F750 + SAM41: aurinkolämpöä?

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Tein pienen graafin Nibeuplinkin datan pohjalta, että miten meidän talossa 24.1. - 24.4. toteutui lämmityskierron paluulämmöt. Graafissa on erikseen SAM41 patterilta tuleva lämpö ja sitten yhdistetty lämpö lattialämmöstä ja SAM41:stä.

Graafissa on suodatettu tunnit siten, että joka päivältä on otettu vain 09:00 - 14:00 välinen aika huomioon. Ja päivittäin sitten keskiarvo havainnoista. Yhteenvetona voisi todeta, että SAM41:ltä tuleva paluu on näin keväällä 17-18C, kun lämmöt ovat siellä nollan tuntumassa. Menolämpö on ollut koko talven 26 tai 27 astetta.

Rajasin tuon kellonajan sen vuoksi, että meillä olisi talon pääty koiliseen ja sillä suunnalla olisi aamupäivästä alkuiltapäivään asti aika esteetön pääsy auringolla (talo on mäen päällä).

Tuosta SAM:sta tulisi siis näin keskimäärin kokoajan noin 18C vettä. Tuumin tuossa, että eikö tuossa voisi olla aika hyvä kohde aurinkokeräimien kevät-ja syys tuotoille, kun "varaaja" ei ns. tulisi koskaan täyteen kun kokoajan tulee uutta +18C vettä. Lämmönvaihdin paluuputkeen ja siihen kiinni aurinkokeräimiä, jotka olisi laitettu ulkoseinälle. Melkolailla kaiken energian keräimistä voisi tunkea tuohon virtaan.

Mielipiteitä?

SAM41 ja yhdistetty paluu.png
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mitä tämä laite on nyt kuluttanut sähköä ja paljonko ollut päällä keskimäärin kun ilmat lämpenee, esim hutikuu loppupuoli. Menovedestä päätellen kuluttaa vähän.
 

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
En osaa sanoa vielä paljonko nuo on sähköä vienyt. Kokonaiskulutus oli vuoden alusta eiliseen 3500kWh.

Talo on siis kyllä hyvin eristetty, siksi menolämmöt matalat.

Mutta tuo SAM paluu yhdistetään lattiapaluuseen. Se on käytännössä aina kylmempää kuin varsinainen lattiapaluu. Siksi se voisi olla hyvin otollinen kohta aurinkolämmölle.
 

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Älä vaan sano että ei ole mittaria sähkötaulussa
Valitettavasti näin. Meni pikkuisen ohi kaikessa tohinassa. Onneksi tilaa on ryhmäkeskuksessa. Joudun sähkäriä tilaamaan kyllä lähiaikoina pihahommiin niin josko samalla mittarin laittaisi.
 

jmaja

Vakionaama
Melkolailla kaiken energian keräimistä voisi tunkea tuohon virtaan.
Millaisia keräimiä ajattelet? Siis lämmittämään tuloilmaa? Jos tuloilma on vaikkapa 50 l/s, lämpeää se 20 C 1200 W teholla. Ei siis kovin suurta tehoa saa tuohon uppoamaan. Mikäs keräimien teho neliötä kohti on? Auringonsäteilyssä on 1000 W/m2 parhaimmillaan, joten aika pienikin varaaja menee yli tuon 1200 W.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tuosta SAM:sta tulisi siis näin keskimäärin kokoajan noin 18C vettä. Tuumin tuossa, että eikö tuossa voisi olla aika hyvä kohde aurinkokeräimien kevät-ja syys tuotoille, kun "varaaja" ei ns. tulisi koskaan täyteen kun kokoajan tulee uutta +18C vettä.
Mihin tuo +18 vesi SAMilta menee?

Kokeneena aurinkomiehenä voin sanoa että tuo +18 olisi ihan unelmaa työntää suoraan keräimille, mutta onko se mshdollista?
 

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
SAM41 on siis kuin monilehtinen patteri. Ja yksi piiri lattialämmön rinnalla. Siltä palaava vesi yhdistetään ja sekoitetaan ennen paluuta F750:lle lattiapiirien veden kanssa.

SAM jäähdyttää vettä reippaasti kun on niin rajun kokoinen kenno. Virtaus pitää kuitenkin paluulämmön 10C päällä aina. Mutta viileää se olisi ja lämpöero olisi raju jos ajaisi aurinkokeräimen lämpöä vastaan joka olisi vaikka 30C.

Miten aikaisin keväällä sinulla Pökö alkaa tulemaan tuollaista kädenlämpöistä vettä keräimistä?
 

Mikki

Vakionaama
25C olisi jo huippuhyvä lämpö jos sen helmikuun lopulla saisi.

Kaksi tasokeräintä sopisi hyvin siihen talon päätyyn. 4m2 yhteensä ja ei olisi kesän ylilämmöstä suurta riskiä kun lattialämmitys on päällä kuitenkin noin 25m2 alueelle ympäri vuoden.

Näitä projekteja tuppaa kerääntymään. Niin joo.. 100m siniraitaa hautautui tänään tuija-aidan ojaan. Jos joku kysyy niin se on kukkapenkkilämmitin ;-)

Saa nähdä missä vaiheessa tuon saisin viritettyä.
 

roots

Vakionaama
4m2 tulee jo jotais 3kW huiput lämpöö kesällä...eiks tuo ole jo haitaksi kun ei ole varauspaikkaa...tietääkseni
 

Mikki

Vakionaama
No 25m2 lattialämmitystä olisi varaajana. Ja seinällä pystyssä kesäaurinko ei ottaisi niin raskaasti niihin keräimiin.

Iltapäiväaurinko ei ottaisi keräimiin ollenkaan kun suuntaus olisi kaakkoon (aloituksessa kirjoitin väärin että olisi pääty koiliseen... Ilmansuunnat hakusessa....)
 

Mikki

Vakionaama
Koko talo siis lattialämmössä. SAM41 on ainoa "patteri" talossa. Kesälläkin pidetään lämmitys kodinhoitohuoneessa, kylppärissä ja erillis-wc tiloissa päällä. Näitä on yhteensä se 25m2.

Jos SAM paluuvesi lämmitetään auringolla, leviää se lattioihin, kun samassa kierrossa nuo on.

Keskikesällä ei lämmöstä niin väliksi ole. Enemmän ajattelen että iloa keräimistä saisi syys, loka, marras, maalis, huhti, toukokuulla. Eli puoli vuotta vuodesta.

Toki COP4:llä nuo lämpiää tuolla F750:llä, mutta aurinkolämmön COP olisi 100++.

Ja taas.. TMA ei ole kaikki kaikessa.. kunhan Caruna saa vähemmän rahaa.
 
Ylös Bottom