Energywell

ekopentti

Putkimiehenä 40v - LVI-inssinä 30 v - opena 15v
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Ruåtsalainen ihmepoistoilmalämpöpumppu, tuottaa 90% lämmöntarpeesta.

http://www.climatesolutions.se

Rovaniemellä on tällaista tarjottu taloyhtiölle raikkaaseen hintaan.

Onko jäsenillä lisätietoa Energywell pilpistä. Liekkö Suomessa ensimmäistä?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Energywell

Eipä tuossa mitään uutta näyttäisi olevan ole, kerrostalon katolle sijoitettavia poistoilmalämpöpumppuja.

Tuolla Huddinge Bostäder oli katolla olevassa tilassa ainakin Stibel Eletron WPL 33 (VILP) näköisiä laitteita käytetty. Voivat olla myös pienempiä WPL 13 koneita.
http://www.mistralenergi.se/?p=franluftsvarmeatervinning&s=energywell
http://www.climatesolutions.se/pdf/Värme%20ur%20frånluft%20självdragshus%20C.pdf
http://www.stiebel-eltron.fi/uusiutuvat-energiat/tuotteet/lampopumppu/ilma-vesilampopumppu/ilma-vesilampopumppu-18-kw/
http://www.stiebel-eltron.fi/uusiutuvat-energiat/tuotteet/lampopumppu/ilma-vesilampopumppu/ilma-vesilampopumput-8-13-kw/

Noitahan voi asentaa sisälle tai ulos, tässä sisäasennus.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Energywell

Suomessa taitaa noita VILP ratkaisuja yleisempiä nuo MLP ratkaisut näissä kerrostalojen poistoilman lämmön talteenotossa.

MLP-ratkaisuissa katolle asennetaan poistoilmalämmönvaihdin ja itse lämpöpumput (MLP) tulevat alas lämmönjakohuoneen läheisyyteen. Katolle asennetaan huippuimurin tilalle esim. tällainen LTO-kenno jossa kiertää lämmönkeruuneste alas MLP:lle. http://www.retermia.fi/tuotetyypit/lto-huippuimuri-ltoh/
http://www.retermia.fi/wp-content/uploads/2012/01/LTOH_www.pdf

MLP-ratkaisussa ei päästää poistoilmassa missään tilateessa pakkasen puolelle. Käsittääkseni mitään sulatustoimintoa ei tuossa LTO-kennossa ole. LTO-kennoston phdistus on helpompaa ja mitään esisuodatusta ei käsittääkseni tarvita.

Tuossa ruotsalaisten VILP-ratkaisussa tuo tuleva jäteilma pitää olla suodatettua (vähintään rasvat poistettu), muuten ongelmaksi tulee kennoston likaantuminen. Puhdistus?? Koska VILP laitteet tulevat katolle, niin putkitusmatkat voivat olla lyhyempiä. VILPeissä on sulatustoiminto, eli teoriassa poistoilmaa voidaan jäähdyttää pakkasen puolelle, mikäli laitteiden tehot riittävät tähän. Tuo väittämä 90% säästöstä perustui ilmeisesti siihen että poistoilma noin +20 C voitaisiin ympäri vuoden jäähdyttää -10C lämpöiseksi ja hyödyksi saatu lämpö voitaisiin käyttää kokonaisuudessaan kaikissa tilanteissa.
 

ekopentti

Putkimiehenä 40v - LVI-inssinä 30 v - opena 15v
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Vs: Energywell


Tässä kuvassa on ilmeisesti kaksi isompaa vilppiä poistoilmakammiossa ja säästö kohtuulliset 37%.

Kuvan mukaisessa "pakastimessa" höyrystymislämpö jää noin -15 asteeseen. Sillä ei tehdä lämmintä, +55 asteista vettä järkevällä lämpökertoimella vaan tarvitaan kaukolämpöä lisäksi.

http://www.bofast.net/1/1.0.1.0/226/1/?item=art_art-s1/2670
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Energywell

janti sanoi:
MLP-ratkaisussa ei päästää poistoilmassa missään tilateessa pakkasen puolelle. Käsittääkseni mitään sulatustoimintoa ei tuossa LTO-kennossa ole. LTO-kennoston phdistus on helpompaa ja mitään esisuodatusta ei käsittääkseni tarvita.

Tuossa ruotsalaisten VILP-ratkaisussa tuo tuleva jäteilma pitää olla suodatettua (vähintään rasvat poistettu), muuten ongelmaksi tulee kennoston likaantuminen. Puhdistus?? Koska VILP laitteet tulevat katolle, niin putkitusmatkat voivat olla lyhyempiä. VILPeissä on sulatustoiminto, eli teoriassa poistoilmaa voidaan jäähdyttää pakkasen puolelle, mikäli laitteiden tehot riittävät tähän.
Mahdollinen esisuodatustarve on sitten riippuvainen vain talteenottolämmönvaihtimen rakenteesta, eikä siitä, perustuuko laitteisto MLP:hen vaiko VILP:iin. Olen itse sitä mieltä, että tavanomainen asuntojen kokonaispoistoilma tuskin on niinkään likaista kuin ulkoilma, jossa VILP normaalisti joutuu toimimaan. Erikoisesti kasvillisuus sotkee kennoja (poppeleiden kukinnot ovat pahimmasta päästä). Rasva toki toimii liimana, mutta tiivistyvä vesi liimaantumista estävänä liuottimena (elintarvikerasvakäryille).

Toki kenno on ajoittain puhdistettava. Tuollainen poistopuhallinhuoneen ilmaa kierrättävä ratkaisu on siinä mielessä lupaava, että VILPin imupuolelle voidaan järjestää helposti puhdistettava samantapainen suodatin kuin ILPpien sisäyksikössä, mutta huoltotarpeen harventamiseksi tietenkin suurempipinta-alaisena ja vekitettynä. Varsinaisen kennon puhdistusväli voi tuon ansioista nousta moninkertaiseksi (samaksi kuin kanavien nuohousväli esimerkiksi).
 
Ylös Bottom