Enervent Pingvin XL

burmanm

Vakionaama
Vs: Enervent Pingvin XL

Scroll sanoi:
Oleellista on laskea neste-ilman lämmönsiirtimen lämmönsiirtymistapahtumaan turbulenttiin ilmavirtaukseen, joka on korkeakoulufysiikkaa. Sieltä pääsette kiinni mitoitushaasteeseen. Toki työläimmän kautta. Mutta muutakaan tapaa ei vissiin taida olla? ???
Ongelmallista ei ole niinkään tuo laskeminen (vaikka ei osaisi, sillä osa CAD-ohjelmistoista osaa tuollaiset simuloida ilman että itse laskisi mitään), vaan ettei tarpeeksi informaatioita noista ole saatavilla jotta laskutoimituksia voisi tehdä. Siispä paras tapa olisi luonnollisesti testata. Tosin ainakin Veab näyttäisi tarjoavan omaa laskuriaan, josta voi asettaa ilman kosteuksia, veden kiertoa, lämpötiloja etc parametreja.

http://calculation.veab.com/

Kyllä tuolta kun asettaa näitä eräitä päivälämpötiloja ja kosteusprosentteja joita on tänä vuonna ollut (mahdollisimman kosteasta päästä), niin päästään sellaiseen tilanteeseen että kastepisteen alitus olisi mahdollista - kunhan veden lämpötila on alhainen (itse kokeilin 5/8C). Vaatii toki veden kiertoa hieman korkeammaksi, mutta ei mahdottomaksi. Luonnollisesti oletan että laskuri on oikein - koska mistään en saa tarpeeksi informaatiota tuon vahvistamiseen. Oikein se ainakin ilmoittaa ettei pääse haluamaani tavoitelämpötilaan jos sitä tarkoituksella liian alas vedän. Lämmönsiirto oli tuolla laskussani 4,2kW.
 

repomies

Hyperaktiivi
Vs: Enervent Pingvin XL

Scroll, et sinäkään tainnut kovin tarkkaan lukea sitä mitä minulta lainasit. Alun perin väitin ettei ole haastavaa painaa tuloilmakanavaa (kanavan lämpöä) alle kastepisteen. Itse tuloilma siellä kanavassa voi yhä olla lämmöltään yli oman kastepisteensä, ja varmaan onkin koska kylmä patteri poistaa tuloilmasta kosteutta, mutta kanava itsessään on helppo painaa alle ulkoilman kastepisteen, joissain tapauksissa myös alle sisäilman kastepisteen. Tuollaiset kylmät kanavat sitten pitää olla erittäin huolellisesti ja kondenssitiiviisti eristetyt, muuten kastuu villat tai alkaa sataa vettä venttiilien luota. Omassa talossa kunnon eristeitä ei ole, joten tuloilmaa ei uskaltanut jäähdyttää alle ulkoilman kastepisteen. Käytännössä jäähdytysteho oli kovin vähäinen ja koko harjoitus lähinnä opettavainen kokemus.

Mitään korkeakoulumatikkaa tässä ei tarvita, ihan maalaisjärki riittää.
 

fraatti

Vakionaama
Vs: Enervent Pingvin XL

Scroll sanoi:
Eli kondenssieristykseksi riittäisi, että eristää pätkän sitä kanavaa kanavapatterin jälkeen?

Laittaa kohtuullisen surkean (=halvan, köyhiä kun ollaan) kanavapatterin ja jäähdyttelee sillä. Ilma ei painu edes kaltiokylmällä vedellä alle kastepisteensä, ainakaan kun on ehtinyt hieman tasaantua ja sekoittua kanavistossa patterin jälkeen?

Täsmäisi ainakin omien havaintojeni ja kokeilujeni perusteella.

LVI-ingengööriltä kun menet suunnitelmat tuohon tilaamaan, niin armaflexiä liimataan saunan kattoonkin.... (tää oli kevennys tähän tekstiin) ;D

Sehän julisteetaan tuloilman jäähdytys aina mahdottomaksi näissä keskusteluissa, koska koko tuloilmakanavisto menee välittömästi vähintään 30 millin armaflexiin paketoitavaksi kun joku erehtyy sanomaan sanan jäähdytys. Se mitä yritän vihjata, on tosiseikka mikä repomieskin on ilmeisesti havainnut, että ehkä näin ei asia ole.

Jos pysytään maltillisissa lukemissa, niin monessa talossa voisi tuloilmaa hieman jäähdyttääkkin ja ilmastoinnissahan puoli ruokaa oli se kosteuden poisto tuloilmasta, eiköstä?
Eiköhän näitä asioita ole joku muukin miettinyt ja helpoin on vain noudattaa tapaa joka on yleisesti hyväksi havaittu ja myöskin näin ohjeistettu? Villennätkö itse tuloilmaa eristämättömissä kanavissa vai millä viilennöksen/jäähdytyksen olet hoitanut?

Jos Möttönen asentaa viilennyksen itselleen ja pitää tulolman lämpötilaa maks 18 asteisena tietäen että kondenssia ei tule niin tietääkö seuraava asukas Möttösen säästäneen eristeissä ja veivatessaan tuloilman lämpötilan 10 asteeseen mahdollisesti aiheuttaa jotain murheita pirtilleen tietämättään.

Sinällään kummallista puhetta varsinkin vielä sellaiselta joka on alalla. ::)

Itse luottaisin näihin.
Enervent:

Kuvat täältä: https://talotekniikka.teknologiateollisuus.fi/sites/lvi-talotekniikka/files/file_attachments/Pientalon%20ilmanvaihto-opas.pdf
 

fraatti

Vakionaama
Vs: Enervent Pingvin XL

Scroll sanoi:
Tervetuloa eristämään ne tulokanavat tänne valmiiseen taloon rakenteita rikkomatta ;D
Pilppikö sieltä päätyy hautuumaalle?

Riittää jo kahden talon ilmanvaihtoputkien eristäminen rakennusvaiheessa. Eikä se herkkua silloinkaan ollut. Tekemätön paikkahan se on käytännössä jälkikäteen. Sillon tarvii vaan miettiä jotain muita vaihtoehtoja jäähdytykselle/viilennykselle tai kuten sanoit käyttää vaatimatonta tehoa sekä jotain muuta lisänä(kuten ilppisi). Näistä pattereistahan on muutenkin ollut kitinää että teho ei oo yksistäänkään piisannut muutenkaan jäähdytykseen vaan ehkä juurikin asteen parin viilennykseen.

Mulla on konvektori varsin keskeisellä paikalla asuntoa ja asunto on avoin. Täällä viileä leviää jokapaikkaan varsin tasaisesti tai ainakin niin etten ole huomannut että missään olisi liian kuuma. Sokkeloisemmassa asunnossa saattaa olla että asia ei ole näin ja muutenkin ilppiä ei saa keskelle kattoa puhaltamaan neljään eri suuntaan. Saattaa myös olla että tuo pyöriväkennoinen lto "palauttaa" osan viileästä takaisin asuntoon ja tasaa lämpötiloja.

Tuttavilla on myös vastaavia kokemuksia konvektoreista ja pyöriväkennoisista. Toinen on kaksikerroksinen talo jossa makkarit yläkerrassa. Tuolla konvektori on käytävällä joka johtaa makuuhuoneisiin. Toisella on taas kattokasetti joka on keskellä asuntoa keskeisellä paikalla keittiön/ruokailutila ja olkkarin välissä jotka ovat yhtä avointa tilaa. Kumpikaan ei ole valittanut että sohvalla tarvis löhöillä vako hiessä.

En tiedä eroaako nuo valloxit tms toiminnaltaan jotenkin näistä pyöriväkennoisista? Kait niissäkin lto:n saa kesällä päälle(jos on viilennys/jäähdytys) eikä viileää puhalleta harakoille?
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #92
Vs: Enervent Pingvin XL

Mulle on nyt epäselvää mistä tästä kiistellään?

Mahdoton tehtävä tai ei, aion eristää armaflexillä IV putket uusiksi kanavapatterista LTO:lle. Näin siis aluksi. Siitä eteenpäin voi asiaa harkita jos tekee mieli kiusata itseään. Muta katotaan nyt ensi se IV kone paikalleen... ennen lumen tuloa ;D
 

burmanm

Vakionaama
Vs: Enervent Pingvin XL

Scroll sanoi:
Kerrotko lämmönsiirtopinta-alan ja aste-eron määrän, niin saa jollakin tavalla kiinni laskutoimitustesi tuloksista? Teho kun ei kerro oikein yhtään mitään tässä yhteydessä.
Siinähän ne laskurista löytyy. Valitsemani CWK-200-3-2,5 pinta-ala on 3,47m^2, otin esimerkkinä vaikka pe 10.8. klo 19:50 täälläpäin Ilmatieteenlaitoksen tiedoista, lämpötila 22,6C, kosteus 87%. Kastepiste siis 20,6C. Laitetaan veden lämpötilaksi 5C sisään ja 8C ulos. 360m^3/h laitoin heittona tuohon puhallustehoon.

Outlet temperature: 12,41C, humidity: 100%. Mentiin siis heittämällä kastepisteen alle. Output 3kW tässä laskussa, joka täsmää siihen että faasimuutokset on laskettu mukaan.
 

jiikoo

Aktiivinen jäsen
Vs: Enervent Pingvin XL

Scroll sanoi:
Mulla jäähdytyksen hoitaa ihan ILP.

Tuloilman maltillinen jäähdytys on kyllä käynyt mielessä, koska meinaan porauttaa MLP-kaivon.

Itse olet kummallinen puhuja. Tervetuloa eristämään ne tulokanavat tänne valmiiseen taloon rakenteita rikkomatta ;D
Sillä maalämpökaivon kylmällä vedellä tuloilman saa vetäistyä alle 10C asteiseksi tuloilmakanavan patterissa.

Sen jälkeen kun sen johtaa LTO vehkeen lämmöntalteenottoon, nii sehän lämpenee turvallisiin lukemiin. Ilma on vain kuivattu tuossa välissä hyvin.

Samalla patterilla talvella sitä tuloilmaa voi lämmittää pakkasilla yli kilowatin teholla. Se on paljon se. Ei LTO konekkaan jäädy enää sen jälkeen ja joudu sulattalemaan välillä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Enervent Pingvin XL

Kun muinoin tein iv-asennuksia oli Kojan ohjeena kondenssieristää kanavat jos tuloilma jäähdytetään alle 16 asteen.
 

pAy

Aktiivinen jäsen
Vs: Enervent Pingvin XL

pökö sanoi:
Kun muinoin tein iv-asennuksia oli Kojan ohjeena kondenssieristää kanavat jos tuloilma jäähdytetään alle 16 asteen.
Tuo on varmasti ihan hyvä ohje, helteellä ukkoskuuron aikaan ehkä vähän riskirajoilla.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Enervent Pingvin XL

pAy sanoi:
Tuo on varmasti ihan hyvä ohje, helteellä ukkoskuuron aikaan ehkä vähän riskirajoilla.
Katselin huvikseni kastepistelämpötiloja Hgin Kumpulassa menneeltä heinäkuulta ja elokuun alulta (omaa asuinpaikkaa ehkä parhaiten edustava mittausasema kosteuden suhteen). Korkein mitattu kastepistelukema oli 21,6 astetta 3.8. klo 10. Periaatteessa siis ylittää 16 asteen ehdottomasti liikaa, mutta kyllä Suomessa 20 astetta ylittävät kastepistelämpötilat ovat sen verran harvinaisia, että vettä ei ehdi tiivistyä paljon ja aika pian mennään 16 asteen alle, jolloin pienet tiivistymät kuivuvat. Sisällehän tulee ilmaa, jonka kastepiste on alle 16, eikä pahimmalla helteellä ole ilmastoiduissa tiloissa viisasta pitää ovia ja ikkunoita auki muutenkaan.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #99
Vs: Enervent Pingvin XL

IV kanavat on nyt purettu. Kattotuolien väli on 43,5cm XL jätekanavan ja ulkoilmakanav väli 44cm. Eli 0,5 kun nirhasee kummastakin kattotuolista niin on mahdollista saada kanavat suoraan katolle.... tai yksi kanttikanava jäteilmakanavalle.

Yksi mitoituskämmi tuli kupariputkien kanssa tehtyä - liuospiirin syöttöventiili on tiellä enemän kun ajattelin. Tämä olisi voitu vältää jos olisin vienyt putket hieman toisin. Mutta katsotaan mahtuuko IV kone ilman putkimuutoksia.
 

fraatti

Vakionaama
Vs: Enervent Pingvin XL

Espejot sanoi:
IV kanavat on nyt purettu. Kattotuolien väli on 43,5cm XL jätekanavan ja ulkoilmakanav väli 44cm. Eli 0,5 kun nirhasee kummastakin kattotuolista niin on mahdollista saada kanavat suoraan katolle.... tai yksi kanttikanava jätekanavalle.
Jos käytäs pyöreitä kanavia niin paina niitä hiukan linttaan? En lähtisi kattotuolia kalvamaan.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Enervent Pingvin XL

Onko eristevara noissa mitoissa?
Tyynesti painat kanavaa soikeeksi kattotuolin kohdalla
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #102
Vs: Enervent Pingvin XL

pökö sanoi:
Onko eristevara noissa mitoissa?
Tyynesti painat kanavaa soikeeksi kattotuolin kohdalla
Ei ole eristeet mukana mutta ei kai se niin jetsulleen kun ovat villan sisässä. Kattotulin kohdan voi tietty eristää solukimiteipillä?

meneekö kanavyhteet XL:n yhteiden sisään vai ulkopuolelle?
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Enervent Pingvin XL

Kierresaumakanava ei mene koskaan minkään yhteen sisään, se tiivistyy sisäpinnastaan.
Jos koneen yhteet on putkikokoa niin tarviit 4kpl liitinyhteitä, nimi voi olla myös sisäliitin.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #106
Vs: Enervent Pingvin XL

pökö sanoi:
Kierresaumakanava ei mene koskaan minkään yhteen sisään, se tiivistyy sisäpinnastaan.
Jos koneen yhteet on putkikokoa niin tarviit 4kpl liitinyhteitä, nimi voi olla myös sisäliitin.
Eli XL yhteet on tasan 160mm. Eli liitinyhde menee sisään... kiitän.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #107
Vs: Enervent Pingvin XL

pökö sanoi:
Tyynesti painat kanavaa soikeeksi kattotuolin kohdalla
Yksi vaihtoehto on viedä putki vinosti katolle. Eli yksi kulmayhde ja toinen vasta sisäkatolla.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #108
Vs: Enervent Pingvin XL

XL on nyt seinällä. Sen verran pienet marginaalit oli että ekalla kerralla tuli 5mm liian ylös ja luukut ei auenneet. Tokalla keralla tuli sitten paremmin... pari milliä jäi pelivaraa että alemmas olisi pitänyt laittaa vaikka laskin 1,5cm alalistaa. Sentin verran jäi tilaa täyttöventiilin styroksien päälle. Täyttöventiilin olisi saanut kokonaan pois XL:n alta ja tilaa olisi tullut lisää jos olisin modifioinut kannakeita ja laittanut ne ihan kiinni seinää.

Nostossa oli ongelmana että kone ulkoseinän viereen eikä mahtunut nostamaan. Lopuksi hinattiin paikoilleen liinoilla... yksi katolla ja kaksi alhaalla a-tikkailla.

Putket pitäis mahtu suoaraan paitsi jäteilma mitä täytyy siirtää sentiverran sisäänpäin.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #109
Vs: Enervent Pingvin XL

XL on nyt asennettu ja toiminnassa... tai ainakin puhaltimet pyörii. Putket osui sitten loppujen lopuksi aika hyvin. Jäteilmakanavan kohdalla kattotuolin ohitus 30ast kulmalla ja hyvin osui kohdalle. Eristys ja hörysulun paikkaus vielä tekemättä.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #110
Vs: Enervent Pingvin XL

Kysymys...

Laitteen äänet ei kantaudu oleskelutiloihin mutta varsinkin tehostettu ilmanvaihdon huminat kuuluvat saunaan. Autaisiko äänenvaimentimen asentaminen saunahaaraan?
 

fraatti

Vakionaama
Vs: Enervent Pingvin XL

Espejot sanoi:
Kysymys...

Laitteen äänet ei kantaudu oleskelutiloihin mutta varsinkin tehostettu ilmanvaihdon huminat kuuluvat saunaan. Autaisiko äänenvaimentimen asentaminen saunahaaraan?
Onko ilmamääriä säädetty? Jos on niin paljonko sitä pitäis liikkua. Konehan on kooltaan melko ronski joten myös tehostuksella ilma todellakin liikkuu. Auttasiko tehostuksen pienentäminen hiukan?
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #113
VEAB 200 CWK kanavajäähdytin/lämmitin...

Kolmietieventiili ja sille toimilaite... tämähän tarkoittaa että keruupirissä täytyy olla virtaus talvella aina jottei kanavapatteri jäädy? Eli oma kiertopumppu vaaditaan jo tämänkin takia.
 
Viimeksi muokattu:

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
VEAB 200 CWK kanavajäähdytin/lämmitin...

Kolmietieventiili ja sille toimilaite... tämähän tarkoittaa että keruupirissä täytyy olla virtaus talvella aina jottei kanava jäädy? Eli oma kiertopumppu vaaditaan jo tämänkin takia.
Mitä meinaat?
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
VEAB 200 CWK kanavajäähdytin/lämmitin...

Kolmietieventiili ja sille toimilaite... tämähän tarkoittaa että keruupirissä täytyy olla virtaus talvella aina jottei kanava jäädy? Eli oma kiertopumppu vaaditaan jo tämänkin takia.
Nibestä ei saa liuospumppua jatkuvalle?

Samalla perustelulla kolmitieventtiili mene hylkyyn? Seisova vesi jäötymisriski, tosin talvella lienee aina auki.

Eikö patteritermostaatti tai 2-tie magneettivena termostaatit ohjaamana riitä virtauksen säätöön.

Fiininpi ois laittaa tuloilmapatteri niben käyräohjauksen taakse. Lisäshunttiryhmällä.
 

kotte

Hyperaktiivi
Jos olet miettimässä esilämmitys-/-jäähdytyspatteria (?), saisiko sen asennetuksi (omalla kiertopumpulla) niin, että putket nousevat maapiiristä takaiskuventtiilin luota pumpun kautta kohti kennoa ja laskevat samoin kennosta kohti takaiskuventtiilin toista puolta (pumppu toki voi olla vaihtoehtoisesti paluuhaarassakin)?

Tällä tavoin pitäisi olla mahdollista saada sen verran riittävä luonnollinen kierto, että kennolla ei ole jäätymisvaaraa ainakaan sähkökatkoksen aikana, kun tulopuhallin ja muutkin puhaltimet seisovat. Etanolipohjaisen maaliuoksen ominaispaino käyttäytyy jäätymispisteen yläpuolella vettä edullisemmin jäätymisestomielessä, eli +4-asteen "kuoppa" on paitsi siirtynyt kylmempää kohti ja loiventunut jopa poistunut kokonaan, kun päästään maaliuoksen konsentraatioon.
 

kotte

Hyperaktiivi
minkä kennon ja putken jäätymisestä nyt puhutaan?
Minä puolestani puhuin maaliuosta kierrättävän esilämmitys-jäähdytyspatterin jäätymisvaaran vähentämisestä. Muiden kirjoittelun kohteesta on itselläni vain aavistuksia (sitä yritänkin samalla selvittää vastaamalla ensin kysymykseen, jonka olen itse esittänyt, kun en ole voinut sulkea mielestäni mahdollisuutta, että ainakin joku olisi kirjoittanut samasta kysymyksestä).

Helpommaksi kyllä menisi, jos alkuperäinen kysymys/kommentti olisi ollut yksiselitteisempi.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #119
minkä kennon ja putken jäätymisestä nyt puhutaan?
Kanavapatterin jäätymistä fundeeraan.

Mitä meinaat?
Tuloilman viilennys kaivosta ja mahdollisesti esilämmitys kovemmilla pakkasilla.

Nibestä ei saa liuospumppua jatkuvalle?

Samalla perustelulla kolmitieventtiili mene hylkyyn? Seisova vesi jäötymisriski, tosin talvella lienee aina auki.

Eikö patteritermostaatti tai 2-tie magneettivena termostaatit ohjaamana riitä virtauksen säätöön.

Fiininpi ois laittaa tuloilmapatteri niben käyräohjauksen taakse. Lisäshunttiryhmällä.
Alustavasti ajattelin Simens RLU ohjainta mikä makaa hyllyssä toimettomana. Siinä on ainakin viilenyksen ja lämmityksen ohjaus. Kolmitieventiilin voi ohjelmoida niin että ei mene kokonaan kiinni ja näin liuos kiertäisi aina.... kotte mainitsikin sähkökatkot.
 
Viimeksi muokattu:

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #120
Jos olet miettimässä esilämmitys-/-jäähdytyspatteria (?), saisiko sen asennetuksi (omalla kiertopumpulla) niin, että putket nousevat maapiiristä takaiskuventtiilin luota pumpun kautta kohti kennoa ja laskevat samoin kennosta kohti takaiskuventtiilin toista puolta (pumppu toki voi olla vaihtoehtoisesti paluuhaarassakin)?

Tällä tavoin pitäisi olla mahdollista saada sen verran riittävä luonnollinen kierto, että kennolla ei ole jäätymisvaaraa ainakaan sähkökatkoksen aikana, kun tulopuhallin ja muutkin puhaltimet seisovat. Etanolipohjaisen maaliuoksen ominaispaino käyttäytyy jäätymispisteen yläpuolella vettä edullisemmin jäätymisestomielessä, eli +4-asteen "kuoppa" on paitsi siirtynyt kylmempää kohti ja loiventunut jopa poistunut kokonaan, kun päästään maaliuoksen konsentraatioon.
Juu, esilämmitys-/-jäähdytyspatteria ajattelen, ainakin toistaiseksi. Ei jotenkin kiinnosta ILP korvikkeet, tai ILP.tkään sen puoleen mutta tuloilman jäähdytyksen mahdolliset ongelmat miettityttää, jäätymiset, kondenssi ja vesivuodot jne.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom