EU pidentää sähkölaitteiden käyttöikää – korjauskelvottomia kodinkoneita ei enää päästetä myyntiin

holotna

Aktiivinen jäsen
Viestejä
613
#5
Huoltoliikkeiden tuntiveloitus on 70 plus alv. tuotteisiin istutetaan tahallisesti heikkoja kohtia, jolla pyritään keräämään rahat jälkimarkkinoilta.
Ei korjaaminen järkevästi kannata mitenkään.
Esimerkiksi: jos ilpistä hajoaa nelitieventtiili ja laitteella on ikää sen 7 vuotta, mielestäni sitä ei kannata korjautta, vaan uushankinta on järkevin tapa hoitaa asiia kuntoon.
Suomessa on noin 700000 ilppiä joista 30% on uushankintoja samaan kohteeseen.
 
Viestejä
1 637
#6
Toivottavasti tuota myös valvotaan. Ainakin Sage/Breville on tehnyt tuosta varaosien hankinnasta todella hankalaa, ei ihan helpolla saa mitään osia parin tonnin kahvinkeittimeenkään (jonka olettaisi kuitenkin olevan käytössä pidempään kuin sen takuun kaksi vuotta, jonka aikana koko laitteen voi postittaa heille - naurettavaa).
 
Viestejä
2 017
#7
Tuohon varaosien hinnoitteluun olisi saatava jokin tolkku. Ei varmaan harvinaista, että jääkaapin piirikortti maksaa noin 1/3 uuden kokonaisen jääkaapin hinnasta. Kun tuohon lisätään vian etsintä ja kortin vaihto, ollaan helposti jo yli puolessa uuden hankintahinnassa. Kortin vaihtamisen voi tehdä itsekin, jos voi päätellä sen vian siinä olevan.

Samon melkein järjestään pölynimureista hajoaa tehonsäätö. Tyypillisin korjaus taitaa olla koko kortin ohitus, jolloin käy aina täysillä.

Osia kyllä löytyy takuukorjauksiin, mutta sen jälkeen alkavat ongelmat. Koneille pitäisi saada oleellisesti pidemmät takuuajat, jolloin laadun opitimointia pitäisi sätää uudelleen. Sähkölaitteissa on melko helppo komponentteja valitsemalla määritellä maksimi käyttöikä ja ohjelmalliseti se voidaan usein tehdä vielä tarkemmin joskin tästä ennalta ohjelmoidusta käyttöiästä on aina käryämisen vaara.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Viestejä
313
#8
Takuiden selkeä pidentäminen olisi kyllä hyväksi. Todennäköisesti myös tarpeettoman suuret mallivalikoimat suppenisi ja tuokin helpottaisi huoltoja.

Esimerkiksi lämpöpumpuissa on aivan järjettömät määrät malleja ja tuo varmasti vaikeuttaa niiden huoltamista.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 657
#9
Kyetä ja taloudellinen järkevyys lienee kuitenkin kaksi pikkasen eri asiaa. Otetaan vaikkapa iPhone X, joka laite itse maksaa 850;- ja pelkkä etulasin vaihto 550;- Tuonkin kun kerran pudotat sopivasti maahan ja RÄKS! Vaihdatatko uuden lasin vaiko hommaat kokonaan uuden koneen? Tai jos/kun homma menee kotivakuutuksen kautta, niin mitenkäs luulet vak.yhtiön tuohon suhtautuvan, lähtevätkö siihen lasia vaihdattamaan :rolleyes:
 
Viestejä
2 017
#10
Takuu on ehkä saanut pikkuhiljaa uusia vivahteita kuten myös tuotesuunnittelu. Hyvä esimerkki on mm. Oilonin öljypoltin. Niille näkyy aikoinaan annetun ruhtinaallinen 1 vuoden takuu, edellyttäen että sen on asentanut valtuutettu asentaja. Koko kapine on helpoisti purettavissa ja osat ovat vaihdettavissa. Osia saa niin varaosina kuin purkuosina mistä tahansa samanlaisesta polttimesta. Samaa malliakin on taidettu valmistaa luokkaa 10 vuotta tai ylikin. Käytännössä polttimet ovat toimineet vuosikymmeniä ja ainut käytössä ikääntyvä ja kohtuu nopeasti kuluva osa on suutin. Niitäkin saa ihan Prisman hyllystä. Takuu on ilmeisesti ajateltu Oilonin tapauksessa oikeasti jonkun mahdollisen valmistusvian korjaamiseen.

Polttoaineen toimittajilla on ollut jo kovempi usko tuotteen laatuun ja häiriöttömään toimintaan. Pelkästään sitoutumalla käyttämään tietyn toimittajan polttoöljyä, takuuaikaa on saanut pidennettyä kahdella vuodella Oilonin ehdoilla öljyntoimittajan piikkiin. Tuotteen tuntien, riskit lienevät olleet varsin kohtuullisia.

Nykyisin jos jokin laite myydään 5 takuulla, voi todellakin olla, että harva niistä kestää oleellisesti pidempään.
 

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Viestejä
235
#11
Kyetä ja taloudellinen järkevyys lienee kuitenkin kaksi pikkasen eri asiaa. Otetaan vaikkapa iPhone X, joka laite itse maksaa 850;- ja pelkkä etulasin vaihto 550;- Tuonkin kun kerran pudotat sopivasti maahan ja RÄKS! Vaihdatatko uuden lasin vaiko hommaat kokonaan uuden koneen? Tai jos/kun homma menee kotivakuutuksen kautta, niin mitenkäs luulet vak.yhtiön tuohon suhtautuvan, lähtevätkö siihen lasia vaihdattamaan :rolleyes:
Saatan olla väärässäkin, mutta noiden puhelinten kanssa tuli muutamia vuosia pyörittyä (tästä aikaa kylläkin se 4v).
Mutta: iPhonea ei huolleta erikseen takuuaikana, vaan laite vaihdetaan vaihtolaitteeseen Suomessa. Sama koski silloin myös mekaanisia vaurioita, vaihtolaite tuli tilalle.
Muilla valmistajilla sitten näyttöjä vaihdettiin ja vikoja yritettiin korjata.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Viestejä
1 657
#12
Mutta: iPhonea ei huolleta erikseen takuuaikana, vaan laite vaihdetaan vaihtolaitteeseen Suomessa.
Tuokin oma Apple-erikoisuutensa, kun about kaikelle kuluttajaelektroniikalle myönnetään 2v takuu, niin Apple myöntää omilleen vain 1v. Tai kännyköissä on pakotettu USB-yhteensopivuus latureiden osalta, niin Apple tulkitsee tätäkin pykälää s.e. riittää se laturin päässä oleva liitin, puhelimen päässä Apple käyttää yhä omaansa = vain Apple-kaapeli kelpaa :rolleyes:
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viestejä
13 275
Valvoja #13
Kyllähän se takuu enää nykyaikana on vain todisteluvastuun kääntö lyhyeksi aikaa, ei sitä kannata hehkuttaa. Ei valmistaja sen ajan jälkeen tuotevastuustaan pääse eroon, toki asioiden hoitaminen on hankalampaa. Eikä takuuaikanakaan ole takeita ;-) siitä että asia hoituu. Jos pysytään lämpöpumpuissa niin foorumilla on vanhaa keskustelua vaikkapa IVT:n ILPpien 5v takuusta jolla ei todellakaan silloin saanut korjaajaa paikalle - veikkaisin koska se oli emoyhtiön takuu ja korjaajien oli hankalaa saada rahojaan.
 
Ylös Bottom