ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Viestejä
10
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Voisiko tuossa paineiden alenemisesta piillä sellainen vaara että vettä olisi päässyt vuotamaan jostain pois? Kun kyseessähän on suljettu kierto.. ?
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Repolainen sanoi:
Voisiko tuossa paineiden alenemisesta piillä sellainen vaara että vettä olisi päässyt vuotamaan jostain pois? Kun kyseessähän on suljettu kierto.. ?
No tätä itsekin tuossa mietiskelin, mutta nyt on taas menty about kk tuosta kommelluksesta, eikä vika ole enää toistunut ja painemittarin viisarikin on just siinä mihin sen asetin Smiley211006
 

tet

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viestejä
3 476
Valvoja #723
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

^ Kyllä sitä ilmaa patterilämmityksessä tulee verkostoon kaiken aikaa, ja myös poistuu ilmanpoistimien kautta. Sieltä ilmanpoistimista tulee sitten vettäkin pikkuhiljaa, ihan kai höyrymuodossa jos ovat kunnossa. Omakohtainen kokemus (öljykattilasta) että noin litran vuodessa saa lisätä vettä, jos ei ole ollut mitään erikoista. Viime vuonna meni enemmän, kun yhdestä ilmanpoistimesta tuli suihkulähde. :)
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Eihän tuossa järjestelmässä mitään ilmanpoistinta sentään liene, vaan on paisari ja ilman keruu. Sinne se ilma kertyy, kattilan kattoon pikkuhiljaa, josta se on siis käsin poistettava ja paisarikin pyrkii pitämään sen verkon paineen niin kauan kun vaan kykenee. Mutta kun talo on tehty 10/2010 ja tosiaan sitten rak.ajan en tuolta ollut ilmoja tyhjennellyt tahi paineitakaan tarkastanut, niin kaiketi sitä 7v aikana nyt "pikkasen" ilmaakin sinne kertymänkin pääsee = ihan taisi olla itseaiheutettua tämäkin vikatilanne :-[

Jatkossa aina ilmafilsun yhteydessä voisi nuo vedetkin kohilleen taas tarkistella. Homma ei ole suuri vaiva ja kun tuo laite joka tapauksessa sen muutaman kerran vuodessa filsustaan hälyttelee, niin eipähän tartte noita vesiäkään varten sitten mitään erillistä ruveta keksimään. Selvästi pienempi vaiva kuitenkin suosiolla vaan tarkistella, kuin herätä aamulla ILTO:n vikatilaan, laite polttelee vastuksiaan punaisina kun pumppu on tiltissä ja muutenkin puhaltelee vain tyhmän huipparin tavoin ilmanvaihdon mukana lämpöjä talosta harakoille :-\
 
Viestejä
4
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Viestiketju luettu ja nyt oma tilanteeni pumpun suhteen.

Taloon muutettu 2,5 vuotta sitten ja täällähän tämä PILP lämmityksen hoiti. Hyvinhän se hoiti 2,5 vuotta, eikä muuta tarvinnut tehdä kuin suodattimet vaihtaa ja sivusta katsoa. Myöskään säätöihin en ajanjakson aikana koskenut.

Joulukuun 2017 alussa kone hälytti "kylmäainevajaus". Manuaali esiin ja sain hälytyksen kuitattua, uusiutui seuraavana päivänä. Huoltomiehen löytäminen olikin sitten tuskan takana, vihdoin kiinni henkilö, joka laitteen tunsi. Tuli katsomaan, teki säädöt ja totesi, että kylmäaine vähissä, mutta hänellä ei niitä oikeuksia. Seuraava huoltomies paikalle ja kylmäaine täydennettiin. Kappas vaan oli vuotanut viallisesta korkista, mikä täälläkin pariin kertaan mainittu eli oli mennyt kahteen osaan ja sieltä aineet valuneet. Viikon verran laite toimi ja sitten jälleen se "kylmäainevajaus". Sen jälkeen aloitin omatoimisen tiedon etsimisen, koska huollot olivat maksaneet jo yli 600 euroa, eikä kylmäainemies tuntenut koko laitetta, joten häntä oli turhaa uudestaan paikalle kutsua. Kuukauden päivät on luettu keskusteluja, erityisesti tätä foorumia ja soiteltu sille ensimmäiselle huoltomiehelle. Samalla kuitattu hälytystä ja seurattu laitteen lukemia ja sähkön kulutusta. Mitkään säädöt eivät ole tilannetta muuttaneet, ei myöskään ilmaaminen. Pumppu lähtee päälle, arvot laskevat kuten ohjeet kertovat, mutta sammumisen jälkeen ei lähde uudestaan päälle.

Kun pumppu ei ollut päällä, lämmitys tapahtui sähkövastuksilla ja laskenta osoitti, että kulutus oli siinä vaiheessa noin 4 000 kWh kuukaudessa. Viime vuoden kokonaissähkön eli myös käyttösähkön kulutus oli vain 15 600 kWh, kyseessä kaksi kerroksinen kokonaisneliöt noin 170 ja neljä kuutiota menee puuta massiivisessa takassa vuosittain. Jotain oli siis tehtävä. Nyt yläkerran termostaatit on laitettu +10 asteeseen ja lämmityksen siellä hoitaa ilmalämpöpumppu. Alakerrassa mennään PILP:illä ja takalla. Lämmönpyynti on laitettu +19, käyttövesi +50 ja prioriteetti matala, kaksi sähkövastusta pois päältä. Yölämpötila -0,5 ja paluulämpötila 23. Sen jälkeen nollasin pumpun laskennan (kaikki neljä painettuna samaan aikaan). Nämä muutokset tein eilen illalla ja nyt kun sopivasti keskellä yötä ollaan hereillä, piti mennä tilanne laitetilaan tarkistamaan.

Lukemat koneelta, kun nollasin (melko poikkeavat täällä olleisiin):
- lämpöpumppu 38177
- lisävastus 33485
- käyntiaika 17445
- kokonaisaika 73488

Nyt 10 tunnin käynnin jälkeen, kun tein muutokset:
- lämpöpumppu 12
- lisävastus 4
- käyntiaika 3
- kokonaisaika 10

Kertokaa mitä ajatuksia toimenpiteeni herätti ja onko jollakin sama ongelma että pumpussa ei sinänsä näyttäisi olevan vikaa, mutta ei vaan lähde uudelleen päälle.....
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Zepe susi sanoi:
Lukemat koneelta, kun nollasin (melko poikkeavat täällä olleisiin):
- lämpöpumppu 38177
- lisävastus 33485
- käyntiaika 17445
- kokonaisaika 73488
Aikalailla saman kokoisessa 1.5krs talossa mekin asutaan ja tosiaan "pikkasen" on numeroissa heittoa (kopioin omani tähän ed.sivulta):
- lämpöpumppu 21863 (16341 eli -43% vähempi)
- lisävastus 1852 (31633 eli -94% vähempi)
- käyntiaika 20469 (3024 eli +17% enempi)
- kokonaisaika 63976 (9512 eli -13% vähempi)

Eli kok.ajassa meillä on eroa about 1v ja olemme tulleet toimeen huomattavasti pienemmällä kulutuksella ja varsinkin lisävastusten käytön kohdalla ero on todella merkittävä. Tosin meillä on sellainenkin ero että PILP lämmittää (käyttöveden lisäksi) yhä vain tuon 1. asuinkerroksen, 2.krs on ILP + sähköpatterit ja kellarissa on toinen ILP. Tilanne olisi varmasti ihan toinen jos myös yläkerrassa olisi vesikiertoiset patterit, mutta koska yläkerran kanssa tuli aikanaan kiiru, niin sähköpatterit oli tuolloin se nopein vaihtoehto ja kuten tunnettua, kun kerran on saanut systeemin pystyyn, sitä laiskistuu ja se lopullinen versio jää usein toteuttamatta jopa kokonaan :-[

Noin perusasetuksista meillä pyynti on 21.5, min.paluu 20, varaaja 55 ja prioriteetti normaali. Vastukset ovat kaikki käytettävissä jos vermes itse niitä toteaa tarttevansa, muistaakseni varaajan 45 asteen lämpötilasta lähtien 5 asteen välein paukkasee aina yhden vastuksen lisää peliin. Minkäänlaista yöpudotusta ei ole, sillä eihän tuo ressukka edes kellonaikaa tiedä, joten tuo säätö toimineen varmaankin poissaolon lämpötilan alentajana, ei yöajan vaikka panelissa niin lukeekin ::) Noista perusasetuksista ohessa ihan hyvä listaus, mitkä ovat laitteen defaultit ja mitkä niihin käytännössä todetut hyvät muutokset ???
 

Liitteet

Viestejä
4
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

ja sitten kertomus jatkuu....
Aamusella lukemaan arvot ja "kylmäainevajaus" jälleen hälytyksenä. Muut arvot normaalit. Kuittasin hälytyksen pois.

Äsken kävin katsomassa vuorokauden tilanteen siitä, kun koneen nollasin ja lämmitykset asunnossa muutin. Koneessa ei hälytystä ja pumppu päällä, lämmitti käyttövettä. Otin ylös koneen arvot:
R11000
I11001
A0000000000000000
P 50
F 65
A 19,42
B 49,04
C 25,85 (ja nousussa? onkohan sulatus käynnissä?)
D 52,41
Lämpöpumppu 24
Lisävastus 5
Käyntiaika 6
Kokonaisaika 24
Sitten se tärkein eli sähkölukema myös käyttösähkö vuorokauden aikana VAIN 53 kWh. Ymmärrän, että muutokset on vasta tehty ja vuorokausi on lyhyt aika, mutta olen alustavasti hyvin tyytyväinen :)

HiTec; en tiedä miksi pumpun lukemat olivat tosiaan hyvin erilaiset, edellinen omistaja ei mistään ongelmista kertonut ja kaupassa mainittiin vain vuoden kokonaiskulutuksen olleen alle 20t kWh. Alussa en seurantalukemia laitteelta ottanut, olen seurannut vain sähkönkulutusta. Seurantani kertoo kulutukseksi vuodelle 2016 / 17469 kWh ja vuodelle 2017 / 15579, mielestäni näin isolle talolle ihan hyvät lukemat. Yöpudotus ei tosiaan liity mitenkään yöaikaan, mutta jossain oli mainittu, että hyvä olla esim -0,5 lämpötilavaihtelu pienenee, eipä se kyllä ongelma ole ollut. Asetuksissa ollaan aikas lailla samoissa pois luettuna aikaisemmin kertomani lukemat. Nyt nautitaan pienestä sähkönkulutuksesta (toivottavasti jatkuu) sekä nautitaan takan lämmöstä ;D
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

No meillä sähkön kok.kulutus on vuositasolla heilunut 14...17 MWh välillä siitä lähtien kun talo valmistui 2010 ja vuorokausikulutus esim. tässä kuussa 54...85 kWh välillä :cool:
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Laitteen vastuskäytön pienentämiseksi laitoin tuonne jo toisen topicinkin ihan vaan winkiksi :cool:
http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,26719.msg348609.html#msg348609
 
Viestejä
5
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?


Ilmoitteli kylmäainevajauksesta ja poistoilmakennon lämpötila-anturista. Kokeilin kuitata hälytyksen pois josko olisi vain bitti poikittain. Poistoilmakennon lämpötila laski ensin normaalisti n. +10 asteen tienoille ja sitten alkoi nousta melkoisen nopeasti jonnekin +60 asteen seutuville. No ei muuta kuin kompura pois päältä ja ilmanvaihto seis, kurkkasin yläkertaan mitä sieltä löytyy. Kylmäaineen tarkistusikkunassa ei näy yhtään mitään, lienevät siis karanneet jonnekin. Siihen sitten omaat eväät loppuivat. Kansi kiinni ja omaiset ovat nähneet ja nyt mennään sitten vastusten voimalla.

Olisiko jollakulla foorumilla vinkkiä mistä Tampereen seudulla löytäisi huoltoapua tämän ongelman selvittelyyn?
 
Viestejä
5
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Jatko tuohon eiliseen... Onko joku onnistunut selvittämään tuon jäteilma-anturin tyypin? Kenties onnistunut vaihtamaan sen, hyviä vinkkejä sen vaihtoon? Täytyy nyt vielä vilkaista ettei kontrollerin päästä ole liitin irronnut/hapettunut.

Nyt kun taas hyvin nukutun yön jälkeen tuota miettii niin:

- Ainakin tälläkin foorumilla joku mainitsi, että tarkastusikkunassa ei näy mitään silloin kun kone ei käy -> ei siis välttämättä todellista kylmäainevajausta. Tämä häly tuli muistaakseni raksa-aikanakin kun kompressori oli sammutettuna.
- Kone herjailee nyt säännöllisesti tuota jäteilman anturivikaa ja C-arvot ovat kyllä jotain ihan muuta kuin pitäisi olla, vaeltelevat 28-40 asteen välillä vaikka kompura ei edes käy. Kun kone lähti eilen hälytyksen kuittauksen jälkeen jäähtymään niin lukemat lähtivät +10:stä kohti +60 astetta... Ehkäpä siellä kuitenkin on oikeastikin vielä kylmäainetta jäljellä kun lähti vauhdilla höyrystymislämmöt laskuun (+25 -> +10) kunnes tosiaan ampaisi uudelleen nousuun.

Tuossa on käyttämättömänä kanavassa oleva sisälämpötila-anturi koska käytän erillistä asuintiloissa olevaa anturia, jos on sama anturi niin voisi sen siitä ottaa käyttöön jos sattuu olemaan samaa tyyppiä. Täytyy tutkia hiukan lisää.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viestejä
8 661
Valvoja #732
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Yritä ujuttaa toinen anturi&mittari samaa paikkaan missä epäilet viallisen anturin olevan.

Naapurissa hajossa kyseinen pumppu - kylmäaineet pihalla. Eivät kovin innookaasti tutkineet vikaa. Kerran laittoivat kylmäainetta lisää mutta tyhjeni uudestaan kuten arvata saattaa. Joten uusi vastaava tuli tilalle. Syynä että pysyivät samassa laitekannssa oli asennus paikkan ja erityisesti IV asennuksen auhtaus.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Espejot sanoi:
Joten uusi vastaava tuli tilalle. Syynä että pysyivät samassa laitekannssa oli asennus paikkan ja erityisesti IV asennuksen auhtaus.
Tuota tässä jo itsekin pähkinyt, entäs sitten kun aika tuosta nykykoneesta jättää, miten siihen samaan mestaan mahtuisi jokin toinen, parempi vehjes - vai hankkiako sitten esim. MLP-laitteisto vaikka kellariin ja tuohon KHH ILTO:n paikalle sitten joku LTO IV-kone tms. Sinällään melko optimaalisesti nuo kuitenkin sijoiteltuina, MLP-kaivoporan saa ihan talon viereen ja heti seinän toisella puolella on nykyinen ILTO sekä sen alle kellariin saisi sen MLP-varaajan. Mutta katsoo nyt, ILTO yhä kondiksessa ja potkii niin kovi akuutti pähkäily tämä ei siis vielä ole :cool:
 
Viestejä
4
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Täälläkin sitten kone vaihtoon :-\

Kuten aiemmin kirjoittelin antoi kylmäainevajaus-hälytystä, jonka jälkeen vuoden vaihteessa säiliö täytettiin. Kyllähän se sitten parisen viikkoa toimi, kunnes uudelleen hälytys. Viimein sain huoltomiehet paikalle ja koneelle tehtiin typpipaineistus. Aluksi paineet pysyivät, mutta hetken odottelun jälkeen alkoivat pudota. Vuoto ei ollut kovin iso ja sitten sitä lähdettiin vaahdon avulla etsimään. Eipä löytynyt vuotoa kylmälaitteen etuosasta, vaikka testerilläkin kohtaa etsittiin. Paineistuksen aikana alkoi ylimenosta tulla vettä ja kun testeri lykättiin sinne, johan alkoi hälyttään. Siinä sitten ihmeteltiin, miten vuoto voi olla siellä. Eipä syytä löytynyt, joten huolto loppui sillä kertaa siihen. Välittömästi huollon jälkeen laite meni vikatilaan, useita hälytyksiä. Sammuttelin konetta ja yritin laittaa sähkövastuksia käyttöön. Menivät päälle ja sähkönkulutuskin nousi selvästi, kuitenkaan vesi ei lämmennyt. Paluuvesi kylläkin kuumeni. Samalla kone piti aivan omituisia ääniä. Kaikkia mahdollisia asetuksia kokeilin, ilmailin koneen, mikään ei auttanut, joten koneesta virrat pois. Nyt sitten takka hohtaa kuumuuttaan, yläkerrassa ILP päällä ja muihin tiloihin hankitaan pattereita.

Tarjouspyynnöt uudesta lämmitysjärjestelmästä on mennyt kymmeneen firmaan, vakuutusyhtiöön ollaan oltu yhteydessä ja toivotaan että uusi systeemi saadaan mahdollisimman nopeasti käyttöön.
 
Viestejä
4
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

xflex sanoi:
- Ainakin tälläkin foorumilla joku mainitsi, että tarkastusikkunassa ei näy mitään silloin kun kone ei käy -> ei siis välttämättä todellista kylmäainevajausta. Tämä häly tuli muistaakseni raksa-aikanakin kun kompressori oli sammutettuna.
- Kone herjailee nyt säännöllisesti tuota jäteilman anturivikaa ja C-arvot ovat kyllä jotain ihan muuta kuin pitäisi olla, vaeltelevat 28-40 asteen välillä vaikka kompura ei edes käy. Kun kone lähti eilen hälytyksen kuittauksen jälkeen jäähtymään niin lukemat lähtivät +10:stä kohti +60 astetta... Ehkäpä siellä kuitenkin on oikeastikin vielä kylmäainetta jäljellä kun lähti vauhdilla höyrystymislämmöt laskuun (+25 -> +10) kunnes tosiaan ampaisi uudelleen nousuun.
Tarkistuslasi on tosiaan tyhjä, kun kone ei käy. Kone päälle ja hetken aikaa kulkee kuplia, kunnes viimeistään 5min jälkeen pitäisi olla vain kirkasta nestettä.

Vähän vaikuttaa samantyyppiseltä vialta, itselläkin noi C-arvot loppuvaiheessa vaihtelivat samoissa lukemissa, eikä mennyt pakkasen puolelle ollenkaan. Huoltomiehen etsiminen (Tampereen alue) ei tosiaan helppoa ja laskut huolloista usean sadan luokkaa :(
 
Viestejä
5
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

No niin, meillä menee sit ihan hyvin kun saadaan kuitenkin lämmintä vettä ja torppakin lämpenee. Variksilla tosin näyttää olevan juhlat tuolla jäteilmatötterön päässä kun pukkaa reilut 20 asteista ilmaa pihalle. Takkaa lämmitellään ja ilmalämpöpumppu hönkii tämmintä sisään joten meilein yhden vastuksen vedolla pärjätään.

Olen tuota nyt sen verran selvitellut, että huonelämpötila-anturit ovat erilaisia kuin kuin koneen muut anturit. Eli uusi anturi pitäisi saada jotta voisi kokeilla. Onneksi on talvilomat niin ehtii tätä rakkinetta ihmettelemään - kyllähän tämä aina talvilomariemut perheen kanssa voittaa... ::)
Ei tunnu asentajaa löytyvän joka suostuisi tuohon koskemaan ja syynä lähinnä se mistä ihmeestä tuohon saa varaosia. Jotkut vissiin tilailee näitä Ruåtsista. Eli sellaiset tukipalvelut tähän löytyy. Nyt selvitellään saako siihen anturia jostakin ja tietoa minkälainen se on. Katsotaan nyt miten tämä tarina päättyy, jos nyt saisi sen verran nilkutettumaan tuon rakkineen että ehtisi rauhassa katsoa uutta.

Uusi ratkaisu tännekin kyllä tulee viimestään kevään/kesän aikana. Ainakaan minun hermoni ei kestä tällaisen vehkeen kanssa johon ei saa varaosia ja huoltoa. Elä nyt siinä sitten perheen kanssa kun lämmöntuotto on ns. korkeamman kädessä.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

xflex sanoi:
Ainakaan minun hermoni ei kestä tällaisen vehkeen kanssa johon ei saa varaosia ja huoltoa. Elä nyt siinä sitten perheen kanssa kun lämmöntuotto on ns. korkeamman kädessä.
Meilläkin on "välimallin" Älvsby Talo, vuotta aikaisemmat tuli wanhalla Nibellä ja vuotta uudemmat uudella Nibellä. Onneksi ei sentään Scanofficen puoleen ole (vielä) tuon Ilton kanssa tarttenut kääntyä *koputtaa päätään* Todella heikossa vaikuttaa osaaminen tuon Ilton suhteen tässä maassa olevan :-\
 
Viestejä
13
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

HiTec sanoi:
Tuota tässä jo itsekin pähkinyt, entäs sitten kun aika tuosta nykykoneesta jättää, miten siihen samaan mestaan mahtuisi jokin toinen, parempi vehjes - vai hankkiako sitten esim. MLP-laitteisto vaikka kellariin ja tuohon KHH ILTO:n paikalle sitten joku LTO IV-kone tms. Sinällään melko optimaalisesti nuo kuitenkin sijoiteltuina, MLP-kaivoporan saa ihan talon viereen ja heti seinän toisella puolella on nykyinen ILTO sekä sen alle kellariin saisi sen MLP-varaajan. Mutta katsoo nyt, ILTO yhä kondiksessa ja potkii niin kovi akuutti pähkäily tämä ei siis vielä ole :cool:
Meillä tuli tuo MLP samalle paikalle kuin missä tuo ILTO oli. Pumppuna siis NIBE F1255. Laite on jokseenkin samaa kokoa tuon ILTO:n kanssa. MLP:n maakierron paisuntasäiliö laitettiin sitten ilmanvaihtokoneen alle. Lopuilleen ei siis kovin ongelmallinen ratkaisu.

Scanofficen kautta koetin tuohon ILTO:eek:n apua saada, mutta Scanoffice pesi kätensä laitteesta ja huolloista vedoten siihen, ettei laite ole heiltä hankittu vaan Swegonilta. Swegon taas oli kädetön muutoin vaan laitteensa kanssa ja selitteli Scanofficen hoitavan noita ILTO:n asioita nykyään (jo pari/kolme vuotta sitten). Eli apua ei saanut Swegonilta eikä Scanofficelta.

Pielavedellä laitteesta oli melko hyvä tuntemus HANE Huoltopalvelulla..
 

tet

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viestejä
3 476
Valvoja #739
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Zepe susi sanoi:
Paineistuksen aikana alkoi ylimenosta tulla vettä ja kun testeri lykättiin sinne, johan alkoi hälyttään. Siinä sitten ihmeteltiin, miten vuoto voi olla siellä. Eipä syytä löytynyt, joten huolto loppui sillä kertaa siihen.
Eikös tuo jo kerro vuotopaikan, lauhdutinhan siellä vuotaa? Kylmäaineet (tai siis testissä typet) lauhduttimen vuodon kautta vesipiiriin ja varoventtiilin kautta pihalle...
 
Viestejä
1
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Harvakseltaan lueskellut tätä palstaa, kun itselläkin tuo CE65 pörisee teknisessä tilassa. Talvella meilläkin tuli tuo jäteilma-anturin hälytys ja sitä muutamia kertoja kuitatessa sitten lopulta kylmäainevajaus. Liekkö kompura sitten käynyt niin kauan, että veti paketin " jäähän " ja laukesi ylikuormasta, kun jäteilma-anturi näytti metsään. Varaosiksi olin jo hommannut käytetyn varaosa ilton, joten siitä oli helppo "uusi" anturi heittää paikalleen. Jos poistoilma kanavassa, siinä suodattimen takana on se ylimääräinen anturi, niin sekin varmaan olisi käynyt. Helppo se on itsekin vaihtaa. Kylmän puolen kotelon pellin, josta lämpötilamittari oli viety läpi vain joutui ruuvailemaan auki ja vettelin johdot vanhan reittiä riviliittimelle. Kylmäainevajehälyä ei sen koomin ole tullut.
 
Viestejä
10
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Noniin, nyt kun helteet jatkuu ja jatkuu niin onkos arvon foorumilaisilla hyviä vinkkejä talon viileänä pysymiseen?

Talon sisälämpötila päivisin sama kuin ulkona ja öisinkin +26c kun ulkona +20c onkohan ilpossa jotkut asetukset pielessä? Vai onko vaan ullakolla sen verran kuuma että kerkeää lämmittämään yölläkin tuloilmaa sen pari kolme astetta?

Ilp voisi olla yksi vaihtoehto tulevaisuudessa jos tällaiset helteet yleistyvät Suomessa.. tai sitten joku viilentävä pilp tuon ilpon tilalle joskus...
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

No meillähän ei ole tuota tuloilmakojetta ollenkaan, joten räppänät seinissä siis imee päivisin sitä lähes +30 asteista ulkoilmaa sisään minkä ILTO on talosta ulos puhaltanut => öisin puhallusnopues 3/5 jotta kämppä viilenee ja päivisin 1/5 jotta tuota lämmintä ilmaa ei imettäisi niin innolla sisään. Lisäksi tuo ILP puhaltelee vilpakkaa pitäen sisälämmön helposti jo minimitehollakin +25 asteessa :cool:
 
Viestejä
32
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Repolainen sanoi:
Noniin, nyt kun helteet jatkuu ja jatkuu niin onkos arvon foorumilaisilla hyviä vinkkejä talon viileänä pysymiseen?

Talon sisälämpötila päivisin sama kuin ulkona ja öisinkin +26c kun ulkona +20c onkohan ilpossa jotkut asetukset pielessä? Vai onko vaan ullakolla sen verran kuuma että kerkeää lämmittämään yölläkin tuloilmaa sen pari kolme astetta?

Ilp voisi olla yksi vaihtoehto tulevaisuudessa jos tällaiset helteet yleistyvät Suomessa.. tai sitten joku viilentävä pilp tuon ilpon tilalle joskus...
Tuloilma pienimmälle asetukselle sekä ikkunat ja sälekaihtimet kiinni päiväksi. Yöksi ilmanvaihto isolle ja halutessaan ikkunaa auki. Hieman viilenee näillä tempuilla yöksi ja nukkuminen ihan ok. Lämpötilat 25-27 sisällä eli lämmintä on.

Jos epäilet, että asetuksissa vikaa - käy katsomassa, kun pumppu käy, että lämmittääkö käyttövettä vai taloa.

ILP on täällä harkinnassa viilentämään kesäksi ja auttamaan talven pakkasilla.
 
Viestejä
3
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Juuri muutto menossa meille uuteen taloon Turussa, jossa ILTO Comfort CE50/9. Talo ollut nyt kuukauden tyhjillään ja olen käynyt siellä muutaman kerran pintaremonttia tekemässä ja kantamassa tavaroita sisään. Pari kertaa on jo saunottukin. Talo on yhdessä kerroksessa 127 neliötä + 30 neliön autotalli+varasto. Kaikki lämpiää vesikiertoisella lattialämmityksellä. Lisäksi on takka ja ILP, joita kumpaakaan ei ole vielä käytetty. Lattialämmityksessä kiertopumppu ja ouman OH-80 ohjaamassa venttiiliä. Onko tosiaan erillinen kiertopumppu ja lattiapiirin erillinen ohjaus tarpeellinen tämän ILTOn kanssa vai pärjäisikö ilmankin?

Olen nyt koko viestiketjun lukenut läpi ja ei ihan luottavaisin mielin olla :) Olen antanut edellisen asukkaan asetukset olla PILPissä poislukien tuon min. veden paluulämmön tipautin +25 -> +20 asteeseen. Talon lämpötilapyynti on +16 astetta ja huonetermarit täysin auki. Yhdessä makuuhuoneessa lämpö alimmillaan ollut 16,3 mutta muissa yli tämän; noin 17-19 astetta. Edellisillä asukkailla kokonaissähkönkulutus ollut noin 20000kWh/vuosi. Nyt talo on tyhjillään ja vaihdoin edellispäivänä asetuksista patterimoodin lattialämmitysmoodiin kun en ollut viestiketjussa ehtinyt ihan siihen saakka missä puhuttiin että kannattaa pitää patterimoodissa, vaikka talossa olisi lattialämmitys.

Vähän ihmettelen myöskin tuota energialaskuria tässä koneessa. Lukemat nyt:
Lämpöpumppu: 38177 kWh
Lisävastus: 69465 kWh
Käyntiaika: 30459 h
Kokonaisaika: 88510 h

Kyllä tästä pitäisi oikealla säädöllä saada vastausten osuus pienemmäksi. Täytyy nollata laskuri kun ensi viikolla pääsen takaisin paikalle. Laittelen kokemuksia kun niitä tulee. Syyskuun alkupuolen vuorokausikulutukset olleet 10kWh paikkeilla. Nyt vaihtelee 15-28kWh välillä. Talo siis tyhjillään.

Palataan asiaan!
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

MPuhis sanoi:
Vähän ihmettelen myöskin tuota energialaskuria tässä koneessa. Lukemat nyt:
Lämpöpumppu: 38177 kWh
Lisävastus: 69465 kWh
Käyntiaika: 30459 h
Kokonaisaika: 88510 h
No ainakin jos noita lukemia vrt. omiini viime joulukuussa (kuva löytyi tästä samasta topicista 15.12.2017 postauksestani)Kaynti/kok.ajat ovat samassa suhteessa 1/3 meillä molemilla, sulla vain +50% omiin numeroihini vrt. Ja tuo samainen +50% on tuossa pumpunkin energissa, joka on siis näin melko loogista sekin. Mutta vastuksilla onkin sitten 2.000kWh > 70.000kWh pomppu :eek: Joten todellakin "pikkasen" niistettävää tuossa luulisi olevan ::)
 
Viestejä
1 481
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

MPuhis sanoi:
Lämpöpumppu: 38177 kWh
Lisävastus: 69465 kWh
Onko tuo kompura estetty / toimiiko se oikeasti? Jos talossa on vielä ILP, niin mihin kummaan on voitu tarvita suhteessa noin järjettömiä määriä vastuksia.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Listassa ei ainakaan ole mainittuna T10 tuloilmakojetta, joka tuota ehkä saattaisi jotenkin selittääkin Smiley211006

Toki kun ajatellaan että neliöitä on 127+30 (autotalli) ja meillä on 176+100 (autotalli kellarissa), mutta meillä ei myöskään kuin koneellinen poisto ja ihan samalla tavalla takka + ILP :cool:
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

No pitihän nuo tämänkin päivän numerot sitten kuvata tänne jemmaan ;D
Aika tarkka 10kk mennyt edellisestä ja vastuksia tullut polteltua "huimat" 36kWh Smiley211007
 

Liitteet

Viestejä
3
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

HiTec sanoi:
Listassa ei ainakaan ole mainittuna T10 tuloilmakojetta, joka tuota ehkä saattaisi jotenkin selittääkin Smiley211006

Toki kun ajatellaan että neliöitä on 127+30 (autotalli) ja meillä on 176+100 (autotalli kellarissa), mutta meillä ei myöskään kuin koneellinen poisto ja ihan samalla tavalla takka + ILP :cool:
Sori, unohtui mainita tuo tuloilmakoje. En tiedä mitä mallia on mutta eiköhän se tuo T10 ole ainakin kuvauksen perusteella. Ensin kuvittelin että on joku LTO koska niin myyntiesitteessä mainittiin, mutta sen kokeen avaus paljasti että on vain tuloilmakoje.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

MPuhis sanoi:
Sori, unohtui mainita tuo tuloilmakoje. En tiedä mitä mallia on mutta eiköhän se tuo T10 ole ainakin kuvauksen perusteella. Ensin kuvittelin että on joku LTO koska niin myyntiesitteessä mainittiin, mutta sen kokeen avaus paljasti että on vain tuloilmakoje.
No tätäkin forumia kun hiukan selailet, niin tuo T10 paljastunee tuon megalomaanisen vastuskäytön ongelmaksi, se T10 kun niitä vastuksiaan polttelee, vesikierron ollessa aivan riittämätön tuloilman lämmittämiseksi :-\
 
Viestejä
1 481
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

HiTec sanoi:
No tätäkin forumia kun hiukan selailet, niin tuo T10 paljastunee tuon megalomaanisen vastuskäytön ongelmaksi, se T10 kun niitä vastuksiaan polttelee, vesikierron ollessa aivan riittämätön tuloilman lämmittämiseksi :-\
Eikö tuota patteria saa lämmittämään kunnolla nostamalla vesikiertoa (vesipumpusta lisää potkua jos ei muu auta)? Eihän tuossa ole mitään järkeä että toisessa päässä heitetään vastuksilla jälkilämppäriä ja toisessa päässä puhalletaan sitten lämpimät taivaalle kun ei ole kuormaa. Ei tuo T10 ainakaan näytä mitenkään hölmösti tehdyltä kun lukee sen manuaalia ja vastusta sen pitäisi polttaa vain jos vesipatterin jälkeen on <10C.

Kannattaa toki tarkistaa sen termostaatin toiminta ja asento siellä vesipatterissa.
 

kotte

Hyperaktiivi
Viestejä
6 948
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Olisiko tuo T10 mahdollista kytkeä niin, että kierrättää omalla pumpullaan paluukierron rinnalta otettua vettä? Kytkentä olisi siis sellainen, että paluuputkesta imetään vettä lähempää alkupäätä ja palautetaan myöhempään kohtaan, jolloin vesi noiden kohtien välillä kiertää väärin päin ja putki toimii kuin vastavirtalämmönvaihdin (lyhytkin pätkä putkea riittää ja on toiminnan kannalta optimaalisin). Seuraisiko tästä ongelmia laitteen ohjaukselle? Kiertonopeudenhan saisi tällä periaatteessa miten nopeaksi hyvänsä.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Tämä seuraava on vaan muistelua tuosta jonkun vuoden takaa, että tuo T10 on samassa kierrossa muun kämpän kanssa, mutta omana rinnakkaisena kiertonaan. Eli haarotetaan lämpimästä lähdöstä T10:lle ja tuodaan taas samaan kylmän tuloon kuin muukin kierto = sama vesi, samalla kiertopumpulla siis se tuollakin kiertää => kierto T10:llä jää väkisinkin vajaaksi ellei pumpun kierroksia nosteta ja luulisin tuon pumpun olevan aika vakio-kierroksinen, yksinkertainen on/off tyyppinen värkki. No samaan aikaan T10 sitten toteaa ettei taloon sisään menevä ilma ole riittävän lämmintä ja sehän tempasee ne omat vastuksensa peliin mukaan => eipä ole ihme että vastuskäyttö on ollut nuinkin muhkeaa :(

Tuosta kun laskeskelee että vermes on ollut päällä 88510 tuntia ja sinä aikana vastuksia kärytellyt 69465 kWh verran, niin tuohan tarkoittaa 785 W jatkuvaa vastuskuormaa 24/7/365 jo n. 10v ajan. Meillä tuo on puksutellut reilun 8v ja vastuksilla keskim. 26,5 W jatkuvalla kuormalla, joten nyt puhutaan kyllä niin eri dekadin kulutuksesta ettei tosikaan. Pumpulla meillä 315,6 W jatkuvaa lisälämpöä, Puhiksella 431,3 W, joten tässä kohtaa tuo ero ei olekaan niin kovin suuri. Eli tuo T10 ei ole vaikuttanut pumpun kulutukseen juuri mitenkään, mutta vastuksiin sitäkin karmeammilla kulutuksilla = tuo em. teoriani voisi aika hyvin jopa natsatakin, ehkä Smiley211006
 
Viestejä
1 481
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

HiTec sanoi:
Tämä seuraava on vaan muistelua tuosta jonkun vuoden takaa, että tuo T10 on samassa kierrossa muun kämpän kanssa, mutta omana rinnakkaisena kiertonaan. Eli haarotetaan lämpimästä lähdöstä T10:lle ja tuodaan taas samaan kylmän tuloon kuin muukin kierto = sama vesi, samalla kiertopumpulla siis se tuollakin kiertää => kierto T10:llä jää väkisinkin vajaaksi ellei pumpun kierroksia nosteta ja luulisin tuon pumpun olevan aika vakio-kierroksinen, yksinkertainen on/off tyyppinen värkki. No samaan aikaan T10 sitten toteaa ettei taloon sisään menevä ilma ole riittävän lämmintä ja sehän tempasee ne omat vastuksensa peliin mukaan => eipä ole ihme että vastuskäyttö on ollut nuinkin muhkeaa :(
Eipä tuo ole syy siihen että se ilma jäisi kylmäksi. Noinhan kaikki jälkilämmityspatterit toimivat, eikä esim. Nibessä mitään ongelmia lämmittää ilmaa ole (eikä Nibessä edes mitään vastuksia ole tuossa kohdassa). Kyllähän se vesipumppu jaksaa hyvin tuollaiseen puskea kiertoa jos sen annetaan niin tehdä.

Kyllä tämä tuntuu edelleen siltä että kierrossa on jotain pahasti pielessä, ehkä se on jopa estetty.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

burmanm sanoi:
Kyllä tämä tuntuu edelleen siltä että kierrossa on jotain pahasti pielessä, ehkä se on jopa estetty.
Vaan kun about järjestäin varsin monella jolla tuo T10 on, on noita vastaavia ongelmia, niin mistään yksilöviasta ei tässä tod.näk. ole kuitenkaan kyse ???
 
Viestejä
1 481
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

HiTec sanoi:
Vaan kun about järjestäin varsin monella jolla tuo T10 on, on noita vastaavia ongelmia, niin mistään yksilöviasta ei tässä tod.näk. ole kuitenkaan kyse ???
Ei varmaankaan ole ei, mutta voi olla esim. maahantuojan huonot asentajat / puutteellinen ohjeistus. Siinä on kuitenkin kolmirivinen matalalämpöpatteri (manuaalin mukaan) ja vastaavat kykenevät helposti pitämään erittäin kylmänkin ilman tarpeeksi lämpimänä. Tuo sähköinen jälkilämmitin on kuitenkin teholtaan huomattavasti heikompi kuin mihin tuo patteri kykenee. Voihan toki olla että sitä vastusta poltetaan aivan turhaan (esim. sen termostaatti ei toimi oikein / ohjaus ei toimi oikein) eikä vesipatteri olekaan se ongelma. Ehkä se sähköinen jälkilämmitin kannattaisi irrottaa kokonaan, jäätymiseenhän sillä ei ole vaikutusta.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

burmanm sanoi:
Ehkä se sähköinen jälkilämmitin kannattaisi irrottaa kokonaan, jäätymiseenhän sillä ei ole vaikutusta.
Tuo voisi olla yksi vaihtoehto tai toisena poistaa koko T10 käytöstä ja korvaa ikkunatiivisteiden yläreunoista pätkän gummitiivistettä pölytiivisteellä => talossa on vain koneellinen poistoilma PILP:llä ja korvausilma tulee perinteisesti ikkunanraosta ;D
 
Viestejä
32
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

MPuhis sanoi:
Juuri muutto menossa meille uuteen taloon Turussa, jossa ILTO Comfort CE50/9. Talo ollut nyt kuukauden tyhjillään ja olen käynyt siellä muutaman kerran pintaremonttia tekemässä ja kantamassa tavaroita sisään. Pari kertaa on jo saunottukin. Talo on yhdessä kerroksessa 127 neliötä + 30 neliön autotalli+varasto. Kaikki lämpiää vesikiertoisella lattialämmityksellä. Lisäksi on takka ja ILP, joita kumpaakaan ei ole vielä käytetty. Lattialämmityksessä kiertopumppu ja ouman OH-80 ohjaamassa venttiiliä. Onko tosiaan erillinen kiertopumppu ja lattiapiirin erillinen ohjaus tarpeellinen tämän ILTOn kanssa vai pärjäisikö ilmankin?

Olen nyt koko viestiketjun lukenut läpi ja ei ihan luottavaisin mielin olla :) Olen antanut edellisen asukkaan asetukset olla PILPissä poislukien tuon min. veden paluulämmön tipautin +25 -> +20 asteeseen. Talon lämpötilapyynti on +16 astetta ja huonetermarit täysin auki. Yhdessä makuuhuoneessa lämpö alimmillaan ollut 16,3 mutta muissa yli tämän; noin 17-19 astetta. Edellisillä asukkailla kokonaissähkönkulutus ollut noin 20000kWh/vuosi. Nyt talo on tyhjillään ja vaihdoin edellispäivänä asetuksista patterimoodin lattialämmitysmoodiin kun en ollut viestiketjussa ehtinyt ihan siihen saakka missä puhuttiin että kannattaa pitää patterimoodissa, vaikka talossa olisi lattialämmitys.

Vähän ihmettelen myöskin tuota energialaskuria tässä koneessa. Lukemat nyt:
Lämpöpumppu: 38177 kWh
Lisävastus: 69465 kWh
Käyntiaika: 30459 h
Kokonaisaika: 88510 h

Kyllä tästä pitäisi oikealla säädöllä saada vastausten osuus pienemmäksi. Täytyy nollata laskuri kun ensi viikolla pääsen takaisin paikalle. Laittelen kokemuksia kun niitä tulee. Syyskuun alkupuolen vuorokausikulutukset olleet 10kWh paikkeilla. Nyt vaihtelee 15-28kWh välillä. Talo siis tyhjillään.

Palataan asiaan!
Täällä about saman verran lämpimiä neliöitä ja vuosikulutukset olleet alle 14 000 kWh, tosin asukkaitakin vain kaksi.

Tarkastaisin PILPistä yölämpötilan pudotuksen. Jos sallittu pudotus on 0, hyppää vastukset sisäilman tavoitelämpötilan alittuessa saman tien päälle -> nopeasti vastuksilla reagoiva paljon kuluttava asetus. Itsellä muistaakseni 1,5 astetta sallittu pudotus - liittyy yölämpötilaan lähinnä siten, että öisin on kai yleensä kylmempi... Sähkön myyjän / siirtäjän tuntikulutustiedoista voi yrittää myös katsoa, miten laite on toiminut - suuret piikit tuntikulutuksissa kielii huonoista asetuksista eli vastusten käytöstä.

Tarkastaisin myös vastusten käytön käyttöveden lämmitykseen (prioriteetti ja asetukset L1, L2, L3, jne.). Jos taloudessa on vain muutamia lämpimän veden käyttäjiä, ei vastuksia tarvitse käyttöveden lämmittämiseen kuin kylmimpinä vuodenaikoina. Kylminä aikoina koneessa ei riitä puhti käyttöveden, tuloilman ja lämmitysveden lämmitykseen ilman lisävastuksia. Kovilla alle -15 (tai jotain...) pakkasilla olen kääntänyt ilmanvaihtoa pienemmälle, jolloin tuloilman lämmitysenergian tarve vähenee, ja lisännyt käyttöveden prioriteettia ja vastusten rajoja -> käytännössä kovilla pakkasilla käyttövettä on joutunut lämmittää vastuksilla. Ilman lisävastuksia kovilla pakkasilla kaikki lämpö menee tuloilman lämmittämiseen eikä käyttövesi saavuta tavoitetta. Tuloilmakojeessa on termostaatti, jolla voi säätää tuloilman lämmitystä - liian alhainen voi aiheuttaa epämukavuutta asukkaissa.

Täällä ei ole ollut käytössä ILPiä ja takkakin vain vähäisessä käytössä. ILPin käytöllä ja takan aktiivisella lämmittämisellä selviää kylmistäkin keleistä todennäköisesti hyvin. Meille on tulossa ILP, mutta en usko, että vuosikulutus tuosta 14 000 kWh paljoa laskee.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 644
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

Sukke sanoi:
Tarkastaisin PILPistä yölämpötilan pudotuksen. Jos sallittu pudotus on 0, hyppää vastukset sisäilman tavoitelämpötilan alittuessa saman tien päälle -> nopeasti vastuksilla reagoiva paljon kuluttava asetus. Itsellä muistaakseni 1,5 astetta sallittu pudotus - liittyy yölämpötilaan lähinnä siten, että öisin on kai yleensä kylmempi... Sähkön myyjän / siirtäjän tuntikulutustiedoista voi yrittää myös katsoa, miten laite on toiminut - suuret piikit tuntikulutuksissa kielii huonoista asetuksista eli vastusten käytöstä.
Tuota... Mitenkäs tuo yölämpö kun laitteessa ei ole kelloa ensinkään = se ei tasan tarkkaan tiedä onko yö vaiko päivä ;D Lomalämpötilan pudotuksena tuo onkin sitten kuitattu, koneen kielikääntäjällä vaan tullut pieni lapsus ::)

Tässä topicissa oli muistaakseni joku pdf-muotoinen default-listakin noista asetuksista, jonka olen itsekin todennut varsin hyväksi pohjaksi koneen virittelyyn. Tosin nyt enmuista oliko noissa arvoissa mukana T10 vaatimat poikkeukset, mutta ainakin ilman koko tuloilmakojetta tuon listan asetukset tuntuvat aidosti toimivan ihan hyvin :)
 
Viestejä
32
Vs: ILTO Comfort CE50 – enemmän kuin lämpöpumppu?

HiTec sanoi:
Tuota... Mitenkäs tuo yölämpö kun laitteessa ei ole kelloa ensinkään = se ei tasan tarkkaan tiedä onko yö vaiko päivä ;D Lomalämpötilan pudotuksena tuo onkin sitten kuitattu, koneen kielikääntäjällä vaan tullut pieni lapsus ::)

Tässä topicissa oli muistaakseni joku pdf-muotoinen default-listakin noista asetuksista, jonka olen itsekin todennut varsin hyväksi pohjaksi koneen virittelyyn. Tosin nyt enmuista oliko noissa arvoissa mukana T10 vaatimat poikkeukset, mutta ainakin ilman koko tuloilmakojetta tuon listan asetukset tuntuvat aidosti toimivan ihan hyvin :)
Yölämpötilan pudotus tarkoittaa huoneilmasta mitatun ja PILPille asetetun tavoitteen välistä sallittua eroa ennen kuin PILP ottaa käyttöön sähkövastukset lämmitystä varten. Jos tavoite on esim. 21 ja asetuksena 2, yrittää PILP hoitaa lämmityksen pelkällä kompuralla, kun mitattu lämpötila on välillä 19-21. Jos säätö on 0 tulee järjestelmästä on-off-tyyppinen osittain varaava sähkölämmitys, jossa myös huonelämmöt seilaavat melko paljon.

Nimitys yölämpötilan pudotus on siis harhaanjohtava eikä liity kellonaikoihin mitenkään. Tuo asetus antaa PILPille joustavuutta lämpötilan hallintaan, kun tavoitelämpötilan alapuolella voidaan edelleen pelkällä lämpöpumpulla ainakin yrittää päästä takaisin tavoitearvoon. Vesikiertoinen lattialämmitys ei ole kovin nopea liikkeissään (huoneilman lämmityksessä siis), eikä varmaan pattereillakaan hoidettava järjestelmä - säätöajat vaativat siksi aikaa ja tavoitteet hieman joustoa.

Lomalämpötila on käsittääkseni kokonaan erillinen säätö (en ole käyttänyt) ja tarkoittanee huonelämpötilan pudottamista väliaikaisesti asetettuun arvoon. Ei ole nyt manuaalia läsnä, mutta voin katsoa myöhemmin tarkemmin.
 
Ylös Bottom