Kirjoittaja Aihe: Kondenssivedet säiliöön, järjetöntä(kö)?  (Luettu 2608 kertaa)

Poissa Scroll

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 1985
Vs: Kondenssivedet säiliöön, järjetöntä(kö)?
« Vastaus #30 : 17.06.17 - klo:01:09 »
Kun lämpötilaa pudotetaan, niin vettä irtoaa tietenkin enemmän, jos suhteellinen kosteus lasketaan samaan arvoon kuin korkeammassa lämpötilassa. En ole nyt tilaisuudessa tarkistamaan höyrynpainetaulukoita, mutta näppituntumalta sanoisin, että vettä irtoaa yli 50% enemmän (siis ainakin luokkaa 3,5kg), jos lämpötila ja kosteus pudotetaankin lähelle 20 astetta ja suhteellinen kosteus 50% pintaan kuvaamastasi lähtötilanteesta.

Itse sanoisin kokemukseen perustuen, että 20 C on liian alhainen lämpötila. Asukkaat rupeavat valittamaan kylmästä ja vedosta. Semmoinen 23-24 on sopiva tavoite jäähdytykselle helteellä.

Vaisalan laskuri antaa: 

t=20 C, RH 50% --> 11.2 g/m3, siis 5.8 g/m3 lähtee lisää pois vettä. 1,4 kg lisää. Aika lähelle intuitiosi vei, yhteensä tekee 3,7 kg vettä.

Joo, kyllähän sitä paljon lähtee. Jonkilainen asiallinen viemäröinti ei ole huono idea.


Lopuksi vinkkaan vielä Vaisalan kattavasta laskurista, jolla näitä vesimääriä ja monia muitakin ilmaan liittyviä fysikaalisia asioita saa laskettua kätevästi vaikkei mollierit tai höyrynpainetaulukot olisikaan mukana. Löytyy muistaakseni myös älypuhelimelle sopivana appsina tuo Vaisala humidity calc.

http://go.vaisala.com/humiditycalculator/5.0/
Poissa VesA

 • Foorumin ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 12714
Vs: Kondenssivedet säiliöön, järjetöntä(kö)?
« Vastaus #31 : 17.06.17 - klo:12:13 »
Tässä on ehkä hiukan nyt päädytty heruttelemaan näillä ääritapauksilla.

Valtaosan Suomen kesästä ilman kosteus on niin pieni, että kohtuutehoilla käyvästä jäähy-ilpistä ei lirise juuri mitään, vettä tulee reilummin ehkä kolmena päivänä vuodessa. Niinpä kotosalla ollessa aivan kohtuullisen kokoinen ja ihmisen liikuteltava astia, vaikka kastelukannu, kyllä riittää, ja vettä voi käyttää parvekukkien kasteluun. Pitemmät poissaolot ovat sitten eri juttu.

Vaikka olisi kaikin puolin mukavampaa antaa koneen jäähdyttää nekin ajat alkaa tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, että helpointa on sammuttaa laite pitempien reissujen ajaksi.
2 * Argo AWI35AHL
Ultimate 8 Pro Basic ( Gree )
Ultimate 10 Inverter ( Midea )
Vaillant VWS141/2

Poissa raksa11

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 902
Vs: Kondenssivedet säiliöön, järjetöntä(kö)?
« Vastaus #32 : 18.06.17 - klo:12:26 »
sisälle viemäröinti vaatisi melko pitkiä vetoja (betonin läpi ja saunapaneelien läpi)

15mm valkoiseksi maalattu kupariputki lattilistan päälle tms. Ja kondenssipumppu tarvittaessa. Asenna ja unohda. Kupariputkistoon ei kerry lietettä/kasvustoa samaan tahtiin kuin muovikurttuputkeen.
Okt -12 130m2 Suorasähkö + EF35 ka.12mwh/v

Poissa johnz

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
Vs: Kondenssivedet säiliöön, järjetöntä(kö)?
« Vastaus #33 : 19.06.17 - klo:13:04 »
Taloudellisen haihdutustapa olisi laittaa ulkoyksikön alle laakea allas, josta sitten pienellä pumpulla sumutetaan kondenssivettä kennon takapuolelle. Vesi samalla jäähdyttää kennoa, eli sähköä kuluu vähemmän (ehkä saman verran mitä pumppu vie) ja laitteen jäähdytysteho paranee. Kennosta valuva vesi, joka ei haihtunut, johdetaan takaisin altaaseen uudelleen haihdutettavaksi.

En osaa sanoa, mitä takuu-ukkeli moisesta tuumii (mikä tahansa keinotekoinenkin peruste käytetään aina tarvittaessa kieltäytymisperusteeksi), mutta moinen on sinällään hyvin tavanomainen ratkaisu. Esimerkiksi lähes kaikissa ikkunakoneissa (joka on perinteisesti ollut esim USA:ssa vallitseva laitetyyppi) kondenssivesi haihdutetaan juuri näin. Myös monissa, ehkä useimmissa, kanavajäähdytteisissä siirrettävissä koneissa ("kerrostaloilmastointikone") on tällainen ratkaisu.

Tämähän on aika mielenkiintoinen ratkaisu. Tuo vesimäärähän on kuitenkin todella pieni vaikka sitä nyt vuorokausitasolla kertyisikin litroja. Puhutaan kuitenkin siis tuollaisesta tippa/sekunti tahdista joka kyllä haihtuisi varmaan tuolla menetelmällä heittämällä

Yksi olisi laittaa kondenssivesi menemään ilmankostuttimeen joka telee sellaista sumua ilmaan, sillähän ne häviäisi myös taivaan kosteudeksi. Ei vaan taida olla oikein sellaista tarkoitukseen fiksusti soveltuvaa pikkuhöyrystintä.

Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6670
Vs: Kondenssivedet säiliöön, järjetöntä(kö)?
« Vastaus #34 : 19.06.17 - klo:19:02 »
Yksi olisi laittaa kondenssivesi menemään ilmankostuttimeen joka telee sellaista sumua ilmaan, sillähän ne häviäisi myös taivaan kosteudeksi. Ei vaan taida olla oikein sellaista tarkoitukseen fiksusti soveltuvaa pikkuhöyrystintä.
Vuosia sitten oli pisaroivia kostuttimia, jotka sattumalta haihduttivat aika sopivan määrän, eli luokkaa 15 litraa vuorokaudessa. Ei taida enää olla markkinoilla (äänekäs).

Noissa kerrostaloilmastointilaitteissa ratkaisu on tyypillisesti yksinkertaisempi, eli kondenssipumppu valuttaa reitetyn letkun tai tasareunaisen altaan kautta vettä suoraan ulkoyksikön kennon yläreunan lähelle. Osa vedestä haihtuu alaspäin valuessaan ja loput keskimäärin alapuolen imu- ja keruualtaasta (vaikka osa vedestä aina pääseekin kennoa pitkin keruaaltaaseen saakka). Vesihän lämpenee, joten se haihtuukin helposti kosteassakin säässä ja ohi valuva vesi pumpataan uudelleen kennon yläosaan. Valuva vesi samalla puhdistaa kennoa ja riittää, että kertynyt kura kaadetaan pois alaosan keruualtaasta jäähdytyskauden jälkeen. Samalla tavoinhan kertyvä huurre ja sulava kuura puhdistavat lämmitykseen käytettävän ilpin ulkoyksikön kennoa.
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämmitys + ILP (jäähdytys/lämmöntalteenotto) ym. Passiivimaalämpö- ja jäähdytysprojekti etenee.


Poissa johnz

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
Vs: Kondenssivedet säiliöön, järjetöntä(kö)?
« Vastaus #35 : 20.06.17 - klo:12:40 »
Pumppu lähti sitten tilaukseen.

Kun se on saatu asennettua ja kertyy hieman kokemusta käytöstä niin raportoin tänne omat kokemukseni!

Kiitos paljon kaikille ideoista, hyvistä laskemista ja kokemuksista. :)