Kirjoittaja Aihe: Omat kokemukseni nyt 11kk ajalta vanhasta Sanyo co2 4.5kw versiosta  (Luettu 2184 kertaa)

Poissa Ripatti

  • Jäsen
  • **
  • Viestejä: 10
Juu eli ajattelinkin hieman laittaa omia tuntoja/kokemuksia tuosta omasta Sanyostani tänne kun olen seurannut mielenkiinnolla noita reklamaatiokirjoitteluita tuosta kyseisestä laitteesta.

Eli lähtökohdat ovat seuraavat:

Vuonna 1962 valmistunut täystiilitalo kaakkois suomessa n. 120 m2 joista suihku/saunatilat sähköisesti lattialämmityksellä

Vanha lämmitysjärjestelmä: n. 4 m3 varaaja jossa 3x 9kw vastukset yösähköllä + kolmivaihde kiertovesipumppu (aivan järjetön viritelmä). Lämmin käyttövesi kierukalla. Lämmönjako normaaleilla pattereilla.

Eristys: Suurin osa ikkunoista 2-kerroksisilla laseilla paitsi olohuoneen isot akkunat 3-kerros. Seinissä tiili molemminpuolin + 10 cm villaa välissä, yläpohjassa n. 40cm puru + osittain 10cm villa.

Lisälämmönlähteenä keittiössä vanha hella, olohuoneessa takka ja sauna lämpenee puilla. Takassa poltettu joka talvi n. 2-3 kuutiota sekapuuta + n 0.5 kuutiota muihin tulisijoihin.

Edellisiltä vuosilta kulutus ollut noin 30 000 kWh, paitsi pari edellistä lauhaa talvea mentiin n. 28 000 kWh

Nykyinen tilanne: Sanyo CO2 4.5 kW + vanhanmallinen sisäyksikkö + uusi kiertovesipumppu. Sisäanturia ei asennettu vaan ajan pelkällä talokäyrällä (vai mikäsenytoli). Sisäyksikkö asennettu huhtikuun alussa ja ulkoyksikkö pari viikkoa myöhemmin. Samalla uusittu alakerran "pannuhuoneessa" patteriverkoston putkia kun laite tuli hieman toiseen paikkaa kuin vanha.
Kokonaiskustannukset olivat n. 7500 euroa josta 6990 oli laitteiston hinta, loput menivät putkiin, kiertovesipumppuun talkoo oluisiin ym. :)

Nykyinen sähkönkulutus jäänee sinne 17 500 - 18 000 kWh riippuen nyt jos tulee vielä kunnon pakkasjaksoja vimeisen kuukauden aikana.

Sähkönkulutuksessa on mukana kaikki eli lämmitys + taloussähkö. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja kaksi lasta joista toinen 3v ja toinen 10v. Sähköä ei ole kummemmin säästelty eli löytyy esim 3 telkkaria joita käytetään ahkerasti + kaksi tietokonetta ym. viihde-elektroniikkaa.
Luulisin vielä että seurantajakson sähkönkulutusta on vielä nostanut se että telkkareita on uusittu taulumalleihin ja toinenkin muksu on alkanut kiinnostua enemmän tietokoneella räpeltämisestä.  ::)

Laitan vielä myöhemmin muutaman kuvan järjestelmästäni ja hieman tarkempia tietoja asetuksista... niitä on tullut vaihdeltua vuodenmittaan useasti parhaiden säätöjen toivossa :)

Nyt ainakin toistaiseksi olen tyytyväinen laitteen toimintaan ja kulustus lukemiin, tosin kovilla pakkasilla äänitaso voisi olla jotain aivan muuta kuin se nyt on ollut  :-\
Laite on sokkeliasennuksella, tosin omarakennetulla telineellä jossa kumit eivät ole nyt niin hyvät... pitänee vaihtaa ensitalveksi. ::)

Olen harkinnut myös asentavani tulevaisuudessa Ilpin lämmittämään lisäksi jos sillä vielä saisi hieman ruuvattua tuota kulutusta alaspäin... ehkä. ;)

Poissa wattis

  • Lämpöpumppuaktiivinen
  • *****
  • Viestejä: 1458
  • Pumpusta ottaa
Säästöä siis ainakin tuo 10000kWh. Tekee vuosi-COP:ksi n. 1,6. Kun huomioi takan reilun käytön niin veikkaisin seuraavaa. Sinun vuosi-COP hyvyys perustuu keväisiin ja syksyihin, esim. sellaisiin +0 - +10C keleihin, jolloin Sanyo varmaan jaksaa pitää torpan lämpimänä ja sen seurauksena ei sorru sulatteluihin. Sitten pakkasilla COP on reilusti heikompi kun laite käy pidempiä jaksoja ja näin ollen sulattelee paljon enemmän. Tämä siis oma veikkaukseni, toki vanhalla varaajalla laite toimii paremmin kuin uudella, joten voi olla että jopa -5C:n tienoilla tahkoaa vielä hyvällä COP:lla.

ILP varmaan kohtuu hyvä lisähankinta jos se vaan jaksais tuottaa vielä -10C tai -15C kohtuullisen paljon lämpöä, vaan taitaa ne ILP:t olla aika tyyriitä.