Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Yleinen keskustelu / Vs: Pihanurmikko
« Uusin viesti kirjoittanut Killi10 tänään kello 17:28 »
Sora + roundup  /b020
2
Uutislinkit ja muu netistä bongattu / Vanhaa paskaa glorifioidaan ansiotta
« Uusin viesti kirjoittanut Scroll tänään kello 17:11 »
Hohhoijaa. Arkkitehtien kannattais pystellä siinä minkä osaavat (jos osaavat mitään).

Rakentamisen teknistä puolta nuo nyt ainakaan eivät osaa. Muutama kommentti huuhaa-viisikon väitteisiin:

"Melkein kaikki Kasarmitorilla olevat talot on rakennettu yli sata vuotta sitten ja ne ovat pystyssä edelleen."

Koska ne on suojeltu. Ei ne muuten olisi.

"Nykyään käytetään teräsbetonia, mineraalivillaa ja muovia, ja niistä tehdään monimutkaisia sekarakenteita."

Myös noissa vanhoissa taloissa, mitä herrat hehkuttavat, on monimutkaisia sekarakenteita. Ei ne sen kummempia ole.

"1960- ja 1970-luvun lähiöiden elementti­kerrostaloille naureskellaan yleisesti. Ihmiset ottavat annettuina sen, että aikakauden talot vaativat massiivisia remontteja, tai ne pitää jopa purkaa."

No nehän rakennettiin tahallaan lyhytikäisiksi. Suosittelen tutustumaan Rakennuslehden ansiokkaaseen artikkeliin aiheesta. Itseasiassa niiden piti kestää vain 30 vuotta ja moni niistä näyttääkin kestävän 50-60 vuotta! Hyvä suoritus.

"Nykyajan taloja rakennetaan käytännössä ihan samalla tavalla kuin parjatuilla 1960- ja 1970-luvuilla."

Ei rakenneta.

"Sen sijaan 1900-luvun puoliväliä edeltävät talot eroavat kuin yö ja päivä kaikesta sen jälkeen tehdystä rakentamisesta. 1960-luvulla luovuttiin ajatuksesta, että talon pitää kestää isältä pojalle”"

Ei se ongelma ole seinissä vaan talotekniikassa. Talotekniikka se ensimmäisenä taloista loppuu. 1900-luvun alun taloissa ei edes talotekniikkaa juuri ollut. Sitä on niihin myöhemmin lisätty. Sekin tulee tiensä päähän niin vanhassa kuin uusissakin taloissa ja sitten onkin tenkkapoo: vaihdetaanko talotekniikka vaiko puretaanko? Tekniikkaremontit ovat turkasen kalliita ja huonommilla paikoilla tulee halvemmaksi purkaa koko p*sk ja rakentaa uusi. Toki ei onnistu jos on joku juukend-engel-suojeltu hökötys.

"Hänen mukaansa ennen oli käytössä hyvin pieni määrä erilaisia rakennus­materiaaleja, ja niiden tarkka koostumus ja pitkäaikaiskäyttäytyminen tunnettiin ja tunnetaan yhä."

Höpsistä taas. Vanhoissa taloissa on ongelmia mm. voimakkaasti karsinogeenisen kivihiilitervan kanssa, jota tunnutaan puleratun joka paikkaan, niin "hyvää ainetta" se vaikuttaa aikoinaan olleen. Niissä on asbestia ja monenlaista muuta surkeaa materiaalia.

"Ransu Helenius uskoo, että iso osa sisäilmaongelmista johtuu epämääräisistä rakennusmateriaaleista. Homeongelmakin on seurausta rakennusmateriaalien fysikaalisista ja kemiallisista ominaisuuksista."

Saahan sitä uskoa. Palataan asiaan sitten kun on tietoa. Homeongelma johtuu kyllä useimmiten välinpitämättömyydestä ja/tai huonoista ratkaisuista.

"Kaikkein energiatehokkaimpia ovat 1900-luvun alun talot "

Eivät ole. Suosittelen perehtymään vähän paremmin faktoihin.

Mattilan mukaan vanhalla, yksinkertaisella ja kestävällä metodilla voisi rakentaa taloja nykyisinkin. Eikä se olisi edes vaikeaa."

"Ei voisi. Ei tasan varmasti löydy sellaisia lompakkomiehiä enää,jotka suostuvat maksamaan 1900-alun kahden kiven levyisen tiilirunkoisen kerrostalon rakentamisen. Ne olivat hurjan kalliita jo aikoinaan vaikka työvoima oli puoli-ilmaista.

"Ei oikeita puukerrostaloja ole tällä hetkellä olemassakaan. Nykyisissä puukerrostaloissa on puuta vain noin neljännes, loppu on esimerkiksi mineraalivillaa, kipsilevyä, tasoitetta, muovikalvoja, liimaa, maalia ja teippiä”, Mattila sanoo.

Ollaan jostain sentään samaakin mieltä. Sama pätee aitoihin hirsitaloihin. Niitäkin on vähän eikä ne takaisin tule, vaikka haikailisi kuinka.

"Yhtäkään yhdistyksen opeilla rakennettua taloa ei ole vielä tehty, vaikka kaikki jäsenet ovat suunnitelleet omia versioitaan. Mattilan Tulevaisuuden kerrostalo esiteltiin HS:ssa vuonna 2016."

Lycka till bara. En usko, että rahaa tulee löytymään tuollaiseen huuhaahan.
3
VILP mitoitus ja valinta / Vs: Öljylämmityksen korvaaminen VILPillä
« Uusin viesti kirjoittanut Killi10 tänään kello 16:58 »
Liian tehokasta konetta ei kannata hankkia ja vastussähköä ei kannata pelätä. Vaikka poltin puuta yli 5000kwh verran, niin aina ei ollut aikaa pelata puun kanssa ja oli ennätyskylmä talvi. Lisäksi lämmönsiirto vanhoilla vesipattereilla, joten kiertoveden lämmöt olivat korkeat. Vastussähköä meni 50 euron edestä. Ilman puulämmitystä olisi vastuslukema ollut about 100 euroa + normi pumppaussähkö, eli 200-300 euroa. En poltellut puuta juurikaan -10c lämpimämmässä.

Ostin 11kw mallin, koska hintaero oli silloin 1200 euroa ja spekseissä ei ollut niin isoa eroa 14kw malliin. Tuo 12 vuoden kuoletus on pitkä aika (viime talven spekseillä) ja lisäksi vähemmän pätkäkäyntiä. Ensi talveksi tulee pari puhallinkonvektoria käyttöön. Jos tulee normi etelä-suomen talvi tulossa, niin ei pitäisi enää paljoa vastukset lähteä päälle.

100 litran puskurivaraaja on riittävä isossa talossa poistamaan naksut lämpötilavaihteluista yleensä. Patteristossa on vesitilaa kuitenkin paljon. Lattialämmitystaloissa laatta varaa tarpeeksi lämpöä katkoihin ja sulatuksen tarvitsemaan energiaan. Patteritaloissa energia välittyy nopeammin ja eloa on enemmän. Isolla varaajalla saa katkokäyntiä kuriin, mutta maksaa enemmän ja hiukan voi hukata energiaa normitalvipäivinä.
4
Uutislinkit ja muu netistä bongattu / Vs: Sakkoja sakkoja sakkoja lisää sakkoja...
« Uusin viesti kirjoittanut tj86430 tänään kello 16:32 »
No no.
En ole kokenut kameratolppia vastenmieliseksi. Tuleeko siitä pienestä ylinopeudesta jonkinlainen euforia, kun ei malteta nopeusrajoitusten mukaan ajella?! Sinällään jos tuo on otsikon mukainen tulojenkeruuväline niin oikeilta ihmisiltähän se raha kerätään pois ja vieläpä vapaaehtoisesti.  ;D
Kuten jossain kommentissakin todettiin, tuo juttu on ihan sitä itseään. Se on totta, että kameratolpat aiheuttavat turhaa jarruttelua ja kiihdyttelyä, mutta vain koska (yksi tai useampi syy pätee)
- ihmiset eivät tiedä todellista nopeuttaan
- ihmiset eivät tiedä nopeusrajoitusta
- ihmiset haluavat ajaa tolppien välin reilua ylinopeutta

Itse laitan tolppatiellä vakkariin nopeusrajoitus + 7, mittarivirheen takia todellinen nopeus on +3 ja varmuusvähennys hoitaa sen ettei yhdessäkään tolpassa välähdä (jos haluaa, voi laittaa +9-10, jolloin aina silloin tällöin välähtää, mutta selviää huomautuksella). Matka joutuu silti, paitsi silloin kun eteen tulee niitä, jotka haluavat joka tolpan kohdalla tiputtaa nopeutensa rajoitus -15:een.

Toistaiseksi menetelmä on toiminut hyvin, tosin n. 15 vuotta sitten sain rikesakon kun en ollut huomannut että rajoitus oli muuttunut. Ajettua kilometriä kohti sakkoja on viimeisen 20 vuoden aikana kertynyt 0,037 senttiä kilometrille (mukana myös kerran Ranskassa saamani 40 euron sakot kun moottoripyöräpoliisit tutkasivat 163 130 alueella)
5
Uutislinkit ja muu netistä bongattu / Vs: Sakkoja sakkoja sakkoja lisää sakkoja...
« Uusin viesti kirjoittanut ekomies tänään kello 15:59 »
No no.
En ole kokenut kameratolppia vastenmieliseksi. Tuleeko siitä pienestä ylinopeudesta jonkinlainen euforia, kun ei malteta nopeusrajoitusten mukaan ajella?! Sinällään jos tuo on otsikon mukainen tulojenkeruuväline niin oikeilta ihmisiltähän se raha kerätään pois ja vieläpä vapaaehtoisesti.  ;D
6
Uutislinkit ja muu netistä bongattu / Vs: Sakkoja sakkoja sakkoja lisää sakkoja...
« Uusin viesti kirjoittanut fraatti tänään kello 14:58 »
7
Uutislinkit ja muu netistä bongattu / Wanhat talot parempia?
« Uusin viesti kirjoittanut fraatti tänään kello 14:54 »
1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko
https://www.hs.fi/koti/art-2000005648695.html?ref=rss
8
VILP mitoitus ja valinta / Vs: Suosituksia VILPiksi isoon lattialämmitystaloon Tampereella?
« Uusin viesti kirjoittanut Deck tänään kello 14:33 »
ulti9000e mittaa suoraan varaajan lämpöä. Jos pyynti on 30 kone pörähtää tulille kun mittaispisteessä on 25.
Kokemuksesta tiedän että toimii auringon kanssa hyvin kimpassa.

Siis hetkinen, eivätkö muka kaikki masiinat tee juuri tuolleen? Millä muulla ne pystyvät käyntitarpeen päättelemään? :O  Ulti on tosiaan että jos 34c on pyynti, 28-29 hörähtää päälle ja sammuu 34c.
9
Sitten ei kannata harkita tuota puskurina käyttöä vaan jatkaa shunttausta jatkossakin.
Onko teillä ohjaus VILPille (esim. kellolla) kesällä että käy vain illalla auringon laskettua, jos on käyntitarvetta?
ulti9000e mittaa suoraan varaajan lämpöä. Jos pyynti on 30 kone pörähtää tulille kun mittaispisteessä on 25.
Kokemuksesta tiedän että toimii auringon kanssa hyvin kimpassa.
10
VILP mitoitus ja valinta / Vs: Suosituksia VILPiksi isoon lattialämmitystaloon Tampereella?
« Uusin viesti kirjoittanut Deck tänään kello 14:11 »
Ongelmana tuossa on se että se varaaja on valmiiksi lämmin VILPin toimesta. Tällöin kevään lyhyitä auringonpilkahduksia ei saa hyödyksi varaajaan. ;)

Nyt en oikein ymmärrä? Varaaja on tuossa tilanteessa ehkä tunnin "ylimääräistä" päällä ja eihän se sen tunnin aikana luotu lämpö sieltä varaajasta mihinkään samointein katoa, kattokierto tuuttaa sinne vain sitten lisää lämpöä. Jos vilppi käy vaikkapa tunnin joka päivä kuukauden ajan päällä ja se laskettaisiin täysin turhaksi lämmöksi - mitä se toki ei ole - niin lasku oli 3kw x 0.12e x 30 = 11e.

Tuolla kympin tai parin säästöllä vuodessa ei kukaan meistä jaksa lähteä kikkailemaan ajastuksen kanssa, tuntihinta työlle jää liian pieneksi ;)
Sivuja: [1] 2 3 ... 10