F750+sam41

Tuomas139

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Moi!
Tarvitsisi neuvoa/tietoa ko laitteesta. Viime keväänä laitettu kone tulille Laptitecin toimesta ja ongelmathan alkoi heti. Ei toiminut huonostikaan(tulistukset isolla ja löi jäätymissuojaa päälle) ja lopulta johti koko yläosan vaihtoon. Vaihdossahan ei mennyt kuin puolivuotta.
Kesän vekotin toimi hyvin ei ongelmia. Nyt pakkaset alkoivat niin taas on vikailmoitusta -> mahdollinen vika sulatuselementissa BT16. Tulistukset 18 ja lauhdutin (muistaakseni) -16. Talo 157 neliöinen (kokonaisala) Kastellin rakentama. Onko näillä tiedoilla tietoa foorumilla missä vika mahtaisi piillä? Kuitenkin luulisi PILP:n toimivan alle -10 asteessa.
 

Mikki

Vakionaama
BT16: Lämpötila-anturi, höyrystin

Jos tuota vikailmoitusta et huomioi, niin miltä laitteen toiminta vaikuttaa muutoin? Mitenkäs talon ilmanvaihto.... onko asetuksissaan. Palstalla täällä oli aiemmin yksi esimerkki missä talon ilmanvaihto oli täysin poskellaan.

Soitappa Nibelle ja kysy tuosta virheilmoituksesta. Uuden laitteen pitää toki toimia suunnitellusti.
 

Tuomas139

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Ilmoitus siis seuraavanlainen "Mahdollinen vika sulatuselementissä EB16. Tarkasta anturit BT16 ja BT21."
Pumppu mielestäni toiminut muuten hyvin, pitää lämmön talossa 20 asteessa ja lämmintä vettä riittää. Kesällä oli laatat kylmänä mutta korjaantui kun nosti "alinta menoveden lämpötilaa", eli ihan perus. Ilmanvaihto on Laptitecin säädöissä ja mitattu koneen yläkerran vaihdon jälkeen uudestaan.
Ongelmat siis alkoivat vanhan kanssa heti kun pakkasta yli 10 astetta ja sama nyt.
 

Mikki

Vakionaama
Soitappa Nibelle ja kuvaile ongelma. Ehkä sieltä tulee joku tutkaisemaan, mikä tuo ilmoitus oikeasti on.
Onko laite Nibe Uplinkissä kiinni?
 

Mikki

Vakionaama
Muistakaa rapsata löydöt. Täällä on tuloillaan keväällä valmistettu laite tulille ja jos joku tyyppianturivika on niin korjuutan heti.
 

Mikki

Vakionaama
Parin viikon päästä pitäisi. Niben käyttöliittymä huoltopuolellakin on aika selkeä, mutta härregud kun tämmöiset modernit pumput on kuitenkin monimutkaisia härveleitä.

Surettaa melkein kun tulee mieleen yhdessä asunnossa ollut Pikkkuwatti ja erillinen käyttövesivaraaja. Ei paljon säädettävää ollut. Ja vielä vähemmän mitään hajoavaa.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Ilmoitus siis seuraavanlainen "Mahdollinen vika sulatuselementissä EB16. Tarkasta anturit BT16 ja BT21."
EB16=sulatuselementti on ymmärtääkseni se lisäsähkövastus, joka lisättiin päivitettyyn f750 (2018 valmistetut ainakin jo kaikki tätä uudempaa versiota).
Ensimmäisen polven f750 oli se tyyppivika, että sulatukset kesti tietyissä oloissa 45 min. Ainakin oma uudemman polven laite sulattelee keskimäärin 7 min. Sulatusta tehostaa tämä sulatuselementti. Sen lisäsähkönkulutus on mitätön verrattuna siihen, että kaikki lämpö ajetaan harakoille tolkuttoman pitkään. Onpa harmi, jos toi nyt osoittautuu uudeksi tyyppiviaksi. F750:n teho kuitenkin perustuu juuri tuon jäteilman puristamiseen -15 asti, ja sen aiheuttaman tiheämmän sulatusvälin ja voimakkaamman huurtumisen hallintaan.
 
Dataa kerätty ja lähetetty nibelle, ei tunnu olevan tietoa ”viasta”. Kerrottu ainakin että ei vaikuta pumpun toimintaan, mutta minusta sähkövastus jää aina päälle kun tulee tämä herja. Nibellä useampi sama reklamaatio päällä. Kun katsoo Ruotsin vastaavaa sivua niin löytyy samasta koodista asiaa
 

Mikki

Vakionaama
Voi olla softavikakin jos laite toimii normaalisti. Mutta kun pitää asian tapetilla, niin eiköhän ratkaisu löydy.

Sveduilla on tosi aktiiviset foorumit että niitä kannattaa seurata
 

Tuomas139

Tulokas
Dataa on kerätty ja ongelmaa selvitetty. Softa päivitetty, Ilmanvaihdon kompensointiarvoa muutettu oli 1,77 ja laskettu 1. Tämä jälkeen yhden kerran antanut hälytyksen. Kone toimii kuulemma oikein mutta jotkut rajat joilla hälytys lähtee pielessä. Odotellaan uutta softaa taas.
 

Mikki

Vakionaama
Hyvä että asiaa selvitellään. Nämä on täysverisiä tietokoneita kaikkine ohjelmistoineen, että ei ole ihme jos bugejakin löytyy.

Tärkeintä on että ne korjataan. Aktiivinen ja äänekäs käyttäjäkunta on nykyään hyvin tärkeä motivaattori ja palautekanava valmistajille.

PILP omistajana olen tyytyväinen että malleja on vain pari koko laitekategoriassa. Jossain VILPeissä malleja on kymmeniä ja niitä tulee ja menee vauhdilla. En tykkää.
 
Nyt taas kalibroitu anturit ja ei pitäisi enää herjata sulatushäiriötä eb16. Seurataan tilannetta. Ja samalla päivitys kulutukseen, eka asumisvuoden kohta takana ja caruna näyttää pysähtyvän alle 10t kwh. Uudiskohde Espoo 150m2. Tässä mukana myös raksansähköä ja 4hlöä. Myös jyrystopit asennettu pumpun alle, ehkä auttoi vähän. Kompuran murina tulee silti bitumin, kivivillan, äänieriste+ek cyprokin läpi.
 

Mikki

Vakionaama
Kulutus hyvä... Mutta tuo ääni... Kannattaa varmaan kokeilla pientä poistoilman nostoa ja laskua.

Pienikin muutos kompuran tuottaman äänen taajuudessa voi vähentää rakenteiden resonointia
 
Miten teillä sulattelee, olen nyt tarkkaillut niin tällä mennään ja ulkona plussa asteita onko normi toimintaa että sulattaa noin usein
D688E02A-C55F-4CEC-A166-C83ED2399435.png
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Kai se tarpeeseensa sulattelee mutta liki 20 kertaa päivässä tuntuu isolta määrältä.
Kauanko yksi sulatus kestää?
 

Mko

Tulokas
Samaa sulatusta itsekkin mietin. Jäteilman käyttäytymistä seurannut. Lämpötilarajoitin uusittiin eilen mutta ei se tätä ratkaise. Ensinmäistä talvea lähdetään ja ei vielä kaikkea tiedä. Asteminuutteja vähensin kun tuntui menevän 3 asteen lämmöllä 1,5kw vastuksella.
 

Liitteet

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Samaa sulatusta itsekkin mietin.
Luonnonlait nyt vaan ovat tässä tätä touhua vastaan, eikä sille mitään mahda:

F750 lämmittää kiskomalla poistoilman reilusti ulkoilmaa kylmemmäksi - eli vaikka poistoilmassa olisi yhtä paljon vettä kuin ulkoilmassa ( usein asumisesta tulee vielä vähän lisää) niin aika helposti päädytään ilman kastepistettä kylmempään höyrystimeen - ja se sitten kerää jäätä koko käyntiajan. Kannattaa katsoa ulkoilman kastepiste vaikka ilmatieteen laitoksen paikallissäästä - tai sisäilman jollain mittarilla.

Tätä voi verrata vaikka VILPpiin joka tyytyy kylmentämään silkkaa ulkoilmaa maltillisesti - mutta silti sulatukset ovat täällä jatkuva puheenaihe.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
PILP suttaa coppinsa sulatuksilla. Ei siitä ole mitään iloa että jäteilma saadaan reilusti pakkaselle jos se kolmasosan ajasta on yli +10 astetta. Mikä mahtaa olla jäteilman lämmön keskiarvo?
 

Mikki

Vakionaama
Alle 10MW kokonaiskulutus nelihenkisellä perheellä... Paljonko sen oikein pitäisi olla että voisi sanoa ettei COP ole suttaantunut ja ole täysin roskaa muutenkin?

Olisiko joku 5MW sopiva kokonaiskulutus mitä itsekkin pitäisi tavoitella? Sanokaa nyt joku MLP+LTO talon omistaja uudiskohteissa että mitä se kokonaiskulutus on? Yhdelläkään tutullani ei ole alle 10MW.

Sorry kun vähän provosoidun, kun onhan tuo COP NS. Pakko olla ihan hyvä kun muuten kulutus olisi jotain muuta kuin alle 10MW. Jossain menee päätelmät pieleen.. sulatusten vaikutus ei voi olla järkky suuri. Ja uskon että faasimuutos liittyy asiaan.
 
Viimeksi muokattu:

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Sulatuksen aikana kompura huilaa. Sähköä ei kulu kompuran pyörittämiseen. Sulatukseen käytetty lämpö on tehty hyvällä copilla.
 
Olen tullut samaan tulokseen että kaikki toimii ja säädöt ok kun sisällä lämmintä, lämmintä vettä riittänyt aina ja kulutus alle 10t kwh vuodessa
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
MLP+LTO talon omistaja uudiskohteissa että mitä se kokonaiskulutus on? Yhdelläkään tutullani ei ole alle 10MW.
Kymppi alittuu kevyesti jos talo ei ole 300m2.

Mullakin 165m2 vanhassa talossa se alittuu vaikka vettä kuluu raakasti.

Voisit @Mikki laitella omia kuluja näkyviin vissiin pian?
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Sulatuksen aikana kompura huilaa. Sähköä ei kulu kompuran pyörittämiseen. Sulatukseen käytetty lämpö on tehty hyvällä copilla.
Sama se millä se on tehty jos se on välillä +20 astetta kympin pakkasessa, mikä on se jäteilman keskilämpö. Esim Roottori-LTO pitää jätteen tasaisella muutaman asteen pakkasella silloin.
 

jmaja

Vakionaama
Alle 10MW kokonaiskulutus nelihenkisellä perheellä... Paljonko sen oikein pitäisi olla että voisi sanoa ettei COP ole suttaantunut ja ole täysin roskaa muutenkin?
10 MWh on tietysti vähän, mutta ei kai mitenkään ihmeen hyvään COP:hen viittaava pienehkössä uudessa talossa Etelä-Suomessa.

Ilmeisesti PILPin sulatusongelmat tulevat melko lämpimillä ja kosteilla keleillä, jolloin sisäilman kosteus on suurehko?
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Tää meidän vanha nibe ainakin käyttää tuloilmapatterissa samaa kattilan vettä, mikä lattiassaki eli ei käytä vastuksia sulatuksen aikana. Meillä niben kompura huilaa talvellakin puolet ajasta vilpin takia ja silti 146 neliötä 5:llä hengellä menee alle 10 MWh:lla. Ilmaa vaihtuu normin mukaisesti.
 

Samppu

Jäsen
Tässä on 97+35 maalämpötalo takalla varustettuna satakunnassa.Rakennusvuosi 2015.Talon energia todistus C-luokka.E-luku 165.Autotalli erillisenä jossa maalämpö kanaalilla.
Tämän vuoden sähkönkulutus(kaikki sähkö)tulee olemaan n.4600Kwh.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
sulatusten vaikutus ei voi olla järkky suuri. Ja uskon että faasimuutos liittyy asiaan.
VILPissä sille mitattua seinäsähköä kuluu sulatuksiin ja se näkyy pumpun syömänä sähkönä - se on siis suoraan mukana COP-laskuissa ja käytetty energia lämmityspiirista paikataan seuraavalla käyntijaksolla.

PILPin kanssa on sitten mutkikkaampaa:

- jos sulatus on pelkällä poistoilmalla se on vain lämmityskatkos - pois tuotosta mutta ei pumpulle mitatusta COPista. Silloin kai on vesipatteri ja lämmityksen varaaja joka hoitaa tuloilman lämmityksen - tai se ilma tulee jostain raakana.
- jos sulatuksen aikana paikataan seisovaa kompuraa vastuksilla niin vastusten ottama sähkö pitäisi lisätä COP-laskelmiin.

Lämmityskatkot ovat olleet erityisesti kellosulatusilppien ongelma - laitteen nettoantoteho pienenee kun vehe seisoo vaikka puolen tunnin välein - joka sitten kostautuu aikaisempana lisälämmön tarpeena.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Lämmityskatkot ovat olleet erityisesti kellosulatusilppien ongelma - laitteen nettoantoteho pienenee kun vehe seisoo vaikka puolen tunnin välein - joka sitten kostautuu aikaisempana lisälämmön tarpeena.
Kaiketi se kostautunee F750 pilpissäkin kun jo nollakeleissä paukutetaan vastuksia.
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Enemmän epäilen, että 750:n kompuran minimitehokin on niin suuri, että jäteilma menee reilusti pakkaselle ja jossain vaiheessa kenno täytyy sitten sulattaa. Ja se jään kertyminen riippuu sisäilman kosteudesta.
 

Mikki

Vakionaama
Tässä on 97+35 maalämpötalo takalla varustettuna satakunnassa.Rakennusvuosi 2015.Talon energia todistus C-luokka.E-luku 165.Autotalli erillisenä jossa maalämpö kanaalilla.
Tämän vuoden sähkönkulutus(kaikki sähkö)tulee olemaan n.4600Kwh.
Pientä on kulutus. Mutta ennenkuin polttopuun määrän tietää, ei tuosta mitään voi sanoa.

Noin pieni talo lämpiää tarvittaessa käytännössä pelkällä takalla.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Pientä on kulutus. Mutta ennenkuin polttopuun määrän tietää, ei tuosta mitään voi sanoa.

Noin pieni talo lämpiää tarvittaessa käytännössä pelkällä takalla.
Joo, vaatii vaan sinne talliinkin sitten takan ja jonkin aparaatin kuumaa vettä varten
 
Ylös Bottom