Asennus ilman tyhjiöpumppua

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Pitäisi saada yksi mökki viileäksi, ei oma, mieluummin jo huomenna mutta tyhjiöpumppua eikä asentajaakaan ole nyt maisemissa joten mitä arvelette toimiiko pumppu viilennyksellä ilman tyhjiöintiä viikon ongelmitta vai? Putket ja piuhat saadaan kyllä asennettua ja tarkoitus on tehdä nopea asennus tyyliin ulkoyksikkö trukkilavalle ja sisäyksikkö jeesusteipillä porraskaiteeseen kiinni ja putket ikkunan raosta. Mitään lämmitystä tai takuuta ei nyt kannata sotkea tähän kun olen vain viikon tuolla ja sen ajan kun toimisi niin se riittäisi, eikä pumpun elämä sen jälkeenkään nyt kiinnosta. Viron tuonti Panasonic nz25 olisi uhrattava pumppu ja mitään muuta nyt ei kannata ehdottaa kun noita on joutilaana.
 

Jolberious

Vakionaama
Kyllä se pystyy asentamaan, mutta ei ihan kannata tehdä noin.
Lakipykälät astuvat kuvioon ja laittomuuksiin en ainakaan itse ohjeita anna.

Soitat jollekin lähiseudun asentajalle, että paljonko pyytää vuokraa pumpusta+mittarisarjasta+tyhjiömittarista, ja teet kunnolla ennemminkin, tai sitten vaan siirrettävä ilmastointilaite paikalle.
 

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Laki ei kiinnosta, kunhan viilentäisi huomisesta ensi viikon torstaihin, sitten joutaa vaikka roskiin.
Eikä kiinteä asennus tule kyseeseen kun ei ole oma mökki.
Mitään ohjeita en tarvi. Tieto siitä toimiiko viikon riittää.
 

kotte

Hyperaktiivi
Laki ei kiinnosta, kunhan viilentäisi huomisesta ensi viikon torstaihin, sitten joutaa vaikka roskiin.
Eikä kiinteä asennus tule kyseeseen kun ei ole oma mökki.
Mitään ohjeita en tarvi. Tieto siitä toimiiko viikon riittää.
Ennenhän noin tehtiin etelän mailla varsin yleisesti (tai sanottaisiinko, että yleensä). Tekniikkahan ei ole juuri muuttunut. Putkiin mahdollisesti jäävä ilma kyllä haittaa toimintaa, eli pitäisi saada jollakin tavoin vähenemään murto-osaan alkuperäisestä ... enkä tässä lähde ehdottelemaan ...
 

Mikki

Vakionaama
Kokeilemalla varmaan vain selviää. Jos ei muuta vaihtoehtoa ole (kuten siirrettävä viilennin), niin tuo jäänee sitten jäljelle.

Veikkaan ettei täysin tyhjiöimätöntä asennusta ole kukaan tehnyt (huonosti tyhjiöityjä varmaan löytyy). Eli kokemuksia tuskin on.

Mutta nyt sellainen varmaan sitten tulee. Kerro miten kävi. Tilanne on vissiin sellainen, ettei kaljakaan enää riitä viilentämiseen. Jos näin on niin ei muuta kuin asennusiloa :)
 

Mikki

Vakionaama
Anteeksi tosiaan epätarkkuus. Voihan sen ilman tosiaan vaihtaa toiseen kaasuun ilman tyhjiöintiä. No niin tai näin mutta metsänhoitajalla on nyt KIIRE ja silloin ei tyhjiöidä eikä vaihdeta kaasuja. Kiinni vaan ja liitoksiin tiukkaan teippiä niin huvä tulee.. ainakin viikoksi. :)
 

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Nooh, kiirettä ei ole mutta menen suht kauas vuokramökille ja omalla asentajalla ei ole kuin yksi tyhjiöpumppu niin se ei nyt jouda mukaan kun kaveri ruuvaa pää märkänä pumppuja seiniin täällä kotiseudulla. Liitos työkaluja on toinenkin sarja joten se ei ole ongelma ja pakullinen noita virolaisia puoli-ilmaisia pumppuja joten näillä mennään. Sitten kun kelit on mitä on niin pakkohan se on viilentää jotta saadaan nukuttuakin.
Muuten, pumppua ei sovi jättää mökille, pitää muistaa ottaa kirveskin mukaan.
 

repomies

Hyperaktiivi
Eikös se nyt olisi kannattanut kiekaista paikkakunta ja kysyä lainaan tyhjiöpumppua panttisummaa vastaan? Tällä foorumilla aika monella on tyhjiöpumppu varastossaan. Ja laippatyökalut. Ja kaasuhitsausvehkeet. Jne.
 

pAy

Aktiivinen jäsen
Tyhjiöpumpun lainaaja voisi ehkä käydä tyhjiöimässä ja hakemassa ilpin poiskin, jos muuten pumppu menee viikon käytön jälkeen romuun...
 

ahpe

Aktiivinen jäsen
Eikö itäetelänmaissa ole tapana huuhdella putket kylmäaineella (eu:ssa laitonta), jos ytube videoihin uskominen, varmaan toimivat viikkoa pitempään, kun niitä köysien varassa kerrostalon seinille asentelevat.
menen suht kauas vuokramökille
Jos vähän tarkennat, voi asentajakin löytyä pumppupalkalla.
 

kotte

Hyperaktiivi
No niin tai näin mutta metsänhoitajalla on nyt KIIRE ja silloin ei tyhjiöidä eikä vaihdeta kaasuja.
Toimivat ennen vanhaan esim. niin, että kytkennän jälkeen laskivat ulkoyksiköstä varovasti ohuen putken venttiilistä kylmäainetta putkiin sen verran, että ääni alkoi hiljetä. Sitten venttiili kiinni, ja päästettiin kaasut huoltoneulaventtiilistä lähes ilmanpaineeseen. Tuo sitten vielä toistettiin. Koko operaatio ei nyt vienyt juuri minuuttia pitempään. Ennen saattoi vielä kokeilla liekillä (tämän väristä), että neulaventtilistä ei enää tullut ilmaa, jottei tuhlannut kylmäainetta paria grammaa enempää. Osalla nykyisistä kylmäaineista liekin käyttö olisi riskialtista, kun ainekin palaa jossakin määrin.
 
Ilma (lautumaton kaasu) ei tee hyvää, joten se on varmaan huuhdeltava pois. Kosteutta tuonne tuskin näin kesällä jää ellei sisäyksiköön tai putkiin ole jostain vettä joutunut.
 
Tuolla koten kertomalla konstilla itse asensin ilmaiseksi saadun pumpun mökille. Toimi vuosia hyvin, lähinnä äänen ja ylläpitolämmityksen puutteen takia vaihdoin... Ei tuo tyhjiöinti nyt niin tärkeä taida olla kuin täällä annetaan ymmärtää...
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tuolla koten kertomalla konstilla itse asensin ilmaiseksi saadun pumpun mökille. Toimi vuosia hyvin, lähinnä äänen ja ylläpitolämmityksen puutteen takia vaihdoin... Ei tuo tyhjiöinti nyt niin tärkeä taida olla kuin täällä annetaan ymmärtää...
ILPpien asennusputket ovat valmiiksi puhtaita ja kuivia jos ihan ihmeitä ei ole päässyt tapahtumaan - kiinalaisilla valmisputket on jopa täytetty suojakaasulla. On siinä se tiiviystestaus - jos typellä ei pääse koeponnistamaan. Typpi on tyhjiötä parempi koska se venyttelee liitoksia aukipäin melko voimallisesti. Sitten kun hitsaillaan pitkiä kaupan kylmälinjoja imurointi tyhjiöpumpulla on varmaan paljon tärkeämpää.
 

kotte

Hyperaktiivi
Sitten kun hitsaillaan pitkiä kaupan kylmälinjoja imurointi tyhjiöpumpulla on varmaan paljon tärkeämpää.
Se on suorastaan välttämätöntä, koska kovajuottamisen aiheuttaman kosteuden johtumista putkien sisälle kenttäoloissa on jokseenkin mahdotonta estää luotettavasti ilman, että kovajuotoksen laatukin samalla heikkenee (ts. on käytettävä niin voimakasta typpihuuhtelua, että juotteen kunnollinen tunkeutuminen saumaan vaarantuu).
 

slpoy

Vakionaama
Lauhtumatomat kaasut nostavat korkeapainetta, ei toimi niin hyvin kuin tyhjiöitynä voi jäähdytysteho jäädä alhaiseksi
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
jos ei muuta tehdä kuin väännetään mutterit kiinni 5m putkiin mahtuu 8 desiä ilmaa joka sitten vaikka 10 barin paineessa on 0,8 desiä. Luultavimmin se kertyy pienen metelin kanssa lauhduttimeen, jonka tilavuus sitten ikäänkuin pienenee kylmäaineen kannalta, kylmäaine tislautuu nesteputkeen mutta ei taida ilma suuremmin mennä mukaan.
 

holotna

Aktiivinen jäsen
Kyllä se viikon toimii ja vuosiakin ilman vakumointia,hiukan lasket kaasua ulos ja käyntiin. Laitoin kerran näin ja ainakin viisivuotta toimi. Kaveri möi asunnon, sen jälkeen ei ole tietoa.
 

kotte

Hyperaktiivi
Luultavimmin se kertyy pienen metelin kanssa lauhduttimeen, jonka tilavuus sitten ikäänkuin pienenee kylmäaineen kannalta, kylmäaine tislautuu nesteputkeen mutta ei taida ilma suuremmin mennä mukaan.
Mutta lauhduttimen paine nousee samalla auttamatta, eli kompressori haukkaa enemmän sähköä. Suomessa on sen verran viileää, että laite varmaankin kestää tuon (eikä hajoa ainakaan heti). Kylmäaineen osapaine ratkaisee lauhtumisen. Tuo yhtälö toimii sitten niin, että paisuntaventtiili saattaa syöttää liikaa (kun ilpeissä säätö ei perustu puhdasoppiseen kylmäaineen tulistukseen imulinjassa), mikä voi heikentää tuottosuhdetta selvästikin ja päästää ilmaa kylmäaineen mukana uudelleen kiertoon (mikä heikentäisi tuottosuhdetta lisää).
 

S.mahone

Aktiivinen jäsen
Siskolle laitoin mökille Innovan 5 vuotta sitten. Tyhjiöpumppu jäi kotiin. En lähtenyt hakemaan matkaa olisi ollut 100 km sivu. Putket kiinni ja "tuhautin"vähän kylmäainetta ulos putkista. Pumppu on pelannut kesät-talvet, viides talvi tulossa. Jos olisi hajonnut, olisin hommannut korvauksetta uuden pumpun. Oikea tyhjiöinti kyllä antaa enemmän vuosia pumpulle.
 

Mikkolan

Vakionaama
Sepännurkasta heittäen niin tavan ilmakompurallakin saa aika paljon ilmaa imettyä pois. Ilman pois tuulettamiseen käy monet muutkin kuivat kaasut kuin virallinen kylmäaine, grillikaasu, typpi, argon. Mig-suojakaasut sisältävät happea. Äkkiseltään tuntuis että propaani olis kaikki harmittomin, vaikka ainetta jäis vähän kiertoonkin niin käyttäytyy kierrossa kylmäaineen tavoin.
 

kotte

Hyperaktiivi
Ilman pois tuulettamiseen käy monet muutkin kuivat kaasut kuin virallinen kylmäaine, grillikaasu, typpi, argon. Mig-suojakaasut sisältävät happea. Äkkiseltään tuntuis että propaani olis kaikki harmittomin, vaikka ainetta jäis vähän kiertoonkin niin käyttäytyy kierrossa kylmäaineen tavoin.
Happi ei tässä ole kovin kriittinen tekijä, vaan kaasun nesteytymättömyys prosessissa. Typpi, argon ja hitsauskaasut ovat jokseenkin yhtä huonoja kuin ilma. Grillikaasut ja propaani nesteytyvät tyypillisesti, mutta tuovat "pajalaatuisina" toisaalta hiukan vettä prosessiin, mikä on suoranaista myrkkyä (vaikka ei puheena olevina määrinä luultavasti hommaa kaadakaan). Noilla voi silti olla kovin erilaiset fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet kuin peruskylmäaineella (lämpötilat, paineet, sekoittuminen voiteluöljyyn ym.), eli mahtaako piiriä kannattaa ehdoin tahdoin sotkea tuollaisilla cocktaileilla?
 

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
Ensi kerralla vuokraa mökki missä on ILP valmiina. Vai vietkö sinne kaikki muutkin tarvittavat koneet ja laitteet?
En siis vuokrannut itse tuota mökkiä vaan kaveri kutsui vuokraamallensa mökille kylään. Tuskin itse tulen vuokraamaan mökkiä kun niitä on tullut perittyäkin vaimon kanssa niin monta että myyminen on käynyt työstä. Pari jätettiin mutta ei niissä juuri viihdytä hyttysten syötävänä, 2-4 aurinkolomaa vuodessa on meidän juttu, hotelleissa on kaikki valmiina ruuasta lähtien ja sivistys lähellä.
Mutta siis pumppu toimi aivan normaalisti tyhjiöimätikin sen neljä päivää mitä lämmintä riitti.
 

Mikki

Vakionaama
Aika harvalla on useita mökkejä. Mutta minä tunnen kuitenkin... hmm... yksi.. kaksi... kolme... neljä... viisi ... lomakiinteistöä, jotka eivät ole hänen kotejaan. Aika taakka olisi hänellekkin myydä kohteet.
 
Ylös Bottom