CTC EcoAir 115 ja lämmönvaihdin

tatu77

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Minulle asennettiin Jäspin eco 20 öljykattilan rinnalle tuo ilmavesilämpöpumppu ja käyttöveden lämpö putoaa suihkussa melko nopeasti. Kierukan ja säätimet puhdistin sisäpuolelta kalkinpoistoaineella ja lämmintä vettä alkoi tulla mutta ei riittävästi. Pumppu on kytketty suoraan kattilan vesikiertoon josta vesi kulkeutuu edelleen vesipattereille ympäri taloa.

Nyt olisi ainakin kaksi vaihtoehtoa: Laittaa pieni 50-100litranen Lämminvesivaraaja tai levylämmönvaihdin pumpun paluuputkeen jolloin kattilan kierukassa kulkeva vesi kulkisi vielä lämmönvaihtimen kautta. Olisiko tämä lämmönvaihdin ratkaisu veden lämmitysongelmaan ja kumman kautta käyttöveden kannattaisi kulkea ensin, kierukan vai lämmönvaihtimen? Ite ajattetin että olisiko parempi ottaa käyttövesi ensin lämmönvaihtimelle joka esilämmittäisi veden ja sitten kierukalle joka hoitaisi lopullisen veden lämmityksen. Pumppun pitäisi tuottaa 65`C vettä -10`C pakkasella ja 55`C vettä -20`C pakkasella. Paluuveden lämpö on ollut n52`C nyt kun ulkoilman lämpö on ollut +2`C. Minkä kokoinen ja millainen lämmönvaihtimen tulisi olla? Googlettamalla löysin muutaman 110€-250€ hintaan. Lämminvesivaraajat tulisi vielä kalliimmiksi ja se käyttää vielä suoraa sähköä lämmittämiseen.

Suunnittelin myös pumpun paluuvesiputkeen säädettävää termaria (NO-kärjillä) ja kun paluuveden lämpötila laskee liian alas pakkasten kiristyessä ja pumpun lämpimän veden tuoton huonontuessa kattila käynnistyisi automaattisesti ja öljy hoitaisi nuo kylmemmät kaudet. Ohjauksen ajattelin ottaa tuosta öljykattilan omasta termostaatista ja siirtää sen tuohon uuteen termariin joka tarkkailee pumpun paluuveden lämpötilan laskua.

Onko kellään kokemusta tälläisestä kytkennästä ja olisiko se toimiva ratkaisu tässä tapauksessa?

http://www.callidus.fi/doc/lampopumput/CTC_EcoAir_ilmavesilpt_esite.pdf
 

tatu77

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #2
Vs: CTC EcoAir 115 ja lämmönvaihdin

Itselleni vastaten: Laitettu 45kWh levari ja ulkolämpötila-anturi hoitamaan ohjauksen öljykattilalle -15C`jälkeen. Hyvin toimii
 

ekomies

Pakkastalvea odotellessa...
Vs: CTC EcoAir 115 ja lämmönvaihdin

Minkä merkkisen levylämmönvaihtimen asensit? Kytkykuva järjestelmästä kiinnostaisi.
Likaantuuko nuo käyttöveden kierukat myös päältä vuosien kuluessa? Se voi myös heikentää lämmön siirtymistä kattilavedestä käyttöveteen.
 

tatu77

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Vs: CTC EcoAir 115 ja lämmönvaihdin

Tässä on pidempi keskustelu koko projektista kun noviisina aloin asian kanssa pakertamaan :D http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=7536.0

Noita levareita valmistaja ei myynyt suoraan kuluttajille joten kyselin jälleenmyynti mahdollisuuksia ja heidän kanssaan sain asiasta sovittua. Täälläkin taisin asiasta mainita mutta ei tuntunut olevan tarvetta moisille. Kaitpa niitä vieläkin saisin tilattua jos löydän jostain sen hinnaston ja yhteystiedot. yhtä kappaletta en viitsi alkaa tilaamaan kun postikulutkin tulevat vielä päälle.

Levari on kiinni Vilpiltä kattilalle tulevassa linjassa ja sen kautta käyttövesi kulkee vielä öljykattilan kierukalle ja sieltä hanasta pihalle kuumana. Suihkuun jouduin laittamaan vettä säästävän suihkupään niin silloin lämmintä vettä riitti reilusti.

Itse putsasin kierukan sisältä myrkyillä mutta ulkopuoleen en koskenut, varmaan täynnä likaa sekin.
 

ekomies

Pakkastalvea odotellessa...
Vs: CTC EcoAir 115 ja lämmönvaihdin

Ok, täytyy lukea tuo juttu tarkemmin. VILP on myös suunnitteilla ja täytyy katsastella eri laitteet ja kytkennät läpi... :)
 

tatu77

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Vs: CTC EcoAir 115 ja lämmönvaihdin

Tuolla on ne mallit http://www.poelwt.de/ näköjään myy suoraan jo uloskin. Hinta voi tuosta vielä tippua kun kysyn heiltä suoraan. Voin asiaa tiedustella jos muutamia halukkaita tilaajia löytyy.
 
Ylös Bottom