Coronaviruksen (SARS-CoV-2) ja sen aiheuttaman taudin (COVID-19) seuranta

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • Valvoja
  • #1
Maailma

Suomi
thl.fi/koronakartta

Maakunnittaina
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Paljonkohan kiinalaisilla on värikynää luvuissa? Kreamatoriot wuhanissa pyöritävät myllyjä 24h..

Saattaa pysyä pinnoilla hengissä 9 pv

Leviämistapana myös aerosoli
"Confirmed transmission routes of the novel coronavirus include direct transmission, contact transmission and aerosol transmission, a Shanghai official said on Saturday. "

THL kertoilee tälläistä joka taitaa olla vanhaa tietoa jos aikaisemmat pitävät paikkansa:"reaaliaikainen" seuranta

Jossainvaiheessa tehtaat saattaa alkaa toppaan jos kiinasta ei saada osia pihalle.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Kärventääkö kiinalaiset raatoja enemmänkin?


Noi karanteeni metodit on varsin rankkoja mitä siellä on käytetty, asuntojen ovia hitsattu ja naulattu kiinni... ja jos naama näkyy ulkona luvatta niin lähtö tulee... samoin tiet kaupunkien ympäriltä on pistetty poikki.
 

repomies

Hyperaktiivi
Minua ärsyttää median hyssyttely täällä kotimaassamme. Aamulehdessäkin oli oma artikkelinsa jokseenkin vanhoine tietoineen, jossa sokeasti julkaistaan kiinalaisten lukuja tippaakaan niitä kyseenalaistamatta ja suurin piirtein kehoitetaan pesemään käsiä.

Yksikään toimittaja ei ole edes yrittänyt kaivaa Kiinasta vastausta kokonaiskuolleisuuden noususta epidemian alkulähteiltä Wuhanista. Kunnon tutkiva journalisti laittaisi kiinan kielen taitoisen avustajan esittämään kysymyksiä Kiinalaisille viranomaisille ja kyseenalaistaisi sen jälkeen vahvistetut tartuntaluvut ja tautiin kuolleiden lukumäärän. Ei tietenkään ole odotettavissa että kiinalaiset kertoisivat koko totuutta myöskään kuolleisuuden noususta, mutta eiköhän sieltä rivien välistä vähän sitä sun tätä voisi kuitenkin päätellä vastauksista. Sekin kertoisi paljon, jos vastaus on "emme kerro".
 

Mikki

Vakionaama
Wuhan on 11 miljoonan asukkaan kaupunki. Jos siellä korona viruksen uhrien lisäksi poltetaan nyt kaikki muutkin kuolintapaukset, niin eikai se ihme ole jos uunit on kuumina.

Suomessa kuolee noin 150 per päivä. Tuolla siis vähintään 300 per päivä ilman mitään lisää koronasta.

Eli ennenkuin tiedetään moniko näistä n. 300sta on normaalisti tuhkattu, on vaikea sanoa onko ruuhka koronasta vai siitä että kaikki tuhkataan nyt.
 

repomies

Hyperaktiivi
Sen perusteella mitä olen lukenut, Wuhanissa ei hautaamista harrasteta. Siellä on liikaa ihmisiä sellaiseen. Kuolleisuuden noususta näkisi aika selvästi missä oikeasti mennään. Tuo kolmisensataa oli minunkin laskelmassa se realistinen baseline, jos väkiluku on nyt "normaali". Ei välttämättä ole, koska iso osa matkusti uuden vuoden viettoon eikä taatusti palannut.
 

repomies

Hyperaktiivi
Siis iso osa matkusti uuden vuoden viettoon pois sieltä, mutta kukaan ei matkustanut uuden vuoden viettoon sinne?
En tainnut sanoa niin. Varmasti joku on matkustanut myös Wuhaniin uuden vuoden viettoon. Nettomuutos on kuitenkin nettitietojen mukaan ollut kovasti paljon negatiivinen ja olisin hyvin yllättynyt jos tuo porukka olisi halunnut palata karanteeniin laitettuun kaupunkiin.

 

fraatti

Hyperaktiivi
Jostain syystä thl vertaa tuota lähinnä kausiinfluessaan. Miksi muut eivät?
Jenkkien evakuointilento

Venäläisten:


Koronaviruksen leviäminen on saanut Kiinan viranomaiset turvautumaan yhä kovempiin otteisiin sen leviämisen estämiseksi.
Tilanne Wuhanin kaupungissa, josta viruksen uskotaan saaneen alkunsa, muistuttaa Kiinan varapääministerin Sun Chunlanin mukaan sotatilaa.
New York Times -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) viranomaiset kiertävät ovelta ovelle 11 miljoonan asukkaan kaupungissa ja vievät asukkaita, joiden epäillään sairastuneen koronavirukseen, väkisin karanteenileireille.
Olosuhteet leireillä ovat huonot ja lääkehoidon mahdollisuudet heikot, New York Times raportoi.

 

Koelli

Jäsen
Jostain syystä thl vertaa tuota lähinnä kausiinfluessaan. Miksi muut eivät?
Jenkkien evakuointilento
Käsitin että nämä olisivat CDC:n työntekijöitä, jotka itsessään ovat elintärkeitä henkilöitä, mikäli tämä nCoV joskus kunnolla jenkkeihin rantautuu. Tästä syystä ylivarovaisuus.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Lähdekritiikki kannattaa muistaa tässäkin asiassa.
Lähteet pysyy vähäisinä kun ne katoavat ;D
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Kausiflunssa on tosi paha tauti, mutta siihen varaudutaan, suurella osalla väkeä on jo vastustuskykyyä ja rokotteitakin on. Ruumiiden määräkin osataan veikata. Corona on vähän niinkuin Inkat ja konkistadorit - ne veivät sinne influenssan joka tappoi vastustuskyvytöntä alkuperäisväkeä. Rokotetta kehitellään tähänkin koronaan - jos tästä tulee palloa kiertävä tauti siihen on vuoden päästä jo konsteja.
 

fraatti

Hyperaktiivi
WHO: Kiinan ulkopuolella havaitut koronavirustapaukset saattavat olla vasta ”jäävuoren huippu”
KIINAN ulkopuolella tähän mennessä todettujen koronavirustartuntojen määrä saattaa olla vasta jäävuoren huippu, Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo.

Tedros totesi Twitterissä sunnuntaina, että uudentyyppinen koronavirus on alkanut jo levitä myös sellaisten ihmisten välillä, jotka eivät ole matkustaneet Kiinassa. Vaikka tartunnat ovat levinneet Kiinan ulkopuolella tähän mennessä hitaasti, lähiaikoina viruksen leviäminen saattaa kiihtyä, Tedros varoitti.

”Vähäisen tapausmäärän havaitseminen toisissa maissa saattaa tarkoittaa sitä, että tartunnat ovat laajempia; lyhyesti sanottuna saatamme nähdä vasta jäävuoren huipun”, hän kertoi Twitterissä.

Tedros kehotti maita varautumaan siihen, että virus leviää.

”(Tartuntojen) torjunta on yhä tavoitteemme, mutta kaikkien maiden pitäisi hyödyntää nyt mahdollisuuksien ikkunaa ja valmistautua viruksen mahdolliseen saapumiseen”, hän jatkoi.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Coronavirus: British public faces ‘serious and imminent threat’ says government
New measures allow people with illness to be quarantined against their will

Coronavirus could have incubation period of 24 days — 10 days longer than previously thought
Research says coronavirus ‘spreads rapidly by human-to-human transmission’
Medical researchers in China have found the incubation period for coronavirus ranges up to 24 days — 10 days longer than experts previously thought.
Edit. ylläoleva suomeksi:
Koronaviruksen itämisaika saattaa olla paljon pidempi kuin aiemmin luultiin – Kiinalaistutkijoiden mukaan virus itää jopa 24 päivää
https://yle.fi/uutiset/3-11202133?origin=rss

Brittimies saapui alppikylään ja pian seitsemän ihmistä oli saanut koronaviruksen – ”Supertartuttajilla” saattaa olla erityinen ominaisuus
Brittiläismies vietti neljä päivää Ranskan Alpeilla kotimatkallaan Singaporesta, jossa hänen epäillään saaneen tartunnan uudesta koronaviruksesta.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Venäjällä yli 20 000 ihmistä tarkkailussa koronavirusepäilyn vuoksi, kiinalaiset Pietarissa: "Ihmiset kaikkoavat ympäriltämme"

Tarkkailussa olevat ovat olleet kontaktissa koronavirusta sairastavien kanssa.
Venäjän tarkastusvirasto Rospotrebnadzor tiedotti maanantaina, että yli 20 000 ihmistä on tarkkailussa sairaaloissa koronavirusepäilyn vuoksi. Tarkkailussa olevat ovat olleet tekemisissä ihmisten kanssa, joilla on todettu koronavirus.

Luku on kasvanut radikaalisti lyhyen ajan sisällä, sillä viikko sitten tarkkailussa koronaviruksen epäilyn takia oli ainoastaan 4 000 ihmistä ympäri Venäjää.
Tarkastusvirasto kuitenkin tiedotti, että koronavirusepidemian tilanne maassa on edelleen vakaa ja hyvin hallinnassa.


 

tj86430

Vakionaama
Voi se tartuttaa 60% tai enemmänkin. Tai olla tartuttamatta. Iso kysymys on, kuinka monelle käy näin (vaatii englannin ymmärtämistä):

 

mk

Aktiivinen jäsen
Vertailutietona amerikkalainen kausinuha.

Tartuntoja 2M, sairaalaan siitä 10%, hautaan sitä 10%.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • Valvoja
  • #26
Jos tuo WHOn arvio että 60% maapallon väestöstä saisi Coronaviruksen, niin se olisi 4,2 Miljardia ihmistä ja jos kuolevuus (CFR) olisi 2%
niin 84 miljoonaa ihmistä menettäisi henkensä Coronaviruksen vuoksi. :help:
=> Kuolleiden määrä olisi tämän arvion mukaan samaa luokkaa kuin Espanjantaudissa 1918-1919.
 
Viimeksi muokattu:

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Jos tuo WHOn arvio että 60% maapallon väestöstä saisi Coronaviruksen, niin se olisi 4,2 Miljardia ihmistä ja jos kuolevuus (CFR) olisi 2%
niin 84 miljoonaa ihmistä menettäisi henkensä Coronaviruksen vuoksi. :help:
=> Kuolleiden määrä olisi tämän arvion mukaan samaa luokkaa kuin Espanjantaudissa 1918-1919.
Jos nyt ajattelee miten tuo voisi tapahtua - niin kiinalaisilla on aika paljon bisneksiä Afrikassa - nimenomaan maissa jossa vähän kaikki on huonosti. Siellä tauti saisi levitä rauhassa eikä sen kulkeutumista maasta ulos kukaan koittaisi estää - taudinkantajat pääsisivät kulkemaan maailmalle vapaammin kuin Kiinan rajan yli.
 

mk

Aktiivinen jäsen
Amerikkalaisten nuhatrendillä ja 10x käyttöasteella tarvittaisiin silti varsin monta vuodepaikkaa.
 

repomies

Hyperaktiivi

Kymmeniätuhansia kuolleita vuosittain jenkeissä. Paljon sekin, mutta kyllä Corona kiukkuisempi on.
Tuon laittamani linkin mukaan 0.05% tartunnan saaneista, joka tuohon sinun linkkisi sairastuneiden määrän ylälaitaan sovitettuna tuottaisi 15000 kuollutta. No sanotaan että suuruusluokka kymmeniä tuhansia, jos ei kovin monta. Tästä lienee ainakin sinun ja minun välillä konsensus. Pyöristetään ylöspäin vaikka 20000 kuolleeseen, kiva luku.

Lienee myös konsensus siitä, että Kiinassa on huonompi terveydenhoitojärjestelmä kuin jenkeillä, ja noin 4.3x populaatio jenkkeihin verrattuna. Jos väitän pikaisesti hihasta ravistamalla, että suuruusluokka vähintään 5× jenkkien vastaava. 20000×5=100000.

Flunssakausi ei jatku koko vuotta vaan kuolleisuus painottuu aikaan jolloin epidemia on pahimmillaan. Ruumista pukkaa siis helposti yli 10000 per kuukausi normaalin flunssasesongin aikana. Voi tulla yli 20000.

Nyt sitten on vajaassa kahdessa kuukaudessa saatu muka peräti tuhatkunta koronavirukseen kuollutta, joka olisi siis noin yksi prosentti eli pelkkää kohinaa suhteessa influenssan vaikutuksiin maassa vuositasolla ja:

Tehdään ennennäkemättömiä karanteenitoimia jotka vaikuttavat parhaillaan n. 400 miljoonan kiinalaisen elämään
Rakennellaan uusia sairaaloita pikavauhtia
Otetaan erilaisia suuria tiloja hätävuodepaikoiksi
Twitter on täynnä tarinaa jonka mukaan sairaalat ovat täynnä ja ruumiita kannetaan rakennuksista
Aletaan kuljettaa ruumiita krematorioille 7-8 pussia per pakettiauto

Ei ihan käy järkeen. Joku ei täsmää, ja minä luulen että se on tuo noin tuhannen kuolleen luku. Se, tai sitten joku on seonnut päästään pöpön taltuttamiseen tarkoitettujen vastatoimien suhteen pahemman kerran.
 

Mikki

Vakionaama
Tästä liikkuu monenlaisia teorioita. Ainoa varma juttu on, että luvut ovat varmasti pielessä: ei influenssa-lukuja edes Suomessa pystytä laskemaan tarkasti.

Jos ja kun tuo on erittäin ärhäkkä keuhkoihin helposti menevä tauti, ei ole ihme jos vuodepaikat loppuu. Nuo sairaalat 8 päivässä on "show"-temppuja kuitenkin, koska jos sinne vaikka 1000 potilasta menee, on se yksi tyhjän kanssa jos 11M asukkaan kaupungista iso osa väestä sairastaisi.

No niin tai näin... mutta ainakin kiinalaiset saavat hyvää harjoittelua, miten väkijoukkoja hallitaan isossa mitassa. Niille voi tulla vastaavia tarpeita muistakin syistä kuin Corona-virus.
 

repomies

Hyperaktiivi
Tästä liikkuu monenlaisia teorioita. Ainoa varma juttu on, että luvut ovat varmasti pielessä: ei influenssa-lukuja edes Suomessa pystytä laskemaan tarkasti.
Ei tietenkään pystytä. Mutta kyllä kuolleet pystytään laskemaan ihan kaikki, oikein. Ja ihan taatusti Kiina voisi kertoa missä mennään väestön yleisen kuolleisuuden osalta jossain Wuhanissa. Ei kuitenkaan kerro. Kaikenlaista puuhataan omituisen hädissään oloisen näköisesti, mutta ei saada kakaistua ulos moniko nykyään kuolee per päivä aiempaan verrattuna. Minä luulen että luku on jotain ihan muuta kuin noin +100 per päivä.
 

Mikki

Vakionaama
Normaalisti siellä Wuhanissa kai kuolee noin 400 päivässä. Luku on varmaan aika paljon suurempi nyt, se on totta.

Se risteilyalus on aika hyvä tutkimuskohde taudin leviämisestä ja taudinkuvasta. Niitä tietoja tuskin pimitetään.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Normaalisti siellä Wuhanissa kai kuolee noin 400 päivässä. Luku on varmaan aika paljon suurempi nyt, se on totta.

Se risteilyalus on aika hyvä tutkimuskohde taudin leviämisestä ja taudinkuvasta. Niitä tietoja tuskin pimitetään.
Tuossahan tuo paatti on mukana:

Kaikilla muillakaan risteilijöillä ei ole tuuria:
Sama suomeksi:
 
Viimeksi muokattu:

mk

Aktiivinen jäsen
Minä voin tällaisella linkillä heittää, näyttäisi olevan tällä kertaa influenssan kuolleisuus 0.05%.
Selkeästi samoja numeroita olen tiiraillut.
Selkeästi ollut pilkkuvirhekin jossain.

Eli siis prosentti sairaalaan ja promille hautaan.
(se 10k kuollutta oli alaraja)
Aika monta siitäkin tulee kun neljästä miljardista aloittaa.
 

mk

Aktiivinen jäsen
Löytyykö jostain vertailua jossa olisi yritetty suhteuttaa nykyisiä ja menneitä epidemioita?

Espanjantauti oli juoksuhaudoissa ja aikana ennen penisiliiniä, vaikkakin taisivat pääasiassa hukkua omiin nesteisiinsä.
Musta surma taasen sai riehua vapaasti tietämättömyyden ja varautumattomuuden seurauksena, jotkut tosin arvelevat, että kyseessä ei olisikaan verirutto, jonka siis tuottaa jyrsijöiden kirppujen Yersinia pestis.

Koronaviruksen vahvistetut tapaukset antaa kuolleisuudeksi <3%.
Jos lähdetään siitä, että tapaukset vastaa sairaalapotilaita niin kausinuhavertailulla saadaan vastaavaksi kuolleisuudeksi <0,03%.
Siis siten, että sairaalapotilaita olisi 1% tartunnoista.
Jos ei mennyt lukemiset pieleen niin amerikkalaisen kausinuhakuolleisuuden yläraja jää alle 0,15%.

Suorina lukuina
Musta surma tappoi eurooppalaisista ehkä puolet.
Espanjantauti(H1N1) kaikista ehkä 3%,
Aasialainen(H2N2) noin 0,2% 50-luvun lopussa,
Hongkongilainen(H3N2) 0,1% 60-luvun lopussa, sairastuneita kaikissa kolmessa noin miljardi.
Lintuinfluenna(H5N1) on tappanut vuosikymmenessä yli puolet varmistetuista(>200) tartunnoista, mutta ei onneksi leviä ihmisestä toiseen.
Sikainfluenssa(H1N1) 2009 oli onneksi huti.
 

mk

Aktiivinen jäsen
Määrityksiin tuli muutoksia.
Testissä positiiviset ilman oireita ja negatiiviset oireilla.
Aiemmin on ilmeisesti jätetty pois luvuista.

Kuitenkin myöhemmin, tilanteen kärjistyessä ovat arvatenkin kirjautuneet.
 
Ylös Bottom