Compact PC EK9 ja sähkönkulutus

Pukki2

Tulokas
Moikka,

ja kiitos kaikille aiemmasta aktiivisesta keskustelusta. Tuli pari viikkoa sitten ostettua rivitaloasunto ja varastosta löytyi tämmöinen vehje. Olen siitä lähtien koittanut päästä kärryille sen sielunelämästä, mutta laite vaan jatkaa minun nöyryyttämistä. Suuret pahoittelut jos ja kun tulen kysymään tyhmiä, mutta annan silti mennä. Tarkemmat speksit löytyvät kuvan alta.

Minua ihmetyttää tämän energiankulutus. Ei siis pelkästään se, että se kuluttaa melkein 50 kwh per päivä, vaan myös sen tasaisuus: meillä kuluu tuo noin 2kwh per tunti - oltiin sitten kotona tai ei, kellonajasta tai ulkolämpötilasta riippumatta?! Tässä on parin viikon sisään ollut lämpötiloja -5 ja +8 välillä, mutta eipä tuo näytä siihen vaikuttavan. Viikko-ohjelmia ei ole vielä käytössä.

Onko tämä täysin normaalia ja pitääkö hyväksyä, että jatkossa meillä menee tuo 1500 kwh kuukaudessa sähköä? Arvostaisin myös suuresti jos joku viisaampi katsoisi noita alla olevia arvoja ja kertoisi ovatko ne aivan pielessä.

kulutus.JPGRivitaloasunto, 101 neliöö, rakennettu 2017, yhdessä kerroksessa, kaksi aikuista.
Kosketusnäytöllä: Ulkona 7 astetta, kosteus 31%, vesi 52 asteinen, tuuletus 2/4.
Infon alta: Talvitoiminta, Operations mode ventilation: Auto, Bypass-tila: closed, Compressor tila: Off, Ohjelma: ei mitään.
T1: 7,1
T2: 16,4
T3: 22,1
T4: poistoilma lämmönvaihtimen jälkeen (LTO): 21,9
T4: poistoilma lämpöpumpun jälkeen: 14,3
T6: 10,5
Vesi nousee tuonne 52-55 asteeseen, vaikka tavoitelämpötila on 41. Vastus tulee peliin 30 asteessa. Ylä ja alalämpötila hyvin lähellä toisiaan.
 

Logix

Jäsen
Onko sisälämpötilat pysyneet tasaisina? Kaikki kulutettu lämpö menee tavalla tai toisella lopulta lämmöksi, joten voisi olettaa että noin isolla lämpötilarangella sama sähkönkulutus näkyisi sisälämpötilan muutoksina.

Ainakin vanhempi Nilanin pumppu on suht helppokin säätää tuollaiseen "tasaisen kulutuksen" tilaan ja tietyissä tilanteissa tämä voi olla jopa tarkoituksenmukaista sähkönkulutuksen minimoimiseksi (esim. katkotaan kulutushuippuja pakkasen kiristyessä hetkellisesti yöllä). Mutta jos noin isolla lämpötila-alueella kulutus on vakiota niin kyllä sen pitäis jo huonelämpötilassa selkeästi tuntua ääripäiden välillä!
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Näin yleisellä tasolla: Olisi toivottavaa että melkein 10keur maksavalla vehkeellä saataisiin uusi 100m2 kämppä aika erilaisille kulutuslukemille, olettaen että laitteessa on mitään järkeä ja asetukset edes sinne päin.

Jos tekstiä/kuvia oikein tulkitsen, tuossa on vastavirtakennon jälkeen PILP, jolla hoidetaan vain käyttöveden lämmitys (ja tarvittaessa tuloilman lisälämmitys. Samoin, jos oikein tulkitsen, sähkökattila (EK9) on täysin em. osista irrallinen, eli oletettu vesikiertoinen (lattia)lämmitys on käytännössä sähkölämmitys, mitä nyt tuon vempaimen ohjauksessa. Lopputuloksena kulutuslukemien pitäisi nopeasti pähkäiltynä olla samaa tasoa kuin vastavirtakenno-LTO + lämminvesivaraaja + sähkökaapelit lattiassa, miinus käyttöveden lämmityksen >1 COP (heittämällä 2 hengen taloudessa ehkä 4kWh/d säästö). Voipi olla että kannattaa joka tapauksessa harkita ILPiä tai sähkökattilan tilalle VILP.

Jos tuo kulutus ihan oikeasti on ulkolämpötilasta riippumaton, eikä siellä ole muita sähkösyöppöjä tilannetta sotkemassa (ts. tuo on vain Nilanin sähkönkulutus), äkkiseltään arvaisin että lämmityskäyrät ovat sekaisin ja asunnon lämpötila heiluu ulkolämpötilan mukana, tai sitten Nilanin asetukset muuten miten sattuu. Jälkimmäistä ajatusta voisi tukea se, että kennon jälkeinen lämpötila on +22C - jos tuo pitää paikkansa, LTO-kenno on ohitettuna.
 

esauna

Tulokas
Aika isolta kuulostaa kulutus tuon kokoisessa uudessa talossa. Omat lukemat alla. Tuossa ainakin osuu silmään ettei kompressori ole päällä, eli lämmittää taloa pelkillä sähkövastuksilla. Laitteessa on mekaaninen termostaatti läpivirtaussähkökattilalle (luukun takana), joka kytkee yksitellen 3x3kW vastuksia päälle (kuulet naksahduksista). Tämä on tosiaan täysin erillinen laitteen muusta ohjauksesta (kuva alla).

IMG_20190122_201127.jpg


Onkohan lämpötila säädetty kovin korkealle termostaatista tai huonekohtaisista termostaateista? Itsellä näillä keleillä termostaatista 26 ja huonekohtaiset pois päältä (lukuunottamatta kosteita tiloja). Suosittelen vaihtamaan asetuksista "Operations mode ventilation: Auto -> Heating" lämmityskaudeksi. Tavoitelämpötila kannattaa myös nostaa niin korkeaksi että kompressori pysyy varmasti päällä, eikä mennä pelkillä sähkövastuksilla. Tämän voi lämmityskaudella nostaa esim. 28,0 jos lämmitetään pääasiassa PILP:llä eikä vastuksilla. Kompressori ja ilmanvaihto (2/4) vie n. 500-600W.

Onko tulo- ja poistoilmasuodatin vaihdettu lähiaikoina? Itse tarkistan ja imuroin suodattimet väh. 3kk välein ja vaihdan tarvittaessa (laitteessa muistutus). Esim. suodatinmaailmasta löytyy halvemmalla jos ei halua Nilanin omia tilata tai leikata itse suodatinmatosta.

Onko sähköpattereita esim. varastossa ja varasto yhtä hyvin eristetty kuin talo jos PILP on siellä? Oma sähkönkulutus vuodessa n. 8500-9000kWh, puuta palaa varaavassa takassa 3-4 mottia. Kulutus joulukuussa ollut nyt keskimäärin 1,0-1,5 kWh tunnissa.

Talo löytyy aiemmasta postauksesta.
Kosketusnäytöllä: Ulkona 7,1 astetta, kosteus 30%, vesi 54 asteinen, tuuletus 2/4.
Info: Winter mode, Operations mode ventilation: Heating, Bypass state: Closed, Compressor state: Heating, Program: None.
T1: 7,1
T2: 35,1
T3: 21,2
T4: poistoilma lämmönvaihtimen jälkeen (LTO): 11,0
T5: poistoilma lämpöpumpun jälkeen: 35,7
T6: 1,0
T11: 54,2
T12: 50,7
Tavoite huonelämpötila: 22,0

Screenshot_20191211_234333.jpg


edit: lisätty selventävät kuvat
 
Viimeksi muokattu:

Pukki2

Tulokas
Kiitos nopeista vastauksista!

@dumo, älä muuta sano. Toistaiseksi laite ei ole millään tavoin vakuuttanut, mutta toivotaan, että käyttäjässä se vika.

@Logix, sisälämpötilat pysyvät kyllä hyvin vakiona, eli se 21-22 astetta mitä sattuu pyynniksi asettamaan. Katotaan jos tänne etelään saisi jotkut kovat pakkaset miten tuo sitten reagoi, mutta toistaiseksi ei mitään huomattavaa muutosta.

@esauna, samanlaisen pömpelin löysin omastakin Nilanista. Se oli ON-tilassa ja lämpötila asetettu samaan lämpötilaan kuin sinulla. Huonekohtaiset lämmitykset 20 asteessa.

Compressori on välill on, välillä off. Vaihtelee varmaan viisi kertaa tunnissa. Vaihdoin tuon Heating-muotoon, mutta tuosta lämpötilasta olisin kysynyt. Jos laitan siihen 28 astetta, niin eikö sisälämpötila nouse väkisinkin aika kestämättömäksi? Toiseen kysymykseesi: Vaihdoin itse suodattimet välittömästi kun muutin, edellinen omistaja ei niitä ole välttämättä ikinä vaihtanut. Onko tuossa joku riski, että kone on sen takia hajonnut? Poisottamani suodattimet olivat aivan hirveässä kunnossa kuten kuvasta näkee.

IMG_1884.JPG


ps. Iskin Nilaniin sähkömittarin kiinni ja näytti äsken 5,4kwh kulutusta vaikka mitään vettä tai huoneilmaa ole ihmeellismemin lämmitettävänä. Suljen nyt vielä kaikki muut sähkölaitteet pois testaamalla, mutta kyllä se pahasti vaikuttaa Nilanin ongelmalta.
 
Viimeksi muokattu:

Logix

Jäsen
Kompressori kannattaa tosiaan "pakottaa" päälle koko lämmityskaudeksi. Sitä kautta tuloilmaan tuotava lämpöteho on joka tapauksessa aika pieni, sillä ei taloaan ylikuumaksi lämmitä. Mutta tuo lämpö tuotetaan lämpöpumpulla = hyvällä hyötysuhteella ja kaikki näin sisään tuotu lämpö vähentää suoraan lattilämmityksen tarvetta jonka energia tuotetaan tässä sähköllä = "huonolla" hyötysuhteella. Näin saat varmasti tiputettua sähkölaskua.

Lämpökäyriä yms. ei mielestäni kannata ensivaiheessa murehtia jos lämpötila talon sisällä on kaikissa tiloissa toivotulla tasolla. Toki kosteiden tilojen lattian lämpöön kannattaa kiinnittää huomiota, liian kuumana pitäminen lisää kyllä nopeasti sähkölaskua. Itselle on jostain jäänyt mieleen ohjenuora "lattialämmitys on sopivalla silloin kun lattia ei tunnu lämpimältä eikä kuumalta". Tämä siis kosteisiin tiloihin.

Miten / millaisella mittarilla ja mittausjärjestelyllä muuten @Pukki2 mittasit tuon Nilanin kulutuksen? Haluaisin mitata myös omasta pumpustani mutten ole vielä keksinyt miten tämän tekisin. Oma pumppuni on 3-vaihepistorasiassa kiinni.
 
Ylös Bottom