Öljypolttimen vaihto vai VILPin asennus

Terde

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Löytyisikö täältä viisasta neuvoa meille kun pähkäilemme vesi-ilmalämpöpumpun asennusta ja kustannuksia.

Tilane on se että muutimme öljylämmitteiseen 80-luvun omakotitaloon viime syksynä ja meille sanottiin jo silloin että öljypoltin on elämänsä päässä ja pitäisi vaihtaa. Emme tuolloin vielä sitä vaihtaneet. Nyt keväällä meinasimme tehdä isomman urakan ja vaihtaa öljyn tilalle VILP järjestelmän, mutta korona-pirulainen sai meidät hieman varovaisiksi uuden lainan kanssa emmekä lähteneet vielä siihen projektiin.

Nyt meidän pitäisi siis päättää että pitäisikö meidän nyt käyttää kuitenkin pennoset uuteen öljypolttimeen ettei tuo vanha posahda kokonaan? Tuntuu sekin hullulta jos kuitenkin ennen pitkää me asennamme sen VILPin. En tiedä polttimen tarkkaa ikää. Se on nyt pari kertaa sammunut itsekseen mutta lähtenyt toistaiseksi käyntiin uudelleen...
Vai onko se VILPin asennus kuitenkin nyt järkevintä koska pitemmällä aikavälillä siitä syntyy suurimmat säästöt öljyyn verrattuna? Laskivat että maksaisi itsensä takaisin n7 vuodessa.

Meillä on nyt öljysäiliökin tyhjenemässä ja pitäisi päättää että täytetäänkö vielä kertaalleen vai lähdetäänkö VILP-linjalle pikimmin. Jos öljyä on tankissa jäljellä niin senhän saa ilmeisesti myytyä edelleen kun VILPiin siirrytään, eikö? Saako siitä järkevän korvauksen?

Näitä asioita tässä pyörittelemme ja olisi kiva kuulla ulkopuolisen kommentit asiaan. Kiitos!
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Mikä polttimessa vikana?

Polttimia saa käytettynäkin ja öljy on nyt alle 60c/litra, mikset jatkaisi rauhassa öljyllä.
 

pamppu

Vakionaama
Mikä polttimessa vikana?

Polttimia saa käytettynäkin ja öljy on nyt alle 60c/litra, mikset jatkaisi rauhassa öljyllä.
Koko ajan lähtee polttimia kiertoon, niin tosiaan käytetty poltin ja tankki täyteen halpaa öljyä ei ole lainkaan hassumpi vaihtoehto hankalassa tilanteessa. Ne takasinmaksuajat on varmaan laskettu euron litra hinnoilla, nyt löpö on selvästi halvempaa.

Sitten kun on toimiva poltin, avautuu myös vaihtoehto miettiä vilppi niin, että öljy jää pakkasvaraksi. Rempan saa tehdä hosumatta kaikessa rauhassa. Ellei siis ole ongelmia myös kattilassa, öljysäiliössä jne.

Tokihan jos vilp-remontille saa laskettua takaisinmaksuajan ja aikoo asua vähintään sen ajan, niin kannattaahan siihen lainakin ottaa. Maksaahan se silloin itsensä. Mutta juuri nyt ei olemkova kiire ja takasinmaksu tapahtuu hyvin hitaaati, jos tankin täyttää halvalla löpöllä...
 

TopiR

Aktiivinen jäsen
Mä muutin öljypoltintaloon vajaa 3 vuotta sitten. Poltin pätki välillä ja meni vikatilaan.

Vaihdoin suuttinmen, mutta ei sillä juuri ollut vaikutusta. Sit kyllästyin ja tilasin öljypoltinhuoltajan.
Oisko maksanu 150 euroa, kun se purki sen paloiksi, puhdisti, ja kasasi uudestaan. Samalla selvisi että suuttimen etäisyys rungosta oli reilusti pielessä, joku aikaisempi diy-kaveri oli ilmeisesti purkanut-kasannut sen.

Sen jälkeen poltin toimi ideaalisesti.

Laitoin kyllä VILPin siihen rinnalle, mutta poltin oli pitkään varana mukana. Nyt on säiliö tyhjä, ja sen purkaminen aloitettu joten en päässe hyötymään halvasta öljystä.

Öljykattila on kuitenkin sähkökäyttöisenä yhä linjassa, sillä tulistetaan käyttövesi ja toimii varalämmönlähteenä jos diy-VILPpiin tulee probleemeja.

-Topi
 

jmaja

Vakionaama
Mutta juuri nyt ei olemkova kiire ja takasinmaksu tapahtuu hyvin hitaaati, jos tankin täyttää halvalla löpöllä..
Toisaalta juuri nyt saa erityisen hyvin energia-avustusta öljylämmityksestä luopumiseen. Tukea saa enimmillään 6000 € ja 50% kaikista kuluista.

Jos tuon saa avaimet käteen 12 000€ eli avustuksen jälkeen 6000 €, mikä on takaisinmaksuaika 60 c/l öljyllä?

Kauanko uskotte öljyn olevan noin halpaa? Valtiolla on suuri kuoppa budjetissa ja hyvin suurella todennäköisyydellä verokarhu iskee halventuneisiin öljytuotteisiin, joiden käytöstä halutaan eroon.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Kauanko uskotte öljyn olevan noin halpaa? Valtiolla on suuri kuoppa budjetissa ja hyvin suurella todennäköisyydellä verokarhu iskee halventuneisiin öljytuotteisiin, joiden käytöstä halutaan eroon.
Ei ole pitkään halpaa, korjausliike ylöspäin tulee tavalla tai toisella
 

pamppu

Vakionaama
Öljy on halpaa nyt, joten sillä siirtää asian pohdintaa eteenpäin tankillisen verran, eli vuoden. Vuoden päästä hinta voi olla pilvissä.

Eikös 6 tonnin avustus vaatinut ison investoinnin, ei kai yhdestä vilpistä voi saada moisia likikään?
 

Terde

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Polttimessa ei vielä suurempaa vikaa mutta iäkäs ja pitäisi vaihtaa, ja koko järjestelmä huoltaa. Mistä käytettyjä polttimoita saa/kannattaa hakea?

Tuota energia-avustusta mietin kanssa naapurin ehdotuksesta. Siinä pitää sitten hankkia ammattilaisen tekemä energia-lauselma liitteeksi? Onko jollain näistä kokemusta?

Ehkä meidän on yksinkertaisinta nyt tosiaan täyttää tankki halvalla ja vaihtaa & huollattaa tuo poltin kuntoon. Ei tarvitse sitten hötkyillä!
 

Mikki

Vakionaama
Tori.fi on vaikka heti polttimia tarjolla. Mutta tosiaan ei näitä yleensä tarvitse uusia kokonaan, ne voidaan huoltaa aika perusteellisesti parin tunnin työllä.

Öljylämmitykseen voidaan kytkeä VILP ja jättää se öljy tukilämmitykseksi kovimmille pakkasille. Varsinkin "monoblock" (vesi-ulkona) VILP:n voi saada aika edullisesti kytkettyä siihen kattilaan.

Käyttövedelle kannattaisi asentaa erillien sähkövaraaja jokatapauksessa. Näin kattilan lämpötilaa voidaan tiputtaa reippaasti, etenkin jos sitä lämmitetään VILP:llä tai millä hyvänsä muulla lämpöpumpulla. Sähkövaraaja kytkettäisiin siis kattilan perään ja vesi kiertäisi edelleen sen kattilan kierukan läpi (esilämmitys).
 

jmaja

Vakionaama
Eikös 6 tonnin avustus vaatinut ison investoinnin, ei kai yhdestä vilpistä voi saada moisia likikään?
Öljystä luopuminen on erityisesti tuettu. Sen kustannuksissa kerroin 100%, kun muuten lämpöpumpusta saisi vain 50%.

Tuki enintään 50% hyväksytyistä kuluista eli 6 000 tuki onnistuu jo 12 000 todellisilla kuluilla. 6 000 tosin vaatii nykysääntöjen mukaisen E-luvun, mikä saattaa olla haastavaa VILPillä. Riippuu eristyksistä ja LTO:sta.
 

roots

Vakionaama
Itse olen kyllä sitä mieltä että heti asiat lopulliseen kuntoon, ei mitään purkka-laastari hommia...niinku lähtökohtaisesti, turhat kustannukset on turhia. Pistää ne roponsa/lainansa semmoseen mikä ei ole väliaikaista.
60c/L tarkottaa jotain 7.5c/kWh energiahintana ja VILP:llä vähän halvempi riippuen vehkeistä.

Kuinkas kuumaa lämmitystä 80-luvun taloon pitää tuupata, onko laitettu lattialämmitykset?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Poltinhuolto paikalle virittämään poltin, vaihtamaan suutin ja suodatin. Sitten tankki täyteen polttoöljyä.
Aina kannattaa hankkia ILP. ;)
 
Tossa E-luvussa kannattaa huomioida, että vertailu lukuna käytetään rakennusvuoden E-lukua ja hyväksi lasketaan kaikki sen jälkeen tehdyt remontit (ilp, ikkunat, ovet, jne) ja lisäksi siihen tulee sitten vielä tämä mahdollinen Vilp asennus. Ja tosiaan investoinnin täytyy olla vähintään 8000€, että on mahdollista saada se 4000€ tuki. Öljystä pois siirrettyessä lasketaan tosiaan koko potti mukaan kuten yllä jo mainittiinkin. Noita laskelmia on monen hintaisia itse teetin sen karkeasti 400€ ylöspäin. Tekijästä riippuen. Huomio kannattaa laittaa siihen että laskelman tekijältä löytyy tarvittava lupa lista löytyy ARA:n sivuilta. ARAlla sitten asia onkin kestänyt ja kestänyt...
 

jmaja

Vakionaama
Tossa E-luvussa kannattaa huomioida, että vertailu lukuna käytetään rakennusvuoden E-lukua ja hyväksi lasketaan kaikki sen jälkeen tehdyt remontit
Tuessa on tosiaan kaksi tasoa. Tuo maks 4000 € tuki E-luvun parannukseen alkuperäiseen tasoon nähden ja maks 6000 € tuki, jos pääsee nykyään vaadittavaan tasoon. Itsellä on tarkoitus päästä tuohon 6000 € tasoon -76 talolla pelkästään LTO:lla ja MLP:llä. Laskelmien mukaan onnistuu melko helposti. Tarkoitus on myös vaihtaa YP villat ja ikkunat, mutta niitä ei tarvita tuohon tasoon.

VILP ja mahdollisesti korkea menolämpö voivat tehdä tuosta 6000 €:stä mahdottoman, mutta sen voi itsekin laskea alustavasti.

Mitä tuo 400€ laskelma sisälsi? Koko homman vai sen lopussa vaadittavan virallisen energiatodistuksen? Itse on tarkoitus tehdä kaikki paitsi se virallinen, joka vaatii pätevyyden.
 
Se sisälsi sen Aran vaatiman selvityksen laatimisen ja sitten sen varsinaisen energiatodstuksen mikä myönnettiin, kun remontti oli tehty. Kaikki hakemukset tein itse ARAAn. Meillä tosiaan ikkunat ja ovet vaihdettu, puhallusvillaa välipohjaan sekä ilp laitettu ja nyt laitetiin VILP öljyn tilalle ja päästiin kirkkaasti vaadittavan E-luvun alitse. Talo -67 valmistunut.
 
Korkean menolämmön voi hoitaa pakkasella öljyllä ja se olisi muutenkin hyvä pakkasvara. Samalla tulee täysin tuplavarmistettu lämmitys. Kattilassa saattaa olla vielä sähkövastuskin valmiina. Ei ole mikä purukumipatentti.

Mikä lie sitten polttimessa vikana. Jos se ei pala nätisti, syy voisi olla pumpussa ja sen paineissa. Jos ei sytytä, syitä voi olla enemmän. Polttimia saa edullisesti käytettyjä ja vanhankin korjaaminen voi kannattaa. Jos käytettyyn toimivaan vaihtaisi, vanha voisi jäädä varaosiksi, jos samalaisen hankkii. Jos poltin on 80-luvun alkupuolelta, sen voisi kyllä päivittää nykyaisempaan. Toimivia saa satasella tai kahdella ja VILPin kaverina sellainen pelaa maailman tappiin. Tankillinen nyt hankittua öljyä voisi riittää hyvinkin yli kymmenen vuotta. Täällä öljylämmityksen osuus on ollut 3%:n luokkaa, VILPin hoitaessa loput.

VILPille sopii myös spot-hintainen sähkö, sillä kovimmilla pakkasilla kun sähkön hinta on kova sitä tarvitaan vähän ja tulistusvaraajan voi ajastaa lämpiämään aamuyöstä, kun spot sähkö maksaa suunnilleen verojen ja siirron verran. Kuuman veden esilämmitys pudottaa tulistusvaraajan kulutukseen suunnilleen puoleen. Jos lämpötilat ovat korkeampia, ehkä ylikin. Kesällä voi VILPillä lämmittää veden vaikka kokonaan, kun vain nostaa pyyntiä veden edellyttämälle tasolle kun muuta lämmitystarvetta ei ole.

Tässä esim. vanhasta. Tuo on ainakin mallina varsinainen ikiliikkuja. Juuri tuon polttimen kunnosta ei toki voi tietää. Saattaahan olla vaikka kuravedet imetty sisälle.

 

jmaja

Vakionaama
Toisaalta kotitalousvähennyksellä voi tehdä öljyn rinnalle halvemman ratkaisun.
Sitä vaan saa aika niukasti. Jos jatketaan tuolla 12 000 avaimet käteen, on työn osuus ehkä 4 000 tai enintään 6 000. Kotitalousvähennystä saa vain 40% työstä ja siitä vielä 100 omavastuuta. Tuki siis edellisillä summilla 1500 ja 2300.
 
Olisiko @Terde tuosta kattilasta ja lämmityksestä antaa lisätietoja. Kuinka monta litraa vettä kattilaan mahtuu, onko kattila rakennettu niin että kierukan voi tarvittaessa vaihtaa? Millaisia mahdollisia liityntöjä siinä on? VILPin voi kyllä kyllä kytkeä lämmityksen meno- ja paluulinjaan, mutta tuon lämpimän voisi tuoda VILPiltä myös eri reiästä kattilan päältä, jos sellainen on olemassa.

VILP öljykattilaan 2.jpg
 
Viimeksi muokattu:

kaihakki

Vakionaama
Löytyisikö täältä viisasta neuvoa meille kun pähkäilemme vesi-ilmalämpöpumpun asennusta ja kustannuksia.

Tilane on se että muutimme öljylämmitteiseen 80-luvun omakotitaloon viime syksynä ja meille sanottiin jo silloin että öljypoltin on elämänsä päässä ja pitäisi vaihtaa. Emme tuolloin vielä sitä vaihtaneet. Nyt keväällä meinasimme tehdä isomman urakan ja vaihtaa öljyn tilalle VILP järjestelmän, mutta korona-pirulainen sai meidät hieman varovaisiksi uuden lainan kanssa emmekä lähteneet vielä siihen projektiin.

Vai onko se VILPin asennus kuitenkin nyt järkevintä koska pitemmällä aikavälillä siitä syntyy suurimmat säästöt öljyyn verrattuna? Laskivat että maksaisi itsensä takaisin n7 vuodessa.

Meillä on nyt öljysäiliökin tyhjenemässä ja pitäisi päättää että täytetäänkö vielä kertaalleen vai lähdetäänkö VILP-linjalle pikimmin. Jos öljyä on tankissa jäljellä niin senhän saa ilmeisesti myytyä edelleen kun VILPiin siirrytään, eikö? Saako siitä järkevän korvauksen?

Näitä asioita tässä pyörittelemme ja olisi kiva kuulla ulkopuolisen kommentit asiaan. Kiitos!
Paljonko on vuosikulutus öljy + sähkö ollut. Saisi hieman otetta probleemaan.
Millähän öljyn hinnoilla tuo 7 vuoden takaisinmaksuaika (TMA) on laskettu.
Kannattaa noteerata, että jos TMA on 7 vuotta, niin laitteiston myyjät saavat heti hilloa, mutta itse alkaa saamaan vasta 7 vuoden jälkeen.
 

oilman

The Cable Guy
Tuessa on tosiaan kaksi tasoa. Tuo maks 4000 € tuki E-luvun parannukseen alkuperäiseen tasoon nähden ja maks 6000 € tuki, jos pääsee nykyään vaadittavaan tasoon. Itsellä on tarkoitus päästä tuohon 6000 € tasoon -76 talolla pelkästään LTO:lla ja MLP:llä. Laskelmien mukaan onnistuu melko helposti. Tarkoitus on myös vaihtaa YP villat ja ikkunat, mutta niitä ei tarvita tuohon tasoon.

VILP ja mahdollisesti korkea menolämpö voivat tehdä tuosta 6000 €:stä mahdottoman, mutta sen voi itsekin laskea alustavasti.

Mitä tuo 400€ laskelma sisälsi? Koko homman vai sen lopussa vaadittavan virallisen energiatodistuksen? Itse on tarkoitus tehdä kaikki paitsi se virallinen, joka vaatii pätevyyden.
Alkoi taas kiinnostamaan, meilllä 2007 rakennettu talo ja öljy vaihtuu maalämpöön.
Onkohan mahdollista päästä 6000€ korvaukseen?
 

Terde

Tulokas
Kiitos kaikille kommentoineille. Tämä onkin monisyinen juttu ja uusille okt-omistajille pienoinen pähkinä o_O:D
Tilattiin nyt kuitenkin poltinhuolto ensi viikolle ja kuunnellaan mitä kaveri tuumaa laitteen kunnosta. Vaihdetaan suutin ja suodatin ym jos tarpeen. Ehkä menemme tällä laitteella niin pitkälle kuin se kantaa ja katsomme sen VILP kuvion sitten uusiksi. Polttimolla ikää lienee 16 v joten aika iäkäs.

Niin noista takaisinmaksuajoista: kulutus on edellisten asukkaiden mukaan ollut n 2500l/vuodessa, meillä näyttäisi menevän hieman sen yli mutta 2500-3000l. Saatiin 15t EUR 'avaimet käteen' tarjous tuosta VILP urakasta, mikä on korkea mutta meillä on hieman haastellinen tuo sähköjenveto taulusta boilerihuoneeseen. Saatiin kyllä edullisempiakin tarjouksia perusurakasta, mutta niissä kaikki pikkutoimenpiteet ja varaosat ja laitteet tulisi siihen päälle ja se sähköjen veto jäi vähän kysymysmerkiksi näiden heppujen kanssa.

OKT on siis 1980 rakennettu 2-kerroksinen, n 140neliöinen. Ei lattialämmitystä ja ikkunoita ei liene uusittu koskaan. Välikattoon on lisätty villaa äskettäin. Energiatodistuksessa komeilee D.

Joku kyseli kattilan piirrustuksien perään mutta niitä mulla ei ole nyt antaa... kuvan toki voin ottaa paikan päältä jos tämä avaa asiaa?

Jos sitä ARAn hakemusta laatii niin meidän siis pitää hankkia jonkun tahon todistus/arvio ennen ja jälkeen VILP urakan, näinkö se menee?
Kiitos vielä kaikista neuvoista!
 
16 v polttimelle ei pitäisi olla vielä mitään ja mallikin on riittävän moderni. Parista kuvasta varmaan voisi selvitä, miten putket kattilaan liittyvät. Kannattaa katsella, onko siinä roppuja ja reikiä kyljessä tai päällä, niitä voisi ehkä hyödyntää. Kuumavesikierukan vaihdettavuutta voi arvailla kattilan mallista. Joskus on ulkokuoressakin iso peltilaippa kuumavesiputkien kohdalla ja vaikka ei olekaan, pellin alla voi olla piilossa laippa, johon pääsee käsiksi, kun ottaa suojakopan pois. Jämän kattiloissa ainakin taitaa olla kaikissa vaihdettava kierukka. Jos on kaivovesi, tuo kierukka voi mennä vaihtokuntoon paljon ennen kattilan loppumista. Kaupunkivesillä voi kestää kauankin, mutta jos 40 v on ikää kierukalla, sen puhkeaminen ei ole enää suuri yllätys. Siksi siitä kierukasta kyselin.

1980 mallin öljysäiliö lienee jo muovinen ja sisällä ?
 

Terde

Tulokas
16 v polttimelle ei pitäisi olla vielä mitään ja mallikin on riittävän moderni. Parista kuvasta varmaan voisi selvitä, miten putket kattilaan liittyvät. Kannattaa katsella, onko siinä roppuja ja reikiä kyljessä tai päällä, niitä voisi ehkä hyödyntää. Kuumavesikierukan vaihdettavuutta voi arvailla kattilan mallista. Joskus on ulkokuoressakin iso peltilaippa kuumavesiputkien kohdalla ja vaikka ei olekaan, pellin alla voi olla piilossa laippa, johon pääsee käsiksi, kun ottaa suojakopan pois. Jämän kattiloissa ainakin taitaa olla kaikissa vaihdettava kierukka. Jos on kaivovesi, tuo kierukka voi mennä vaihtokuntoon paljon ennen kattilan loppumista. Kaupunkivesillä voi kestää kauankin, mutta jos 40 v on ikää kierukalla, sen puhkeaminen ei ole enää suuri yllätys. Siksi siitä kierukasta kyselin.

1980 mallin öljysäiliö lienee jo muovinen ja sisällä ?
Kyllä, öljysäiliö on muovinen ja ulkovarastossa, jossa suht lämmin. Käväisen ottamassa kuvia polttimesta & kattilasta tänään kun pääsen palaverista, jos siitä saisi lisää osviittaa.
 

Mikki

Vakionaama
Ihan hyvällä pohjalla tuon öljylämmityksen kunnostus on. Kun huoltomies tulee, niin juttele sen kanssa samalla, että miten saisit VILP:n kytkettyä kattilaan. Hyvällä tuurilla paikalle tulee asiasta ymmärtävä tyyppi.

15kEUR avaimet-käteen hinta on aika tyypillinen mitä tarjotaan. Ei se järkevä hinta kuitenkaan ole, kun erittäin pätevän monoblock-pumpun saat 6500€:lla (Nibe F2120-12). Sen kytkeminen kattilaan ei lähemmäs 10 000€ maksa, kun tavallinen putkimies riittää sen kytkemiseen.

Tuo sähköhomma kannattanee hoitaa alta pois: sähkäri kyllä kolmivaihevirran sinne jotenkin saa, eikä sitä pumpun asentajan niskaan kannattane jättää.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tuo sähköhomma kannattanee hoitaa alta pois: sähkäri kyllä kolmivaihevirran sinne jotenkin saa, eikä sitä pumpun asentajan niskaan kannattane jättää.
Ehdottomasti ainakin tämä pitää itse näkertää, siinä voi päästä kiinni kovaan tuntipalkkaan vs vieraan tekemä. Jättää kytkennän silti ammattilaiselle.
 

pamppu

Vakionaama
Polttimolla ikää lienee 16 v joten aika iäkäs.
Vasta sisäänajettu, melkein uusi. Palataan asiaan 20-30 vuoden päästä, se on öljypoltin, eikä mikään lämpöpumppu.

Saatiin 15t EUR 'avaimet käteen' tarjous tuosta VILP urakasta, mikä on korkea mutta meillä on hieman haastellinen tuo sähköjenveto taulusta boilerihuoneeseen.
Kas, tarjoajat ovat kuulleet että investointiin saa avustusta 4000-6000 euroa ja ovat panneet tarjouksiin justiinsa sen verran ilmaa.

Vaihtoehdot on siis:
1) Öljy-vermeiden purkuja vilppi tilalle käyttäen hyväksi 100% kerroin energia-avustuksesta
2) Öljyvermeiden säästäminen, pelkkä monoblock kylkeen ja käytetään hyväksi 50% avustus tai kotitalousvähennys.

Ekaan saa enempi tukea, mutta maksaa enemmän kun puretaan hyviä vermeitä pois. Jälkimmäinen on halvempi, mutta tukea saa vähän vähemmän. Molempi parempi. Toisaalta öljykattila olis hyvä varavehje, mutta toisaalta semmoisten kadottaminenkaan ja selkeä lämmitysjärjestelmä ei ole mitenkään huono ajatus. Makuasioita.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Onko öljykattilassa jo sähkövastus valmiina? Jos sellainen löytyisi, tyypillisesti 6kW teholtaan niin siitä saisi todennäköisesti sovellettua VILP:llekin syötön uutta syöttöä vetämättä, tekee vaan uuden alakeskuksen tuonne pannuhuoneeseen.

Hyvin useastihan tuonne kattilan luokse on kuitenkin vedetty valmiiksi 3~ syöttö vastusta ajatellen.
 

Terde

Tulokas
Täytyy sanoa että meikäläiselle ei aukene kaikki kommentit näistä laipoista, kierukoista ja vedenotoista ym mutta täytyy toivoa että ne ammatikaverit jotka tänne tulee ei viilaa meikäläistä pahasti linssiin! :)

16 v polttimelle ei pitäisi olla vielä mitään ja mallikin on riittävän moderni. Parista kuvasta varmaan voisi selvitä, miten putket kattilaan liittyvät. Kannattaa katsella, onko siinä roppuja ja reikiä kyljessä tai päällä, niitä voisi ehkä hyödyntää. Kuumavesikierukan vaihdettavuutta voi arvailla kattilan mallista. Joskus on ulkokuoressakin iso peltilaippa kuumavesiputkien kohdalla ja vaikka ei olekaan, pellin alla voi olla piilossa laippa, johon pääsee käsiksi, kun ottaa suojakopan pois. Jämän kattiloissa ainakin taitaa olla kaikissa vaihdettava kierukka. Jos on kaivovesi, tuo kierukka voi mennä vaihtokuntoon paljon ennen kattilan loppumista. Kaupunkivesillä voi kestää kauankin, mutta jos 40 v on ikää kierukalla, sen puhkeaminen ei ole enää suuri yllätys. Siksi siitä kierukasta kyselin.
Ohessa kuvia tästä Oilon-Jämä kokonaisuudesta. Selviääkö tästä mitään?
ahlsell.jpg
Jämä.jpg
Junior pro.jpg
Koko hässäkkä.jpg
Oilon plus.jpg
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Ohessa kuvia tästä Oilon-Jämä kokonaisuudesta. Selviääkö tästä mitään?
Selviää kyllä.
Ihan asiallinen setti josta nykypäivään verraten ei mikään ole parantunut.
Pärjäät tuolla niin pitkään kuin öljyllä voi Suomessa yleensäkään järkevästi lämmittää pelkällä polttimen normaalilla huollolla, kiirettä ei ole vaihtaan systeemiä.

Tuossa lienee 6kW vastus vakiona, ihme jos sitä ei ole kytketty. Siihen mahdollisesti tuleva kaapeli riittänee vilpille
 
Viimeksi muokattu:
Tuo kattila on vaihdettu ja se ei ole alkuperäinen. Voisiko olla saman ikäinen polttimen kanssa?
Kierukan voi vaihtaa. Se on pystyssä ja jotta päätykannen saa pois, arvaisin, että kaikki putket pitää päältä irrottaa. Miksikökän vanha hyvä rakenne on pitänyt muuttaa. Tarvetta kierukan vaihdolle on tuskin pitkään aikaan.

Pikkuvikoja voi tulla ja niitä kannattaa pitää silmällä. Minulla on vanhempi Jämän kattila ja siihen oli tullut pieni vuoto lämpömittarille menevään paineletkuun (koska oli tekstiilikudosletku) ja vähän myöhemmin vastuksen tiivisteeseen. Pieniä juttuja jotka voi helposti korjata itse mutta voivat ajan oloon tuhota koko kattilan. Ehkä tässä on rakennetta tältä osin parannettu.

Sellaista rakennekuvaa ei löytynyt, että näkisi kuinka syvälle tuo lämmityskierrosta paluu putki ulottuu. Se ei mene välttämättä kovinkaan syvälle mutta saattaisi mennä kierukan alapuolelle, mikä olisi jo hyvä asia. VILPin tuottaman lämpimän voisi tuoda joko suoraan lämmitykseen menevään putkeen tai haaroittaa tuon paisarin yhdysputken ja yhdistää siihen.

Onko tyyppikilpi tämän näköinen?

Jämä Nova SC 2000 arvokilpi.jpg
 

Killi10

Aktiivinen jäsen
Nyt kannattaa huoltaa poltin ja ostaa öljyä säiliöt täyteen. Parin vuoden päästä sit kattoo uudestaan. Nyt poikkeusolot, ei riskejä ja öljyä saa halvalla.

Ja kun tekee rempan, niin kaikki säiliöt ja vanhat pannut pois. Harmittaa vaan ne ylimääräisenä kuormana tulevaisuuteen.

Tämmöisen vanhan ja harvan talon omistajana patterikierrolla on vilpin kanssa mennyt kolmen talven aikana 200 euron edestä vastussähköä. Keskimäärin vähän yli 3kw edestä tunnissa, kun on tarvittu. Et siinä olisi öljyä mennyt 200 litraa kolmeen vuoteen. Itse jätin yhdistelmäkattilan ja enemmän se vie mitä tuo, tuossa turhaan jöpöttämässä. Poltinkin korkkasi, säiliöön jäi hieman öljyä rasitteeksi. Ilmaista öljyä. Nyt pitäis jaksaa imee ne pois ja purkaa säiliö et sais porealtaan tilalle. Hakesäiliöön teki murahaiset pesän ja nyt on muurahaisongelma. Pesä paloi huonosti pannussa.
 
Ylös Bottom