ASYA12LEC termostaatti rikki vai missä vika?

epkan

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
8 vuotta vanhaan Fujitsun pumppuun on ilmaantunut seuraavanlaista ongelmaa:
- Pumppu ei nosta tehoja vaikka pyyntilämpötila alittuu selvästi. Pumppu jatkaa sitkeästi puhinaa hyvin hiljaisella teholla.
- Vastaavasti, sitten kun vihdoin saa nostettua tehot täysille (esim. pyyntiä rukkaamalla, käynnistämällä tms.), tämä ei taas tiputa kierroksia pienemmälle pyynnin tavoitettua, saattaa jatkaa loputtomiin täysillä kierroksilla eikä pyshdy ennenkuin käynnistää uudelleen.

Satunnaisesti pumppu on kuitenkin toiminut aivan normaalisti. Hyvin satunaisesti.
Mikään asetus ei ole automaatilla, ja vastaavalla käyttötavoilla pumppu on toiminut tähän asti hyvinkin notkeasti, reagoiden pyyntiin ja sisälämpötilaan.

Viittaisiko tämä termostaatin vikaan vai mihin ? Miten tätä voisi debugata ?
Pumppu puhdistettiin ja pestiin n. vuosi sitten, nonka jälkeen tämä on alkanut vaivata. Olisiko mahdollista että pesu on rikkonut elektroniikkaa/termaria ?
 

Jolberious

Vakionaama
Onkohan anturit oikeissa paikoissaan kiinni? Kylmäainemäärä olisi tietty hyvä tarkistaa.
Mikäli pyynnin ja puhalluksen laittaa täysille, mitä tapahtuu? Paljonko puhalluslämpötila? Entä ulkoyksiköltä lähtevät putket, ovatko a)saman lämpöisiä (minkä lämpöisiä?), b)Eri lämpöisiä (minkä lämpöisiä?)
 

epkan

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Anturilla tarkoittanet termostaatin antureita ? Termostaatti on kiinteä ja sisäyksikön sisällä. En ole näitä päässyt tarkistamaan. Pesijä kyllä irroitti pumpun kotelon, jolloin teoriassa jotain on voinut irrotakin, mutta olettaisin että ammattimies olisi huomannut jos näin käy.
Pesun yhteydessä pumppu perustarkistettiin, myös kylmäaineet. Tästä siis aikaa aika tarkkaan vuosi.

Jos pyynnin ja puhalluksen laittaa täysille, pumppu jää puhaltamaan täydellä teholla loputtomiin. Esim. jos pyynnin laittaa vaikka 24°c, pummpu käy täysillä tehoilla. Kotelon ympärillä (termostaatin paikkeilla) lämpötilat saattaa huidella 27-28°C:ssa, eikä pumppu feidaa tehoja alas.

Ulkoyksiköltä lähtevät putket ovat jokseenkin samanlämpöiset, hiukan kättä lämpimämmät.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Kennoanturi jos olisi irrallaan, niin voisi käytös olla tuollaista. Toimiiko/toimiko laite jäähdytyksellä normaalisti? Toimiiko sulatukset pakkasella?
Onko vikamuistissa mitään?

En tiedä saako nuo anturien pistokkeen sitten laitettua vahigossa väärin perin, niin että imuilma- ja kennoanturit menisivät ristiin.
 
Viimeksi muokattu:

epkan

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Kiitos jo kaikista vastauksista!
Jäähdytys tuntui kesällä toimivan normaalisti, samoin kosteudenpoistotila. Myös talvella sulatus toimi normaalisti. Tosin en ole varma toimiko sulatus silloin jos tuo tehonsäätely 'jää jumiin'.
Vikamuistia ei ole (koska vain tuo langaton kaukosäädin, vikamuisti olisi katsottavissa langallisella ohjaimella), mutta sisäyksikön ledien perusteella ei ole kyllä vikatilaa vilkutellut.
Kuinka tuon kennoanturin kytkennän saisi tarkistteua ?
 

epkan

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Lisäyksenä vielä, kun tätä taas tänään on tässä seurannut ja ihmetellyt. 21 tai 22°C:n pyynnillä pumppu näyttäisi toimivan suht normaalisti, käy välillä tehoilla ja laskee sitten ylläpitämään lämpöä.
Mutta isommilla pyynneillä tulee jossain vaiheessa tuo täysillä tehoilla puhkuminenjää jumiin. Vastaavasti näyttäisi että alemmilla pyynneillä taas jää tuo minihönkällä pyöriminen jumiin. Ikäänkuin termarin reaktiokyky katoaa. Vaikuttaisi ainakin että tuolla 21-22 pyynnillä toiminta on jotenkin varmempaa.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Pitäis näköjään lukee tarkemmin.
Sitten vaan koppa pois ja tutkimaan anturin seutua ja anturia.
 

epkan

Tulokas
Mitä tuolta tulisi koittaa havaainnoida, jos tuon itse ensi avaisi? Kannattaako, osaako siinä itse tehdä muuta kun katsoa ? Vai jo tässä vaiheessa ammattilainen avuksi ?
Jep, vika tuli kyllä pesun jälkeen, heti sitä ei vaan havainnoitu, kun oli lämmin ajanjakso ja pumppu riitti hyvin matalilla tehoilla. Talvella on apuna pääosin puulämmitys joten oikeastaan nyt taas ajankohtainen.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mitä tuolta tulisi koittaa havaainnoida, jos tuon itse ensi avaisi? Kannattaako, osaako siinä itse tehdä muuta kun katsoa ? Vai jo tässä vaiheessa ammattilainen avuksi ?
Omistatko yleismittarin? Laitetta on mielestäni turha avata jos ei ole yleismittaria käytettävissä. => ammattilainen apuun

Jos liitttimet ja anturit on samalla tavoin kuin näissä, niin ei noita voi sekoittaa (valkoinen ja keltainen liitin).
 
Viimeksi muokattu:

epkan

Tulokas
Yleismittari on, mutta asian- ja aiheentuntemus aika kehno, kuten varmaan kysymyksistäkin on jo selvinnyt. :rolleyes:
 
Ylös Bottom