Öljylämmitys -> sähköpatterit+ilp

klippan

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Terve,

onko joku vaihtanut öljylämmitystä ja vesikiertoisia pattereita sähköpattereiksi ja ILPiin?
Kohde täällä Länsi-Suomessa 1949 vuosimallin rintamamiestalo jossa arviolta 120m2 kahdessa kerroksessa sekä rakentamaton kellari. Jahka remontti näihin tiloihin etenee niin samalla menisi lämmityskin uusiksi. Kellarissa vuosimallin 2012 kaksoiskattila ja aikamoinen mörkö, 3000 litran öljysäiliö. Lisäksi on alkuperäiset ja reilun kokoiset radiaattorit. Ilppinä vuosimallin 2005 Mitsun FA25VA joka jo käyttöikänsä päässä eikä siksi juurikaan käytössä. Varaus takalle muurissa olisi valmiina.

Öljystä nyt joka tapauksessa halutaan eroon, tai ainakin vähentää radikaalisti. Patteriputket on vanhat ja vaikka niiden sanotaan olevan ikuiset en halua niitä rakenteisiin jättää kun tehdään samalla isompaa remonttia. Kuitenkin lattiat olisi tarkoitus olla kiinni pari vuosikymmentä. Yhtenä vaihtoehtona pidettiin VILPiä, toisena varaajan laittamista öljyn rinnalle ja vain lämmityskausi öljyllä. ILP pitäisi myös uusia tässä ja Mitsun FH25 olisi nyt ajatuksissa. Näin pienille neliöille riittäisi varmasti pitkälle, paukkupakkasilla sitten sähköpatterit päälle tukemaan. Sähköpatterit olisi vaivaton ja halpa asentaa ja pakkasilla sitten vain kättä taskuun. Ei se öljykään ole ilmaista, vaikka talo ei varsinainen öljysyöppö olekaan. Patteriverkoston uusiminen vaatisi uusien radiaattorien lisäksi jakotukit ja aika paljon muuta säätöä kun koko taloa ei ole tarkoitus räjäyttää kerralla.
 

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Heivaa mäelle:
Öljykattila (noin uudesta saattaa saada polttimen kanssa vähän rahaakin)
Öljysäiliö

Hyödynnä: Nykyinen ILP, ikuiset patteriputket sekä ne reilun kokoiset patterit ja laita VILP.

ILP tukee VILPpiä sen mitä pystyy tarvittaessa talvella, kun vilpistä loppuu hönkä niin sähkövastuksella loput.

Aivan turha IMO purkaa vesikiertoista lämmitystä pois, saati toimivaa ilppiä ja ruuvata tilalle sähköpattereita.
 
Jos öljysäiliö on sisällä, ei siinä mitään mörköä ole. Tarkastus ja puhdistus niin voi palvella pitkäänkin, jos kerta sisällä on. Jos kunto sattuisi olemaan heikko, tilalle 1500 l muovinen säiliö, joita on kaikki torit täynnä.

Tulet vielä katumaan, jos purat vesikiertoisen lämmityksen pois. Kellaria jos enemmän remontoi, sinne sitten vesikiertoinen lattialämmitys.

VILP kiinni kattilaan ja kovimmilla pakkasilla lämmität öljyllä. Jos kattilassa ei ole vastusta, sellaisen voisi siihen myös laittaa niin on samalla varalämmitys, jos vaikka on reissussa joskus talvella. Kun on varaa remonttiin, kyllä sitä pitäisi olla lämmitysjärjestelmäänkin. Jos se patterilämmitysjärjestelmä on todella lopussa, niin sitten putkea käärimään lattioihin sitä mukaa kuin niitä rempataan.

Suorasähköllä lämmittäminen alkaa käydä harvinaiseksi. Sitten se lämmitys hoidetaan käytännössä ILPillä tai useammallakin ja ei ole sen veroita kuin että lämpö tulee hiljaa patterista (tai lattioiden kautta)
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Eikös 2012 kattilassa ole vastus valmiina? Mielummin sillä kuin sähköpatterit, tulee kuuma käyttövesikin siinä samalla.
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Pitäkää remontissa rakenteet sellaisina kuin rintamamiestalossa kuuluukin eli höyrysuluttomina niin ei ole kovinkaan merkittävä riski jättää vanhoja patteriputkia rakenteisiin. Vuodon huomaa kun edes joskus viitsii tarkkailla verkoston painemittaria, ja jos nyt jostain alkaisi yhtäkkiä vuotamaan niin hengittävän rakenteen ansiosta pysyvää vauriota ei yleensä edes aiheudu.
 

lmfmis

Vakionaama
Nyt yhden talven pientä rintsikkaa ilpillä lämmittäneenä: pidä patterit.

Parikin syytä:

1. Tasaiseen lämmönjakautumiseen tarvitaan - ainakin kaksi - ILPiä. Senverta sokkeloinen on rintsikam pohja aina. Yhdessä kerroksessa siis...

2. Puuuuh...

Eli optimilämmitys ILPeillä tarkoittaa pelkkää puhallusta yöt ja päivät. Siihen voi kai tottua

Yksi ILP jäähdytystä/apulämmitystä varten ja VILP lämmittämään ne patterit.

Tuolleen tekisin.
 

klippan

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Tervehdys ja kiitoksia vastauksista. Öljylämmityksessä ei sikäli vikaa, mutta tuo 3 m3 säiliö on turhan mörkö - siis iso. Ja öljyn tilailu on jo aika kallista.

VILPiä tai maalämpöä ei tule - investointi on iso ja mahtaakohan näin pienessä talossa antaa hyöytyä niin paljon että maksaisi takaisin ennen kuin isompaa hajoaa.

Okei, jos lämpöputket jäisi ja uusitaan pelkät radiaattorit ja termarit. Uusi ILP. Mitenkäs toimisi Jäspin sähkökattila? Kauhiastihan ei tässä jää muita vaihtoehtoja. :D
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Ovatko nykyradiaattorit huonossa kunnossa / tiensä päässä?

Lähinnä mietityttää kun jossain oli maininta että ovat kooltaan isot. Siinä tapauksessa vaihtamalla tuskin paljoakaan paranee tuo tilanne, ainakin mikäli lämpöä on siis tarkoitus tuottaa sähkövastuksilla. Uudet radiaattoritkin maksavat ainakin jotain eivätkä putket välttämättä tuon ikäisessä talossa suoraan taivu uusien radiaattoreiden vakiomittoihin. Mutta ovatko sitten kosmeettisesti rujoja, monen maalikerroksen peitossa tai ovatko kenties ruostuneet pinnalta? Monesti venttiilin ja termarin vaihdolla pääsee jo pitkälle. Toki paluuventtiiliä/liitososaakin kannattaa vilkaista ettei oo sakkaa täynnä.

Oliko niin et nykykattilassa ei oo edes vastuksen paikka? Olisi kyllä huomattavasti edullisempi laittaa siihen vastussauva verrattuna sähkökattilan ostoon jos tuohon lähtee sillä ajatuksella että yrittää pitää kustannukset kurissa.
 

lmfmis

Vakionaama
VILPiä tai maalämpöä ei tule - investointi on iso ja mahtaakohan näin pienessä talossa antaa hyöytyä niin paljon että maksaisi takaisin ennen kuin isompaa hajoaa.
Monoblokki ebaysta on investointina alle pari tonnia, plus putkityöt, jotka menee teeseitse meinigillä...kyllä sen järkeväksi saa?


Asumismukavuus nousee pykälän, mutta jos torpalla ei ole tulevaisuutta tai jälleenmyyntiarvoa, niin sehän ratkaisee ilp ksi.
 

klippan

Jäsen
Terve, päivitelläänpäs tänne nyt miten tämä päättyi lopullisesti, jos joku toinenkin vastaavan kanssa painiskelee.

Kattila myyntiin, öljy pois ja varaaja tilalle. Radiaattorit kaatopaikalle ja sähköpatterit tilalle. Uusi ILP ja vaikka tulisija jos tarvetta on. Patteriputket on kuitenkin alkuperäiset ja 50v on jo varmasti mittarissa. Vaikka ylempänä sanottiin ettei pienet vuodot aiheuta pysyvää vahinkoa, pidän hieman hölmönä ratkaisuna että uusitaan lattiat ja jätetään vanhat putket koska pienet vuodot ei aiheuta pysyviä vahinkoja. Sitä riskiä ei voi ottaa että kuitenkin vuotaa 10 vuoden päästä ja uskon talosta saavan nyt paremman hinnan kun ei ole vanhaa järjestelmää.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Itse menin reittiä sähkö/öljy + radiaattorit -> 4 * ILP -> maalämpö + radiaattorit. Näin siksi että yläkerran ILP-lämmitykseltä lähti seinä sisäyksikön takaa JA koska lämpöisillä patteriputkilla taitaa olla talon kunnossa pysymisen kannalta merkitystä: ne pitävät lattian alusta vähän kuivempana.
 

kotte

Hyperaktiivi
Sitä riskiä ei voi ottaa että kuitenkin vuotaa 10 vuoden päästä ja uskon talosta saavan nyt paremman hinnan kun ei ole vanhaa järjestelmää.
Itse olisin kylläkin ollut valmis maksamaan talosta sen verran enemmän, mitä uusien radiaattoreiden ja vesikiertoisen (vaikka vain sähkökattilalla lämpiävän) putkiston asiallinen asentaminen olisi maksanut. Tuo uusiin sähköpattereihin ja johtoihin uponnut raha taas meni mielestäni talon arvon kannalta kankkulan kaivoon (paitsi, että muu sähköremontti saattoi olla hyödyllinen, jos tehtiin samaan syssyyn, mutta silloin puhutaankin ihan eri summista).
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tälläinen "halparatkaisu" kostautuu vuosien vieriessä ja viimeistään taloa myydessä. Nyt vaatii kalliin remontin jos haluaa laittaa vilpin tai maalämmön.
 

klippan

Jäsen
Onkohan nyt vähän väärä yleisö (forum) kun kyseessä onkin kohde johon tulisi lämpöpumpun sijaan sähkölämmitys. Laskekaa nyt ihmeessä joku 7.1x7.7m kokoiselle talolle (jossa kellari 1.9m korkea ja peruslämmöllä + lämmin yläkerta pääasiassa vajaalla korkeudella) lämmitysenergian tarve. Ja sitten kuoletusaika sille milloin mlp tai vilp on maksettu pois ja paljonko alkaa tulla säästöä vrt sähkö tai vrt öljy kun sitä palaa nykyisin enää 1500 litraa vuodessa.

Laitetaan vastaa remonttia suunnitteleville tiedoksi: Välittäjä kävi arvioimassa hinnan talolle ja ei ollut huolissaan jälleenmyyntiarvon laskusta kun lämpöpumpun sijaan tuleekin sähkö. Ymmärsi hyvin että pienessä talossa uusi ilp riittäisi hyvin. Sähkömieheltä kysyin, suosii sähköpattereita. Hieman yllättäen myös putkari valitsisi näistä kahdesta vaihtoehdosta sähköpatterit+ilp. En tosin kysynyt lämpöpumppufirmalta kun ajattelin ettei se ole ihan puolueeton. :D Pistän kulutusmittauksia, ensi vuoden aikana saadaan varmaan remontti tehtyä.
 

kotte

Hyperaktiivi
Onkohan nyt vähän väärä yleisö (forum) kun kyseessä onkin kohde johon tulisi lämpöpumpun sijaan sähkölämmitys.
Kirjoitat itse, että taloon olisi kuitenkin tulossa ilppi. Eikö tuo sitten ole lämpöpumppu? Ilppi olisi muutoin kaikin puolin hyvä, mutta jos sillä pääasiassa lämmittää, täytyy sietää puhallusta, ääntä ja lämpötilan jonkinasteista epätasaisuutta.

Onhan ilmeistä, että talo on niin pieni, että maalämpö ei voi olla kannattava. Aikaisempi kritiikki oli lähinnä sitä kohtaan, että jätät vesikiertoisen lämmönjaon pois ja tuot tilalle suoran sähkön. Ilmeisesti ei ole tarkoitus laittaa ilmanvaihtoa remontin yhteydessä nykynormien mukaiseksi. Jos olisi, jokin pilppiin perustuva ratkaisu voisi tulla halvemmaksi, mitä suunnittelet tekeväsi.

Mutta ostajiahan on kaikenlaisia ja monet grynderit tekevät tai ainakin tekivät samoin kuin suunnittelet. Riippuu toki paikkakunnan talouden tilasta, mistä saa parhaan tuoton ja mikä yleensäkään menee kaupaksi. Aika usein kaikenlainen remontointi ennen myyntiä menee tappion puolelle, kun laskee nettona saadun hinnan ja remonttikulujen erotuksen. Vain selvästi kuluneiden paikkojen kosmeettisluonteinen ehostus johtaa yleensä tuoton puolelle.
 
Ylös Bottom