Argo Ulisse 13 ulisee ja käy 6 min pätkissä

kautium

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Taustaa:
Jokusen vuoden vuoden vanha Argo Ulisse 13 PCLA on viilentänyt huoneistoa moitteetta joka kesä. Laite on siis puhaltanut orjallisesti alle +4 ilmaa niin pitkään kuin kaukosäätimen iFeel-anturissa asetettu tila on saavutettu. Tämä on toiminut loistavasti ja asunnossa on ollut miellyttävä ja halutulle tasolle säädetty lämpötila. Sisäyksikön kompressori on aina puksutellut oman aikansa ja sitten lauhdutellut järjestelmää tarvittaessa. Käyntisykleihin ei ole aiemmin kiinitetty liiemmin huomiota, mutta muistikuva on että laite on käynyt ensin pitkiäkin aikoja ja sitten sulatellut mahdollista jääkertymää.

Kompressori on tässä laitteessa sisäyksikössä, mutta ääni on ollut kohtuullinen. Laitehan on virallisesti siirrettävä, mutta se on ollut kyseisessä asunnossa "kiinteästi asennettuna" omalla telineellään alusta lähtien.

Mitä muuttui:
Viime talvella laitetta piti remontoinnin yhteydessä siirtää ja siinä yhteydessä ohuempi ulkoyksikölle menevä putki murtui ja kylmä-aineet karkasivat harakoille. Ok, eipä siinä mitään, asunnon remontti tehtiin ja laite oli sillä välin vakuutusyhtiön piikkiin korjattavana huoltoliikkeessä, jossa putki juotettiin ehjäksi ja kylmä-aineet täytettiin speksien mukaisesti.

Nykytila:
Laite haettiin huhtikuussa huoltoliikkeestä, mutta sitä ei kytketty ulkoyksikköön ennen kuin vasta nyt kesäkuun alussa helteiden myötä. Laite puhaltaa hienosti lähes nolla-asteista ilmaa aina kun kompressori on käynnissä, mutta uutena ongelmana ovat tällaiset -->

1.) Kompressori käy vain noin 6 min ja sen jälkeen se on taas noin 6 min pois päältä. Tätä samaa 6 min sykliä kompressori puksuttelee +/-15s tarkkuudella melko tasaisesti koko ajan. Kumpikaan yksikkö ei ole ilmanvirtauksen osalta estynyt millään tavalla ja ne on molemmat myös puhdistettu vuosittain. Joskus hyvin satunnaisesti kompressori saattaa käydä pari minuuttia kauemminkin.

2.) Kompressorin ollessa käynnissä jostakin sisäyksiköstä kuuluu "ulinaa". Joku oli jossakin verrannut tätä ääntä hieman samanlaiseksi kuin kaiuttimissa kiertävä mikrofonin ääni ja se on aika osuva kuvaus. Välillä ääni tulee ja välillä se poistuu, mutta pääsääntöisesti se kuuluu aina kun kompressori käy. Tätä ei ole kuulunut koskaan aiemmin, tai ei ainakaan näin pitkiä aikoja. Ei se tälläkään hetkellä ole jatkuvaa, mutta sitä esiintyy aiempaa useammin.

Kompressorin pätkimisen myötä jäähdytys ei ole yhtä tehokasta kuin aiemmin. Laite on pystynyt pitämään koko huoneiston vielä tässä vaiheessa miellyttävässä lämpötilassa, mutta jos pyynnin asettaa yhtään alemmaksi, laite ei enää pysy perässä noilla 6min sykleillä. Lisäksi mainittu ulina on ilmaantuessaan vähintään epämiellyttävää.

Kysymys:
Mikä voisi aiheuttaa tällaisia oireita?

Kaukosäätimessä ei ole mitään asetuksia, joilla tähän voisi vaikuttaa ja ne ovat olleet muutenkin samalla tavalla asetettuina jo useiden vuosien ajan, eli käytännössä iFeel päällä ja muut valinnat automaattisena.

Huollosta laitetta noudettaessa sisä -ja ulkoyksikön letkut olivat irti toisistaan, eikä niitä kytketty toisiinsa kuin vasta reilu kuukausi myöhemmin. Letkuissa on AeroQuip-pikaliittimet, joiden pitäisi toimia näissä tilanteissa mukisematta, mutta jos nyt kuitenkin olettaisi että pikaliittimet ovat vuotaneet ollessaan irrotettuina, niin voisivatko ne aiheuttaa tällaisia ongelmia? Voisiko laitteessa siis sittenkin olla nyt vajaatäyttö, joka oireilee näin? Aistinvaraisesti ne liittimet eivät vuotaneet, mutta ei se silti takaa, etteivätkö olisi voineet tihkuttaa hiljalleen.

Kiitos kaikille vastaajille jo tässä vaiheessa.

Edit.
Unohdin mainita, että huollosta kotiin tuotaessa kompressorin ympärille ja sen suojakoteloon on laitettu oletuksena laitteessa olevan eristehuovan tilalle 3-4mm STP-äänieristysmattoa ajatuksella vaimetaa sisäyksikön ääniä entuudestaan. Ääniin tällä ei kuitenkaan ollut havaittavaa vaikutusta, eli se työ meni hieman hukkaan, pitää vaihtaa sinne jotain muuta materiaalia jos ja kun nämä muut ongelmat selviävät. Toivottavasti sillä vaimennusmatolla ei kuitenkaan ole ollut mahdollista saada aikaiseksi näitä lieve-ilmiöitä?
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom