apophis: energiankulutusseuranta

apophis

Aktiivinen jäsen
Tähän kuvaajaan päivittelen sähkönkulutusta. Palkit alkaa elukuusta, lokakuun alussa 2005 tuli ILP. Perheeseen on tullut lisäystä 2005 alusta ja se on näkynyt lisääntyneenä päiväsähkön käyttönä ja vedenkulutuksen kasvuna.

Ennen ilppiä elo-elo: 19950kWh
Ilpin kanssa elo-elo: 17721kWh

Talo on vuonna 2000 valmistunut puurunkoinen, puuverhoiltu ja villoja on 200mm seinissä. Asuinpinta-ala on 142 neliöä ja puolilämintä varastotilaa+autotalli 60 neliöä päälle (samaa rakennusta). Lämmitusmuotona lämmityskaapelit lattiassa. Kaapelit voi vaihtaa keskuksesta jatkuvalle tai pelkästään yösähkölle kolmessa eri ryhmässä (makkarit+aula, keittiö+olkkari+takkahuone, kosteat tilat). Varastotiloissa ja autotallissa on konvektio sähköpatterit. Ilmanvaihto on ristivirtakenno LTO koneella. Talossa on myös varaava takka ja puukiuas. Puita poltettavaksi on aika rajoitettu määrä vuodessa; 2-3 pinomottia.

Minusta on mukavinta verrata kaikkia sähkökuluja yhteensä, jolloin näkee suoraan, kuinka paljon se pumppu hyödyttää, jos hyödyttää. Lokakuussa näyttää pientä pudotusta olevan, mutta enemmän dataa tarvitaan. Kuvaajassa ei ole päivä/yö erittelyä, vaan molemmat yhteensä.

EDIT: Marraskuun lukemat lisätty. Leutoa on ollut, mutta toisaalta sisälämmöt on varmaan 2 astetta enemmän kuin vuosi sitten. Ainiin, muutin kaikki lattialämmöt jatkuviksi luettuani erään kirjoituksen suomi24 foorumilta. Siinä kirjoittaja kertoi energiankulutuksen kaksinkertaistuvan, jos yrittää varata laattaan sitä lämpöä. Moni allekirjoitti väitteen ainakin osittain.
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=100&conference=4000000000000009&posting=22000000012029655
EDIT: Joulukuu 2294kWh, eipä paljon pudonnut viime vuodesta. Aika kylmää on tosin ollut... Jos muilla ei ole kulutus noussut, niin epäilen että meillä on ollut ovet auki 24/7...
EDIT: Tammikuun madonluvut 2381kWh :cool: Olen suht tyytyväinen, pakkanenhan puri melkoisesti.
EDIT: Helmikuu 2332kWh, tästä suuntahan on vain alaspäin, kun kevät etenee :D Lisäeristelin tuossa joutessani IV-putkiakin kivivillamatolla. Aikalailla laskee lämpötilat koneelle tultaessa, on niin pitkät vedot.
EDIT: Maaliskuu 2227kWh, eipä juuri säästöä viimevuoteen... Tosin vettä meni 3m3 enemmän! Takkaa en polttanut kuin kerran tai kaksi. On tämä vuosien välinen vertailu melko hankalaa...
EDIT: Huhtikuu 1658kWh. Tässä vaiheessa arvelisin, että säästö vuodessa on 2500kWh luokkaa.
EDIT: Toukokuu 920kWh. Säästö on tarkentumassa yo. lukemaan :cool: Tosin kesän jäähdyttelyt on vielä tekemättä...
EDIT: Kesäkuu 898kWh.
EDIT: Heinäkuu 688kWh.
EDIT: Elokuu 698kWh.
EDIT: Syyskuu 830kWh.
EDIT: Lokakuu 1265kWh.
EDIT: Marraskuu 1804kWh.

EDIT: Joulukuu 1675kWh.
 

Karhulitos

Aktiivinen jäsen
Hienoa! lisää näitä graafisia käyriä joista saa het selvää hyödyttääkö se vehje (vaikka tietty talvet pitäis olla suht samoja, mutta unohdetaan se)!
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Ilmatieteenlaitoksen sivuilta voi käydä katsomassa tilastotietoja kuukausilämpötiloista eri vuosina :) Pitää vähän katsoa, onko talvet 2004 ja 2005 kuinka samanlaisia ja päätellä ILPin säästöä vasta sitten.
 

eepponen

Aktiivinen jäsen
Oli tosiaan mielenkiintoinen keskustelu suomi24:lla... Pitänee itsekin tehdä testiä tässä jossain vaiheessa. On muuten siinä mielessä ollut aika huono syksy, kun on ollut näin lämmintä niin ei oikein ole vertailukelpoisia nämä meidän käyrät viime vuosiin nähden. Jospa sitä talvemmalla olisi kunnon pakkasiakin. :)
 
F

FA-25

Vieras
Pieni toivomus.
Voisiko kuvaajan palkit numeroida kuukausien mukaan. Siis 8,9,10,11,12,1,2 jne.
Ensisilmäyksellä hämää ainakin minua aina luulemaan, että alkaa tammikuusta.(toki sen aika pian huomaa, ettei näin ole)
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Joulukuu lisätty, dramaattinen nousu kulutuksessa!
Muistelen, että viime vuonna oli taas joulukuu aika lämpöinen etelä-Suomessa? Olen laiska lämmittämään takkaa, tulikohan neljä kertaa poltettua pesällinen...
 
F

FA-25

Vieras
Ensinnä kiitos, kun olet lisännyt kuvaajaasi selvästi kuukausien nimet.
Millä tasolla olet pitänyt lattialämmitystä. Hyvin helposti käy niin, että suurin osa lämmöstä tuleekin lattiavastuksista, eikä lämpöpumpusta saada silloin niin suurta hyötyä.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Kyllä lattiatermostaatit on melko pienellä ja eivät juuri käy päällä. ILP sisäyksikkö on tosin niin, että muutamaan makuhuoneeseen ei oikein puhallusta saa ja lämpö leviää vähän huonosti.

Tämä kulutus tekee vuorokaudessa 74kWh ja siis keskimäärin koko ajan on 3kW teho jossain päällä.

Tähän tehoon voi sisältyä:

- ILP jauhaa kokoajan
- LTO puhaltimet ja lämmitysvastus (800W)
- Kylmälaitteet
- Valot + muu käyttösähkö
- Lämminvesivaraaja
- Varastotilojen sähköpatterit
- Lattialämmitysvastukset

En vielä pidä näille neliöille (kok. ala 202m2) kulutusta kovin pahana.

Mitäs muut ovat mieltä?
 

kriitikko_o

Toshiba DAISEKAI RAS-10EAVP-E
Itsekkin ihmettelen, että kuinka voi olla, että Joulukuun kulutus on sulla noin iso ilpin kanssa. Mulla pinta-aloiltaan ja lämmitysaloiltaan suurinpiirtein samankokoinen talo, mutta Joulukuussa pääsen varmaan sinne 1500 kWh hujakoille, vaikka pakkasta on ollut täällä parhaimmillaan -20C.

Ehkäpä kannattais vähentään sitä lattialämmitystä ja poltella vaikka puuta enemmän? Puun hinta ostettunakin on vain noin puolet sähkön tuottaman energian hinnasta.

Tässä muutama energian säästövinkki:
+Käytä energiansäästölamppuja
+Polta puuta ja kierrätä lämmintä ilmaa ilmalämpöpumpulla. Puhallus manuaalille.
+Säädä ILTO lukemiin +15..+18C, puhallus 1 on yleensä riittävä, Puhallus 2:lla kun käyt suihukssa yms.
+Lattialämmitys vain kosteisiin tiloihin
+ja vältä sitä ulko-oven auki pitämistä.

Vai tuhlaatko energian sinne puolilämpimään varastoon - kun se noin iso?
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Polttaisin ilmaisia puita, jos jostain saisin :D Varastotilat ei mulla ole kovin lämpiminä, mutta kyllähän sinne silti vähän energiaa kuluu.

Ilmastointiputkien eristykset on jostain kohdalta aika huonot, esimerkiksi poistoilma ehtii jäähtyä aivan liikaa ennen LTO konetta. Energiaa menee siis puhtaasti harakoille sieltäkin. Ensikesän korjauslistalla on käydä kaikki putket läpi ja korjata eristys.

Laitahan omat lukemasi, kun tiedät. Jos pääset 1500kWh:lla, niin nostan hattua :D

EDIT: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_66.html

Tuolta kun lukaisee, niin joulukuu 2004 oli keskimääräistä lauhempi. Eli kyllä tässä ILP on säästöä tuonut, vaikka kulutus on lähellä viimevuotista.
 
F

FA-25

Vieras
Siihen 60 neliön varastotilaan patterilämmityksellä voi mennä aika paljon sähköä, vaikkei pitäisikään kovin lämpimänä. (Olettaen vielä, että se on huonommin eristetty, kuin asuintilat.) Sen huomioiden ei kokonaiskulutus mikään valtava.
Jos se varastotila on suht' yhtenäinen, sinne kannattaisi jo harkita lisäksi toista pientä ilmalämpöpumppua.
 

kriitikko_o

Toshiba DAISEKAI RAS-10EAVP-E
Joo maanantaina näytti vajaa 1500kWh, mutta juuri nyt tarkistin, että on mennyt tarkasti ottaen 1722kWh, joten en ihan kyllä sentään 1500 kWh pääse. Vielä vuorokausi jäljellä tätä kuuta, Syynä on varmaan tämän viikon pakkaset ja runsas jouluvalojen polttaminen. yms. joulun viettoon liittyvä. Mutta ilman ilppiä ja leivinuunia mulla voisi olla 2500 kWh aivan kepoisasti. Huomio: olen pitänyt sähköpatterit kiinni vielä -20C pakkasellakin, joten säästöä pitäisikin syntyä. Eli säästöä näin arvioituna olisi siis tullut semmoiset reilut 700 kWh joulukuussa Tämähän olisi rahassa melkein 60 euroa. Tällä saisi ainakin 3 pinokuutiota puuta markkinahintaan. Ainakin 1 kuutio per pakkas kuukausi menee puuta mulla. Mutta säästöä näyttäis tulevan joka tapauksessa, vaikka laskisi pois puun hinnan. Ja sisällä on ollut lämmintä 23-24 C hujakoilla eli mukavuuksista ei ole tarvinnut tinkiä tippaakaan.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Saisikin puuta noin halvalla... Täälläpäin kiskurihalkoliikkeet ottaa klapista vähintään 65€/pinomotti. Itsellä ei ole kuin kirves, joten jos tekisi itse vaikka 3 metrisestä, niin saha ainakin pitäisi hankkia. Onneksi olen saanut tuotua sukulaisista tämän talven puut ilmaiseksi.
 

kriitikko_o

Toshiba DAISEKAI RAS-10EAVP-E
Jos oma työ kiinnostaa, niin metsänhoitoyhdistyksistä voi kysellä mistä voi kaataa puuta. Tai sitten maanomistajilta suoraan. Jos on valmis tekemään harvennushakkuita itse, niin puut saa yleensä sitten pitää työtä vastaan. Samoin kaupungin teknisestä virastosta voisi kysellä, että onko kaupungilla harvennushakkuita, sähkölinjojen alla yms. Jos on aktiivinen, niin puuta saa kyllä melkein ilmaiseksi. Mutta netissä on ainakin puun toimittajia (esim MottiNetti), täällä päin puun hinta on 40-50 euron paikeilla (kuiva, sopivaksi pätkitty, kotiinkuljetettu). Itse olen ajatellut lähinnä ostaa jostain keväällä rankoja, josta voisi sitten itse tehdä pilkettä. Tällöin ne voi saada jo hyvinkin edullisesti: 20 euroa tai alle? Tietysti oma peräkärry olisi hyvä olla, moottorisaha.
 

Karhulitos

Aktiivinen jäsen
apophis sanoi:
Jos muilla ei ole kulutus noussut, niin epäilen että meillä on ollut ovet auki 24/7

Aika kova luku sulla. Sun kämppäsi on kyllä 2 kertaa isompi kuin täällä, mutta meneekö sähköä suoraan verraten neliöihin? Ei kait ihan.

Meillä pysynyt aika hyvin luokassa ~40kWh/vrk joka summaa sellaiset 1300kWh/kk parille viimeiselle kk:lle.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Jos olisi kaksitasoratkaisu ja samat neliöt, olisi kulutus varmasti pienempi. Yläpohjan ja ulkoseinien pinta-ala on varmasti aika merkittävä. Ikkunapinta-ala ja ovien lukumäärä vaikuttaa vähän? Sitten voipi höyrysulku jostain falskata (ei tietoa, kun ei ite rakennettu). Kuutioita tässä on 550, korotettua tilaa jonkin verran.
 

eepponen

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Hyvältä näyttää, kun suunta on jo nyt alaspäin! :) Ps. sulla on taulukossa vuosiluvut/värit hiukan vinksallaan...
 
K

Kede

Vieras
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Mainitsit jossain ketjun alkupäässä että vuodet ovat lämpötilaltaan kovin erilaisia joten vaikea tehdä tarkkoja johtopäätöksiä. Tein itse harjoituslaskelmia lämmitystarveluvuilla, eli luvuilla, jotka vertaavat alueittain kunkin kuukauden lämmitystarvetta "normikuukauteen" joka on laskettu 1970-2000 arvojen perusteella. Saatu korjattu luku on siis lämmitystarve, jossa on huomioitu lämpötilan vaikutus.

Jos asia sattuu kiinnostamaan, niin Google auttaa oman alueesi lukujen löytymisessä ja laskutavasta löytyi hyvä malli Jyväskylän energialta, tässä tiivistelmä:

"Kerroin saadaan jakamalla ns. normaalisääolosuhteiden mukainen vuoden lämmitystarveluku (=5053) kyseisen tarkasteluvuoden lämmitystarveluvulla (esimerkissä 4830). Mitä kylmempi kulunut vuosi on ollut, sitä suurempi on lämmitystarveluku. Käyttöveteen kulunut energiaosuus (asuinrakennuksissa n. 30%) tulee ottaa huomioon ilman sääkorjausta.

Esimerkkikohteemme korjattu lämmönkulutus on siis: Kokonaiskulutuksesta 762,02 MWh käyttöveden osuus 30% on n. 228,61 MWh ja lämmitystarvelukujen suhteella korjattava osuus 70% on n. 533,41 eli saadaan: 5053/4830*533,41 MWh + 228,61 MWh = 786,65 MWh.

Koska kyseisen vuoden lämmitystarveluku on pienempi kuin normaalivuoden luku, on vuosi ollut keskimääräistä lämpimämpi. Näin ollen korjauskerroin korjaa kulutuslukemaa ylöspäin."

Tällä menetelmällä saadaan myös eri paikkakuntien lämmitystarpeet vertailukelpoisiksi - Maarianhaminasta Utsjoelle vai miten se nyt menikään.
 

eepponen

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Kirjoitit, että ei juuri tullut säästöä viime vuoteen, mutta ota huomioon että todennäköisesti tämä kuukausi oli huomattavasti kylmempi kuin viime vuonna. Itse saan keskiarvolukeman vasta kuun vaihteessa joten silloin on faktaa tästä lämpötilasta, mutta vaikeaa se on verrata toisia vuosia toisiin, kuten mainitsitkin. Pitäisi olla pitkiltä ajoilta lukemia ylhäällä...
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Pitäis kokeilla Keden mainitsemaa keinoa ja laskea se lämmöntarve tilastojen perusteella. Se vaatii kuitenkin vedenlämmityksen ja muuhun kuluvan sähkönkulutuksen melko tarkkaa arviointia. Kesäkuukausilta (heinäkuu) sen voisi ehkä ottaa suoraan.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Lisäsin huhtikuun tuossa joku aika sitten. Voiko muuten foorumia konffata niin, että kun editoi vanhaa threadia, niin sen kohdalle tulee uusi merkki?

Vetäisin varmaan pohjat huhtikuun kulutuksessa :) Autotallin lämmittäminen normaalia enemmän selittänee osan.

Nyt on muuten jäähdytystäkin kokeiltu oikeasti. Tänään oli +25 tampesterin alueella ja oli ihan pakko kokeilla. Kyllähän se E12 todella kylmää hönkii ja viilentää nopeasti. Sisäyksikön sijainti on kriittinen, muuten kesäflunssa voi yllättää.
 

Samppa

Ylläpitäjä
Ylläpidon jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

apophis sanoi:
Lisäsin huhtikuun tuossa joku aika sitten. Voiko muuten foorumia konffata niin, että kun editoi vanhaa threadia, niin sen kohdalle tulee uusi merkki?

Epäilenpä ettei onnistu. Pikaiseen selvitin, mutta en löytänyt tähän mahdollisuutta. Katson joskus vielä tarkemmin ajan kanssa.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Kesäkuu lisätty: 898kWh. Melko tavanomaista, jäähdytystä on vähän mukana ja vettä meni ennätykselliset 13m3.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Lisätty heinäkuu ja kuvaajassa on nyt kaksi täyttä vuotta. Vaikka käytin viilennystä aina kun vähänkään oli tukalaa, ei heinäkuun luku ole ollenkaan paha!

Offtopic... Ostinpa minäkin kulutusmittarin. Laitoin sen LTO koneen pistorasiaan, kun ei ole ollut mitään tietoa koneen kulutuksesta. Puhaltimet näyttäisi vievän 50-200W riippuen säädöstä 1-5. Jälkilämmitys vie 800W. Tästä viisastuneena kone kannattanee olla lähes täysillä aina kun jälkilämmitystä ei tarvita. Ilma saa kyllä kesällä vaihtua :)
 

kolibri

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Samaa ihmettelin itsekin, viime vuonna kulutus kesäkuussa 486 ja tänä vuonna 406. Viime vuoden heinäkuu 433 ja nyt 386??

Viime vuoden syyskuussa tullut pumppu ja kyllä sitä on etenkin öisin pidetty päällä, tosin ei yhtäjaksoisesta vaan tarpeen mukaan...eli kyllä se säästää sähköä, ihan kirjaimellisesti ;D
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Lisätty syyskuu 06. Samoja lukemia pukkaa kuin 05, jolloin ei ilppiä vielä syyskuussa ollutkaan. Nyt tosin luin mittarin 2 päivää myöhässä, muutaman kymmenen kWh:ta varmaan voisi tuosta vähentää. ILPpi hurisee lämmityksellä, vaikka eipä tässä juuri ole paljoa lämpöä tarvinnut.
 

Freeze

Vakionaama
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

:cool:
Nuo kesän alhaiset kWh:t kulutuksessa.

Jäähdytyksessä on ratkaisevaa kuinka paljon jäähdytystehosta käytetään kosteuden sitomiseen ilmasta ja kuinka paljon tehosta on tuntuvaa ilman lämpötilan laskuun vaikuttavaa tehoa.

Kuiva kesä näkyy myös jäähdytystehon tarpeessa.
Vaikka kesä oli lämmin se oli kuiva.
Ilman suhteellinen kosteus oli aika alhainen.
Eli tuntuva jäähdytysteho oli hyvällä tasolla.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Ja lisätty marraskuu. Selittelyä: mittari luettu 4 päivää myöhässä ja vettä mennyt 2m3 enemmän kuin viime vuonna. Eli alle viimevuoden lukemien oltaisiin korjatuilla luvuilla (about 1500kWh).

Edelleen jatkuu pumppaajien unelmakelit, kun on muutama aste lämmintä :cool:
 

Musse

Jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Vieläkös sinulla on lattialämmitys jatkuvasti päällä ?

Itse tein tuossa pikaisia kokeita ja en ainakaan selvää säästöä löytänyt jotta
kannattaisi pitää jatkuvasti päällä kun kuitenki yösähkö on vielä n.21% halvempaa.
Toki tasaisempi lämpö mutta säästöä en huomannut.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: apophis: energiankulutusseuranta

Kyllä mulla on ollu lattialämmöt jatkuvana päällä nyt jo vuoden ajan. En minäkään niitä luvattuja säästöjä allekirjoittaisi. Kovalla pakkasella lämpö on tasaisempi ja ehkä silloin tulee vähän säästöäkin.
 
Ylös Bottom