F750 + SAM41 - ilmanvaihdon tehostuspykälien säätäminen

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Esimerkki miten rakentamista tehdään Ammattilaisten™ toimesta. Näin kävi meillä....

Kun on yhdistelmä F750 ja SAM41, kyseessähän on puhallusteholtaan kaksi eri tehoista laitetta. F750 maksimipoistohan on jossain 90 litraa/s luokassa. Sen sijaan SAM41 tuloilmapuhallin pystyy noin 135l/sec puhallukseen.

Talofirman LVI Ammattilainen™ sääti perusilmanvaihdon ensin, ihan mittaamalla. Sitten se kysyi, että laitetaanko ilmanvaihdon tehostus pykälittäin tehokkaammaksi, että maksimi on noin 30% yli perusilmanvaihdon. Ajatus kuulosti ihan fiksulta ja ajattelin, että se jatkaa mittailuja ja säätöjä... kaikkea kanssa....

Sinne se meni F750 huoltovalikkoon ja naputti säädöt (luvut esimerkinomaisesti):

- Perusilmanvaihto: F750: 60% SAM41: 39% (tämä siis mitattu)
- Tehostus 1: F750: 70% SAM41: 49%
- Tehostus 2: F750: 80% SAM41: 59%
- Tehostus 3: F750: 90% SAM41: 69%

Minä tiedän että nuo on ihan päin seiniä ja täysin hihasta revitty. Lisäksi tehostustasot on mitä suurimmalla todennäköisyydellä tukevasti ylipaineisia.
Onkohan tämmöinen tapa asettaa ilmanvaihdon tehostus ihan maan tapa.... vai onko jollakulla tehty tehotustasotkin mittaamalla?

Sen vielä hyväksyisin, että keskimmäiset tehostustasot laskettaisiin paperilla, mutta eihän tuota ylintä "30%" tehostusta saa mitenkään kohdilleen ilman mittaamista. Tuo Ammattilainen™ ei oikein selitystäni ymmärtänyt. Takaan että asiaan palataan vielä....
 

jmaja

Aktiivinen jäsen
Ois nyt edes kertonut molemmat arvot samalla kertoimella. Siis vaikkapa 1,3:lla, jolloin olisi 78% ja 51%.

Mitä nuo prosentit muuten on? Teho, kierrosluku vai vaikkapa PWM-suhde? Onko tämä sama kaikissa laitteissa (eri merkkien puhaltimet ja pumput)?
 

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Nuo prosentit on puhaltimien kierrosnopeuden säätöjä. Tuo oletustaso on varmaan about oikein, mutta tosiaan oma kokemus tähän mennessä on, että kyllä nuo lämpöpumput jää asentajien jäljiltä ihan millaisiin sattuu asetuksiin.

Ihan ensimmäinen joka laitteen laittoi oli pistänyt melkein 2bar lämmityskiertoonkin painetta. Tämä jälkimmäinen sitten laski sen 1bar...

Huoh.. menee joulunpyhät varmaan tämän kanssa säätäessä kun pitää käydä joka ikinen asetus läpi ajatuksen kanssa.
 
Viimeksi muokattu:

Jolberious

Vakionaama
Muistatko kun kerroin talosta jossa oli F750 & SAM41 ja sulatteli vähän turhan usein, no ne ilmamäärät oli poisto about 60 ja tuli taisi olla päälle 100..

Kun on perussäätö tehty, voi tehostuksen litrat mitata aika helposti tulo ja poistokanavasta niin tietää että on edes sinnepäin.
 

Mikki

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Mitä lähemmäs ilmanvaihtoa asetetaan tasapainoon (vain aavistuksen alipaineiseksi), niin sitä tärkeämpää olisi oikeasti mitata eikä arvailla asetuksia.
Varsinkin PILP talossa tuo pitäisi tehdä todella kunnolla.
 

jmaja

Aktiivinen jäsen
Eiköhän tuon tehostuksen saa hoidettua mittaamattakin, jos perussäätö tunnetaan. Puhallinkäyristä vaan katsoo toimintapisteet, josta saa kanaviston painehäviöt. Sitten kasvattaa virtaamat 30% ja painehäviöt kertoo 1,3^2:lla. Puhallinkäyrältä etsitään tuo piste ja laitetaan prosentit sen mukaan.
 
Tässä kun on aktiiviset keskustelijat ympärillä niin oletteko rukannut lisävastuksen säätöä? Laitoin että saa ottaa käyttöön vasta vastukset -1 asteessa. Pystyisikö vielä rukkaa alemmaksi ja antaa enemmän hommaa kompuralle.
 

Mikki

Vakionaama
Aion kyllä rasittaa vehkeen kunnolla, kunhan päästään kunnolla asiaan. Takka ja ILP saa paikata jos meinaa tulla vilu.

Itse tuumin vielä noita ilmanvaihtojuttuja. Jos nostaisi vähän normin yli ilmanvaihtoa, niin saisi enemmän ruokaa kompuralle.

Ihan etelärannikolla on kuitenkin pääosin leutoa ilmaa ja ei raitis sisäilma pahasta ole. Tuo -1c on paperia kun minä testaan. Pistän varmaan vastuksen eston johonkin -5 tai -7 tasoon.

Mutta vielä vähän matkaa sisätöissä että muuttamaan päästään.
 

Mikki

Vakionaama
Päivitys olisi tarjolla kyllä. Huomasitko mitään muutoksia laitteessa tuon myötä?

Täytynee ajaa tuo sisään, kun en ole vielä kertaakaan päivittänyt laitetta asennuksen jälkeen. Mutta tietokonehan tuo on, että bugeja löytynee jatkuvasti. Siksi kyllä nuo varmaan pitää aina ajaa koneeseen. Helppo prosessi kuitenkin.
 
Mun mielestä se oli se sama joka oli jo tullu kesällä, ainakin päiväyksen perusteella. Asensin pe ekan kerran ja illalla herjasi uudestaan tekemään päivityksen. Ei mitään eroa toiminnassa
 
Ylös Bottom