Gree Lomo GWH18QD, lämmitettava ala 138 m2, eteläsuomi, grafiikkaa

SON

Vakionaama
Yleistä
Tuli ajankohtaiseksi uusia lämmityskalustoa. Tuollainen kuin Gree GWH18QD- K3DNA6E/O uy ja K3DNC2E/I sy tuli hankittua. Toimineet nyt muutaman kuukauden. Lämpö on toistaiseksi riittänyt noin 135 m2 tilaan näillä ja laite käynyt toistaiseksi minimiteholla kun ei ole ollut kunnon pakkasia. Ohessa grafiikkaa joulunpyhien ajalta. Laite on ihan perusmallia ja edullinen vaikka siinä on joku Wi- Fi. Grafiikka perustuu 520 m3/h ilmamäärään ja tuo riittää kierrättämään ilman kaikkiin paikkoihin missä (sisä)ovet ovat vaan auki.

/a045b
 

Liitteet

  • gree.231217.png
    gree.231217.png
    121 KB · Katsottu: 589

SON

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #2
Vs: Gree GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Yleistä
Foorumilla taitaa olla nykyään hyvin vähän lämpöpumppujen toimintaa kuvaafia graafisia esityksiä. Tästä Green mallista ei taida olla ainoatakaan. Tässä kuitenkin jotain osviittaa niille joilla on samanmerkkinen laite.

Omia kommentteja
Oheinen otos on tältä päivältä klo 5.. 15. Tähän mahtuu kolme noin kolmen tunnin käyntijaksoa, kaksi huilia ja kaksi sulatusta. Laite näköjään tekee huilin tai sulatuksen jälkeen eräänlaisen tehopiikin jonka jälkeen käynti on teholtaan tasaista. Vaalean sinisestä käppyrästä käy hyvin selville että laitteen antoteho laskee käynnin edetessä ja tämä johtuu höyrystimen huurtumisesta. Mielestäni sulatus on oikea- aikainen sillä ainakin tuon viimeisen sulatuksen alun satuin katsomaan ja höyrystin eli ulkoyksikön kenno oli aivan läpihuurussa. Sulatusvaihe oli sopivan pituinen ja kenno suli aivan puhtaaksi. Sisälämpötilaasetus on 22 asteessa ja huonelämpötila pysyy ainakin näillä keleillä tasaisena noin 22.5.. 23 asteessa. Ulkolämpötila oli +1..+2 astetta C.

Mittaukset, teholaskennat ja COP laskennat tapahtuvat L&G:n PRV1.64 yksikössä josta sitten lukemat grafiikkaan. Tarkoituksena on pikapuolin siirtyä grafiikan osalta tässäkin seurannassa TaloLoggeriin tai Grafanaan.

Huom! Grafiikassa on valitettava virhe: Imu- ja puhalluslämpötilat/ otsikot ovat ristissä. :cool:


/a045b
 

Liitteet

  • GREE271217.png
    GREE271217.png
    124,3 KB · Katsottu: 528

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Gree GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Näitisti menee käppyrät kapillaarikonella. Tässä oli laitteen Service Manuali (Gree Lomo 18k)
http://aspen-klima.sk/wp-content/uploads/2017/03/servisni-manual-gree-en-unitary-lomo-eco-12-18.pdf

Taitaa olla jotain muutakin lämmitystä päällä, kun ajelee katkoilla plussa puolella. Laitteen tiedoissa luvataan minimilämmitystehoksi 1100 W.
 

SON

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Vs: Gree GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Yleistä
Tuolla alussa totesin että tämä nyt esillä oleva huoneilmastointilaite on Green perusmallia ilman suurempia "herkkuja". Laite on tosiaan kapillaarikone ja sellaista oikeastaan hainkin. Oleellista huoneilmastointilaitteella on saada lämpöä taloudellisesti ja saada näin taloudellista hyötyä mahdollisimman nopeasti. Teknisesti markkinoilla olevat laitteet ovat, ehkä noita "herkkuja" lukuunottamatta hyvin samanlaisia.

Grafiikkasta
Mielestäni laite toimii hyvin ainakin nolla (0)- kelillä. Eipä tuossa muuta, kuvat kertokoon asian. Toinen kuva kertoo ehkä paremmin tuosta taloudellisesta puolesta. Siinä on esitetty eilisen päivän kumulatiivinenn antoenergia (lämpöenergia) ja sähköenergia (ottoenergia) ja näiden erotus "ilmaisenergia". Eli vuorokauden 37 kWh lämpöenergiaa vähennettynä 13 kWh sähköenergialla, tekee 24 kWh ilmaisenergiaa. Tämä ilmaisenergian määrä on se "villakoiran ydin".

En laittanut kuvaa kuukauden (joulukuun) vastaavasta mutta luvut ovat tähän mennessä 814 kWh tuotettua lämpöä ja 305 kWh kulutettua sähköä joilloin "ilmaista energiaa, lämpöä" on kertynyt 509 kWh. Vastaisi esimerkiksi noin 65 l polttoöljyä poltettuna.

Kehittelyä
Grafiikasta ei oikein käy selville tuon pohjan sulatusvastuksen toiminta mutta se vaatii parantelua. Ensi kesänä laitan sen taloautomaation ohjaukseen jolloin sen päälläolo on paremmin hallinnassa. Nyt se on ilmilselvästi päällä "varmuuden vuoksi". Muuta tälle laitteelle ei tähänastisen kokemuksen perusteella kannata tehdä. No kondenssiveden johtaminen sadevesisysteemiin on myös ensi kesän hommia. Vedet tulevat tällä hetkellä ruuukkipaljuun.

/a045b
 

Liitteet

  • Gree301217.2.png
    Gree301217.2.png
    42,8 KB · Katsottu: 424
  • gree301217.1.png
    gree301217.1.png
    120,6 KB · Katsottu: 398

SON

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Vs: Gree GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Yleistä ja kommentteja
Vuoden 2018 alku on ollut lauhaa. Alla liitteessä on grafiikkaa jossa on jotain jota en osannut odottaa tältä laitteelta. Nimittäin kun ulkolämpötila on +2 asteen kahta puolen ja ulkoilman kosteus lähellä 100% , laite käy koko ajan hyvällä hyötysuhteella ilman sulatuksia ja katkokäyntejä. Tämä tarkoittaa että laitteen teho/ mitoitus on linjassa lämmitettävän tilan lämmöntarpeen kanssa. Tosin sisälämpötilakäyrästä ei käy kovin hyvin selville että hieman sisälämpötila nousi. Asetus on +22 asteessa ja sisälämpötila oli parhaimmillaan +23.3 astetta C. No, "Ei lämmin luita riko" sanoo vanha kansa. Smiley211007

Vuorokauden vaihtuminen ei oikein hyvin erotu graafiikassa mutta Vrk- COP:iin kun tekee piikki niin siinä vaihtuu vuorokausi.

Taloudellisuudesta

Huoneilmastointilaitteen tarkoituksena on tuottaa lämpöä taloudellisesti ja miksei myös kesällä jäähdytystä. Tämänhetkisen kokemuksen perusteella laiteen suorituskyky on ylittänyt odotukset. Taloudellisuuden seurantaan on oma työkalu. Siitä ehkä myöhemmin.

EEV vs kapiillaari paisuntaelin
Minulla on kolmessa rakennuksessa huoneilmastointilaitteita ja on kummallakin tekniikalla. En ole huomannut suurtakaan eroa muussa kuin hinnassa. Pitkän kokemuksen perusteella sanoisin: mitä enemmän liikkuvia osia ja elektroniikkaa, sen todennäköisempää on laitteen vikaantumistodennäköisyys ennen aikojaan. Siksi valitsin edullisen kapiillaarilaitteen.

/a045b
 

Liitteet

  • gree010118.1.png
    gree010118.1.png
    131,9 KB · Katsottu: 410

SON

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Yleistä
Mikä on hyvä pumppu ja millainen pumppu sopii tähän kohteeseen. Nämä ovat ikuisuuskysymyksiä tällä foorumilla ja voinen varmuudella sanoa että näihin kysymyksiin ei kysyjä saa yhtä oikeaa vastausta.

Huoneilmastointilaitteella energian ja rahan säästäminen
Kun laite otetaan käyttöön, se alkaa säästämään energiaa heti mutta rahan säästäminen alkaa vasta kun laitteen hankintahinta on maksettu (kuoletettu). Nykyiset eri valmistajien teholuokaltaan samanlaiset laitteet ovat niin lähellä toisiaan että hankintahinta on mielestäni keskeinen tekijä hankintaa vertailtaessa. Myyjien puheet ja prosyrit kannattaa arvioida vahvojen suotimien läpi.

Grafiikkaa ja taloudellista tarkastelua

Alla pari kuvaa esimerkkinä joilla seuraan laitteen toimintaa. Alemmassa kuvassa on huoneilmastointilaitteen toiminnan "filosofia". Ts sen on tuotettava lämpöpumppuprosessin avulla enermmän lämpöenergiaa mitä se kuluttaa sähköenergiaa. Mitä suurempi on näiden energioiden kumulatiivinen ero, sen tehokkaampi on laite. Alemman kuvan alempi kuva taas kertoo sen montako euroa laite on lyhentänyt "hankintahintavelkaa" vuorokaudessa. Nyt noin 3 €/vrk. Kuvissa ei ole, mutta tulkoon todettua että tähän mennessä laite on lyhentänyt sitä noin 185 €. Sitä en osaa sanoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan mutta näillä näkymin laite kuolettaa hankintahintansa varsin nopeasti, ehkäpä jo vuodessa?

Miten lasketaan COP ja tuotettu lämpöenergia
Tämä on monelle varmaankin tuttua mutta kerrataan kuitenkin. COP arvo on saadun ja viedyn enegian suhde ja kaavan muodossa COP= Wl/Ws jossa Wl on tuo saatu lämpöenergia ja Ws on sähköenrgia. Huoneilmastointilaitteen tuottama lämpöenergia noudattaa kaavaa Wl= m*c*(Tp-Ti) jossa m= laitteen läpi mennyt ilman massa, c on ilman ominaislämpökapasiteetti, Tp on laitteen lämmittämän puhallusilman lämpötila ja Ti on laitteen ottaman imuilman lämpötila. Laitteen käyttämä sähköenergia mitataan tavallisella pulssiulostulolla olevalla kWh mittarilla. Jossain vaiheessa laitan tarkempaa koodia esille miten eri COP arvot lasketaan ohjelmallisesti.

Miten alla olevat grafiikat on tuotettu

Kaikki mittaukset ja ohjelmat ovat Siemensin /Landis&Gyrin PRV1.64 kiinteistövalvontayksikössä. Tarkennettuna kenttäpisteet on kytketty eri moduleihin kuten mitta- ja energialasketamoduleihin. Lämpötilan mitta- anturit ovat N1000/TK5000 tyyppiä ja tarkkuus on riittävä. KWh mittarin pulsseista (2000 imp/kWh) lasketaan ottoteho. PRV yksikössä on ohjelma joka tulostaa mittaus ja laskenta- arvot lokitiedostoon ascii muodossa ja tämän siirretään Open Libre Officen taulukkolasketaan ja siinä tehdään kuvat. Tämän on vielä jäänne vanhoilta ajoilta ja seuranta koskee vain tätä laitetta ja jää kohta jo pois käytöstä ja korvautuu taloLogggerilla tai Grafanalla.

/a045b
 

Liitteet

  • Gree.120118.1.png
    Gree.120118.1.png
    142,4 KB · Katsottu: 419
  • Gree.120118.2.png
    Gree.120118.2.png
    81,7 KB · Katsottu: 385

SON

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Grafiikkaa
Alla on jatkoa edelliseltä päivältä ja nyt on kylmintä mitä tähän mennessä tällä on laitteella koettu. Toisessa kuvassa on yhden kolmen tunnin käyntijakso ja sulatus. Ei tässäkään näytä olevan mitään ihmeellistä. Laite käy vielä osan aikaa minimiteholla ja ottaa nyt sellaisia pyrähdyksiä. Lämmitystehon tarve on kasvanut. Minimiteho on noin 600 W ja tähän asti suurin ottoteho 1300W. Hyvin pelittää ja COP arvot ovat mielestäni vielä hyvällä tasolla.

/a045b
 

Liitteet

  • Greelomo.150118.2.png
    Greelomo.150118.2.png
    89,5 KB · Katsottu: 398
  • Greelomo.150118.1.png
    Greelomo.150118.1.png
    128,5 KB · Katsottu: 378

SON

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Eilen ja tänään oli jälleen kylmintä ja tuulisinta mitä tällä laitteella on koettu. Ulkolämpötila noin -8 oC. Vaikka grafiikasta ei oikein käy selville niin tupa alkoi hieman viiletä (½ astetta) tuolla 22 oC asetuksella ja nostin asetuksen aamulla klo 8 23 asteeseen ja vaikutuksen näkee parhaiten tuosta alemmasta kuvasta. En osaa sanoa alkaako kylmäaineen lämpötila rajoittamaan kompressorin ottotehoa kun teho oli korkeimmillaan 1,5 kW ja asettui noin 1.3 kW ja puhalluslämpötila hiukan alle 50 asteen. Antoteho pysyi noin 3,3.. 3,5 kW: ssa.
 

Liitteet

  • GreeLomo.150118.1.png
    GreeLomo.150118.1.png
    174,5 KB · Katsottu: 398
  • GreeLomo.160118.1.png
    GreeLomo.160118.1.png
    127,2 KB · Katsottu: 390

SON

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #9
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Jälleen on aika kylmää noin -13 astetta ja laite toimii edelleen moitteetta. Tosin tuo tehon aaltoileva tehon säätö hiukan ihmetyttää. Saa nähdä kun ja jos pakkanen edelleen kiristyy, milloin laite alkaa käydä maksimi teholla.

Patteriverkko on käytössä ja menovesi on nyt noin 35 asteessa ja laitteen vaikutusalueella patterit ovat lähes kiinni ja patteriverkon lämpöä tarvitaan mm tuulikaapissa, vaatehuuoneessa ja WC ja näitä vastaavissa tiloissa. Huonelämpötila grafiikasssa on kahden lämpöanturin keskiarvo. Tavoitteena on mahdollisimman tasainen 22 asteen lämpö. Toki nyt näyttää olevan 22.6 oC.

Tammikuussa laite tuotti lämpöä noin 1420 kWh ja kulutti sähköä 508 kWh. Lämmön tuotto ei ole absoluuttinen totuus mutta suuruusluokka on lähellä oikeaa. Jossain vaiheessa laitan pitkänajan seurantaa ja mm sitä miten rakennuksen ominaisuutta ja lämmityslaitteiden hyvyyttä kuvaavalla indeksillä Z havainnollistetaan mm lämmityslaitteiden vaikutus.

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo.030218.3.png
    GreeLomo.030218.3.png
    181,1 KB · Katsottu: 396
  • GreeLomo.040218.1.png
    GreeLomo.040218.1.png
    114,3 KB · Katsottu: 385

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Kylmääkin on ollut ja varsin edullinen, sanoisinko halpa laite toimii edelleen moitteetta. Viimen yönä oli pakkasta jo -15 oC. Sulatukset ovat tasaisesti 3 tunnin välein ja käynti on vielä aaltoilevaa jota edelleen ihmettelen. Saa nähdä milloin laite alkaa käymään max teholla?

Grafiikka on muuttunut reaaliaikaiseksi ja on nyt testivaiheessa. Samasta kannasta saa taloLogerin grafiikan että tämän. Alla grafiikka on 24 h mutta aikaa saa säädellä, sanotaanko mielin määrin. TaloLoggeri ei vielä toimi ja siinä heikkoutena on juuri tuo aika, vain 1 vrk tai edelliset 24h.

Hups! tuli aika iso kuva. Grafiikasta ei käy selville mutta käyttäjälle hiiren liikkeellä saa näkyviin myös kunkin pisteen numeroarvot näppärästi.

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo.190218.1.jpg
    GreeLomo.190218.1.jpg
    99,1 KB · Katsottu: 379

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Nyt on uusi pakkasennätys meillä -17 oC tänä vuonna. Ohessa grafiikkaa kuinka Gree Lomo pelittää tuossa ulkolämpötilassa. Pelittää hienosti! Siinä klo 23 kieppeillä nostin asetuksen kokeeksi 24 asteeseen ja pienellä viiveellä laite alkoi käymään tasaisesti ilman aaltoilua.

Sulatusvälit 3 tuntia ja esimerkkinä allaolevasta grafiikasta klo 7: imu 27 oC, puhallus 45 oC, sisälämpötila 23 oC (kahden pisteen keskiarvo), ulkolämpötila -17 oC, antoteho 2,9 kW, ottoteho 1,2 kW, hetkellinen COP 2,5, vrk alusta COP 2,3 ja kuukauden aluista COP 2,8. Tilavuusvirta on arvio ja 520 m3/h.

Ainoa epävarmuustekijä antotehoa ja COP: ja laskettaessa on tuo puhallusilman tilavuusvirta. Olkoon niin tai näin niin tuo on valmistajan ilmoittama. Riittää minulle!

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo.200218.1.png
    GreeLomo.200218.1.png
    172,6 KB · Katsottu: 378

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Viime yönä uusi pakkasennätys -22 oC ja Gree pelittää edelleen. Allaoleva grafiikka on edelleen testikäytössä ja siinä on edelleen joitain virheitä. Esim terävät piikit eivät ole totta ja klo 13 jälkeiset kolme antotehon tippumista nollaan eivät ole myöskään todellisia vaan parametrivirheistä johtuvia. Aamulla noin 8 kieppeillä oli kylmintä - 22 oC ja tuolloin puhallusilma noin 45 oC, antoteho hiukan alle 3 kW, ottoteho noin 1.4 kW, COP noin 2 kieppeillä ja sulatusvälit tasaisesti 3 tuntia.

Tuon sulatuksen ajan antotehon pitämäinen nollassa on vaikea toteuttaa ohjelmallisesti ilman tietoa 4- tieventtiilin tilatiedosta ja ilman tietoa höyrystimen lämpötiloista. Jahka tulee lämmintä on nämä laitettava.

Valmistaja lupaa toimintaa -15 oC ulkolämpötilaan asti mutta näyttää toimivan kylmemmälläkin. Sanonpahan vain että yllättävän hyvä laite hintaansa nähden.

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo18.220218.1.png
    GreeLomo18.220218.1.png
    152,5 KB · Katsottu: 359

kelvin

Jäsen
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Hienosti pelittää, erityisesti tuossa sulatuksessa olisi monella muulla valmistajalla opittavaa.
Täällä: http://gree.uk.com/pdf/Lomo%20Series%20-%20All%20systems%20(Spec).pdf , oli spekseissä merkitty alimmaksi ulkolämmöksi -22. Mikäli sulla on sama sisäyksikkö ?
Jos näin niin tuohan voi toimia vielä kylmemmässäkin..
 

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Alla grafiikkaa vaihtelevissa olosuhteissa viimeisen 24 h aikana. Meillä päin on ollut aurinkoista ja se näkyy selvästi jo ulkolämpötiloissa. Muutamia arvoja kylmimässä kohtaa: ulkolt -18 oC, sisält 22 oC, imu 27 oC, puhallus 45 oC, antoteho n. 3 kW, ottoteho n.1.2 kW, Hetkellinen COP n. 2.5, vuorokauden alusta COP n. 2.4 ja kk alusta 2.7. Sulatusvälit maltillisen hyvät noin 3 tuntia.

Lisätään vielä tieto että viime vuorokauden aikana on ulkoilma ollut varsin kuivaa 60% ... 80 % välillä ja juuri nyt noin 30% ja ollaan mittausalueen alarajalla. Höyrystin ei juurikaan huurru missään mittausten piirisssä olevissa laitteissa. Kosteusmittaus tulee tähän grafiikkaan aivan lähiaikoina. Sen arvo tulee toisesta taloautomaatioyksiköstä ja tiedonsiirto vaatii pientä jumppaamista.

Varsin korkea kuukauden COP selittyy sillä että kuun alussa oli varsin lauhaa ja COP hyvällä tasolla ja nyt hiukan alempi COP ei ḱuun lopussa horjuta juurikaan kuukausi COP: a.

Hetkellinen COP lasketaan tehosta ja kun mittausteknisistä syistä ottoteho värähtelee niin myös hetkellinen COP värähtelee (grafiikassa). Vrk ja kk antoenergia lasketaan kuten määrälaskuri ja niistä sekä sähkön kulutuksesta lasketaan COP:t. Mittausväli on 1 min, joten esimerkiksi vuorokauden aikana on 1440 mittaustapahtumaa ja kuukaudessa kertaa ( * ) tuo päivien määrällä. Tavaraa kertyy tietokantaan muistakin mittauksista. Taitaa tällä hetkellä olla jo pitkälle toista sataa pistettä joista voisi grafiikkaa piirtää.

Hyvin pelittää laite ja näyttää testikäytössä olevat tiedonsiirrotkin taloautomaation PRV yksiköstä palvelimeen/ tietokantaan ja siitä edelleen grafiikkaan toimivan jo tyydyttävästi.

Jos jotain kalliin laitteen myyjää (kuumakallea) tai omistajaa arsyttää että halpa kiinalainen laite toimii näin hyvin kuin grafiikka osoittaa, niin onhan tämä tasapuolisuuden vuoksi miellyttävä tieto niille jotka omistavat samalaisen laitteen kuin tämä ja joilla ei ole mahdollisuutta tutkia tarkemmin laitteensa toimintaa. Antoteho ja energia ja COP arvot eivät varmaankaan ole 100% oikein johtuen puhallusilman tilavuusvirran oikeellisuudesta (520 m3/h) mutta arviolta noin + - 5% hajonta lienee tähän tarpeeseen riittavä.

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo18.240218.1.png
    GreeLomo18.240218.1.png
    172,5 KB · Katsottu: 350

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Grafiikkaa edelleen.
Ylemmässä on laitteen toimintaa kahden vuorokauden (48h) ajalta yleiskuvana. Hyvin toimii. Sulatuväli edelleen ulkoilmasta riippumatta noin 3 tunnin välein. Tästä ja ripeastä antotehon noususta heti sulatuksen jälkeen ja tasasisesta käynnistä johtuen COP arvot hyvällä tasolla.

Alemmassa kuvassa on on toimintaa viimeisen 6 tunnin ajalta. Tässä kuvassa tulee esiin ulkoilman muutoksesta (tehon tarpeen pienemisestä) johtuva tasaisen käynnin muutos vaihtelukäynniksi, aina minimiteholle asti. Näyttäisi oleva COP tuolla tavalla parempi. Aaltoisuuden väli on noin puolli tuntia. Tiedä sitten onko tämä aaltoileva käyniti tehokkaampi kuin tehon pudottaminen alemmalle tasolle ja tasaisempi käynti. Näin tämä kuitenkin toimii.

Tarkoituksenahan onkin selvittää miten tämä hyvin edullinen perusmallin Gree toimii erilaisissa olosuhteissa ja antaa vertailupohjaa laajemminkin.

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo18.250218.1.jpg
    GreeLomo18.250218.1.jpg
    73,8 KB · Katsottu: 366
  • GreeLomo18.250218.2.jpg
    GreeLomo18.250218.2.jpg
    50,7 KB · Katsottu: 354

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Grafiikkaa viime 24 tunnin ajalta
Nyt on kylmää -22 oC ja laite pelittää edelleen moitteetta vaikka valmistaja lupaa toimintaa vain -15 oC. Puhalluslämpötila nyt hiukan alle 50 oC, antoteho hiukan päälle 3 kW, ottoteho noin 1.5 kW ja COP siitä noin 2 tai hiukan päälle. Sulatusvälit edelleen noin 3 tuntia.

Kuva kertokoon tarkemmin.

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo18.280218.1.jpg
    GreeLomo18.280218.1.jpg
    65,4 KB · Katsottu: 391

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Voi olla tyhmä kysymys, mutta mitä eroa on normi ilmalämpöpumpulla ja huoneilmastointilaitteella?
 

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Stefa sanoi:
Voi olla tyhmä kysymys, mutta mitä eroa on normi ilmalämpöpumpulla ja huoneilmastointilaitteella?

Eil ole lainkaan tyhmä kysymys. Käsitykseni mukaan kaikki suomessa myytävät ilmalämpöpumpuiksi kutsutut laitteet ovat EU lainsäädännön laillisuustarkastelussa huoneilmastointilaitteita allaolevien EU asetusten nojalla:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R0626&from=EN (kestää kauan latautua)
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0206&from=FI

Kannattaa lukea ajatuksella nuo asetukset ja tulee huomaamaan mitä huoneilmastointilaitteen myyjän on annettava ostajalle tiedoksi eri tilanteissa, esimerkiksi postimyynissä.

Tyypillinen huoneilmastointilatteen tunnistus on CE merkintä joka on oltava direktiivinin 125/2009 nojalla ja sellainen värillinen energialuokitusta, tehoa, SCOP: a melua jne sekä eurooppaa kuvaaava läpyskä joka on oltava laitteen mukana asetuksen 626/2011 nojalla. 206/2012 asetuksessa on annettu huoneilmastointilaitteita koskevat egologisen suunnitelun/ valmistuksen vaatimukset.

Esimerkiksi edellä olevissa EU asetuksissa huoneilmastointilaite on määrittely näin :

Lisäksi tässä asetuksessa tarkoitetaan
1. ’huoneilmastointilaitteella’ laitetta, joka pystyy jäähdyttämään tai lämmittämään sisäilmaa tai tekemään näitä molempia
sähkökompressorikäyttöisen höyry-puristusjäähdytyskierron avulla, mukaan lukien ilmastointilaitteet, joissa on lisätoimintoja
­ kuten kosteuden poisto, ilmanpuhdistus, ilmanvaihto ta ilman lisälämmitys sähkövastuksilla, sekä laitteet, joissa voidaan käyttää vettä (joko höyrystinpuolella syntyvää kondenssivettä tai ulkopuolelta lisättyä vettä) höyrystettäväksi lauhduttimessa, edellyttäen, että laite pystyy toimimaan myös ilman lisättyä vettä pelkkää ilmaa käyttäen


Toisin sanoen esimerkiksi tämä foorumi käyttää otsikoinnissaan lukijaa harhaanjohtavaa termistöä EU lainsäädännön ja ylipäätään kaikista lainsäädännön näkökulmista katsottuna. En ole löytänyt mistään lainsäädännöstä sitä miten ilmalämpöpumppu on määritelty.

Itsekkin "sorrun" silloin tällöin tähän harhaanjohtamiseen. Grafiikan otsikoissa on virheellisesti ilmalämpöpumppu..... /a020 Pitää korjata. ;D

Lisäksi on huomattava se, jos kotimainen lainsäädäntö ja EU asetukset ovat "törmäyskursilla" niin silloin noudatetaan EU asetuksia.

/a045b
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

Eli käytännössä ei mitään eroa? Puhekieleen on vaan tuo ilmalämpöpumppu-sana pesiytynyt ja lainsäätäjä taas puhuu "huoneilmastointilaitteesta". Sikäli harhaanjohtava tuo jälkimmäinenkin, että harvoin moisen vaikutusalue on vain yksi huone.

Jänniä nuo lakikoukerot välillä on. Voihan täysin samalla varaosakilkkeelläkin olla eri tullit riippuen mihin se kiinnitetään. Onhan noissa kai vähän väärinkäytönmahdollisuuttakin kun eikös vaikka paljon poruttu hehkulamppukielto kierretty muuttamalla se "lämpöpalloksi", jolloin ei tarvitse mennä valaisinten energiatehokkuuden mukaan ja homma jatkui kuten ennenkin.
 

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD grafiikkaa. Mikä on huoneilmastointilaite?

Nyt on korjattu tuo pahuksenmoinen virhe grafiikan otsikkoon. Kuvaa joskus myöhemmin.

.
Stefa sanoi:
Eli käytännössä ei mitään eroa? Puhekieleen on vaan tuo ilmalämpöpumppu-sana pesiytynyt ja lainsäätäjä taas puhuu "huoneilmastointilaitteesta". Sikäli harhaanjohtava tuo jälkimmäinenkin, että harvoin moisen vaikutusalue on vain yksi huone.

Jänniä nuo lakikoukerot välillä on. Voihan täysin samalla varaosakilkkeelläkin olla eri tullit riippuen mihin se kiinnitetään. Onhan noissa kai vähän väärinkäytönmahdollisuuttakin kun eikös vaikka paljon poruttu hehkulamppukielto kierretty muuttamalla se "lämpöpalloksi", jolloin ei tarvitse mennä valaisinten energiatehokkuuden mukaan ja homma jatkui kuten ennenkin.

Teknisesti ei ole eroa mutta terminologia on käsittäkseni johtanut siihen että ilmalämpöpumppua käsitellään ikäänkuin f- kaasuasetuksen 517/2014 perusteella ja tästä johtuen on sitten vääntöä ilmalämpöpumpun asennuksesta. Vimeisin kotimalnen viritys on myyjällä vaatia ennakkoon tieto asennuksesta. Tämä vaatimus ei käsitykseni mukaan perustu huoneilmastointilaitteen osalta mihinkään lakiin ja voitaisiin tulkita vain joksikin itsesensuuri luonteiseksi "omaan jalkaan ampumiseksii" tai omaehtoiseksi myynnin rajoitukseksi.

Nimittäin tuossa -F kaasuasetuksen 517/2014 11 artiklassa on direkrtiivin 125/2009 mentävä aukko joka johtaa noihin EU asetuksiin 626/2011 ja 206/2012 joissa on aivan eri määräykset huoneilmastointilaitteen myynnille ja käyttöönotolle.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0517&from=EN

Laitemyyjien lukutaito ei täällä suomessa nähtävästi yllä tajuamaan näiden kahden viimemainitun asetuksen merkitystä direktiivin 125/2009 kautta tuohon F- kaasuasetuksen 11 artiklan 1 ja 2 kohtaan joissa kyseisen direktiivin ja sen nojalla annettujen asetusten määräykset täyttävät laitteet eivät ole markkinointirajoitusten piirissä nyt eikä määräajan jälkeenkään. Katse ilmeisesti vain samaisen artiklan 5 kohdassa. Oikea huoneilmastointilaitteiden myyntiä koskeva asetus on siis 626/2011. Sen huomaa siitä että samoja EU asetuksia osataan ulkomailla lukea oikein tai ainakin toisin, kaupankäyntiin myönteisesti ja kauppa käy.

https://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=klimaanlage&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.TRS0&_nkw=klimaanlage&_sacat=0

Näin pohdiskelee eläkevaari

/a045b
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Gree Lomo GWH18QD grafiikkaa. Mikä on huoneilmastointilaite?

Mutta toisaalta vapaata kauppaahan tämä on. Ei kenenkään ole pakko myydä mitään jollekin jos ei vaikka naama satu miellyttämään. Voihan nuo olla tavallaan myös laskelmoitua firman julkisuuskuvaa jolla pyritään luomaan vastuullinen mielikuva. Sitten menee vasta väärin jos ilmoitetaan, että EU-direktiivin mukaan on näin.

Täytyy sanoa etten ole yhtään perillä noista myyntiehdoista tai miten ala tällä hetkellä toimii. Jollain aikavälillä on kyllä itsellä edessä tuollaisen lämmitysyksikön hankkiminen autotalliin, mutta vaivaan tuolla päätä sitten kun se on ajankohtaista. Nyt puuttuu vielä eristeet ja levytys sisäpuolelta niin murehdin nyt noita.
 

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD grafiikkaa.

Ohessa grafiikkaa tältä päivältä nollakelin (0) molemmin puolin. Tästä käy hyvin selville miten tehon säätö toimii ulkolämpötilan noustessa (lämmöntarpeen pienentyessä). Viimeisimmät arvot ovat oikeassa ylänurkassa mutta tässä ne vielä:

- sulatukset säännöllisesti hieman yli kolmen (3) tunnin välein
- ulkolämpötila +2 oC, vaihteluväli -2 oC... +2 oC
- imu noin 27 oC
- puhallus noin 40 oC, max noin 53 oC ja min noin 40 oC
- ottoteho noin 0,6 kW, max noin 1,3 kW heti sulatuksen jälkeen
- antoteho noin 2,5 kW max noin 3,5 kW
- hetkellinen COP noin 4
- vuorokauden alusta COP 3,5
- kuukauden alusta COP 2,8
- kuvan ulkopuolelta, vuoden alusta lämpöä tuottanut noin 3865 kWh ja sähköä mennyt samana aikana 1416 kWh, joten COP 2,7

Arvot eivät varmaankaan ole mitään huippulukuja mutta eivät huonojakaan ehkäpä markkinoiden edullisemmalta tämän kokoluokan laitteelta. Tienannut jo yli ½ hankintahinnasta. Ei paha, sanoisin. ;D

Aiemmin olen kertonut että grafiikka ja tiedonsiirrot ovat testivaiheessa. Paljon opeteltavaa, En ole kaikkea tehnyt yksin!
Alla toinen kuva joka kertoo kuinka monella aikavälillä grafiikkaa voi hakea tietokannasta. Tavaraa on tosin nyt vain noin 1 kk ajalta.

/a045b
 

Liitteet

  • Graffikankyselyajat.png
    Graffikankyselyajat.png
    43,4 KB · Katsottu: 346
  • GreeLLomo18.090318.1.jpg
    GreeLLomo18.090318.1.jpg
    79,3 KB · Katsottu: 359

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD huoneilmastointilaite, grafiikkaa

slpoy sanoi:
Kannattaa huomioida että Son ilmoittamat direktiivit vuodelta 2009 on aika vanhoja uusia on tullut monia, mutta kiva kirjoittaa vanhoista kun uusissa on eri juttuja .

Jaa, vain niin. Ettei slpoy syyllistyisi helmasyntiinsä, provoiluyritykseen niin mitkä ne uudet direktiivit ovatkaan. Eli mikä tai mitkä direktiivit ovat esimerkiksi korvanneet alla luetellut ja mitkä ovat ne vallan uudet :

- F- kaasuasetuksen 517/2017
- kaaasuasetuksessa mainitun eco direktiivin 125/2009/EU
- huoneilmastointilaitteita koskevan eco asetuksen 206/2012
- huoneilmastointilaitteita koskevan merkintää ja asiakirjoja koskevan asetuksen 626/2011

Sen tiedän että direktiivi 2010/30/EU on uusittu ja korvattu asetuksella 2017/1379 ja esimerkiksi siinä viitataan useammassa kohtaa direktiiviin 125/2009/EU. Edellä mainitut direktiivit ja asetukset löytyvät edelleen esimerkiksi Motivan, TEM, SKLL ja EU sivuilta.

Ja itse aiheeseen liittyen. Mitä mieltä slpoy itse aiheen laitteesta ja sen toiminnasta. Sehän tässä tärkeintä olisi tietää?Vertailuna olisi milenkiintoista nähdä kuinka ne slpoy :n asentamat laitteet mahtavat toimia?

Lisäys
Tälläinen läpyskä pitää toimittaa muun ohella huoneilmastointilaitteen mukana ja sen vasemmassa alakulmassa on pienellä 626/2011. Mitähän se slpoy:n mielestä mahtaa tarkoittaa?

/a045b
 

Liitteet

  • 6262011.label4..png
    6262011.label4..png
    81,7 KB · Katsottu: 373

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD, lämmitettava ala 138 m2, eteläsuomi, grafiikkaa

Jälleen uudenlaista näkymää laitteen toiminnasta. Nimittäin grafiikasta näkee selvästi ulkoilman kosteuden vaikutus puhalluslämpötilaan ja sitä kautta antotehoon. Voi hyvin päätellä että hiljalleen ulkoilman kosteuden lisääntyessä, ulkoyksikön kenno alkaa menemään noin 1½ tunnin käynnin jälkeen huuruun. Tämä käy selvimmin esille noin klo 3 ja 7 välillä. Noin klo 22 jälkeen laitoin asetuksen 22 oC kun 23 oC asetus alkoi tuntua liian lämpöiseltä. Tätä seurasi muutama tunnin seisokkiaika. Ulkoyksikön pohjan sulanapitovastus näyttää olevan päällä. Patteriverkon säätö oli alentanut kiertoveden noin 24.. 25 oC (Minimi).

Erinomaista tässä on se että ulkoilman kosteus ei näytä vaikuttavan käyntiaikaan. Se on edelleen rapiat päälle 3 tuntia. Käynti minimiteholla noin 0,6 kW: ssa. Sulatuksen jälkeen laitteelle tyypillinen tehopiikki.

Ulkoilman kosteustieto on olemassa ja se on tarkoitus ympätä grafiikkaan. Pieni ongelma on vain se että se tieto on eri PRV yksikössä ja eri Linux koneessa mutta eiköhän sekin ratkenne. Ulkoilman kosteus muuttui viimeisen 24 tunnin aikan noin 85%: sta lähes 100%: n .

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo18.100318.1.jpg
    GreeLomo18.100318.1.jpg
    75,5 KB · Katsottu: 355

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD, lämmitettava ala 138 m2, eteläsuomi, grafiikkaa

Muutama uusi huomio
Ensiksi kuinka seisokkiaika vaikuttaa COP arvoon. Alla edeltävän 24 tunnin grafiikkaa. Eilen noin 12 ja 16 välillä oli seisokkia johtuen kaiketi ruuanlaitosta. Vrk COP tipahti vain 0.1 COP yksikköä. Viime ja tämän vuorokauden puolella on ollut sulatuksia noin kolmen (3) tunnin välein jakuten on nähtävissä niin täman vuorokauden puolella sulatukset alentavat COP arvoa 0.1 COP yksikköä (vihreä viiva).

Kommentti edellisestä
Näyttää siltä että pitkälläkään seisokilla ei näyttäisi olevan suurta vaikutusta COP arvoon. Sulatuksilla on sensijaan vaikutusta COP arvoon sen luonteesta johtuen (kompressorin sähkönkulutus sulatuksessa ja jolloin ei ole lämpötuottoa).

Ulkolämpötilan vaikutus COP arvoon
Alla toinen kuva joka kertoo kuinka pidempiaikainen ulkolämpötilakehitys vaikuttaa COP arvoon. Tämä on vielä gronologisessa muodossa tämän kuukauden alusta. Kuukauden alussa - 20 oC ulkona ja COP noin 2.2 ja nyt COP 2.8.
Keltainen viiva on ulkolämpötila ja vihreä viivaon kuukauden alusta COP. On huomattava että tämä on kumulatiivinen COP laskenta ja mitä pidemmälle kuukausi etenee, sen verkkaisempaa on COP muutos. Saapi nähdä, nouseeko kuukauden COP arvo kolmosella alkavaan lukuun?

Jahka opettelen niin grafiikkaan tarvittavan tiedon saa tietokannasta järjestettyä ulkolämpötilan suuruuruuden mukaan. Se kuvaa paremmin laiteen toimintaa eri ulkolämpötiloissa.

No, kertoo nämäkin jotain laitteen toimivuudesta. Hyvin pelittää! Smiley211007
 

Liitteet

  • GreeLomo18.110318.1.png
    GreeLomo18.110318.1.png
    189,2 KB · Katsottu: 346
  • GreeLomo18.318.1.png
    GreeLomo18.318.1.png
    78,8 KB · Katsottu: 348

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD, lämmitettava ala 138 m2, eteläsuomi, grafiikkaa

Edelleen uusia huomioita mutta ovat ilmeisesti tälle laitetyypille ilmeisiä. Oheisesta kuvasta voi päätellä että ulkoyksikön kenno (höyrystin) ei kuuraannu enää kun ulkolämpötila on hiukan plussan puolella ja vaikka ulkokosteus on lähellä 100 %. Tämän voi päätellä vaikkapa tämän aamun klo 8 jälkeisestä sulatuksesta lähtien. Tuo noin klo 8 paikkeilla ollut sulatus oli paikallaan vaikka kuvasta voisi päätellä toista. Otin kuvan. Kenno oli huurussa muutta ei aivan tukossa, kolmen tunnin aika tuli vain täyteen.

Sulatukset ovat siis edelleen noin 3 tunnin välein vaikka ulkoilmaolosuhteet ovat olleet pahat. Lämpötia hiukan pakkasen puolella ja kosteus likipitäen 100%. Sellainen ominaisuus tuosta kolmen tunnin sulatusvälistä että katkotila ei pysäytä tuota kolmen tunnin aikaa. Tämän näkee selvästi eiliseltä klo 13 ja 20 väliseltä ajalta.

COP arvot edelleen hyvällä tasolla.

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo18.120318.1.jpg
    GreeLomo18.120318.1.jpg
    73,1 KB · Katsottu: 375

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD, lämmitettava ala 138 m2, eteläsuomi, grafiikkaa

Aika pitkä veto viime yöltä ( taitaa olla yli 7 tuntia) vaikka ulkolämpötila nollan kieppeillä ja kosteus liki 100%. :D
 

Liitteet

  • GreeLomo18.140318.1.jpg
    GreeLomo18.140318.1.jpg
    65,6 KB · Katsottu: 349

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD, lämmitettava ala 138 m2, eteläsuomi, grafiikkaa

Havaintoja
Jos oli vaikeuksia foorumilla niin oli minullakin saada kosteustieto samaan kuvaan. Oheisessa grafiikassa on laitteen toimintaa kahden viimevuorokauden ajalta ja kyllä siinä näkyy ulkokosteuden vaikutusta.

Toissa yönä oli kosteaa ja laitteen teho laski ulkoyksikön kuuraantumisen johdosta. Näin arvelen. Viiime yönä oli kuivempaa ja saamaa tehon heikkenemistä ei ole havaittavissa. Perusjuttuhan tämän on mutta ei sitä usko ennenkuin näkee.

Laite toimii kuitenkin edelleen erittäin hyvin ollakseen markkinoiden edullisimpia laitteita. Kapillaarikonekkin vielä. Tälle laitteelle ei ole tehty mitään muita virityksiä kuin laitettu tarvittavia mitta- antureita seurantaa varten.

Epäkohtia, laite ei ole täydellinen
- sulatusvaihe aiheuttaa sisäyksikön vaimeaa napsumista

- ulkoilman kylmetessä laitteen asetus ja toiminta alkaa liukumaan ja vaatii asetuksen nostamista jotta laitteen todellinen teho tulisi hyötykäyttöön, ja jos ei tekisi korjausta niin talon automatiikka alkaisi nostamaan patterikierron lämpötilaa (huonelämpöila kompensointi). Tämä ei ole meillä mikään kovin suuri epäkohta kun ollaan aina kotona.

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo18.210318.1.png
    GreeLomo18.210318.1.png
    235,6 KB · Katsottu: 401

SON

Vakionaama
Vs: Gree Lomo GWH18QD, lämmitettava ala 138 m2, eteläsuomi, grafiikkaa

Laite toimii edelleen moitteetta. Kuvassa vaihteeksi pidempi 8 tunniin veto sulatusten tai seisokin välillä mormaalin 3 tunnin sjiaan. Vaikea sanoa kuvan perusteella mikä tähän pitkään, sinänsä hyvään vetoon on syynä . Ehkä alkuun varsin alhainen ulkoilman kosteus.

3½ ja 4 tasoa olevat Vrk-COP arvot eivät eivät ole huonoja. Laskennassa Vrk- COP arvo ei ole mikään hetkellisen COP:n keskiarvo vaan se lasketaan aina uudelleen minuutin välein vuorokauden alusta lähtien laitteen tuottamasta kumulatiivisesta lämpöenergiasta ja saman aikana kulutetusta kumulatiivisesta sähköenergiasta. Tähän siis sisältyy sesiokit, sulatukset jne ja se on yleensä ainakin ½ COP yksikköä pienempi kuin hetkellisarvoista laskettu COP.

/a045b
 

Liitteet

  • GreeLomo18.250318.1.png
    GreeLomo18.250318.1.png
    165 KB · Katsottu: 359

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Gree Lomo GWH18QD, lämmitettava ala 138 m2, eteläsuomi, grafiikkaa

Tuon suhteellisen kosteuden lisäksi kanntataisi piirtää kastepistelämpötila, koska sen etäisyys ilman lämpötilasta ratkaisee huurtumisherkkyyden. Tai tarkkaan ottaen kennon lämpötilan suhde kastepisteeseen.
 
Back
Ylös Bottom