Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

janne

Tulokas
Päivää, nyt ovat hyvät neuvot kalliit!
Hommasin kesäkuussa Altherman ja lämpimän veden lämmityksessä ei ongelmai ole ollutkaan. Mutta nyt lämmityskaudella talon sisälämpötila ei ole ollut kertaakaan yli 21 astetta.
Kaipaisin neuvoja vianetsintään. Itse laitteisto käsittääksi toimii ok, mutta jostain syystä lämpö ei välity kunnolla patteriverkostoon.
Talo on -78 150 neliötä lämmitettävää alaa, uudet ikkunat, entinen öljylämmitys. Daikin 9kw (en muista tarkkaan, mutta mitoitus pitäisi olla kunnossa), 300 litran varaaja.
Alun perrin laittesito haisteli ulkolämpötilan mukaan, mutta kun lämpöä ei sisällä piisannut, vaihdettiin ohjaus sisätermostaatille.
Esimerkiksi illalla oli 21 astetta sisälämpötila, asetin sisätermon pyynnin kokeilumielessä 21, aamulla oli 19,9 astetta sisällä lämpöä.
Sain sen nousemaan 20,2 asteeseen pistämällä pyynnin sisätermosta lukemaan 30, välillä jopa 37 vittuunnuksissani... Menoveden lämpötila kellarissa oli koko ajan vehkeessä 36,1 - 35,8. Ei siis vaikuttanut juuri mitään, vaikka kuinka pistin pyynnin maksimiin sisätermostaatissa.

Kolmesta patterista on otettu vanha alkuperäinen patteritermostaatti pois kokeilumielessä. Eivät ole juuri kovin kuumia olleet. Itse asiassa illalla oli kuumemmat patterit sivuhuoneissa, joissa oli tallella patteritermostaatit.

Toivottavasti saan listan vinkkejä, jotka voin välittää asentajille, heillä kun tuntuu olevan suuria vaikeuksia homman selvittämisessä. Ei tässä muuta hätää, mutta kohta muuten tulee kylmä tätä menoa...
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Toivottavasti joku Althermisti osaa vastata säätimen ominaisuuksiin paremmin.

Sanoisin että ulkolämpötilan mukaan säädetään ehkä väärällä käyrällä, menoveden mittattu lämpötila sopisi itse asiassa ihan normaaliin käyrään näillä säillä.

Sokkoveikkaukseni myös on, että laite säätää edelleen pääosin ulkolämpötilan mukaan ja vaikka sisälämpömittarille on annettu valta sen lupa korjata ulkolämpötilan pohjalta säädettyä menoveden lämpötilaa on pieni.. ehkä +-2 astetta menoveden lämpötilaan.

Se että pattereissa ei vesi kierrä on sitten eri ongelma. Sitä kannattaa tutkia vaikkapa näin:

- ensin katsotaan minkä lämpöisenä vesi nyt menee ja minkä lämpöisenä palaa Althermalle. Jos vesi palaa kylmänä se ei tosiaan kierrä, jos se palaa lähes samanlämpöisenä se kiertää jostain helposta paikasta enimpien patterien ohi.

Jos vesi ei kierrä, koitetaan aluksi laittaa kiertopumppuun lisää tehoja. Voi myös olla että asennuksissa on lähtenyt putkista jotain muraa liikkeelle, kannattaa katsoa mutasihdit. Jos vanha kiertopumppu on ollut järeä voi olla että pattereiden isännänventtiilit ovat kovin pienellä, niitäkin voi päästä säätämään.

Jos vesi tulee kuumana takaisin Althermalle alkaa sitten lämpömittarin kanssa juoksentelu.. pitää etsiä paikka, josta vesi pääsee kiertämään takaisin ja vääntää siitä piiristä kierto jollain tapaa pienemmälle.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Jospa menoveden lämmön nousu on estetty nousemasta yli tuon 36 asteen, eli vahingossa väärät säädöt (lattialämpötaloon?).
 

lmfmis

Vakionaama
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Epäilisin lattialämpökäyrää myös...

Lämpiämättömät patterit voi olla joko kuristettuja isännänventtilistä tai termostaatn kara on jumittanut. Luultavasti jälkimmäinen.
 

kaihakki

Vakionaama
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Tuntuu oudolle vialle. Jos varaajassa on lämmintä, pitäisi sitä kyllä kiertovesipumpulla siirtyä patteriverkostoon. Tlee mieleen muutama vaihtoehto:
- Shunttiventtiili toimii jostain syystä väärin, eli sekoittaa viileää paluuvettä liikaa
- Patteriverkoston kiertovesipummppu ei jostain syystä toimi
- Patteriverkostossa on ilmaa kiertovesipumpun kohdilla, jolloin pumppu ei tietenkään toimi. Tämä ilmiö oli itselläni, kun asensin Ulti vilpin. Jouduin tyhjentämään varaajaa melko paljon, jolloin patteriverkostoon pääsi reilusti ilmaa. Se kulkeutui paluujohdossa olevaan kiertovesipumppuun, jolloin pumppu pyöri tyhjää ja patteriverkosto alkoi viilenemään. Pumpun päässä on pieni ilmaruuvi, joka kannattaa avata kokonaan, kunnes sieltä alkaa tippua vettä. Näin muistaakseni ilmasin oman systeemin. Lisäksi sammutin pumpun ja kävin ilmamassa kaikki talon patterit.
 

Moon

Jäsen
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Onkohan nyt kytketty jotakin väärin ? ... Altherma tekee suoraan oikean lämpöistä vettä verkostoon, shunttaamista ei siis tarvita, sillä 3-tie ventiilillä (jonka putkari on kytkenyt) määrätään vaan se mihin lämpö menee -- säiliöön vai lämmityspiiriin .
Kyllä 36 asteinen vesi pitää riittää näillä keleillä vaikka onkin patteritalo.
Althermassa on virtausvahti, joten pumppuvika tai ilmavaivat ei oikein sovi kuvioihin.

Olisko niin että se 3-tie tai toimilaite on kytketty väärin ... siten että kun Altherman haluaa tehdä lämpöä tupaan, niin myös varaajaan menevä linja jää auki (yhtäaikaa siis molemmat linjat auki) jolloin vesi kiertää sillä missä se helpoiten pääsee, eikä lämpöä tule oikein sisälle.
 

Både

Kylmämestari
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Sanoisin että kierrossa ongelma,joko pumppu sökö tai skeidaa suodattimessa.
Laite ei ole ilmeisesti antanut korkeapainehälytystä?
Mikäli ei,epäilen ongelman silloin olevan kylmäpuolella.
 

janne

Tulokas
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Kiitos hyvät herrat paneutumisestanne ongelmaani, tämä antaa jo vähintään vertaistukea.

Nyt näyttäisi ongelma fokusoituneen tuohon putkistoihin ja lämpimän veden kiertoon siinä.
Jäi nimittäin mainitsematta oleellinen juttu heti asennuksen alusta: Kun laite kytkettiin putkistoihin, se meni heti jumiin eli vian punainen valo alkoi vilkkua. Tätä ei saatu poistumaan. Tulkinta oli, että taloni putkistoon ei mahdu, ei ole mitoitettu, tms. sille paineelle tai määrälle lämmintä vettä, mitä Daikinista tulee. (Termit vähän hakusessa)
Ratkaisu oli, että koneesta lähtevästä lämpimän veden putkesta, kohdasta joka on heti sen mustan vesipumpun jälkeen, tehtiin ohitus suoraan paluuputkeen. Eli osa lämpimästä vedestä ohjattiin heti 30 senttiä koneen jälkeen kylmään paluuveteen.
Tämän "ohitusleikkauksen" jälkeen "sydän" alkoi toimia. Eli jumiin se ei enää mennyt. Siinä alkukesän vaiheessa pystyttiin testaamaan vain lämpimän käyttöveden toimintaa, ei kuulemma patteriverkoston toimntaa. Lämmitysverkoston toimintaan alettiiin paneutua vasta lämmityskauden alussa, tunnetuin seurauksin.


Onko näkemyksiä tämän tiedon nojalla? Ohitusleikkauskohdan putkessa vesi tuntuu ainakin käteen yhtä lämpimältä kuin varsinaisessa lämpimän veden putkessa, mutta ei kai niin paljoa vaikuta, että talon sisälämpötilan nostaminen estyisi?

Oletteko liittäneet vanhaan 70-luvun lopulta peräisin olevaan lämmitysputkistoon näitä laitteita? Tuliko ongelmia?
Pattereiden tehot huonekokoon (lämpöhäviöön) verrattuna tarkistetaan eli minkälaiselle vedelle ne on aluperin mitoitettu.
Putkimies mietti, että verkoston laskelmat aikanaan on tehty 80/40 asteiselle vedelle ja uusi laite on laskettu 60/40 vedelle. Tämä ei minulle sanonut mitään?
Pitikö teillä uusia pattereita tai termostaatteja niissä?
Kai sitä pattereihin olisi lämpöä saanut kesäkuumallakin, testimielessä?

Jos näihin vielä saisin näkemyksiä, niin noiden aikaisempien vastausten kanssa olisi hyvä määrä osviittaa antaa ammattimiehille pohdittavaksi. Uskon että homma ratkaistaan, mutta tämä on pilottikohde täälläpäin.
Kai te saatte taloonne vaikkapa 21,5 astetta halvemmalla kuin öljyä käyttäen, saattehan? Siitähän tässä loppupelissä on kysymys.
 

lmfmis

Vakionaama
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Jos pattereissa on termostaatit ei niihin ylimääräistä kuumaa saa. Siksi ne termarit on.

Eli sulla on ollut termarit asentaessa kiinni ja sitä kompensoimaan laitettu ohitusputki. Siinä kai on säätö?

Sulla on ne lämpiämättämät patterit kuristettu joko isännänventtiilistä tai termostaatista tai termarin kara jumittaa. Ja kaikki lämpö palaa ohitusputkesta takaisin pumpulle.

Kutsu putkimies paikallle auttamaan patteriverkon kanssa. Vika ei ole Daikinissa.
 

Moon

Jäsen
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Sinänsä ei mitään uutta ... virtauksien kanssa temppuiltu ennenkin ::)
Sen hälytyksen antaa juuri se virtausvahti .. Althermassa pitää olla se ohitus tai sitten putket niin vedetty että pääsee vapaasti virtaamaan, lattilämmitys taloissa se bypass laitetaan jakotukkiin, tai sitten siellä on jokin vapaa lenkki missä ei ole termaria, Althermoja on kyllä laitettu vanhoihin patteritaloihin, mutta ei mulla ole sen parempaa tietoa miten ne on ratkaistu ... putkarin hommia.
 

janne

Tulokas
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Vieläkin unohtui jotain oleellista: putkimies kävi jo ja otti kokeilumielessä kolmesta patterista termostaatin pois. No, näissä pattereissa ei ole ollut sen lämpimämpää kuin muissakaan, termostaatillisissa.
Sitten pistettiin vielä öljykattilan vesikiertopumppu pyörimään koko aika, antaa jonkinlaisen peruspaineen avitusmielessä Daikinille. Ei auttanut.

Mitä muuten Moon tarkoittaa tuolla ...tai sitten siellä on jokin vapaa lenkki missä ei ole termaria...? Hyvä vai huono juttu?Suihkuhuoneen lattialämmitys on hoidettu käsittääkseni lattian sisällä olevalla putkistolla. Siinä ei taida termaria olla, tai sitten se poikkeaa huomattavasti ulkomuodoltaan pattereiden vastaavista....
 

lmfmis

Vakionaama
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

janne sanoi:
Vieläkin unohtui jotain oleellista: putkimies kävi jo ja otti kokeilumielessä kolmesta patterista termostaatin pois. No, näissä pattereissa ei ole ollut sen lämpimämpää kuin muissakaan, termostaatillisissa.

...se isännänventtiili tai jumissa oleva kara.

Tarkista ne nyt ensin. Jos et hahmota mistä on kysymys niin sen putkarin kanssa.
 

Raksaaja

Vakionaama
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Termostaatit pois pattereista ja isännäruuveista sellaiset säädöt, että patterit ovat mahdollisimman tasalämpöiset.
Sitten lämmitysjärjestelmän lämpökäyrä sopivaksi ja lopuksi huonekohtainen lämpötilan hienosäätö isännän ruuveista.

Tämä siis tällaisen ummikkomaalikon ohje...jonka soveltuvuudesta tuolle Daikinille ei minulla ole mitään tietoa. :)
 

Moon

Jäsen
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

janne sanoi:
Mitä muuten Moon tarkoittaa tuolla ...tai sitten siellä on jokin vapaa lenkki missä ei ole termaria...? Hyvä vai huono juttu?Suihkuhuoneen lattialämmitys on hoidettu käsittääkseni lattian sisällä olevalla putkistolla. Siinä ei taida termaria olla, tai sitten se poikkeaa huomattavasti ulkomuodoltaan pattereiden vastaavista....

Hyvä juttu .. joskus Althermoja on kytketty talvella ja on pelittäneet hyvin, mutta kevään tulessa auringon paistaessa termarit kun on sulkeneet kierron ... niin kone on mennyt tilttiin, sentakia juuri kun kaikki patterit ja/tai lattiapiirit ovat olleet termarin takana.

En jaksa muistaa mikä on 9kw koneen minimi virtaus, mutta varmaan selviää asennusohjeista tai sitten maahantuojalta.
 

janne

Tulokas
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Ok, näillä päästään varmaan pitkälle, toivottavasti maaliin asti. Asentajat saapuvat keskiviikkona ja aion antaa nämä tulosteena heille ruodittavaksi.

Mutta mikä tässä virtauksessa on se juttu, mikä aiheuttaa ongelmia? En ymmärrä. Öljylämmityksessä vesi liikkui todistettavan sutjakkaasti.
 

janne

Tulokas
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

No niin, nyt on loppuraportin aika.
Eli kuten osa neuvojista ansiokkaasti esittikin, kyse oli putkiston tukkeentumisesta. Kummallekin patteripiirille menevä viimeinen venttiili oli risa, samoin kolmas meni vaihtoon epäkurantin toiminnan ja tukkeen takia. Altherman sihdistä löytyi myös mömmöä, tätä pitää vielä tarkkailla tulevan vuoden ajan.
Venttiilit toimivat kuitenkin joten kuten, samoin tukkeutuma ei blokannut veden reittiä täysin, joten osa lämpimästä pääsi pattereihin, tavallaan hämäämään. Että lämpiäähän tämä, mutta miksi tätä ei voi säätää!!? Öljyllä on ollut varmaan sama vika, mutta siinä vesi tulee kuumempana, joten se ei ole niin tarkkaan. Toki nyt öljykin pelittäisi paremmin.
Oli muuten mukava seurata, kun lämpömittari oli aamulla suurin piirtein siinä missä pitikin. Säädöt vielä kesken, kuristan kylpyhuoneen lattilämmitykseen menevää lenkkiä niin pitkälle kuin voin ilman että virtausvahti pillastuu, ja sitä kautta pakotetaan patteriverkostoihin mahdollisimman paljon lämmintä.
Nyt näyttää joka tapauksessa siltä, että myyntipuheilla on edes mahdollisuus toteutua.

Että jos joku vastaavasta epävarmuudesta kärsivä lukee tämän, niin jo kesän asennuksissa olisi kannattanut käydä jokainen vanha venttiili ja putki läpi, vaikka se vaivaa ja työtunteja putkimiehelle tuo. Näyttää siltä, että joihinkin venttiileihin ei ole koskettu sitten asentamisen vuonna 78, joten ne saattoivat vaurioitua kesän Altherman asennuksen yhteydessä, kun niitä kerrankin jouduttiin sulkemaan.

Kiitoksia vielä kerran kaikille vastanneille.
 

Mekaniker

Vakionaama
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Jokunen rivi aiheesta:
Kirjoitit: Altherman sihdistä löytyi myös mömmöä
- Jos "aine" on mustaa hyvin hienoa hiesua mutta paljon jokaisessa paikassa on melkein pakko huuhdella lämmitysverkoston, lämpöpumpun lämmönvaihdin ei pidä siitä lainkaan...
Se liikkuu veden virtauksen ansiosta ja asettuu rauhallisessa paikassa lepoon siihen asti kun lähtee liikkeelle vaikkapa ilmakuplien ansiosta
Oliko vanha kattilajärjestelmä avoimella paisarilla vaiko suljetulla?
- Jos "aine" on enemmän tahnamaista ja ruskean vivahteista niin jossain pääsee happea lämmitysverkkoon, muoviputkia ilman happidiffuusiosuojaa käytettiin siihen aikaan todella paljon lämmitysverkostoissa ja jokaisessa paikassa on sitten tukos, pahin on ettei sitä saa pois millään
Samalla tulee pattereitten sisäpintaan kalvo joka eristää, eli alentaa lämpöpatterin lämmönluovutuskykyä

Vanhat venttiilit ovat riesa, kun sulkee niin menee yleensä kyllä kiinni mutta jäävät avattaessa puolitiehen vaikka kahva/ratti osoittaa muuta
Tämä on jokapäiväistä niille jotka tekee LVI-huoltoja
 

janne

Tulokas
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Sitä näytettiin minulle sangosta, ja siinä se näytti mustalta hyvin hienolta hiesulta. Mitä se tekee lämmönvaihtimelle ja miten nopeasti? Täkäläiset termistiasentajat aikovat kyllä tarkkailla sitä, mutta miten sitä pitäisi pitää silmällä? Merkkejä epäkurantista toiminnasta?

Paisari ei sano minulle mitään, jos kyse oli paisuntasäiliöstä, niin punainen, umpinainen, pohjassa nappi...
 
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

Pienenä vinkkinä vielä: daikinin sisätermarin paikka kannattaa valita huolella. mm. termarin korkeus vaikuttaa paljon, jos on esim. takka. lattiat voivat olla aika viileitä, mutta 2m korkeudessa tosi lämmin. Mielestäni langaton termari kannattaa aina ottaa daikiniin. Se on osoittautunut hyväksi kapistukseksi. Mikäli virtaukseen tulee ongelmia niin laite näyttää koodia 7h, jos en ihan väärin muista. Kannattaa myös opetella mutasihdin puhdistus.
 

kipi77

Jäsen
Vs: Daikin Altherman kanssa tulee kylmä. Osaisiko joku neuvoa?

... samanlaisia ongelmia ollut lattialämmityskierron kanssa, kuten tuolla toisessa keskustelussa puhuttiin. Pitänee kans tarkistaa tuo sihti, että onko moska lähtenyt kiertoon.
 
Ylös Bottom