Aurinkosähköä varaajaan 1-vaiheisena

vmakela

Aktiivinen jäsen
Hei. Pitkään kypsytellyt päässä järjestelmää jossa perus jäspin 300 litran varaaja voisi lämmittää aurinkosähköllä, mahdollisimman simppelillä järjestelmällä. Ajatuksena olisi, että tuottavina aikoina varaajaan yhtä kolmesta vastuksesta lämmitettäisiin esim. 4-6*345W paneeleilla mppt säätimen avulla. Järjestelmässä olisi invertteri, ja ehkä mahdollisesti joku agm-akusto (tma?). Mittailin varaajaa, jonka pitäisi olla 3kW teholtaan, mutta perus resistanssin mukaan sain tehoksi jotain 820-840W per vastus. Vaikuttaako induktanssi tai lämpötilat jotain, eli menikö ihan metsään? Tarkoitus olisi että kaksi muuta vastusta jää yösähkölle kuten ennenkin, varmistamaan lämpimän veden riittävyyden. Miten nuo varaajien termarit on asennettu? Sieltä tulee kaksi johdinta. Johtaako ne lämpöä vai ohjaavatko sähköisesti jotain? Nykyisissä termareissa hystereesi on aika iso, ja siksi voisi tulla tilanteita että voisi jo lämmittää, mutta ei ihan vielä, kun hystereesi estää sen. Rinnalle toinen termarit 85-90 asteeseen auringolle, ja varaajaan oma jäisi esim. 65-70 asteeseen. Kahden hengen sähkölämmitteinen ok-talo, mutta kun tuota perhanan pönttöä pitää joka päivä vähintään ylläpidon verran lämmittää...
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
"Johtimien" päissä on paksummat "anturimötikät". Nuo lämpenevät anturiputkessa sen verran että johtimia pitkin johtuu lämpötilatieto mekaaniselle termostaatille ja ylilämpösuojalle. Noista toinen on siis termostaatin anturi ja toinen ylilämpösuojan.

Tyypillisesti tuo putki on niin täyteen ahdettu että sinne on enää hyvin vähän tilaa ahtaa kolmatta anturia. Sellaisen jos haluaa niin kannattaa etsiä pienikokoista sähköistä anturia ja siihen sopivaa termostaattia.
 

kaihakki

Vakionaama
Selvittelin tätä asiaa jossain vaiheessa myös. Olisi erittäin hyvä, jos saisi panelien tuoton suoraan lämmittämään varaajan vettä. Mutta asia ole ollenkaan yksinkertainen. Lopulta luovuin koko ajatuksesta.
 
Ylös Bottom