F470 Grundfors ALPHA2L kiertovesipumpu säätö

Uzakask

Jäsen
Heips!
Olen täällä uusi ja olen kyl säätänyt kovin paljon teidän antamilla ohjeilla. En valitettavasti törmännyt missään otsikossa mainittuun kiertovesipumpun säätöön. Tällä hetkellä säätö sekä asentajan käsikirjassa että kiertovesipumpussa on toisessa palkissa.(yhteensä 4 eri palkkia) Vastaako asentajan käsikirjassa olevat säädöt(sivussa 6) IV-mittauspöytäkirjan ? Siellä on mm. arvoja tulo ja poistoilmavirtauksesta. Kiertovesipumpun malli Grundfors ALPHA2L .
 

Uzakask

Jäsen
Haluan varmistaa että onko oikein säädetty. Siinä on 4 eri voimakkuussäätö ja tällä hetkellä se on voimakkuus on palkissa 2.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Onko sitten asentaja säätänyt väärin kun asentajan käsikirjaan myös kirjoitettu arvo 2 eli PP2 ?
Onko (pääasiassa) lämpöpattereita vaiko lattialämmitys?

2 voi tarkoittaa myös II eli vakionopeus II :cool:
 
Viimeksi muokattu:

Uzakask

Jäsen
Tässä asentajan käsikirja sivu6 ssa olevat asentajan merkinnät...
 

Liitteet

  • IMG_20191215_222135.jpg
    IMG_20191215_222135.jpg
    47,6 KB · Katsottu: 198

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Voiko sitten kutsua asentajan säädön vääräksi ? En tiedä miten vakava toi säätö onkaan.
Ei se ole väärä jos ei lämmönjaossa ole ongelmia tuolla säädöllä. Termostaattien säätöliike on vaan isompaa, kun verkossa ei ole vakiopainetta.
 

Uzakask

Jäsen
Vs: Tulolämpötila nousi itsestään?(Haara on vanha, mutta laitan tähän omia tulkintojani vielä tiedoksi, kun tänne osuu Googlesta sopivilla hakusanoilla.)

Arvaisin syypääksi osin tuota ohjelmistopäivitystä, jos lämmityksen katkaisulämpötila on ollut teillä aikaisemmin kovin matala. Versiossa 8129R5 on uutena muutoksena (kopio virallisesta Changelogista):Eli jos "flow temp" ei ole tuttu, niin useissa kiinteistön lämmityslaitteissa hystereesi säädetään siten, että laite laskee määräajoin veden lämpötilan suhteessa tavoitelämpötilaan ja summaa erotuksen laskettuun "flow temp"-arvoon. Joissakin laitteissa puhutaan "asteminuuteista", jolloin tätä erotusta laskettaisiin ilmeisesti kerran minuutissa. Nibe on siis tässä versiossa yli tuplannut tuon tavoitelämpötilan ylityksen (eli aikaisemmin riitti että oltiin yhden asteen liian lämpöisellä 3 minuuttia, nyt pitää olla 8 minuuttia tai vaikkapa 2 astetta liikaa 4 minuuttin ajan).

Tämän muutoksen ideana on varmistaa, että kun kompressori on lähtenyt käyntiin niin sen pysäytys ei tapahtuisi missään tilanteessa liian aikaisin. Etunahan tuossa on, että kompressoria ei sammuteta ja käynnistetä niin usein (melutaso ei vaihtele ja kompressori rasittuu vähemmän, kun isoin rasitus tulee kuitenkin siitä kun kompressori käynnistyy). Haittana on, että välillä tavoitelämpötila saatetaan ylittää reilummin ja kompressorilla isomman lämpötilan tekeminen onnistuu huonommalla hyötysuhteella.

Kun tuohon tavoitelämpötilan ylittämiseen yhdistetään Niben erityisen hidas lattialämmityksen lämpötilan säätö (moottoroitu shuntti), niin tuo paluuveden lämpötila (eli myös tuloilman lämmityspatterin lämpötila) saattaa nousta mukana.

Meillä kompressorin käyntiaikaa on lisätty omatoimisesti jo vanhemmilla ohjelmistoversioilla kasvattamalla tavoitelämpötilaa hieman normaalia ylemmäksi, jonka käytännön vaikutus on ollut täysin sama suurimman osan vuotta. Sisääntulevan ilman ei pelkästään tuolla muutoksella kyllä pitäisi nousta 5°C, jos järjestelmä on muuten oikein säädetty.

Sisääntulevan ilman lämmittäminen 5 astetta korkeammalle kuin aikaisemmin on energiankulutuksen kannalta tosi iso muutos, joten kasvanut virrankulutus on todennäköisesti pelkästään tästä johtuvaa.

Arvaisin, että teidän järjestelmässänne on tavoitelämpötila tosi alhaalla ja shuntti on täysin auki. Ja nyt tuon muutoksen myötä mennään yli tavoitelämpötilasta tärkeät pari astetta ja lattiat+paluuvesi on liian lämmintä. Vaihtoehtoisesti kiertovesipumppu on liian isolla ja vesi tulee liian lämpöisenä koko järjestelmän läpi tuloilman lämmityspatteriin asti. Tarkistaisin ensin PILP:n näytöstä onko "laskettu menolämpötila" (eli lämpötila, joka Niben oman algoritmin perusteella pitäisi olla menossa lattialämmitysputkeen) miten lähellä todellista menolämpötilaa. Ja jos laskettu menolämpötila tuntuu liian isolta tarpeeseen verrattuna, niin sitten pitäisi korjata lämpökäyrää. Mielestäni kumpikaan edellä mainittu ongelma ei pitäisi kyllä nostaa esilämmityspatterin lämpötilaa 5 astetta vaan eron pitäisi olla pikemminkin 1-2 astetta lisää. Eli tällä perusteella arvaisin yksinkertaisesti sen käsin säädettävän venttiilin kääntyneen itsestään ajan saatossa lämpövaihtelujen seurauksena.

Jos teidänkin Nibe F470:ssä on Grundfos Alpha2 L -kiertovesipumppu, niin sen pitäisi olla asetuksella CP1 (eli kolme palkkia siinä kolmion muotoisessa "voimakkuusmittarissa"), jos talossa on lattialämmityspiirien tasapainotus tehty kuristamalla virtausta (esisäätö lämmönjakotukissa). Muuten saattaa vajaan lämmitystarpeen tilanteessa hyytyä pisimpien kiertojen virtaus ja lämpökäyrää joutuu turhaan säätämään lämpöisemmälle, kun pumpun teho laskee automaattisesti. (https://www.lämpöpumppuhuolto.com/i...Grundfos_Alpha2L_asennus_ja kaytto_ohjeet.pdf)
Toisessa topicissa mtrantalainen on puhunut tästä asiasta kanssa. Meillä jakotukit ja f470 on säädetty asentajan toimesta niin en tiedä kannattaa koskea kiertovesipumpun säätöä ? Ainakin ei ole valittamista mistään asiasta mutta tarkoitus ehkä säästää sähkössä.
 
Ylös Bottom