Kirjoittaja Aihe: PILP pajaan  (Luettu 2903 kertaa)

Poissa K

  • Jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
PILP pajaan
« : 04.11.17 - klo:02:19 »
Pajan lämmitystä suunnitellessa mietin, että olisi kai kätevintä aloittaa poistoilman pumppailulla.
Hitsauksen palokaasut, maali ja sinkkikaasut, maalauksen liuotinhöyryt, pöly yms. saadaan kätevästi pihalle lämpöä vain marginaalisesti hukaten. Jatkuvan imun voisi toteutta hitsauskaasuimurin suppilon kautta ja hitsatessa voisi ulospuhallustehon kytkeä täysille.
Tähän voisi yhdistää aluksi joko hornetilla suhuttamisen, löksötoimisen infrapunalämmittimen tai tiilibunkkeriin upotetun saunan kiukaan, jossa hyödynnetään jätemateriaaleja.
Myöskin erillinen maa-ilmalämpöpumppu voisi tulla kysymykseen pilpin rinnalle, mutta toisaalta jätemateriaaleja syntyy runsaasti.
Minkälaista poistoilmapumppua teillä olisi suositella pajaan? Tarkoitus on pitää lämpötila sisällä yli viidessä asteessa, mutta korkeintaan kymmenessä. Ulkolämpötilat ja korvausilman syöttö ovat tavallista keskisuomen tasoa. Pinta-alaa ehkä se 100-150neliötä. Pumppu ja ilmanvaihto käyvät vain ajastetusti pajassa työskentelyn yhteydessä ja muutaman tunnin sen jälkeen.

*Periaatteessa siis kysymys on: Onko poistoilmalämpöpumppua, joka toimii tehokkaasti myös matalissa lämpötiloissa 5-10C ilmassa sulatuksia tehden ja lämmittää korvausilmaa vai onko parasta tehdä tällainen ilpusta modifioiden?

**Periaatteessa tällainen pumppaus voisi toimia myös lämmityksenä tehokkaasti kasvattaen lämpökertaumaa sisällä? Ipun kymmenen asteen jäähdytys poistolle ei tosin ole aivan riittävin tähän. 15 tai yli voisi olla jo tehokas. Kenties poistoilman lämmönvaihtimelle voisi tehdä kierron, jossa osa poistosta ohjataan vielä uudelleen haihduttimen imuun laskien näin keinotekoisesti lopullisen poistoilman lämpötilaa vielä 5astetta?
« Viimeksi muokattu: 04.11.17 - klo:02:35 kirjoittanut K »