Kirjoittaja Aihe: kondenssikuivaamon rakentaminen  (Luettu 2547 kertaa)

Poissa velber

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
kondenssikuivaamon rakentaminen
« : 16.07.17 - klo:22:02 »
moro!

Ajettelin muokata nykyisestä kuivaamosta ns. kondessikuivaamon. Kuivaamossa kuivataan pääasiassa puutavaraa. Kotikäyttöön suunnitellun ilmalämpöpumpun hyödyntäminen tuli mieleen, koska niitä saa halvalla ja luulisin että niistä saisi toimivan ratkaisun.

tässä nykyinen kokoonpano. puhallin on erittäin tehokas, useampia kilowatteja. lämpöä tuodaan öljylämmittimellä, mutta tällä systeemillä öljyä kuluu, ja kuivaus on hidasta. lisäksi kilowatit menevät ulosmenoilman mukana harakoille.


tässä ois yksi idea miten kokoonpanon voisi toteuttaa. tässähän ilma ei vaihdu, ainoastaan kosteus tiivistyy ulkoyksikköön. vai tiivistyykö? lämpötila nousisi kuivaamossa jonkin verran, lämpöpumpun käyttämät kilowatit (ilman lämpökerrointa) ja puhaltimen kilowatithan lämmittävät ilmaa.oliskohan tämä tehokkaampi ratkaisu? tässä ulosmenevä ilma menisi ulkoyksikön läpi, jolloin se viilenisi ja olisi 100% kosteaa. lisäksi kennoon tiivistyisi vettä. Eikö tässä ratkaisussa lämpökerroin tulisi käyttöön?apu olisi suotavaa, kokemusta lämpöpumpuista ei hirveästi ole. paljonkohan arvioidusti olisi lauhdutusteho (litraa tunnissa)? osaisiko joku arvioida? entä olisiko muita ideoita miten pumpun voisi sijoittaa.

Poissa VesA

 • Foorumin ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 13004
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #1 : 17.07.17 - klo:00:08 »
Minkähänlaista lämpötiloista tuossa on kysymys ? Ilman kyky ottaa mukaansa kosteutta riippuu kovasti lämpötilasta. Parhaiten voisi toimia yhdistelmä jossa puut ensin lämmitetään öljyllä ja sitten pidetään lämpötilaa yllä ja + kuivataan lämpöpumpulla. Eli siis lisävastuksilla varustellun pyykinkuivurin rakenne. Sellaisessa on yksi moduli jossa on molemmat lämmönvaihtimet, ensin tiivistetään vettä ja sitten lämmitetään ilmaa.

Tyypillinen ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö pelaa suurella virtauksella ja pieenllä lämpötilaerolla, sisäyksikössä on siihen verraten suuri lämpötilaero. Eli tässä tapauksessa sisäyksikköä kannattaisi käyttää veden tiivistämiseen. Kokoluokka haistakahtaa siltä että joku isompi vesikiertoinen jäähdytyskone tämä varmaan olisi.

Onkohan mitään käsitystä siitä millaisia määriä vettä nykyinen systeemi poistaa, eli missä tahdissa puut kevenevät ?
2 * Argo AWI35AHL
Ultimate 8 Pro Basic ( Gree )
Ultimate 10 Inverter ( Midea )
Vaillant VWS141/2

Poissa kotte

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 6830
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #2 : 17.07.17 - klo:07:25 »
Kumpikaan lämpöpumppuehdotuksista ei ole hyvä. Lämpöpumppu pitäisi järjestää niin, että sitä käytetään jäähdytysmoodissa (laitteen sulatukset ja tiivistyvän veden johtaminen pois on parhaiten kontrollissa noin. Ulkoyksikko laitetaan kuivauspuhaltimen jälkeen (minne on ehdotuksissa piirretty sisyksikkö). Sisäyksikkö taas laitetaan asennetaan kuivattavan materiaalin päälliseen tilaan (ennen kuivauspuhallinta, sinne on nyt piirretty ulkoyksikkö).

Siltä varalta, että tila kuumenee liiaksi, olisi syytä olla jäähdytysratkaisu, mieluiten niin, että nykyisen lämmityssisääntulon kautta on mahdollista imeä tai korvausilmaa (esim. ulkoa) ja nykyistä poistoreittiä pitkin kosteaa jäteilmaa voi päästää pois. Kyseistä jäähdytystä ohjataan termostaatilla, joka asetetaan esim. 35 asteeseen (tyypillinen sisäyksiköille jäähdytyskäytössä speksattu maksimilämpötila). Mahdollisesti lisäksi laitetaan rinnakkaistermostaatti, joka käynnistää jäähdytyspuhaltimen myös, jos lämpötila ulkoyksikön imupuolella ylittää ulkoyksikölle jäähdytyskäytössä speksatun ulkoilman lämpötilan (luokkaa 42 ... 45 astetta).

Periaatteessa asian voisi ratkaista myös alkuperäisen ehdotuksen sijoituspaikkoja käyttäen (sisäyksikön ja ulkoyksikön sijoituspaikan osalta), mutta siinä tapauksessa kondenssiveden ohjaaminen pois, sulatuksen ohjaaminen jne. pitäisi ratkaista paremmin kuin mitä ilppi lämmityskäytössä luonnostaan tekee, eli jokin erikoisviritys on suunniteltava. Laitteesta ei myöskään ole mahdollista saada läheskään yhtä hyvää kuivaustehoa (lämpötilojen jäädessä turhan mataliksi) kuin tavalla, mitä tässä ehdotin.
Erillistalo pääkaupunkiseutu, 140m2+30m2 (varasto/autotalli, puolilämpimänä). Kaukolämpö, passiivimaajäähdytys-/-lämmitys huonekohtaisilla puhallinkonvektoreilla ja tuloilmakennoilla. Poistoilmanvaihto. Mökillä ilppejä.

Poissa pamppu

 • Harrastepumppaaja
 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 1717
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #3 : 17.07.17 - klo:08:56 »
Ei ollut tuossa mainintaa mittakaavasta sen enempää, mutta jos puhaltimen tehot on useita kilowatteja, vedän siitä johtopäätöksen että mikä tahansa kotitalousilppi on aivan eri teholuokassa.

Kosteassa ilmastossa ILP kondensoi ehkä litran tunnissa, mutta tuoreessa heittomotissa on 200-250 litraa vettä. Jos on aikomus kuivata kymmeniä tai satoja motteja (miltä tuo systeemi kuullostaa), tarvitaan aika monta ilppiä, ettei puut ehdi homehtua ensin.

Meillä kuivataan laatikoituna taivasalle, kuivuu auringon ja tuulen voimalla kesän pihalla viettäen, loppukesästä sitten katon alle.100 mottia painaa 20-25 tonnia ja vettä kesän aikana haihtuu toinen mokoma luonnon omilla voimilla.

Itse pähkäilisin mahdollisuutta tehdä kondensoinnin sijasta joku ristivirta-lto poistoilmaan, jolla voisi vähentää primäärienergian käyttöä jonkun verran. Oliskohan jotain kerrostaloluokan LTO-kennoja tms?
VILP Nibe F2025-10 (lattia), Mitsu FD25 (yläkerta), Panasonic NE9NKE (autotalli/varasto). Naantali 197m2,720m3+60m2

Poissa velber

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #4 : 17.07.17 - klo:09:07 »
kiitos vastauksista. otetaan siten lähtökohdaksi että vaihdetaan sisä- ja ulkoyksikön paikkaa.

lämpötiloista: nykyisellä systeemillä sisääntuleva ilma on n.50 asteista. Ulosmenevä ilma on huomattavasti viileämpää (n.20-25 astetta), mutta 100% kosteaa.  Alkuperäinen idea oli itse asiassa ottaa tuosta ulosmenevästä ilmasta lämmön talteenotolla osa energiasta takaisin, mutta ilmalämpöpumpulla päässee parempaan energiatehokkuuteen.

poistettava vesimäärä: kondessikuivaamolla ei ymmärtääkseni saa tavarasta rutikuivaa, mutta kuivaa kuitenkin (n.15-20 kosteus), loppukuivaukseen voi toki käyttää tuota öljylämmitintä. Mutta 20% on jo ihan hyvä. Poistettava vesimäärä riippuu siitä paljonko tavaraa saa laitettua, ja kuinka kosteaa se on. tuolla on kuivaamotilaa n.50m3, mutta tuskin sitä kokonaan pystyy hyödyntämään. Poistettava vesimäärä on kuitenkin 100l - 500l arviolta per kuivauskerta.

n.35 astetta voi olla puutavaran puolella ihan ok maksimilämpötila, turhan korkeaksi sitä ei kannata laittaa, koska vaikka kuivaamo on eristetty, aina sieltä vuotaa jonkin verran energiaa ulos. lisäksi ovia voidaan jossain kohtaa aukoa.

kondessiveden poisohjaaminen ei tule ongelmaksi (siihen voi tehdä esim. allas+pumppuratkaisun).

onko arvioita kumpi systeemi noista mun piirtämista (jos vaihdetaan yksiköiden paikat) olisi parempi?


Poissa pamppu

 • Harrastepumppaaja
 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 1717
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #5 : 17.07.17 - klo:09:17 »
Paras tapa tuossa on ensimmäineä kuristaa ilmaa, jolloin kattilasi jaksaa nostaa lämpötilaa ylemmäs. Kuivausenergian käyttö tehostuu merkittävästi. Paras hyötysuhte saadaan kun lämpö on 80-100 asteen välissä, aivan kuten viljankuivaamoissakin.

Mihin perustui tuo 100-500 litraa per 50 kuution tilavuus? Kyseessähän olisi siis jo valmiiksi lähes täysin kuivat puut? Ilmeisesti tehdäänkin siis vain esim. ylivuotisten rankojen loppukuivatus tms.

Tuossa vähän teoriaa ja lukuja vesimääristä ja tehoista:
http://www.pikes.fi/documents/757708/4595395/Puun+keinokuivauksen+perusteet+Raitila.pdf/d50b76ea-f6c3-457e-86fa-5f4cdc49e922
VILP Nibe F2025-10 (lattia), Mitsu FD25 (yläkerta), Panasonic NE9NKE (autotalli/varasto). Naantali 197m2,720m3+60m2

Poissa janti

 • ILPin purkaja
 • Foorumin ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 24422
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #6 : 17.07.17 - klo:09:43 »
onko arvioita kumpi systeemi noista mun piirtämista (jos vaihdetaan yksiköiden paikat) olisi parempi?

Järjestely pitäisi olla niin että sisäyksikkö imee kosteaa ilmaa kuivaustilasta (yläosasta) ja puhaltaa hieman viilentynyttä ilmaa ulkoyksikön imupuolle. Laitetta käytetään DRY-moodissa.
Kuiva lämmennnyt ilma pitäisi puhaltaa takaisin kuivauskammion alaosaan.

Yksiköt on päinvastoin kuin tässä ja sisäyksikkö tuolla kierttoilmapuhallinta ennen ja ulkoyksikkö sen jälkeen. Ulkoyksikkö luovuttaa kondessiveden tiivistymisenergian takaisin kiertoon.Ongelmaksi tulee se että sisäyksikön kenno (ja suodatin) menee vähitellen tukkoon liasta ja puusta irtoavasta aineksesta.

Käytetty tai uusi rakennuskuivain olisi tehokkaampi kuivaamaan ilmaa kuin ILP ja siihen on helpompi järjestää kunnon suodattimet
https://www.tori.fi/pirkanmaa/Rakennuskuivain_36075284.htm?ca=18&w=3
https://www.tori.fi/pohjois-pohjanmaa/Rakennuskuivain_36862015.htm?ca=18&w=3
« Viimeksi muokattu: 17.07.17 - klo:10:08 kirjoittanut janti »

Poissa VesA

 • Foorumin ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 13004
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #7 : 17.07.17 - klo:10:42 »
http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,25867.0.html

Tästä vois alkaa rakentelemaan.. olisi hiukan tehojakin tarjolla.
2 * Argo AWI35AHL
Ultimate 8 Pro Basic ( Gree )
Ultimate 10 Inverter ( Midea )
Vaillant VWS141/2

Poissa Aippi

 • Kylmäkalle
 • *****
 • Viestejä: 1432
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #8 : 17.07.17 - klo:12:04 »
Suomesta löytyy monta puutavaran kondenssikuivaaja valmistajaa esim Dryfinn ja Lakeuden kylmätekniikka

Poissa burmanm

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 1313
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #9 : 17.07.17 - klo:14:50 »
Suomesta löytyy monta puutavaran kondenssikuivaaja valmistajaa esim Dryfinn ja Lakeuden kylmätekniikka

Tuskin lienevät kovin halpoja -> ei ole järkevää taloudellisesti (jos tuossa mainittiin kuitenkin vain n. 50m^3 kuivaamisesta)

Poissa jolla

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 2652
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #10 : 17.07.17 - klo:15:10 »
tässä halpa, ostakaa pois
https://www.tori.fi/vi/38268594.htm
tuosta pelkästä kennosttakin voi neuvotella jos ei muita romppeita tarvitse

Poissa velber

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #11 : 17.07.17 - klo:19:39 »
Paras tapa tuossa on ensimmäineä kuristaa ilmaa, jolloin kattilasi jaksaa nostaa lämpötilaa ylemmäs. Kuivausenergian käyttö tehostuu merkittävästi. Paras hyötysuhte saadaan kun lämpö on 80-100 asteen välissä, aivan kuten viljankuivaamoissakin.

Mihin perustui tuo 100-500 litraa per 50 kuution tilavuus? Kyseessähän olisi siis jo valmiiksi lähes täysin kuivat puut? Ilmeisesti tehdäänkin siis vain esim. ylivuotisten rankojen loppukuivatus tms.

kuivataan muutakin kuin klapeja, ja pieniä määriä kerrallaan. sisätilavuus on n. 50m3, eikä sitä ole käytetty eikä ole tarkoitus täyttää kokonaan. ja tosiaankin, tarkoitus olisi muuttaa kuivaamo kondenssikuivaamoksi.

Suomesta löytyy monta puutavaran kondenssikuivaaja valmistajaa esim Dryfinn ja Lakeuden kylmätekniikka
/party9


Ongelmaksi tulee se että sisäyksikön kenno (ja suodatin) menee vähitellen tukkoon liasta ja puusta irtoavasta aineksesta.

Käytetty tai uusi rakennuskuivain olisi tehokkaampi kuivaamaan ilmaa kuin ILP ja siihen on helpompi järjestää kunnon suodattimet

hyvä pointti, pitää tsekkailla noita raksakuivaimia enemmän. harvoissa tosin kapasiteetti on sitä luokkaa että vois harkita.Poissa janti

 • ILPin purkaja
 • Foorumin ylläpitäjä
 • *****
 • Viestejä: 24422
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #12 : 17.07.17 - klo:19:51 »
hyvä pointti, pitää tsekkailla noita raksakuivaimia enemmän. harvoissa tosin kapasiteetti on sitä luokkaa että vois harkita.

Minkä verran tarvitset kapasiteettia?

Tässä oli 2 x 1,9 kW = 3,8 kW eli noin 2x125 litraa/vrk (30 °C / 80 % RH))
https://www.tori.fi/pirkanmaa/Rakennuskuivain_36075284.htm?ca=18&w=3

Poissa Pähkäilijä

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 1257
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #13 : 17.07.17 - klo:20:51 »
Joskus oon pähkäilly pienempään mittakaavaan tänne keskenään johtavaa kaksoisputkirakennetta puuvarastoon jolloin ulosmenevä ilma jäähdyttää sisääntulevaa useemman metrin matkalla, talvella voi tulla vastaan kastepistekin ja faasimuutoksesta saisi enemmän energiaa. (ei toteutettu)

Poissa Rauski

 • lämpöpumppumyyjä/-asentaja
 • ****
 • Viestejä: 573
 • Kiinnostaa ilppien huolto ja ilppikurssien pito.
Vs: kondenssikuivaamon rakentaminen
« Vastaus #14 : 18.07.17 - klo:10:15 »
Tästä löytyy selvästi suurempitehoinen laitteisto http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,25867.0.html.
Rauski OH6AYW