Aurinkokennot mökille kaasusysteemeitä korvaamaan

kaihakki

Vakionaama
Viimeiset 12 vuotta pärjätty kaasujääkaapilla. Nyt hommasin lisäksi ekan 12 voltin jääkaapin Motonetista (499,-). Reilu viikko ollut käynnissä ja hyvät on kokemukset. Nykyiset aurinkokennot on ollut lähinnä laitteiden lataukseen ja valaistukseen. Ei ihan riitä jääkaappiin. Nyt hommataan yksi 150 W paneeli lisää. 12 V kompressorikaappi kuluttaa kirjanpidon mukaan n. 40 Ah per vrk. On todella tehokas. Jäähtyy nopeasti ja pitää lämmön tasaisena ja mikä tärkeää, ei tuota lämpöä, kuten kaasujääkaappi. Tässä en laske TMA:ta enkä sijoitetun pääoman tuottoa. Tärkeää on toimiva systeemi kohtuuhinnalla.
 

Hempuli

Aktiivinen jäsen
Kompurakaapit ovat peltieriin verrattuna taloudellisia, tehokkaita ja hintavia, mutta tekevät kylmän tosi hyvin. Meillä 30 ltr laatikko vie varmaan 20 Ah per vrk arviolta.
 

korsteeni

Aktiivinen jäsen
Minulla oli auringolla vajaat 20 vuotta sitten, silloisilla 130Ah akku 64W paneli keitettiin kahffeet ja katottiin seitsemän uutiset, mitään kylmää en havitellutkaan.
Sitten otin sähköt ihan kylmän kaljan takia, on kustantanut koko ajan noin 150€/vuosi, nyt menee allekin kun sähkön osalta ei ole perushintaa.
Liittymä maksoi ~8k€, mutta jos mökkiä lähtisi myymään, ilman sähköä hinta kyllä sukeltaa, tiedän, kun olis sähkötön mökki myytävänä
Nyt näyttää menevän aika tasaiseen 1,2-1,5kWh/vrk joten sen korvaaminen omalla tuotannolla olisi monin verroin kalliimpaa samalla kulutuksella jos sähkön alkuinvestointia ei huomioi
 

Baltic

Jäsen
Mie linttasin pakun katolle 300w paneelin ja 160Ah akku sekä tämä Dometicin invertterikompura-boxi.
Ihan ylikylän kylmis, mutta kallis. Lämpösäätö +10...-22. ja vie vähän virtaa.

 

Hempuli

Aktiivinen jäsen
Tässä en laske TMA:ta enkä sijoitetun pääoman tuottoa.
Eipä oikein osaa arvottaa sitä harmituksen hintaa, kun lomalla on eväät pilalla ja pitää kaivaa jostain syövereistä nötkötit makaronilla. Kunnon kylmälootan hinta on vähäistä verrattuna siihen, että emännän kaffemaidot on mennyt happamaksi. Saattaa silloin olla muutakin hapanta matkassa.
 

jmaja

Vakionaama
Miten iso kaappi tuo on? 40 Ah/vrk kuulostaa aika paljolta nykyaikaiselle kaapille. Veneissä noita on ollut pitkään, tosin usein veistämön tekemissä bokseissa, joiden eristys ei välttämättä ole kaksinen. Nyt helteellä tuo oman veneen 80 l boksi vie tuota luokkaa. Hiukan viileämmällä menee melkein puolet vähemmän. Edellisen veneen pieni 23 l boksi vei n. 10 Ah/vrk.

150 W paneeli oikein suunnattuna tuottaa keskimäärin tuon 40 Ah/vrk ainakin touko-heinäkuun. Syyskuussa ei tule riittämään, mutta ehkä silloin kulutuskin on reilusti pienempi.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Pohdin tuollaista joskus mökin kellariin joka on keittiön alla, matkaa ei paljon ole, kellari kun ei pysy koko kesää tarpeeksi kylmänä. Toki se 500Wh/vrk sitten lämmittäisi sitä kellaria vielä nopsemmin. hmm.. paneliston hukkasähköllä kompurajäähy kellariin ?
 
Ylös Bottom