F750+SAM40 puhdistus

ohjaus

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Miten F750+SAM40 on tarkoitus puhdistaa, kennot yms? Mistään ei tähän löydy mitään ohjeistusta, muuta kuin suodattimien vaihdosta. Vai tekeekö huoltoliikkeet tämän? Irroitin molemmista koneista etulevyn, kummastakaan ei varsinaisesti päässyt kovin hyvin kennoon käsiksi, SAM40 kennoa ei edes vielä näin päässyt näkemään. Ainakin SAM40 oli aika hyvin siitepölyssä myös suodattimen jälkeen, eikä senkään puhdistus mitenkään helppoa ole. Koneen sisällä kun ei varsinaisesti ole mitään kanavaa missä ilma kulkee vaan suodattimen jälkeen ilma tulee koneen oikealle puolelle missä puhallin on keskellä tätä tilaa ja imaisee ilman eteenpäin toiselle puolelle konetta jossa kenno on piilossa. Vai oletteko vain vaihdelleet suodattimia ja antaneet muuten olla? Vasta jonkin aikaa ollaan asuttu talossa eikä tietoa kuinka edelliset on suodattimia vaihdelleet.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Sam 40/41 on vain kanavapatteri eli ei siellä ole mitään lämmöntalteenotto kennoa! Pelkkä puhallin ja kiertävän lämmitysveden putkisto. Meillä laitettiin rakennusvaiheessa eli ennen käyttöönottoa suodatinlaatikko ja siihen F7-tason pussisuodatin tuloilmakanavaan ennen laitetta. Minkähän tason tasosuodattimet tossa samissa on vakiona?
 

Mikki

Vakionaama
SAM41:ssä tuli F7 suodatin ainakin paketissa mukana nyt. Mutta muistelisin että aiemmin on ollut F5.

Rakkennusmääräyksiin taitaa olla tullut pykäliä mitkä ajaa valtaosan taloista F7 tasoon. Se on voinut vaikuttaa mikä suodatin oletuksena tulee.

F750:ssä on vain karkeasuodatin. Taitaa olla ihan G3 vain.
 

ohjaus

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Minustakin fiksumpaa olisi jos olisi vielä kanavasuodatin ennen tai jälkeen samin. Se saattaisi oikeasti olla tiivis. Tai sitten edelliset asukkaat on vaan laittaneet sen samin oman suodattimen huonosti paikoilleen. Sain meinaan samista puhaltimen irti, oli siivekkeet täynnä kärpäsiä yms. Siihen lämmityspatteriin/kennoon en vielä saanut näköyhteyttä. Toivottavasti ei ole kovin tukossa. Riippuu siitä kuinka tiheä/harva se on.

F7 suodattimen laitoin nyt tuloilmalle, poistoilmalle tuli F5.
 

Mikki

Vakionaama
Suodattimien tihentäminen vaikuttaa sitten ilmanvastukseen ja ilmamäärät ei vaihdon jälkeen ole enää entiset.

Tuo on hyvä tiedostaa.

Karkeasuodatus puuttuu juuri SAM yksiköistä..tuosta syystä olen viritellyt DIY karkeasuodatinta raitisilmanottoon. Pitää tehdä tuotantoversio ensi viikon aikana, sitten tulee IV säätäjät.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Minustakin fiksumpaa olisi jos olisi vielä kanavasuodatin ennen tai jälkeen samin. Se saattaisi oikeasti olla tiivis. Sain meinaan samista puhaltimen irti, oli siivekkeet täynnä kärpäsiä yms.
Pislan ulkoilmasäleikkö pitäisi olla vakiona näissä Niben pilpeissä! Suosittelen: loppuu hyönteisten tulo kanavistoon/suodattimiin, eikä haittaa virtausta. Ihme nuukailua tai tietämättömyyttä suomalaisilla iv-suunnittelijoilla/vastaavilla, kun laitetaan kymppitonnin laitteisto, mutta ei ole varaa taikka kiinnostusta laittaa alle 100 eur täysin valmista ja toimivaa karkeasuodatinboxia. Normi lto:ssa itsestään selvyys, että on tuplasuodatus tulopuolella.
 

Mikki

Vakionaama
Vika on kyllä Pislassakin... Ikinä KOSKAAN en ollut kuullut tuosta säleiköstä, vaikka foorumeita lukenut vuosia.

Hyvähän tuo olisi ennen karkeasuodatinta LTO koneessakin.

Markkinointi siis Ö-luokkaa jos tuote on noin hyvä. Vaikka se olekkaan mikään varsinainen suodatin - lähinnä hyönteisverkko.

Mutta hyvänoloinen tuote! Ei vaan löydy edes rautakauppojen hyllystä.
 

ohjaus

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Ilmamäärien säätö on tulossa kun ilmamäärät on muutenkin olleet pielessä, samalla menee vaihtoon EH-muovin venttiilit. Täytyy pitää tuo Pislan säleikkö mielessä. En ehdi sitä nyt hankkia enää ennen säätöä. Ei varmaan vaikuttane mainittavasti vaikka ruuvaisi sen paikoilleen säädön jälkeenkin?

Varmaan noin viiden vuoden päästä tulee aiheelliseksi puhdistuttaa iv-kanavat, samalla voisi pyytää huoltoa putsaamaan noi Niben vehkeet kunnolla.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Vika on kyllä Pislassakin... Ikinä KOSKAAN en ollut kuullut tuosta säleiköstä, vaikka foorumeita lukenut

Markkinointi siis Ö-luokkaa
Vastaava markkinoinnin puute kuin f7 aktiivihiilisuodattimen (f470) osalta aiemmin: tulevat alihankkijalta, ja alkuun hinnat olivat lvi-tukkureiden kautta poskettomia. Nyt on Nibe vihdoin ottanut osaksi omaa markkinointia.
PS. Aikanaan itse etsin ratkaisua Niben karkeasuodatuksen puuttumiseen, ja löysin tuon Pislan juuri markkinoille tulleen ja sitten toimivaksi havaitun tuotteen. Kun sitten naapurit reklamoivat samasta ongelmasta valmistalotoimittajia, mestareita, iv-vastaavia jne. Vastaus oli aina sama: liian kallis. Mutta tosiaan Pislalla ei näytä olevan tarvetta omaan markkinointiin.
 
Viimeksi muokattu:

ohjaus

Jäsen
Johan se myrkyn lykkäsi. Venttiilit vaihdettiin ja lähdettiin mittaamaan, poistot ihan ok mutta tulopuolella painetta olemattomasti, litrat saatais kuulemma kohdilleen jos avattais venttiilit täysin mut jotain on nyt pielessä. Kunnollisia arvoja ei tule edes lähinnä tuloilmakonetta olevasta tulosta. Talon suunnitelmien mukainen ilmamäärä on tulopuolella 75l/s, joten pitäisi tuo pienempi sam40 olla ihan käypä kone. Kun samin puhallin kerran oli ihan kärpäsissä mieleen hiipi ajatus jos se lämmityspatteri on tukossa. Kokeilin tarkistuskameralla tiirailla sitä, mutta en kyllä tullut siitä sen viisaammaksi suuntaan tai toiseen. Niben huoltoliikkeelle laitettu tilaus josko sieltä joku tietäis sanoa että millanen homma toi kennon puhdistus on.
 

Mikki

Vakionaama
Onkohan siellä ajettu vehjettä kokonaan ilman suodattimia? Nimittäin ei niin harvaa suodatinta olekkaan, että iso määrä önkiäisiä pääsisi läpi.

Tosin se on valitettavasti todettava, että SAM40 on turhan tehoton 75l/s ilmavirralle. Laitteen maksimiteho on 300m3/h mikä tekee 83l/s. Ja tämä varmaan ilman sen kummemmin vastustelevaa ilmanvaihtoputkistoa ja ilman F7 ilmansuodatinta.

On mahdollista että siihen 75 litraan pääsee vain avaamalla kaikki venttiilit sepposen selälleen. Vastus muuten liian suuri, etenkin F7 suodattimen kanssa.

Melkeinpä sanoisin että 75litraa ei onnistu. Poisto tuon voisi olla ja tulo esim 60. Sitten vain puuttuva 15 litraa pitäisi jostain "vuotaa". Ehkä tuloilmaräppänä jonnekkin.
 
Viimeksi muokattu:

ohjaus

Jäsen
Vähän katselin itsekin että saattaa mennä turhan rajoilla. Jännä kun sen on joku noilla määrillä sinne asentanut ja vielä mitannutkin. Tosin silloin varmaan jollain g-luokan suodattimella. Toisaalta Niben suositus 140-200 neliötä, alittuu tässä reilusti (160), onkohan tuijotettu vain sitä. Varmaan järkevintä sitten vaihtaa se sam41 tilalle jos hyvän haluaa?

Onkohan tuo käytännössä vanha pois uusi tilalle? Sam41 vaatii enemmän tilavuutta lämmitysjärjestelmältä kuin sam40, mutta uskoisin että lattialämmitysputkea on sen verran että tuo täyttyy.

Samin ohjeissa tuloilmakanavassa pitäisi olla jäätymissuoja (ilmeisesti tarkoittaa venttiiliä joka menee kiinni kun sähkö katkeaa), meiltä tämä puuttuu, onko kaikilla muilla sellainen?
 
Viimeksi muokattu:

Mikki

Vakionaama
Kyllä meille jäätymissuoja asennettiin. Tuohan on sitä varten että jos sähkö katkeaa F750:stä ja kierto loppuu, sulkeutuu tuloilma ja estää SAMin jäätymisen.

Tämmöinen....

IMG_20191112_145810743~2.jpg


Nämä mitä teillä on, on jonkinasteisia rakennusvirheitä. Esimerkiksi ilmanvaihdon tehostusmahdollisuutta ei ole, vaikka SAM40 toimisi optimaalisesti.

Ja tuo sulkupellin puute on asennusvirhe, koska se pitäisi olla valmistajan mukaan. Vaikkakin jäätymisen riski on suhteellisen pieni.

Ilmamäärä 75l/s on sellainen mikä menee heittämällä SAM41 alueelle. IV-kone ei voi käytännössä olla liian suuri... Liian pieni helposti.

Yksi tuttu alan ihminen neuvoi, että katso mikä IV kone suunnittelijan mukaan sopii ilmamäärillesi ja sitten osta pykälää suurempi malli.

Kuulemma 30 vuoden uralla ei ole kukaan tullut valittamaan, ettei ohje toiminut. Saa nähdä olenko ensimmäinen, kun nimittäin noudatin ohjetta ja vaadin SAM41:n vaikka ilmamäärä on vain 60l/s.
 
Viimeksi muokattu:

ohjaus

Jäsen
Kiitos vastauksista tähän asti. Laitoin kyselyä LVI-suunnitelman tehneeseen yritykseen, että mikä idea heillä tuossa on ollut alimitoittaa kone. Tosiaan toi SAM40 on ihan LVI-suunnitelmassa. Myöskin kysyin asentaneelta yritykseltä, että miksi jäätymissuoja on jätetty pois. Toi on @Mikki ilmeisesti teillä SAMin päällä putkessa ihan sisätilassa, paljonko vaatii tilaa?

Ollaan siis noin vuosi sitten ostettu kämppä, ottaahan tämä taas pikkaisen päähän kun näitä löytyy. Taidetaan tällä tietoa unohtaa pikkusamin lämmityspatterin puhdistus ja kanavien tutkiminen tukoksien takia turhana hommana, syy todennäköisesti on sitten tuossa alimitoitetussa koneessa. Tuo Pislan säle laitetaan todennäköisesti myös tilaukseen, josko sitten pärjäis ihan sillä ja F7 suodattimella tuloilmalaitteessa.

Suosituksia ammattitaitoisista asennusfirmoista Tampereen lähistöllä?
 

Mikki

Vakionaama
En näe nyt minkä kokoinen tuo on, mutta ei suuri. Pätkä pois kanavasta ja tuo tilalle.

Koneen päällä on meillä suoraan. Mutta voinee sijaita missä vain tuloilmaputkea kun on sähköinen.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Taidetaan tällä tietoa unohtaa pikkusamin lämmityspatterin puhdistus ja kanavien tutkiminen tukoksien takia turhana hommana, syy todennäköisesti on sitten tuossa alimitoitetussa koneessa.
Minä vuonna teidän talo on rakennettu? Ei ole kovin montaa vuotta, kun tuo sam41 tuli myyntiin: alkuun useita vuosia F750 kylkeen sai vain sam40. Niben ilmoittama max 200m2 tarkoitti silloin pelkällä poistolla olevia kohteita. Neliöt ja ilmamäärät puoltaa kyllä sam41 laittamista.
Itse tutkisin/tutkituttaisin ennen uuden asentamista myös kanaviston. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun uudehkostakin talosta löytyisi irronnut tai falskaava iv-kanavan liitos, paikalleen jäänyt rakentamisaikainen pölysuojatulppa, eristyksen laiminlyöntiä tms. Kaikkea on tullut vastaan! PS. Pelkkä sam40 alimitoitus ei siis selitä ongelmaa. Tietty, jos kärpäsiä täynnä, mutta silloin niitä on myös tuloilmakanavassa. Eli ainakin raitisilman sisäänotosta koneelle kannattaa tsekata.
 
Viimeksi muokattu:

ohjaus

Jäsen
Valmistunut 2015. Raitisilmakanava seinästä koneelle pitäisi olla ok. Muita en itse oikein pääse tutkimaan sen paremmin mitä venttiileistä käsikopelolla pääsee. Voisihan ne kanavat kuvauttaa.
 

Tulihäntä

Aktiivinen jäsen
Mulla oli aikanaan yhdessä talossa iv-putket eristetty 50mm vaahtomuovilla ja päällä oli ehkä 1cm ekovillaa. Arvaamattakin oli selvää, että tuloilman lämpötila pakkasilla oli mitä oli.
 

jukra

Jäsen
Pislan ulkoilmasäleikkö pitäisi olla vakiona näissä Niben pilpeissä! Suosittelen: loppuu hyönteisten tulo kanavistoon/suodattimiin, eikä haittaa virtausta. Ihme nuukailua tai tietämättömyyttä suomalaisilla iv-suunnittelijoilla/vastaavilla, kun laitetaan kymppitonnin laitteisto, mutta ei ole varaa taikka kiinnostusta laittaa alle 100 eur täysin valmista ja toimivaa karkeasuodatinboxia. Normi lto:ssa itsestään selvyys, että on tuplasuodatus tulopuolella.
Meille on Tampereen seudulle 178m2 taloon tulossa f750+sam41 ja mitä tässä on nyt juttuja lukenut niin aika rajoilla mennään riittävyyden suhteen. Tukilämmitykseen tulee mitsun MSZ-LN ilppi ja takka joilla toivon vähä helpottavan pilpin kuormaa.
Vielä ei ole sam41 paikallaan kun talo valmistuu parin kk sisällä mutta tuota pislan säleikköä jo katselin, vois olla hyvä laittaa heti tuollainen. Ainut ongelma on, että kuvien mukaan tuloilman osalta seinän läpivienti tehdään 200mm IV putkella ja vasta seinän sisäpuolella supistetaan se 160mm.. Tuloilma otetaan teknisen tilan ulkoseinästä joten kanavaa tulee max 1m. Miksi näin, en tiedä.
Joka tapauksessa Pislan säleikkö näyttäs olevan vain 160mm putkelle. Tiedättekö onko olemassa jollain valmistajalla 200mm versiota olemassa?
 

Mikki

Vakionaama
Onko se läpivienti jo tehty? Jos ei, niin sama kai tekijöille jos tekevät 160mm reiän.

Pislan säleikkö on itsessään supistaja, että kuvien mukainen se olisi näinkin.

Ilmamäärien suhteen tuo 178m2 on ihan ok SAM41:lle. Lämmityksessä ILP ja takka on just passelit lisukkeet. Ihan hyvin tuolla kombolla pärjää, ei hätää.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Meillä oli myös seinän läpivienti varsinaista kanavaa isompi: tuo on kait vallitseva käytäntö? En nyt muista oliko 180 vai 200mm, mutta tuossa Pislan tuloilmaboxin kanavaliitoksessa on tosiaan supistus eli sen saa kyllä kohdennettua suoraan siihen isompaan läpivientiin.
Meillä ha 122m2 talossa f750 ei käy kuin hetkittäin 120 hz täystehoilla (normi 70hz ja silloin kun saunasta,takasta, ilpistä jne. ylilämpöä, 90hz tajuuksilla). Toisinsanoen noilla isommilla neliöillä ja kuutioilla laite myös tuottaa enemmän tehoja. Mielenkiinnosta: onko LN 25 vai 35?
 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Normi suunnitelma. Ulosläpivienti pitäisi olla isommalla putkella koska ritilät aina ahdistavat ilmankulkua ja ”ahdistus/alipaine” kerää kuuraa ritilään. Isompi putki kompensoi ritilän ahtautta.

Vilpellä on erikokoisia monitoimisäleikköjä.
Isompi säleikkö 375x375 ja saatavana sovite 200 ja 250mm putkille.
Keskikokoiselle säleikölle löytyy sovitteita 125-200mm putkelle.
Sanoisin että 200mm putkelle kannattaa ottaa tuo isompi saleikkö. Pienempi riski että kuuraa kertyy säleikköön (tai hyönteisverkkoon jos sellaisen on hommannut).
Itsellä säleikkö on vasta tulossa niin ei ole vielä käytännön kokemuksia.
 

jukra

Jäsen
Meillä ha 122m2 talossa f750 ei käy kuin hetkittäin 120 hz täystehoilla (normi 70hz ja silloin kun saunasta,takasta, ilpistä jne. ylilämpöä, 90hz tajuuksilla). Toisinsanoen noilla isommilla neliöillä ja kuutioilla laite myös tuottaa enemmän tehoja. Mielenkiinnosta: onko LN 25 vai 35?
LN25 tulee, 35 tuntui jo vähä hätävarjelun liioittelulta. MLP mietittiin kauan aikaa kun kuutioltakin aika reilusti ja isoa ikkunaa, mutta talotehdas lupas ilpin kaupanpäälle (jäähdytyskäyttöä ajatellen) niin todettiin sitte että kai tuo F750 riittää.

Kiitos vinkeistä säleikön suhteen, täytyy tuo Vilpen isompi melkein hommata.. tai laitan IV urakoitsijan hommaamaan ;)
 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Tosin katselin tuota Vilpeä että imetäänkö siinä ilma vain putken kokoiselta alueelta vaikka muotoilu neliskanttiseksi? Näyttäisi että tuo putkiyhde on niin lähellä riilää ettei siinä taida ilma paljoa sivusuunnassa siirtyä.

Pislassa on reilummin tilaa putkenpään ja ritilän välissä. Lisäksi ritilän sivutkin on otettu hyötykäyttöön (rei’itetty).
 

ohjaus

Jäsen
Onko kukaan pyöritellyt Niben puhallinta käsissään? Kuuluuko sen olla niin "jäykkä" ettei pyöri käsin pyöräytettäessä oikeastaan ollenkaan? Videon loppupuolella laitettu ilmanvaihto päälle ja pois, puhallin pysähtyy aika lailla töksähtäen, vaikka kyllähän se nyt hetken siinä pyörii itsekseenkin.

LISÄYS: Joutessani otin myös F750:n puhaltimen esiin, ja se on aika lailla samanlainen, joten ominaisuus.
 
Viimeksi muokattu:

ohjaus

Jäsen
Tämäkin osaltaan ratkesi tänään kun vaihtui SAM40 -> SAM41. Pikaisesti mittasin ennen vaihtoa ekasta tuloilmaventtiilistä SAM40:llä 80% teholla ilmavirran, SAM41:llä piti pudottaa tehot 30-35% että päästiin yhtä alas. On muuten hiljainen tuolla teholla, ulkona raitisilmaräppänästäkin SAM40:llä kauhee kohina, SAM41:llä ei oikeastaan kuulu mitään. Toki sitä tehoa joutuu tosta vähän nostamaan, että saa ilmavirrat suunnitelman mukaisiin arvoihin.
 

Mikki

Vakionaama
On se kumma kun IV suunnittelijat laittavat jatkuvasti liian pieniä koneita taloihin. Minä vaatimalla vaadin SAM41 vaikka talo on vain 122m2. On hiljainen joo ja niin pitää ollakin.

Erittäin hyvä että saitte sen vaihdettua. SAM40 olisi täysin ja totaalisen alimittainen jos normikäytössä 80% teho vaadittiin.
 

ohjaus

Jäsen
Siis se 80% teho ei edes riittänyt, en oo varma olisko edes 100% riittänyt, se vaan oli jo sen verta äänekäs sisälläkin ja sen vuoksi käyttökelvoton. Vaihtoehto tietysti on, että pikkusamissa on jotain vikaa mut ei nyt äkkiseltään siltäkään ihan vaikuta kun tosiaan se ilman kohinakin oli sillä melkoinen että ei kai se tyhjästäkään tule. Jos sen jollekin sais hukattua vaikka sitten varaosiksi.
 
Ylös Bottom