Kirjoittaja Aihe: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista  (Luettu 70610 kertaa)

Poissa Honkalämpö

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 209
Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« : 19.05.09 - klo:23:36 »
Konsultointia kaivattaisiin.

Säästöt ja päästöt ovat tätä päivää. Olen omalta osaltani päätynyt siihen, että jättämällä tupakat polttamatta olen ko. menonsiirron avulla voinut lämmittää  -70 luvun taloani. Kumman tarkasti kaava: Aski/päivä = vuositasolla 3000L/ öljyä, on toteutunut vuosien varrella. Vasta 1€:n litrahinta sai havahtumaan ja hankkimaan ILP:n jolloin 1000L öljyä korvautui n. 2700kW:n sähkölaskulla. Arvelen, että Mitsu (FD 25) on 2,5 vuodessa hintansa haukkunut ja takuutakin jäi vielä jäljelle. Nyt kaikertaa ajatus, saisiko toiset 1000L pudotettua yhtä helposti kuin päällimmäinen 1000L lähti.

Talo on länsi-rannikolla ja  n. 140 neliötä josta n. 30 neliötä lattialämmityksellä.  Pannu on n. 8v ikäinen, hyvin  toimivasta järjestelmästä en aio luopua. Haaveena olisi  siis lämpimän veden tuottamiseen osallistuminen ja mukavuuslämmön ylläpito laattalattioilla öljyn rinnalla, jopa korvaten, varsinaisen pakkaskauden (3-4 kk?) ulkopuolella.
Useimpien VILP-pakettien hintataso näkyisi olevan 6000-11000€. Alkaa olla maalämpö niin lähellä hinnoissa, että mukaan lukien talon arvostuksen nousu maalämpölämmitteisenä  arveluttaa investoida VILP:n. lähes samoja summia? Joten kaiketi monen muun tavoin päädyin Ultimaten sivuille. Jotainhan voisi uhrata tieteellekin (jos ei polta tupakkaa).
Eri tuotteiden esitteissä on kytkentöjä ja sovelluksia  niin monia, että onnellisen tietämätön  öljylämmittäjä on pihalla kuin ulkoyksikkö. Olen nuokkunut sivustollamme mutta peruskysymys, olisiko esim. 5500E sisäyksiköllä tai 320-varaajalla se ratkaisu jolla toinen 1000L helpoiten säästyy?

1 Perusrakenne
Mikä ideologinen perusero on sisäyksikköratkaisussa (+  pieni puskurivaraaja?) ja Ultin kuumakaasukierukallisessa varaajaratkaisussa(320/500) ja kummanko hyväksi?
-kaasukierukan tehokkuus 320/500 varaajassa vs. vaihtimen tehokkuus eri  tilanteissa
--mitä jos vaikka kuumakaasu vuotaa varaajaan  (halkeeko vanhat patterit tms. ;-))?

2 Varaajakeskeinen lämmönsäätö vs. paluuveden nosto ennen pannun shunttia.
  -Yksinkertaisin lienee sisäyksikön kytkeminen pannulle paluuliitynnän väliin?
  -320/500 varaajaratkaisuissa löysin mielestäni ainakin pari mielenkiintoista:
   a)varaajan  nelitiesuntti ottaa aluksi varaajasta ja II-vaiheessa pannun shuntilta josta on liityntä varaajan nelitieshuntin II-vaiheen sisäänmenoon (vaatii muutoksia varaajan  nelitieshuntin tehdaskytkentään.). Oumanni siirrtetään varajalle,  pannulla riittänee käsisäätö, ilmeisesti pannuhuoneeseen on riittävän usein asiaa jatkossa jos...
  b)varaajan nelitiesunttiin on lisätty rajaytkin joka käynnistää II-vaiheen loppupuolella  kv-pumpun jolla pannu lykkää lämpöä varaajaan valmiin  lisälämpöliittynnän kautta. Tätä valmista liityntää en ole juuri nähnyt hyödynnettävän löytämissäni toteutusmalleissa, miksiköhän??

3 Legionella
  - sisäyksikköratk. kannattaneeko erillisellä lämmönvaihtimella esilämmittää KV ennen pannua?
  - 320/500 varaajalla luonnostaan hyödyntyy esilämmitys. Kannattaisi jo nyt kustantaa aurinkokierukka jolla voisi esiesilämmittää KV ja myöhemmin liittää aurinkokeräimet??   
Entä sitten jos polttimen kytkisi kokonaan pois silloin kun VILP pystyy hoitamaan lattiat ja KV-esilämmityksen. Olisiko vaihtoehtoinen  n. 100L ( 2 aikuista)  lämminvesi varaaja sähköllä edullisempi huolehtimaan esim 5-6kk legionellasta kuin pannu? Jossain on puhuttu pannun  kondensiosta/ruostumisesta yms. os lämmöt pudottaa pois (omani on Arimax 17) ??

"Kun ajat paranee öljyn hinta nousee" 
"Ilmainen tuulivoima huolehtii sähkönhinnan noususta kun tuuliviirit päättää"


Poissa Toni

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 3468
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #1 : 20.05.09 - klo:08:27 »
Mä olen pohtinut näitä ihan samoja asioita. Ilmeisesti luit tämänkin: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=4105.msg52157#msg52157 ?

Mun tilanne on:
 • Ennen meni luokkaa 2200 litraa öljyä ja 5500 kWh sähköä vuodessa, sekä lämmityskaudella korillinen klapeja päivässä
 • Nyt menee 1300 litraa öljyä sekä 10000kWh sähköä, sekä sama määrä klapeja
 • Kotitaloussähkön käyttö on saattanut tietysti lasten kasvaessa kasvaa, mutta esim. vettä menee edelleen alle 12m3 kuukaudessa, sekin on nyt laskussa kun kotiautomaatio monitoroi myös veden käyttöä reaaliajassa

Eli säästöpotentiaalia olisi jonkin verran, mutta ei niin paljoa että kannattaisi tehdä mitään kymmenen tuhannen investointia, maalämpöpumpusta puhumattakaan (sitäpaitsi teknisen tilan nurkalla on 23 metriä savea ennen peruskalliota ja pihaa en ala kaivamaan auki maaputkistolle).

Jos lähdetään siitä, että VILP:n COP on vuositasolla luokkaa 2, niin optimitilanteessa saisin ehkä tuon 1300 litraa öljyä vaihdettua 7000kWh:n sähköä. Vähän siinä ja siinä nykyhinnoilla, viime kesän hinnoilla säästöä voisi tulla luokkaa 500€ vuodessa -> ~10000€ investointia ei kuoleta ikinä.

Myöskään täysin toimivaa 10v vanhaa / 15 m3 öljyä polttanutta öljylämmityslaitteistoa ei ole mitään järkeä purkaa.

Tuo Ultin 320 litran varaaja + 5500E kyllä jotenkin houkuttaisi silti. 320L siksi, että se on ainoa mikä sovinnolla mahtuu sisään ilman että öljyvehkeitä purkaa... Aurinkokerääjiäkin mietin kun tuohon varaajaan saa sellaisetkin kiinni, mutta siinäkin on pari ongelmaa (kierukka kannattaa toki ottaa, jos ei muuten niin käyttöveden esilämmitykseen):
 • 320L varaaja on kovin pieni aurinkoenergian hyödyntämiseen
 • VILPin COP on parhaimmillaan silloin kun kerääjistäkin saa lämpöä -> säästöt jäävät pieniksi -> kaksi Ulti-paneelia saa reilulla tonnilla, kuinka kauan kestää tienata takaisin esim. COP 3 * 10000 kWh sähköä

Öljypolttimen monitoroinnin perusteella tuo 5500E riittäisi meille täysin yli 5 asteen pakkasille asti. Siitä en sitten tiedä riittäisikö se hoitamaan saunapäivän vedenkulutuksen (tuskin), mutta öljy auttaa.

Meillä olisi vielä sellainenkin lisäetu VILPin puolelle, että lattialämmitykseen riittää varsin kylmä vesi. Suurimman osan talvea veden lämpö on alle 26 astetta, joten varaajan ei tarvitsisi olla kovin paljoa tuota kuumempi. Tuo tosin vaatisi sen, että tuota Ultin pumppua modataan sillä TUAE-paisuntaventtiilillä (mistä mä löydän sopivan propellihatun Turun seudulta asentamaan tuollaisen???).
« Viimeksi muokattu: 20.05.09 - klo:08:53 kirjoittanut Toni »
Panasonic E12-CKP5 (alakerta, as. '04), Pana E12-DKEW (yläkerta, as. '05), Fujitsu AWYZ14LBC (DIY VILP), mökillä Ulti 13 Pro Plus Basic
1½ kerroksinen OK-talo 252m2 Kaarina, rv. 2000, öljykattila + vesikiertoinen lattialämmitys

Poissa Honkalämpö

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 209
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #2 : 20.05.09 - klo:12:19 »
Mukava huomata etten ole yksin pähkäilemässä toimivan järjestelmän parantamista. Sinulla on selvästi paremmat lähdöt koska koko talon lattialämmitys pudottaa kierron lämpöjä. Kyllähän minullakin on ILP:n ansiosta patterit jossain 18 ast. säädöissä. Keskitalvella  pitää ikkunavedon (2-kert+ lisälasi) estämiseksi jotain hieman avata. Viittasit kuvaan jonka minäkin olin bongannut, jos varaajaratkaisuun päädyn tuo olisi tämän hetken tiedolla todennäköisin kytkentä? Varaaja 320L on varmaan pieni auringolle silloin kun se oikein porottaa ja jos vielä sattuu olemaan lomamatkalla mitä sitten tapahtuukaan? Paketti on kuitenkin aikasen edullinen  muihin verrattuna ja voihan sille auringolle sitten rakennella oman varaajansa/kierukan ja ajaa sieltä vaikka pannuliitoksen kautta lämpöä sisään jos ne liittimet jää käyttämättä pannun yhteydessä.?
Tuo TUA modaaminen on mulle ihan hepreaa.

Poissa Toni

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 3468
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #3 : 20.05.09 - klo:12:48 »
Varaaja 320L on varmaan pieni auringolle silloin kun se oikein porottaa ja jos vielä sattuu olemaan lomamatkalla mitä sitten tapahtuukaan? Paketti on kuitenkin aikasen edullinen  muihin verrattuna ja voihan sille auringolle sitten rakennella oman varaajansa/kierukan ja ajaa sieltä vaikka pannuliitoksen kautta lämpöä sisään jos ne liittimet jää käyttämättä pannun yhteydessä.?
Tuo TUA modaaminen on mulle ihan hepreaa.

Paneeleista:
 • Aurinkopaneelien automatiikka pysäyttää kierron jos lämpötila nousee liiaksi -> varaaja ei kiehu
 • Aurinkopaneelit pitää aina kytkeä omaan kierukkaansa, koska paneeleiden piirissä kiertää keruuneste (glykolin ja veden seos). Tai voihan sen kytkeä ulkoisella lämmönvaihtimellakin varaajaan
 • Hyvällä säkällä paneeli tuottaa 700kWh (-> 70€ suorasähkönä) per neliömetri per vuosi. Ja puolet-kolmasosan tuosta summasta jos saman lämmön voisi pumpata kesäaikaan VILPillä. Se Ultin kahden paneelin (~4 m2) + ohjaus maksaa 1200€ + asennustarvikkeet + asennus päälle.

5500:ssä on kapillaariin perustuva paisuntaventtiili, joka ei pelitä jos varaajan alaosan (ja sitä kautta palaavan kylmäaineen) lämpötila ei ole tarpeeksi korkea (oliko se jotain 45 astetta). Tuollainen modaus tarvitaan jos sillä meinaa pitää varaajaa kylmempänä. Mutta se on joka tapauksessa ammattilaisen hommia, siinä saa sitten jo juottaa kylmäaineputkia, tyhjentää ja täyttää laitteen jne.
Panasonic E12-CKP5 (alakerta, as. '04), Pana E12-DKEW (yläkerta, as. '05), Fujitsu AWYZ14LBC (DIY VILP), mökillä Ulti 13 Pro Plus Basic
1½ kerroksinen OK-talo 252m2 Kaarina, rv. 2000, öljykattila + vesikiertoinen lattialämmitys

Poissa Honkalämpö

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 209
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #4 : 20.05.09 - klo:13:48 »
Taas kannatti aamulla nousta sängystä kun joka päivä voi oppia uutta.
Elikkä tuo modaus ei ehkä olisi välttämätön jos pidetään varaaja jossain "yläoptimissa" eikä aurinkokierukka jäähdytä kylmällä KV-vedellä varaajan alaosaa lisää, ollaankohan tällaisessa patterikierron systeemissä näin parhaimmillaan?
Luulin että "soseiden" pitää jäähtyä kaasukierukassa riittävästi, että prosessi olisi tehokas.

Aurinkokeräimiä varten en taida varaajaa sittenkään ennakkoon varustua. Katselen tuota innokkuutta kun "porukat" kantaa puoli uusia öljypannuja mäelle maalämmön tieltä, sieltähän irtoaisi "halvalla" LV-kierukka jonka voisi asentaa halk. 200-300mm putkenpätkän sisään ja sieltä hoitaa varaajaalle saatavissa oleva "aurinkovesi" sitten aikanaan jahka harrastus niin pitkälle yleensä "kehittyy".

Näin ketjun alkuvaiheessa näyttäisi varaajaratkaisu olevan vahvoilla. Ans kattoo löytyykö minua alusta asti vaivanneeseen sisäyksikkö vs. varaaja -lähtötilanteeseen lisää näkökantoja. Sen kun saa pähkäiltyä ja kytkennän päähän/paperille sitten pääsisi noihin legioonalaisiin ja polttimen pysäytysmahdollisuuksiin varautumaan varsinaisen asennuksen suunnittelussa. Nimenomaan varautumaan koska tuskin kaikkia kerralla
tehdään mutta laitetaanko mutka vai T-haara olisi hyvä funtsia ennakkoon.


Poissa Toni

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 3468
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #5 : 20.05.09 - klo:13:54 »
Aurinkokeräimiä varten en taida varaajaa sittenkään ennakkoon varustua. Katselen tuota innokkuutta kun "porukat" kantaa puoli uusia öljypannuja mäelle maalämmön tieltä, sieltähän irtoaisi "halvalla" LV-kierukka jonka voisi asentaa halk. 200-300mm putkenpätkän sisään ja sieltä hoitaa varaajaalle saatavissa oleva "aurinkovesi" sitten aikanaan jahka harrastus niin pitkälle yleensä "kehittyy".

Mä kyllä ottaisin tuon 320L varaajan aurinkokierukalla ja kierrättäisin kuuman käyttöveden ensin sitä kautta, ja siitä edelleen ylempään kierukkaan. Tuolla tavalla saadaan ensin käytettyä 'vähempiarvoista' alhaista lämpöä hyväksi, ja sitten sitä vaivalla korkealle pumpattua ylälämpöä edelleen jo vähän lämminneeseen veteen.
Panasonic E12-CKP5 (alakerta, as. '04), Pana E12-DKEW (yläkerta, as. '05), Fujitsu AWYZ14LBC (DIY VILP), mökillä Ulti 13 Pro Plus Basic
1½ kerroksinen OK-talo 252m2 Kaarina, rv. 2000, öljykattila + vesikiertoinen lattialämmitys

Poissa Honkalämpö

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 209
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #6 : 20.05.09 - klo:14:28 »
Toki etu on kaksipuolinen ensin KV esilämm. ja vaiheessa II aurinko?? Kunhan tuo kaasukierukan toiminta olisi sitten "optimaalista", eihän kaksi aikuista nyt hirveästi KV-kanssa läträä että se alaosaa jäähdyttävä vaikutus ei olisi radikaalia. Noista kaasun/nesteen jäähtymisistä ei ole hajuakaan (toivottavasti liitokset aikanaan pitää), että senkin takia tässä yritän perusteluja hakea. Kuten sanottu koska on pattereitakin mukana, "yläoptimia" yritetään tavoitella. Mitä se on tilanteeseen sovellettuina varaajan asteina, en tiedä?
Jälkikäteen lisäkierukka lienee mahdotonta asentaa Ultin 320 varaajaan, eli vaihto??

Poissa V70-TDI

 • Konkari
 • ****
 • Viestejä: 637
 • 4 puhallinta
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #7 : 20.05.09 - klo:14:35 »
Jos olisin varaajaa hommaamassa ottaisin sen "aurinkokierukalla". Helpottaisi jälkeenpäin noita hommia.
Auton vahteistossa mulla on aurinkopyörä mutta se on aika hyödytön tässä tilanteessa. ;D
Sanyo co2 4,5 kW(vanha varaaja).
Lämmitettävää 117m2 pattereilla.
Kokonaispinta-ala 225m2. Rak.76 yhdessä tasossa.
Puurakenteinen.
Aiemmin öljyllä 2700L/vuosi.
Sanyolla esimmäinen vuosi 8812 kWh
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=4283.0

Poissa Rutja

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 252
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #8 : 20.05.09 - klo:15:29 »
Tuo 700kWh/m2/v ei ole mahdollinen tavallisilla tasokerääjillä joilla lämmitetään vettä ja lämpötilataso on käyttöveteen riittävä. 150...300kWh (hyötysuhde 15...30%) on käytännössä se taso, josta kannattaa puhua ja yläpää siinäkin edellyttää että on kulutusta silloin kun säteilyä tulee.
Asiaa on kyllä tutkittu ja vaatimattomaksi todettu.  Hyöty 4m2 on luokkaa 50EUR/v, takaisinmaksuaika on pidempi kuin käyttöikä, mutta jos haluaa harrastaa, niin mikä ettei.

Sisäyksiköllinen 5500 toimii kyllä hyvin, vaikka tulevan veden lämpötila ja palaavan nesteen lämpötila on +20C . Omissa mittailuissani cop= 2,8...3,8 kun tuleva vesi on ollut +25...40C ja palaava 35....55 ja ulkolpt >+7C (ei sulatuksia)

Ulti5500+sisäyks. Rak 1990, ilmajakoinen lämmitys+lattialämm., 142m2, harrastetilat+autotalli 80m2 (+15C).
Varaaja 1.8m3, kaikkisähkö-13,  16900kWh/a

Poissa Honkalämpö

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 209
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #9 : 21.05.09 - klo:10:54 »
Kerroit Rutja sisäyksiköllisen mallin toimivan OK ja COP:t on hyvät. Järjestelmääsi kuuluu 1800L varaaja missä välissä sisäyksikkö on? Minulla olisi optio edulliseen 1000L Jäspi  (12kW? + kaksi kierukkaa) varaajaan, vaatisi pannuh. sähkökeskuksen & vesien siirtoja. Eristyksineen pannuhuone tulisi ahtaaksi mutta en sinne nyt sänkyä vielä ole ajatellutkaan. Jos varaaja olisi edullinen, kotitalousvähennettävää kertyisi senkin edestä. Edellisen öljykriisin aikoihin etsittiin myös kaikenlaisia ratkaisuja ja joku koulukunta oli sitä mieltä, että osa säästöistä kuitenkin häipyy suurien varaajien häviöihin???
Ehkä sen muistikuvan perusteella jankkaan edelleen pelkän sisäyksikön "kilpailukykyä" varaajaratkaisuihin joissa KV-esilämmitys tulisi kaupanpäälle, toki se erillisellä lämmönvaihtimella hoitunee "siinä sivussa" sisäyksikölläkin.
Verrokkina on koko ajan se Ultin "lamantappaja" 5500E+320L.

Poissa Rutja

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 252
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #10 : 21.05.09 - klo:18:14 »
Kyllä sisäyksiköllinen on toiminut ok, kunhan ei tarvita sulatusta.
Tammikuusta saakka lämmitys hoitunut 3kW:n vastuksella ja IVLPlla
Sulatusten kanssa cop on luokkaa 1,5.  -10Ctta kylmemmilla keleillä laitteen käyttö lähestyy sähkölämmitystä. Sulatusautomatiikka jauhaa 45min välein sulatuskierron riippumatta onko tarvettava tai ei, aina kun ulkolämpötila on alle +3C.  Kytkentä on periaatteessa kaavion mukainen. Todellisuudessa huomattavan monimutkaisempi, koska varaajan lämmitykseen liityy sähkökattila, joka lataa varaajan yläkautta.  Varaajani on Jämä energiakantti, tehtaalla uretaanilla eristetty. Lämpöhäviötä varaajasta ja huonosti eristetyistä putkista on sopivasti kellaritilan lämmitykseen. Olen ollut mukana alalla 80-luvulla, kun oli edellinen todellinen lämmityslaitebuumi. Silloin oli tavallista laittaa 3m3 varaaja ja yrittää eristää se kotikonstein villalla ilman konvektiota estävää ilmasulkua, lämpöhäviöt oli huomattavat. Varaajani on aikanaan mitoitettu 17kW lämmitysteholle ja 8h yösähköajalle.  En ole havainnut varaajan koosta olevan mitään haittaa IVLP käytössä, päinvastoin, esim kevätkeleillä, kun lämpötila oli päivällä selvästi plussan puolella ja yöllä reilusti pakkasella, varaaja tasaa erinomaisesti kulutuseroja ja mahdollistaa lämmityksen pelkällä IVLPlla, kun pikkuvaraajan kanssa tarvittaisiin sähköä avuksi tai sisälämpötila heiluisi.
Se on syytä muistaa, että sisäyksiköllisellä ei saa tehtyä yli +60C vettä, itse tyydyn +55Ceen. Kun taas kuusakaasukierukalla se on mahdollista ainakin lämmityskaudella.
5500 on tällaiseen varaajakäyttöön ihan turhaan varustettu invertterillä, on-off olisi toimivampi.
Ulti5500+sisäyks. Rak 1990, ilmajakoinen lämmitys+lattialämm., 142m2, harrastetilat+autotalli 80m2 (+15C).
Varaaja 1.8m3, kaikkisähkö-13,  16900kWh/a

Poissa Honkalämpö

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 209
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #11 : 21.05.09 - klo:21:01 »
Ymmärsinkö oikein, että lämmitetään varaajan alaosaa tai ohitetaan haluttaessa varaaja ja kierrätetään vain sisäyksikön kautta, paluuputkiliityntänä.
Mainitsit kunnon varaajan eduksi "rospuutokauden" päiväajon edullisuuden eli olisiko esim. kello/termostaatti ja on/off pumppu varteenotettava ratkaisu sellaisessa  toteutuksessa. Taas ihan yksinkertainen totuus "ilmastonmuutoksesta" yö/päivä näillä leveysasteilla.
Ultin hinnoin se 9kW olis 2800€ tai 5500 1400€ kaiketi ne kummatkin sen päiväsaikaan ylös hinkkais.
Jos käyttää samanlaisia ohituksia kesäajalla, invertteri olisi kaiketi parhaimmillaan mutta silloin kuumakaasun sijaan pitäisi olla sisäyksikkömalli, hintahan ei muutu.

1000L Varaajasta sitten tulis "omaeristämä" 100-150mm villaa? Pannuhuoneessa ei taida saada olla esim. tiiliseiniä vasten uretaanilevyä 50mm? Kaksi sivua + katto peitettäisiin kipsilevyllä?
Katselin jonkun kuvan jossa Ultin 500 varaaja oli purettu, villaa näytti olevan eikä ollenkaan paksua että siinä mielessä... Olisiko niin ettei 300-500L varaajissa häviöt näyttele samaa roolia kuin kuutioissa mitattavissa?

Ei meinaa linja rakentua, kun kaikilla on puolensa. Vielä kun tuo KV-priimaus pikku sähkövaraajalla vs, pannun pysäytys/ruostuminen lisätään jatkoksi.  Punainen lanka loistaa vielä poissaolollaan.

Poissa Rutja

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 252
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #12 : 21.05.09 - klo:22:44 »
Omassa virityksessäni vesivirta lämmityspiiriin voi mennä lähes nollaan, ilmalämmityskoneen 2-tieventtiili kelloohjauksella kiinni.
Sen takia IVLP vesikierto ottaa aina varaajasta ja palauttaa varaajaan riippumatta lämmityspiirin tilanteesta.
Lämmityspiiri palauttaa aina IVLP menopiiriin ja ottaa joko varaajasta tai IVLPn paluusta tai molemmista. Shuntti ja venttiiliryhmän voisi korvata 4-tieventtiilillä. Kytkennässä on mahdollisuus kierrättää jäähdytettyä vettä lämmityspiiriin ilman että se käy varaajassa, se on tarkoitettu jäähdytyskäyttökokeiluun jota ei ole vielä tehty. Lattiakanavistoon ilmaa ei ehkä uskalla kierrättää kondessivaaran takia, tarttis löytää sopiva puhalinkonvektori. Kyllä kesäkeleillä on-off olisi parempi, kun lämpötila on saavutettu niin pelit seis useammaksi tunniksi.  Pelkän käyttöveden tekoon kun varaajassa riittää 2...3h päivittäinen käyntiaika. Jotta laite kävisi edes jotenkin järkevästi niin lämpötilamittaus pitäisi olla varaajassa, sisäyksikkö jäähtyy ja pumppu käynnistyy 4...5 kertaa/h muutamaksi minuutiksi vaikka varaajassa on lämpöä riittävästi.
Kello-ohjaus sähkösyöttöön taas palauttaa vakioasetuksen 42C joka on käyttövedelle liian vähän.
Jos varaajasi on kantikas niin urataanilevyt kiinni varaajan uretaanivaahdolla ja pintaa alumiinipintainen levy, jos varaaja on pyöreä niin sitten hommeli on hankalampi. Oleellista villaeristämisessä on estää villan läpi nousevat ilmavirtaukset ilmatiiviillä rakenteella. Kun puhutaan 500/1000L varaajista ei niiden lämpöhäviöillä lämmityskustannuksia ratkaista.
5500 ei riitä alkuperäiseen tavoitteeseesi 1000L pudotuksesta, omassani realismia näyttäisi olevan 6500kWh (n 700L) pudotus.
Kun pumpun teho ei riitä, niin siitä seuraa että kiertoveden lämpötila alkaa laskea ja siitä muodostuu patterikierrossa ongelma. Ilmajakolämmityksellä pärjään +40C vedellä vielä -10C pakkasilla.
5500 tehot sulatuskeleillä jää noin 2...3kW.  9000 lieneen täällä olleiden juttujen perusteella kuitenkin enemmän lämmityslaite kuin 5500, siihen ei taida olla valmista sisäyksikköä.


 

Ulti5500+sisäyks. Rak 1990, ilmajakoinen lämmitys+lattialämm., 142m2, harrastetilat+autotalli 80m2 (+15C).
Varaaja 1.8m3, kaikkisähkö-13,  16900kWh/a

Poissa Honkalämpö

 • Aktiivinen keskustelija
 • ***
 • Viestejä: 209
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #13 : 22.05.09 - klo:00:45 »
Ompa tämä vakava tauti. Lueskelin äsken hyvät kommentit varaajista, erityksistä/häviöistä jne.
Olin jo innoissani kun olin ehkä tajunnut on/off:n edut ja käynnin ohjauksen helppouden. Lisäksi kantikkaan Jämä-varaajan eristäminenkään noilla ohjeilla ei olisi ongelma. Niimpä kävin taas mitan kanssa pannuhuoneessa  uretaanimitoin tosi mielessä. Mahtuu, mutta sähkö/vesi muutostyöt tulee maksamaan.

Eli takaisin lähtöruutuun. Ulti 5500/320 ja http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=4105.msg52157#msg52157 tällä kytkennällä taitaa olla halvoista konsteista toimivin???

Voisiko kytkentää vielä pilkun takaa viilata sen verran, että selostuksessa mainitaan: Ottaa aluksi 320:n kylmemmästä lähdöstä ja sitten pannulta (kuumempi jää käyttämättä?). Jos alkuperäistä kytkentää modataan niin eikö kannattaisi ottaa ensin 320:n kuumemmasta ja sitten pannulta?

Olen tuota sähköllä priimaamista heittänyt kehiin, vielä ei ole pikkuvaraajan koosta tai edullisuudesta vastineita tässä ketjussa ollut. Sellainenkin idea oli jossain, että jos homman pitää nyt sähköllä (kesällä) hoitaa niin pannun 6kW termari 80 ja öljyn 65 niin siinä se. Ei kylmene pannu eikä sitten ruostukaan. Minä en osaa sanoa häviöistä tai kannattavuudesta tällä hintasuhteella mutta periaatteellinen vaihtoehto näköjään on. Eikä tarvi varaajaan hankkia vastusta. Se aurinkokierukka lisävarusteena on samoilla hehtaareilla kuin 6kW vastus varaajaan, erillisvaraajasta puhumattakaan kaikkine hanoineen ja kotitalousvähennyksineen.

Näillä ajatuksilla pehkuihin tällä kertaa. Odottelen jatkossa kommentteja edelleenkin ja ratkaisumalleja jotka on toimiviksi reaalikytkennöissä todettu.

Poissa Toni

 • Lämpöpumppuaktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 3468
Vs: Ikuisuuskysymyksiä perusasioista
« Vastaus #14 : 22.05.09 - klo:07:53 »
Voisiko kytkentää vielä pilkun takaa viilata sen verran, että selostuksessa mainitaan: Ottaa aluksi 320:n kylmemmästä lähdöstä ja sitten pannulta (kuumempi jää käyttämättä?). Jos alkuperäistä kytkentää modataan niin eikö kannattaisi ottaa ensin 320:n kuumemmasta ja sitten pannulta?

Olen tuota sähköllä priimaamista heittänyt kehiin, vielä ei ole pikkuvaraajan koosta tai edullisuudesta vastineita tässä ketjussa ollut. Sellainenkin idea oli jossain, että jos homman pitää nyt sähköllä (kesällä) hoitaa niin pannun 6kW termari 80 ja öljyn 65 niin siinä se. Ei kylmene pannu eikä sitten ruostukaan. Minä en osaa sanoa häviöistä tai kannattavuudesta tällä hintasuhteella mutta periaatteellinen vaihtoehto näköjään on. Eikä tarvi varaajaan hankkia vastusta. Se aurinkokierukka lisävarusteena on samoilla hehtaareilla kuin 6kW vastus varaajaan, erillisvaraajasta puhumattakaan kaikkine hanoineen ja kotitalousvähennyksineen.

Mulla oli ajatuksena ottaa lattiakiertoon niin kylmää vettä kuin mahdollista. Sinne kun riittää yleensä reilusti alle 30-asteinen, joten se kannattaa ottaa mahdollisimman alhaalta ja säästää ylälämmöt käyttöveteen. Patterilämmitys on eri juttu...

Jos öljykattilaa lämmittää vain sähköllä niin ei ole väliä vaikka termostaatti olisi 65 asteessa. Kondenssia tulee jos käyttää öljypoltinta noin pienellä pyynnillä. Tosin jos haluaa ensisijaisesti käyttää sähköä ja kuitenkin pitää poltinta varalla, niin sitten pitäisi olla termostaatit noin mitä sanot. Toisaalta kattilan vesitila on sen verran pieni, että jos sähköllä lämmittää sen 65 asteeseen (eikä öljy ole varalla) niin siitä ei taida saada kovin paljoa suihkuvettä irti.
Panasonic E12-CKP5 (alakerta, as. '04), Pana E12-DKEW (yläkerta, as. '05), Fujitsu AWYZ14LBC (DIY VILP), mökillä Ulti 13 Pro Plus Basic
1½ kerroksinen OK-talo 252m2 Kaarina, rv. 2000, öljykattila + vesikiertoinen lattialämmitys