri että jotain eloakin anturissa tuntuis olevan, n 1.9V oli jännite anturilta . Virtaus lämmönvaihtimelle on säädetty n16l/min manuaalisesti. Tälle pumpulle suositetut virtaamat oli siis 7-17l/min

Mutta joo; iqo:n mainitsema dippikytkin SW3-8 oli ON asennossa, itse muistan sen kääntäneeni näin  ::) Nyt siis OFF.
SW3-4 dippi käännettiin vasta eilen ON asentoon kWh mittarin asennuksen jälkeen.

Eli, jos tuo olisi nyt ollut tuosta yhdestä dipistä kiinni, niin huomenna luultavammin olisi jo jotain dataa tuottopuolellakin, ehkä :)

Tuo englanninkielinen manuska olikin kiva, näköjään suomenkielisessä perinteisesti laitettu mutkia suoraksi muutamissa kohdin :D

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #53 : 25.09.17 - klo:12:37 »
Toivotaan, että ongelma ratkeasi ja huomenna olisi lukema taulussa!

Kv-pumpusta vielä sen verran, että sen kaiketi voisi kytkeä myös suoraan Mitsun ohjausboksin releen perään (OUT1-liittimiin: TBO.1 1-2) jos sen virran kulutus on riittävän pieni. Muuten ulkoisen releen kautta. Tällöin se ei ainakaan kävisi jatkuvasti, vaan saattaa pitää juurikin tuota mainitsemaani päälle-pois sykliä. Usein VILPeissä on ollut vaikeuksia saada kv-pumppua ohjattua mielekkäästi varaajan latausta ajatellen siitä syystä, ettei näitä vehkeitä ole suunniteltu siihen. Lisäksi laitteen on saatava jostain kokoajan luotettava tieto veden lämpötilasta, muutenhan se ei tiedä milloin käynnistyä. Tämä onnistuu vain pitämällä kierto kokoajan päällä, niin kuin se saisi suoraan verkkoon ajettaessa ollakin. Toinen vaihtoehto olisi erillinen varaaja-anturi, mutta en ole vielä yhteenkään VILPiin törmännyt, jossa sellaisen saisi liitettyä muuallekin kuin DHW-puolelle.

Joku täällä aikanaan esitteli, miten kytki Fujitsun Impromatiin kv-pumpun "Compressor ON" -lähdön avulla: http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,22910.msg293205.html#msg293205
Sinulla on käytettävissä tuo sama lähtö (OUT15), mutta omat ongelmansa tuossakin virittelyssä tulee.

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #54 : 26.09.17 - klo:08:26 »
Noniin, nyt oli tuottopuolelle ilmestynyt kilowatteja! :) jospa se olisi sitämyöten valmis.
Mietin vaan mittaako tuo nyt vaan silloin kun pumppu käy, vai jatkuvaa; pumppuhan työntää siis mittarin läpi sen 24/7.

Pitäisi varmaan näistä mitsun pumpuista/pac boksista tehdä joku asetus topicci ihan erikseen? 
Itsellä ainakin moni asia vielä ihmetyttää tuolla käyttöliittymässä

Nyt mietin pystyykö ulkoyksikön sulatusvastusta/sen päällemenoa säätämään miten? olen ollut muutamana kylmempänä iltana huomaavinani että pumpun lepokulutus on ollut luokkaa 100w kun normaalisti on jotain 50w luokassa? Pakkasia ei vielä sentään ole ollut mutta esim toissayönä on käynyt alimmillaan 2asteessa . Minulla on siis siinä pohjan sulatusvastuksessa lisäksi 2metriä (10w/m) sulatusvastusta veden poistoputkessa.

Vähän vielä noista energiamittareista. Minulla on ollut tuossa alusta alkaen kiinni Efergyn 3-vaihe langaton mittari, josta vaan yksi/kolmesta mittausantureista kiinni. Hieman epäillyt näyttääkö miten kohdalleen, mutta nyt pari päivää tuota sähkötaulussa olevan finderin hetkellistä kulutusta ja efergyä seurattuani niin kyllä ihan samoja lukemia niissä näkyy.  Eikös tuommoinen mittaritauluun laitettava liene kumminkin todella tarkka?

« Viimeksi muokattu: 26.09.17 - klo:10:15 kirjoittanut samza »

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #55 : 26.09.17 - klo:10:17 »
Hyvä, että mittarointi alkaa olemaan kunnossa. Mittaukseen ei pitäisi tulla virhettä jatkuvan virtauksen takia, koska jos kompura on seis, ei levarin yli ole myöskään lt-eroa jolloin teho = 0. Tai pieni lt-ero voi olla, mutta se on negatiivinen (vesi jäähtyy matkalla levarin läpi alle 0,1 astetta) enkä usko, että tilastot myöskään "pakittavat".

Sulatusvastuksen käyttäytymistä ei luultavasti pysty hallitsemaan käyttöliittymässä mitenkään. Kytkettiinkö tuo 2m ylimääräinen kaapeli sinulla suoraan ulkoyksikön piirikortille, vai erillisenä syöttönä sähkötaululta? Itsekin olen ihmetellyt usein noita lepokulutuksia, mutta lähinnä niiden pienuutta ;) En ole kertaakaan huomannut, että kokonaiskulutus olisi merkittävästi suurempi kuin elektroniikan kulutus (10-20W). Tämä onkin herättänyt epäilyksen kompuran "lohkolämmityksen" olemassaolosta/toimivuudesta. Mutta myöskään pohjan sulatusvastusta en ole lepotilassa koskaan bongannut. En tosin muista seuranneeni kulutusta juuri sulatuksen jälkeiselläkään hetkellä. Pakkasellahan kompura käy jatkuvasti, eikä ole lepojaksoja joista voisi erottaa pelkän vastuksen kulutusta.

Finder pitäisi olla laatumerkki, mutta lämpöpumppu on hankala kuorma mille tahansa kWh-mittarille. Siksi myös ko. mittarin näyttämään kannattaa suhtautua varauksella. Itse yritin viime talvena verrata Finderin lukemaa Elenian laskutusmittariin laskemalla sen ledin vilkutusta. Ei ollut mitään suurta heittoa, mutta "seurantajaksokin" oli vain minuutteja.

Uusi topic voisi olla paikallaan, jolloin tieto päätyisi oikeaan paikkaan ja muutkin ehkä löytäisivät sitä helpommin tulevaisuudessa.

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: VILP Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #56 : 26.09.17 - klo:11:54 »
Ulkoyksikön piirikortille tai jonnekin sinne se kaapeli on kytketty, asentaja sanoi että toimii samalla kun se pohjan vastuskin.

Ja tosiaan kun nyt kattelin Efergyn ja Finderin lepokulutusta niin onhan noissa eroa kuitenkin. Efergy näyttää 60w ja Finder 0.03 eli 30w. Valmiustilassa ero on siis huomattava, pumpun käydessä tasoittuu kyllä. Tuossahan ei ole siis mukana sitä kv-pumpun ottamaa tehoa.

Nyt muuten kun nostin lämpötilapyynnin 40 asteeseen, pumppu käy kutakuinkin samanlaista pätkää mutta ottaa tehoa 500w kahtapuolen :)

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #57 : 09.10.17 - klo:17:49 »
Ajattelin kokeeksi kytkeä ecowattia ja mitsun boksia toisiinsa, jos vaikka pientä latausta saisi kehitettyä tuohon puskurisäiliöön.
Eli Ecowatin piirikortilla on lämpöpumpun käyntilupa ohjaus(liitäntänumerot 42-43) ja siitä parikaapeli mitsun signaalituloon (lämmityspyynnön ohjaus IN4 TBI.1  7-8) eikö näin? oliko napaisuudella väliä tässä? Valikosta valitaan vaan kattila ja mitään dippejä ei tässä käännellä? Dippikartassa olisi kyllä houkuttelevasti SW1-1 ? :D

Jos homma onnistuu niin ecowatti tarjoilee käyntilupaa pumpulle omien ylä ja ala antureiden perusteella.  Näitä lämpötiloja siis pystyy ecowatin valikosta muuttelemaan. Tässä tapauksessa olisi ainakin kiva jos tuo kiertopumppu ymmärtäisi toimia yhteen lämpöpumpun kanssa .


edittiä. no eipä onnistunut.
Sain viimeinkin homman läpi tuonne mitsun boksiin; kääntelin Dipit 1-1 ja 2-6 päälle nin antoi muuttaa tuon "kattila" tilan aktiiviseksi. Näppäilin Ecowatille 35astetta pyynniksi ja 5asteen differenssin.  Pumppu lopettti lämmityksen oikeaan aikaan mutta käyntilupaa ei sitten koskaan ecowatilta ilmeisesti tullutkaan, koska lämmitys ei alkanut pyydetyssä lämpötilassa. Jonkinlaisen vikakoodinkin sain aikaan ;D.
Jokuhan tässä on vielä siis vinksin vonksi, keksisipä vaan että mikä.. no huomenna vois vielä jotain koitella vaikka pelkästään tuolla 2-6 dipillä.
 
hienoja laitteita ;D
« Viimeksi muokattu: 10.10.17 - klo:22:07 kirjoittanut samza »

Poissa iqo

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 77
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #58 : 12.10.17 - klo:13:03 »
Aiemmin oli juttua sulatusvastuksen sähkönkulutuksesta. Tänä aamuna satuin paikalle, kun syksyn ensimmäisiä sulatuksia oli käynnissä. Sulatuksen jälkeen kompressori pitää pienen tauon, jonka aikana kWh-mittari näytti minulla ottotehoksi 90W. Tästä kun vähennetään ohjauselektroniikan virrankulutus, oletan että ulkoyksikön pohjan sulatusvastuksen teho on noin75W. Minulla on siis SW75-ulkoyksikkö.

Muutama vinkki samzalle VILP:n ja Ecowatin yhteiskäytöstä:
Unohda kokonaan se "Boiler" ja "Mixing tank". Ne eivät luultavasti tarkoita sitä, mitä ajattelet. Ne liittyy siihen, että Mitsu osaa käyttää ulkopuolista lämmityskattilaa varalämmönlähteenä häiriön sattuessa ja ilmeisesti joidenkin muiden ehtojen mukaan (vertaamalla energian hintoja tjsp.). Mutta tällöin siis Mitsu antaa käyntiluvan "boilerille", eikä käy itse ollenkaan.
Haluamaasi ohjausta kannattaa mielestäni kokeilla ennemminkin kytkemällä Ecowatin lähettämä käynnistyssignaali Mitsun "Room thermostat" inputiin (IN1, TBI.1 13-14). Tarkistat vain, miten päin Ecowatin logiikka toimii ja säädät dipin SW2-1 sen mukaan. Voi olla, että jotain muitakin asetusmuutoksia tarvitaan valikoissa. Tarvisi selata manuaalia enemmän...
Toinen vaihtoehto voisi olla käyttää lisävarusteista "Room temp sensoria" (TH1) kytkettynä johonkin vesiputkeen tai Ecowatin mahdolliseen anturitaskuun, jolloin voisi käyttää Mitsun Auto adaptation -moodia ja säätää hystereesiä Mitsun parametreillä (ks. manuaali s. 45). Tällä järjestelyllä ei vain taida saavuttaa juuri mitään etua siihen verrattuna, että Ecowatti hoitelee omalla logiikallaan tuon käyntiluvan antamisen ja Mitsusta on vain valittu sopiva menoveden lämpötila. Näitä joutuu ehkä vähän hakemaan, ja muuttamaan ulkolämpötilan mukaan.

Poissa samza

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 86
Vs: Mitsubishi SW50VKA Jäspi ecowatin rinnalle
« Vastaus #59 : 13.10.17 - klo:07:41 »
Tosiaan aikani tuota IN4 TBI.1  7-8 inputtia tutkailin ja tulin myös siiihen tulokseen ettei sitäkautta homma tule toimimaan.

Illalla kokeilin tuota "Room thermostat" inputiin kytkemistä (IN1, TBI.1 13-14). Ja ainakin nyt viimeyön homma tuntunut pelaavan ihan ok.
Eli siis Käyntilupa tulee tosiaan Ecowatin parametrien mukaan ja tällähetkellä pienellä 5asteen differenssillä mennään.
Käynti/lepojaksot paljon fiksummat heti kättelyssä. Pidempää seurantaa en ole ehtinyt vielä tehdä, mutta tyyliin 25min käyntiä ja 75min lepoa oli eilen ainakin yksi setti illalla ennen nukkumaan menoa.

Eli kytkentä ainakin pelittää, Iso kiitos iqo sulle! :)
seuraava steppi voisi olla sen kiertopumpun kytkentä mitsun boksiin. Tässä tapauksessahan sen ei tarvitsisi käydä edes niitä herättely/lämpötilantunnisteluvälejä koska käyntilupa pumpulle tulee ihan muualta?