Daikin Altherma - ongelmia

R

ramise

Vieras
Terve

Osaisikohan joku auttaa, kun näköjään laitteen myynyt ja asentanut taho ei osaa, enkä itsekään näistä mitään ymmärrä.

Järjestelmä on seuraavanlainen:
Ulkoyksikkö ERHQ008, lämmitysteho 8,43kW
Sisäyksikkö EKHBH008
300L käyttövesivaraaja

Putkityöt on tarkastettu ja oikein pitäisi olla ja ajoittainhan tämä toimiikiin, mikä myös viittaa siihen, että putkityöt on tehty ihan ok.

Vanha Öljykattila on siis otettu tästä pois ja nämä kilkkeet liitetty -81 rakennetun talon kiertovesilämmitysjärjestelmään sekä tietysti käyttövesiputkistoon.


Ongelma on seuraava. Eli vaikka nuo käyttöveden ja kiertoveden tasot olisi säädetty vähän mihin tahansa, niin laite antaa noin vuorokauden välein virhekoodin 8H ja turvakytkee itsensä pois päältä, jolloin tietysti patterin kiertoveden lämmitys loppuu ja myöskään ei sitten lämmitä varaajan vettä enää.

Jos laitteen sammuttaa, siten että ensin sammuttaa käyttöveden lämmityksen ja sitten koko laitteen virrat ja päinvastaisessa järjestyksessä sitten käynnistää, niin taas toimii noin vuorokauden.


Laitteen toimittaja tuntuu olevan aika pihalla. Kuin myös allekirjoittanut itse.
Piirilevy sisäyksiköstä on heidän toimestaan vaihdettu. Ei auttanut.

Maahantuojan edustaja kävi säätämässä asetuksen olosuhteisiin nähden sopiviksi ja sen jälkeen en ole itse koskenut mihinkään muuhun kuin näihin kierto- ja käyttöveden lämpösäätöihin ja niihinkin vain lähinnä laskien niitä alaspäin.

Ohjekirja sanoo tuosta 8H herjasta, että

"Outlet water temperature of indoor unit too high (>65C)"
ja ehdottaa seuraavaa...
"Check that the contactor of the electric backup heater is not short circuited" On tsekattu ja onhan se välillä ollutkin ja painamalla siitä se aktivoituu uudelleen.

Tai sitten...
"Check that the outlet water thermistor is giving the correct read out." Tästä en ymmärrä hölyn pölyä.

Kiertoveden meno ja tuloputkessa on lämpömittarit ja menoputken mittari ilmoittanee sen oikean lukeman ja kyllähän se aika lähelle 65 menee, jos tuo kiertoveden lämpötila on säädetty sisäyksikön ohjauspaneelista 55:een, johon maahantuojan edustaja sen sääti. Tällä hetkellä se on säädettu 35:een ja aika lähelle samaa näyttää menoputkessa olevan mittarin lukema, silloin kun se sitä vettä sinne patteriverkkoon päästää. Ehkä muutaman asteen enemmän.

Myyjän edustaja hienosti mainosti että 1,5 päivää menee ja sitten toimii kuin vettä vaan. No nyt on mennyt 12 viikkoa ja ei toimi. Olisi ihan kiva jos saisi tämän toimimaan ennen pakkasia, ettei lapset palalellu kotiinsa.

Kiitos kovasti kaikille auttajille etukäteen.

Kysykää lisää, jos en huomannut kaikkea oleellista kertoa.

Rami
 

wattis

Pumpusta ottaa
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Virhekoodin selitys viittaa tosiaan että sisäyksikön lähtevän (menoveden) lämpötila on liian suuri. Tuo oikosulkuselitys ei aukea, mutta tuo jälkimmäinen "Check that the outlet water thermistor is giving the correct read out" viitannee siihen, että lämpötilaa mittavaa anturi antaa oikeaa lukemaa. Eli jos mittaa putken päältä lämpötilan niin näkee onko se tosiaan 65C, ja kaiketi olit tarkastanut.

En tunne laitetta, mutta yksi ajatus on että oisko sisäyksikön lämpötila kertakaikkiaan säädetty liian suureksi tai sitten mahdolliset sisäyksikön vastusarvot on säädetty liian korkeiksi? Eli mitä asetusvaihtoehtoja sisäyksikössä on?

Toisaalta kyllä maahantuojan pitäisi osata kertoa miten tuosta ongelmasta pääsee eroon..
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Vikaa pitää varmaankin etsiä sisäyksikön päästä. Ongelmana on siis se että R1T tunnistaa +65 ylittävän lämpötilan.

Pyörisikö latauspumppu väärinpäin? Meno ja tuloputket väärinpäin kytkettyjä? Onko tuossa latauspumpussa jokin jälkikäynti sen jälkeen kun ulkoyksikkö on seisahtunut? Takaisku ei pidä (Flow Swich)? Saako vaihdin paluu linjaa pitkin +65 C vettä?

Dokkareita
http://www.bgtherm.com/products/air_conditioning/pumps/d/Hydrobox%20EKHBH(X)008.pdf
http://www.bgtherm.com/products/air_conditioning/pumps/d/Hydrobox%20EKHBH(X)008%20(2).pdf
http://www.bgtherm.com/products/air_conditioning/pumps/d/Hydrobox%20EKHBH(X)008%20(3).pdf

Muita dokkareita
http://www.bgtherm.com/products/air_conditioning/pumps/d/

Olihan tämä domestic hot water tank switch SS2-2 oikeassa asenossa elikä ON?
(Installation manual sivu 1:cool:
 
R

ramise

Vieras
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Kiitos vastauksista...

Liitteessä asetukset, jotka maahantuojan edustaja laittoi. Nämä ei tosin käytännössä muuttaneet mitään tuon ongelman suhteen.

Rami
 

Liitteet

  • Patteri ja Lattia talot.pdf
    238,1 KB · Katsottu: 639

wattis

Pumpusta ottaa
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Tuli vielä mieleen, että toimiiko laitteen ulkolämpötilan mittaus oikein? Näkeekö mistää millaisia arvoja se mittaa ulkolämpötilaksi?

Ajattelin että jos se luulee ulkona olevan tosi kylmä niin ajaa turhan kuumaksi varaajan.
 
R

ramise

Vieras
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Terve

En tiedä näkyykö sitä mistään, mutta tätä ajatteli myös myyjä ja se nyt vaihdetaankin seuraavaksi.

Jos joku tietää saako tuota näkyviin mistään, niin ilmoitelkaa niin tsekkaan sen.

Kiitos...

Rami
 
S

Seba

Vieras
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

ramise sanoi:
Terve

En tiedä näkyykö sitä mistään, mutta tätä ajatteli myös myyjä ja se nyt vaihdetaankin seuraavaksi.

Jos joku tietää saako tuota näkyviin mistään, niin ilmoitelkaa niin tsekkaan sen.

Kiitos...

Rami
 

tet

Vakionaama
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

ramise sanoi:
"Check that the contactor of the electric backup heater is not short circuited" On tsekattu ja onhan se välillä ollutkin ja painamalla siitä se aktivoituu uudelleen.

Tämä tarkoittanee lisälämmitysvastusta ohjaavaa kontaktoria, ajatuksena että kontti vetäneenä kaiken aikaa joten lisävastus lämmittää turhaan jolloin lämpö nousee yli sallitun. Ymmärsin tuon lauseesi lopun niin että lisävastuksen lämpösuoja on ollut lauenneena? Jos näin, niin lämpö lienee käynyt välillä tosi korkealla; en tunne ko. laitetta mutta yleensähän vedenlämmityksessä vastusten lämpösuojat asetetaan lähelle kiehumispistettä. :-\
 
R

ramise

Vieras
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Terve taas...

Kiitos aiemmasta infosta. Tsekkaan nuo lämmöt tänään.

Nyt selvästi, kun ilmat viilenivät toimii laite paremmin. Enää joutuu käynnistelemään noin 1-2 krt/viikko. Vielä tosin ei ole vaihdettu sitä ulkolämpötilan anturia.


Rami
 
R

ramise

Vieras
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Jees... eli tuli katsottua nuo lämmöt...

Ymmärtääkö joku näistä jotain.

Ensimmäisenä näkyy ilmeisesti se sisälle menevä vesi. Puhallin pyöri just silloin kun nämä katsoin. Säädöt on muuten parhaillaan sen suhteen siten että on säädetty 45:een ja näytti arvoa 52,5C. Ulkolämpötilaksi näytti 6C ja ilmeisesti oli aika lähellä oikeaa. Sitten se kolmas arvo, liekö sitten tuo varaajan lämpötila. Näytti 34C. Se on säädetty muistaaksen johonkin noin 42:een.

Kertooko nämä jollekin jotain?

Kiitos taas etukäteen.

Rami
 

jip

Jäsen
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Minulla on sama laite ollut asennettuna uuteen taloon muutaman kuukauden. Minulla on lattialämmitys. Ei vielä kokemuksia talviajalta.

Laitteessa on A nappi. Kun siitä painaa häviää näytöltä lämpötilat ja se lämmittää asetussivulla tehdyn lämpötilan mukaan 1-00 - 1-03. Kun nappia painaa toisen kerran tulee näkyviin lämpötila. Tämä on käsiohjaus eli talon lämmitys toimii tällä lämpötilalla riippumatta siitä mikä on ulko- tai sisälämpötila.

Vaikuttaa siltä että laite on ollut tässä käsiohjausmoodissa. Käsiohjausmoodissa lämpötilaa voi säätää lukujen 9-00 ja 9-01 eli sinun tapauksessa 25 -55 asteen välissä. Pyydetty lämpötila on ollut siis maksimi mitä laitteesta saa ulos. Tämä vielä kesäaikana, jolloin patterien termostaatit saattaa olla kiinni ja veden virtaus estynyt/hidastunut. Laitteesta pitää virrata vettä vähintään 14 l/s, jotta se ei ylikuumene. Kun laitteelta pyydetään noin suuria lämpötiloja kuten 55 alkaa se ilmeisesti käyttää vielä lisävastusta (backup heater).

Kun suojakopan ottaa pois niin laitteen päältä korkeimmalta kohtaa löytyy ilmausruuvi. Tämä täytyy olla auki noin kierroksen verran jotta automaattinen ilmaus toimii. Minulla oli aluksi lämmityspuoli tyhjänä ja silloin kun käynnisti laitteen tuli noita samoja ilmoituksia kun vesi ei tietenkään kiertänyt.

Laitteessa on vaihtoventtiili, joka ohjaa lämmitystä vuorotellen käyttövedelle tai talon lämmitykseen. Moottorin ja venttiilin välissä näkyy valkoinen muovinen noin 1 cm pituinen "nuoli". Nuoli osoittaa sen suunnan mikä on suljettu.
Edellä on mainittu tapa lukea laitteesta kolme lämpötilaa. Yksi näistä lämpötiloista on laitteen lähtevän veden lämpötila. Lähtevän veden lämpötila riippuu siitä kumpaa lämmitystä tehdään. Eli tuon nuolen asennon perusteella voit tarkastaa käyttöveden lämmitykseen käytetyn veden lämpötilan sekä talon lämmitykseen käytetyn veden lämpötilan. Käyttöveden lämmityksen saa aktivoitua vaikka siten että päästää hanasta paljon kuumaa vettä.
Laitteelle on hyvät englannin ja suomenkieliset ohjeet, joissa nämä on selitetty. Minä en kaikkea ensi lukemalla ymmärtänyt, mutta myöhemmin kun oli ensin seurannut laitteen toimintaa ja luki ohjeet uudelleen, niin ymmärsi paremmin.

Käyttövesivaraajalle sopiva asetuslämpö on 49 astetta. Tämä ei ole liitteen taulukossa vaan se säädetään omilla + - nappuloilla ohjauspaneelista. (Nappuloiden vieressä suihkun kuva) Maanantaisin varaaja nostetaan asetustaulukon mukaan 70 asteeseen varaajan omilla erillisillä sähkövastuksilla (booster heater), joten tuo 49 astetta ei ole liian alhainen bakteerien kannalta.

Minulle asennuksen teki itse maahantuoja Lining, jossa on hyvä asiantuntemus laitteesta.
http://www.lining.fi/ilmastointi/yhteyshenkilot/asennus-jahuoltopalvelu
 
R

ramise

Vieras
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Terve

Kiitos vastauksista.

Myyjäliikkeen edustaja kävi maahantuojan kanssa vaihtamassa sitä sun tätä osia. Minulle ei ilmoitettu mitä ja nyt laite on pysynyt sentään päällä koko ajan. Tosin vielä tarvitsisi neuvontaa laitteen asetuksissa, kun kunnollista käyttöönotto-opastusta en myyjältäkään saanut.

Eli talossa on nyt koko ajan lämmintä noin 17astetta ja mielestäni se ei oikein riitä. Käyttövesi on ok. Pitänee tosin koitta tuota yllä olevassa viestissä neuvottua ilmausta. Ehkä laitta kiertovesipumppu 3:lle, joka tosin kuulostaa lioitellulta, kun yhtä patteria lukuunottamatta kaikki patterit ovat samassa tasossa laitteiston kanssa. 1 kellarissa.

Palataan taas...

Rami
 
R

ramise

Vieras
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Kyllä tuo nyt vähän siltä näyttäis et vesi vaan ei kierrä patteriverkossa normaalisti.

Tollasta 50 asteista vettä lähtee koneesta eteenpäin ja putkessa oleva lämpömittarikin näyttää sisäänmenoveden lämmöiksi suunnilleen samat ja paluuveden lämmöiksi noin 20c. Tuota putkiverkostoa kun lähdin eteenpäin seuraamaan, niin jo noin 4m jälkeen sisäänmenoputki on kädenlämpöinen. Termostaatit on patteriessa kaikki auki (täysillä) ja ilmattu on patterit sekä pattereista, että daikinin ilmausruuvi on parikin kierrosta auki. Vesipumppu on kolmosella.

Tuolla automaattisäädöllä on masiina ollut, mutta ongelma taitaakin johtua tästä vesikierto-ongelmasta.

Pitänee soittaa taas putkimies paikalle.
 

c`sereno

Jäsen
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

ramise sanoi:
Kyllä tuo nyt vähän siltä näyttäis et vesi vaan ei kierrä patteriverkossa normaalisti.
Termostaatit on patteriessa kaikki auki (täysillä) ja ilmattu on patterit sekä pattereista, että daikinin ilmausruuvi on parikin kierrosta auki. Vesipumppu on kolmosella.

Onko termostaatit varmasti auki, ettei oo sisus jumissa mut muuten pyörii?? Kohiseeko pattereissa? onko uus kv-pumppu? Se tarkastettu että varmasti pyörii?
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Olikos se patteriverkoston meno 50 ja paluu 20. Jos näin onko kaiki huoneet kylmiä ja joku lämmin. Voisit kokeilla vaikka seuraavaa. Ota pattereista termostaatit irti. Totea tilanne muutuiko mikään, kun olet odottanut 2-3h. Pitäis tapahtua aika nopeasti, mutta varmistellaan odottamalla pari tuntia. Mikä on patteriverkoston paine. Laita myös verkoston pumppu täysille, jos pumppu vanha 3-vaihe ovatko kaikki vaiheet hengissä. Onko verkostossa paineenvaihteluja. Jos sinulla ei ole verkostossa painemittaria niin hommaa sellainen
Selvitä nyt aluksi nuo niin eiköhän se siitä selviä
 

temule

Jäsen
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

ramise sanoi:
Termostaatit on patteriessa kaikki auki (täysillä) ja ilmattu on patterit sekä pattereista, että daikinin ilmausruuvi on parikin kierrosta auki. Vesipumppu on kolmosella.

Joissain pattereissa on hana poistuvalle vedelle. Eli heti siitä mistä vesi pattereista poistuu on kannen alla ruuvi josta saa patterin suljettua tai rajoitettua kiertoa. Onhan nämä varmasti täysin auki. Tuli vaan mieleen, kun aikoinaan asuin kerrostalossa ylimmässä kerroksessa ja patterit ei talvella lämminneet, niin soitin huoltomiehen paikalle. Huoltomies sitten totesi että sieltä kautta oli kiertoa rajoitettu liikaa. Säädön jälkeen rupesi patterit lämpiämään kunnolla.
 
A

akimoha

Vieras
Vs: Daikin Altherma - ongelmia

Tarkista että ei vain sähkön syöttö (kv-pumppu) ole otettu valaisin katkaisijan jälkeen. Eli kaikki näyttää hyvältä kun olet paikan päällä kattomassa mutta kun poistut huoneets ja sammutat valot niin pumppu lakkaa pyörimästä??
;)
 
Ylös Bottom