Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Stefa

Aktiivinen jäsen
Alkupään tarinaa: http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,22112.0.html

Nyt kun kone on asennettu ja käynnissä, niin avataan tässä jonkinlainen seuranta.

Kytkentähän on siten, että noin 150 l varaajan pohjalta imetään ja keskelle palautetaan. Varaajasta sitten shuntataan alakerran lattialämmöille ja yläkerran pattereille lämmintä. Käytännössä nyt shuntit on melkein täysin auki ja pumppu ajaa omalla käyrällään lämpöä. Samoin talossa on patterien termarit auki muuten paitsi sitten makuuhuoneissa on vähän rajoitetu lämpöä pois. Varaajassa on myös lämminvesikierukka jonka läpi ajetaan esilämmitettyä vettä sähköiselle tulistinvaraajalle sekä sama esilämmitetty haalea vesi on myös kytketty suihkulle "kylmäksi" vedeksi. Vettä taitaa mennä aika reilusti kun on kolme lasta ja oma kaivo, niin vettäkin menee vähän sen mukaan. Mitään mittarointia käyttövedessä ei ole.

Pumpulla on pollu ja Clasun mittari mittaroi sähköä. Sähkömittarin perässä on pumpun kaikki sähköt lämmityksineen ja kiertovesipumppuineen.

Talossa on neliöitä jotain 150 tienoilla ja huonekorkeus 260 cm. Neliöt on vähän arvio kun kokonaisneliöt on jotain 180, mutta tuossa on lie jotain partsiakin laskettu. Talo on 90-luvun tuotos ja sen verta entrattu, että katolle on lisätty puhallusvillaa eristepaksuuden ollessa nyt noin 40 cm. Talo on rinteessä ja alakerta on siten tavallaan puolikas yläkerrasta.

Nyt kun kelit on olleet nollan kahta puolen, niin näyttäisi siltä, että tuo oma mitoitusajatus on osunut aika liki kohdilleen. Muutamassa pakkasasteessa tuntuisi se raja menevän missä pumppu alkaa käydä jatkuvasti eikä enää pyssäile. Minimitehothan tässä on 2,7 kW.

Pumppu starttasi 13. tätä kuuta, eli jokunen päivä on pumppailua takana. Kuukauden sähkönkulutus on näyttänyt tältä:

go6ejd2.jpg


Tuossa tulee huomioida, että tuonne 13. asti sähköllä tehtiin lämpöä vain alakerran pesutiloihin ja puilla lämmiteltiin yläkertaa tarpeen mukaan. Kun pumppu starttasi, niin sen jälkeen on koko talo ollut pumpun lämmön varassa. Hyvin osui tuo pumpun asennus siten, että 16. lähti lämmöt tippumaan jyrkähkösti. Tuolloin 16. kun oli 7,5 C keskilämpö, niin talo haukkasi 25 kWh sähköä. Nyt tässä nollan tienoilla on kulutus näyttänyt vakiintuvan tuonne 40 kWh tienoille. Vielä en ole tullut katsoneeksi paljonko tässä viime päivinä tuosta on pumpulle mennyt. Aiemmin olen seuraillut, että joku 15 kWh/vrk keskimäärin on käyttösähkön osuus.

Mitä COPpia olen tässä laskeskellut välillä, niin näyttäisi nollan tienoilla heiluvan 2,2..2,4 tienoilla. Varaajaan ajan noin 35 C vettä ja kiertoon menee vajaat 30 C näillä keleillä. Mainoarvoilla pitäisi pumpusta irrota liki kolmosen COP, mutta tuo ei tuntuisi toteutuvan. Tosin pollu ei ainakaan liikaa näytä, todennäköisesti hitusen liian vähän. Välillä se näyttelee 2..2,5 kW tehoja vaikka pumpun ei pitäisi moiseen taipua.

Kovempien pakkasten varalle itsellä on hakestokeri ja tuolla onkin tarkoitus ajaa kovemmat pakkaset. Jos omat laskelmat pitää kutinsa, niin pumppu riittää noin -12 C asti. Stokeri on nollan tienoilla tietty hyvin pienellä kuormalla, joten sikäli tämä pumppu jeesaa kivasti näitä leutoja kelejä. Kuitenkin ilman lämpöjä alkaa talossa tulla vilu ennen nollaa ja tuolloin alkaa sähköäkin mennä aika lailla jos sillä tekee lämpöä suoraan. Varaajassa on keskellä 6 kW sähkövastus, jolla saa tarvittaessa lämpöä tehtyä ja aiemmin tuolla onkin kesät menty.

Kai voisi suurinpiirtein arvioida, että nollan tienoilla jos taloon syötetään lämpöä noin 2,5 kW jatkuvaa, niin kuukausi tuota tekisi noin 1800 kWh sähköä lämmitykseen. Nyt pärjättänen hitusen alta tuhannella. Euroina noin satasen säästö.

Halvintahan olisi tehdä vain hakkeella lämpöä, mutta oma hommansa tuossa on ja muksuissa sekä muissa töissä on ihan riittävästi työtä. Joten niinkään kustannussäästöä ei pumpulla haeta vaan oman elämän helpottamista ilman että kulut kasvaa kovin paljoa. Takaisinmaksuaika venynee jonnekin liki 15 vuotta, joten sen puoleen ei tässä järkeä ole. Kaikkea ei kuitenkaan voi mitata rahassa.

Nappaan jokusen kuvan asennuksesta tässä joku päivä.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Aamulla oli -7 ja päivän mittaan painunut nyt -11 asti. Fuji tuntuisi tykkäävän kuormasta, koska nyt painelee 50% modulaatiolla, ottaa vajaat 1,9 kW ja antaa reilut 4,3 kW. Hetkellinen cop siis noin 2,3. Toki jos tällaiset pakkaset jatkuu, niin talon lämmöntarve tuosta nousee. Vielä piisaa 35 C kiertovesi pitämään talon lämpimänä. Tosin talon kv-pumpun kävin napsauttamassa täysille.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Illalla ennen nukkumaan menoa mittari näytteli -12,5 C. Tänä aamuna -15 C. Illalla otin energialukemat ylös ja tänä aamuna myös. Yön COP oli noin 1,9. Illalla vielä varmuudeksi nostin muutaman asteen kiertoveden lämpöä ja käyrä korotti yön mittaan lisää. Kiertoveden lämmöt noin 40 C.

Alkaa varmaan olla aika limitillä missä pitkässä juoksussa pumpulla pärjäisi, mutta näin lyhyenä kylmänä jaksona pumpussa on vielä hyvin reserviä. Ei juurikaan yli 50% modulaatiota ota ja syöttö taloon on tuossa 4,5 kW tienoilla. Nyt pitäisi kelien alkaa lämmetä, että pumppukin saa helpotusta. Ei vielä laitella hakepannua tulille.

Sulatusvedet näyttäisi menevän kuten pitää. Tosin maa ei kovin kylmä tietty vielä ole.

Näyttää kuitenkin ihan hyvältä toistaiseksi.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Viimeisen noin 10 päivän keskiarvona näyttäisi coppi olleen nyt vähän yli 2,4. Kelit olleet aika lailla 0 ja +5 C välillä. Kiertovesi jotain 33 C tienoilla.

Mahdotonta duunia ei pumppu ole tehnyt kun on ottanut noin 126 kWh tuona aikana ja ulos tullut siis reilut 300 kWh. Tuolla perusteella talo pyytää lämpöä kuukaudessa noin 1000 kWh näillä keleillä. Kokolailla linjassaan aikaisempiin sähkön mittarointeihin nähden.

Vähän tylsä vekotin. Koko laitteen olemassaolosta ei tietäisi mitään jos ei aina välillä kävisi katsomassa. Ulkonakin on vieressä käytävä katsomassa että edes tietää onko tuo päällä. En tiedä sääteleekö puhaltimen nopeutta, mutta aika lähelle saa mennä ennenkuin voi sanoa pyöriikö ropeli.

Sikäli tavoite on hyvin täyttynyt, että lämmitystä ei tarvitse paljoa miettiä. Puita ei ole tullut polteltua yhtään lämmitysmielessä. Saunan toki lämmittelee aina välillä.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Kelit tainneet aika lailla sahata tuossa nollan kahta puolen ja viimeiset 17 päivää näyttää nyt COP 2,41 ja energiaa mennyt taloon vähän vailla 51 kWh/vrk.

Pumppu syönyt 358 kWh 17 päivään eli noin 21 kWh/vrk.

Noiden mukaan kuukautinen noin 1500 kWh lämmöntarve täyttyy pumpun noin 630 kWh:n otolla.

Karkeasti siis sähköön laskien noin satanen kuussa tulee säästöä.

Edelleenkin vallan tylsä vekotin. En ole kamppeeseen koskenut laisinkaan tällä välin. Talossa pysyy se noin 21 C ainakin ikkunan viereen asetetun mittarin mukaan tuolla säätökäyrällä. Tosin aika tasaiset lämmöt on pihallakin olleet.

Kuten noista luvuistakin voi laskea, niin ihan jatkuvaa ei pumppu tässä kelissä käy. Kokolailla se painaa 16% minimimodulaatiolla ja välillä huilaa. En tosin ole katsonut kuinka usein pyssäilee. Ehkä voisi kurkata minkälaisen rajoitusajan sille laitoin ja kenties tuota vois nostaa. Ei talo kuitenkaan kylmenisi vaikka huilaisi tunnin tai pari kun joutuu katkolle.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Joulukuussa meni sähköä 1278 kWh kokonaisuudessaan.

Pumppu otti noin 711 kWh (30.11 - 1.1)

Tänä aikana taloon meni 1624 kWh edestä lämpöä.

Tuosta COP 2,28

Edelleenkään en ole koskenut koko koneeseen lainkaan. Sulatusvesien viemäröinti kellariin taitaa pelata vallan hyvin. Lämpökaapelihan on saman mittarin takana mitä pumppu, eli huomioitu COPissa.

Sähkön kulutus kasvanut vähän, mutta tuossa huomioitava se, että nyt ei ole haketta palanut lainkaan ja aiempina vuosina on:

kUiZV7N.jpg


Viime vuosi 10 800 kWh. Tosin tuossa on kevään/kesän suorasähkölämmitys, eli vasta ensi syksynä näkee liukuvan vuoden oikean tuloksen.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Sen verta tuli tehoja tutkailtua, että nyt kun ulkona on jotain -7..-8 ja yöllä oli ehkä vähän enempikin, niin pumppu paineli aamulla 42% modulaatiolla ja tuolla irtosi noin 4,4 kW tehoja. Tosin tuo on vain nopeasti pistearvo kurkattu. Mutta kun suoraan taloon ajaa käyrän mukaan, niin ei se paljoa tuosta heitä.

Mikä tuossa itseäkin liki huvitti, niin on tuo mun aikaisempi tehontarpeen laskelma:

http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,22112.msg331260.html#msg331260

Olin arvioinut -7 C ja 4,5 kW ;D

Puoli astetta tipautin pumpulta talon lämpötavoitetta pois. Tuntuisi, että on vähän turhankin lämmin. Ehkä turhaa kikkailua mutta kun nyt pannarissa kävin niin samalla pieni hienosäätö. Kiertoon taisi lähteä noin 38-asteista vettä.

Jos kelit pysyy näillä tienoin, niin pumpun kuukausiotoksi pitäisi muodostua noin 1000..1100 kWh.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Sunnuntaina näytteli sääennusteet sellaista, että katsoin parhaaksi illalla siirtyä hakelämmittäjäksi. Sunnuntaina oli noin -10 ja tuolloin pumppu paineli 55 % modulaatiolla. Eilen sitten mentiinkin -16..-18 ja tänä aamuna kotimittari näytti -22 ja auton mittari työmatkalla -24 parhaillaan. Huomiseen mennessä pitäisi kyllä jo lauhtua.

Ei mene montaa minuuttia tuohon vaihtoon kun kääntää varaajasta kattilalle menevän hanan auki, pelti auki, tulet kattilaan, shuntti noin 30%:iin ja pumppu seis. Tietty talosta pitää vielä patteritermarit käydä pyöräyttämässä pienemmälle. Pumppu kun ajaa käyrällä niin olen termarit pitänyt täysin auki.

Tänä vuonna hake tuntuu olevan vähän hötömpää mitä viime vuonna kun piti pikkuisen syöttöä nostaa jotta savukaasut jaksoi nousta sinne 120..150 C haarukkaan. Viime talvisella säädöllä laahasi 100 C tienoilla. Se tuossa hakkeessa on, että koskaan se ei ole täysin tasalaatuista. Jo kesän kelit vaikuttaa kosteuteen ja mitä puuta sattuu enempi olemaan seassa niin vaikuttaa tietty lämpöarvoon kun tilavuuden perusteella tuo syöttö on.

Vapaakierto näyttäisi pumpun levarin pitävän liki 40-asteessa kun varaaja on reilut 60 C. Tosin hitusen tuo mun mittari varmaan huijaa kun vaikka pumppu on käynnissä ja painaa taloon vaikka 39-asteista, niin mittari näyttää levarille noin 30 C. Tuo on jo jonniin verran kylmempää mitä pumpulle tuleva vesi.

Hyvin kyllä talon pattereissa riittää voimaa kun edes reilun 10-asteen pakkasessa ei tarvitse mennä yli 40-asteen kiertoveteen :)
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Edellisen vajaan viikon pakkasjakson jälkeen palasin taas lämpöä pumppaamaan kuun vaihteessa.

Nyt on taas kelit kylmenneet. Tänä aamuna oli -15 C. Forecan havaintohistoria väittää viime yönä noin klo 2 käyneen jopa -20 C. Hyvin selvisi Fuji yöstä. Toki päivällä on jo lämpimämpää ja aurinko jeesaa. Näyttää taas ennusteet siltä että seuraava viikko on luvassa tuossa -15 kahta puolen olevaa keliä. Taidan laitella hakepannun tulille ihan jo säästönkin nimissä vaikka pumppu varmaan kyllä jaksaisikin. Aika vähän on kyllä hakkeen polttoa ollut kun talvikelit on suosineet lämmön pumppaamista. Fuji toiminut kun junan vessa.

Uskaltanee kuitenkin torpan jättää talvellakin yksin pumpun varaan huoletta vaikka olisi kylmiäkin kelejä ennustuksissa. Varmaan pidempi -20 jakso kyllä jo alkaisi taloa viilentämään mutta mitään katastrofia ei aiheuta. Sähköä näyttäisi talo haukkaavan jo reilut 70 kWh/päivä jos keli on vuorokauden keskimäärin tuolla -15 tienoilla. Ihan tarkkoja pumpun kulutuksia en ole katsonut, mutta jos käyttösähkö on about 15 kWh niin pumpulle jää noin 55 kWh eli noin 2,3 kW keskimäärin ottoteho. COP varmaan noin 2 eli vajaat 5 kW ottanee talo lämpöä. Tuo on vähän vähempi mitä arvioin (inan yli 6 kW). Tosin (puu)sauna lämpeni ja aurinkokin jo päivällä puskee lämpöä ikkunoista, että varmaan aika liki totuutta tuo arvio. Speksien mukaan tuo alkaa olla jo limitillä mihin pumppu kykenee, tosin tunnun pärjäävän vähän matalammalla kiertoveden lämmöllä mitä etukäteen laskeskelin joten se selittänee tuon miksi pumppu ei tunnu vielä ihan limitillä olevan vaikkei etukäteen pitänyt mitoituspiste ollakaan kun -12 C. Kaukana tuo -15 C ei kuitenkaan enää siitä ole missä alkaa torppa viilentyä. Melko nappiin tuntuisi kuitenkin mitoitus osuneen ja sen puoleen olen kyllä saanut ihan sen tältä lämmityspäivitykseltä mitä oli tarkoituskin.

Haketta poltellen säästää siis noin 6..7 e päivä moisessa pakkasessa. On tuo mielestäni jo ihan ok säästö jos hakkeen polttoon menee keskimäärin ehkä 10..15 min työtä päivässä.

Viikolla 11 olisi tarkoitus lähteä talvilomalle, joten silloin ainakin saa torppa pärjäillä pumpun jatkona. Toivotaan hyviä kelejä kotiin ja kohteeseen :p
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Kylmää on ja Fuji saa huilata.

Helmikuun sähkönkulutusta:

6r03C7s.jpg


Tuossa 19. päivä illalla laitoin hakepannuun tulet. 18. mentiin vielä Fujin voimin. Ei ole kyllä tänä vuonna hakevaraston nurkkaan ihmeellistä monttua tullut vieläkään.

Näillä keleillä tuo hallitun tulipalon ylläpito kannattaa. Näemmä sähköä menee tuo noin 20 kWh vuorokaudessa kun hake tekee lämpöä. Tuntuisi että tuo on jotenkin vuosien saatossa hiippaillut noin 5 kwh ylös. Ei kuitenkaan ole valoja tullut mielestäni lisää tai muutenkaan olisi sähkönkäyttö hirveästi muuttunut. Yksi pakastin on tullut lisää, mutta uusi sekin niin ei pitäisi hirmuisia viedä ja on vielä viileässä (~15..18 C) teknisessä tilassa. Voi kyllä olla, että kun nyt muksut on jo isompia niin 50" plasmatelkkari on enempi päällä ja nyt kun oli vielä noita olympialaisiakin niin aika vaaleaa kuvaa se varmaan suolti aika pitkälti.

Vertailuna vaikka joulukuu -16 joka on menty täysin hakkeella:

eeCgrVl.jpg


Hyvin pomppaavat itsenäisyyspäivä ja jouluaatto ylös ;D
 

pamppu

Vakionaama
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Stefa sanoi:
Voi kyllä olla, että kun nyt muksut on jo isompia niin 50" plasmatelkkari on enempi päällä ja nyt kun oli vielä noita olympialaisiakin niin aika vaaleaa kuvaa se varmaan suolti aika pitkälti.

Mahtaisko saada laskettua uudelle oled-tv:lle takaisinmaksuajan ;D
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

^ Saahan sitä toki:

LG:n 55" OLED vie 112 W speksin mukaan. Plasma on hankalampi kun moni asia vaikuttaa. Väki on noista mittaillut noin 250 W keskikulutuksia. Tosin voi olla alle 200 W tai liki 400 W.

Jos ny arvaa että 250-112 W = 138 W eli tunti vaikka 0,12c/kWh -> ~1,7 c rahana.

Vaikka 6 h per päivä 365 päivää niin tulee 2190 tuntia vuodessa ja siitä rapiat 37 euroa erotusta.

Moinen OLED maksaa nyt sellaiset 1500 e.

Maksaa siis itsensä takaisin jo noin 40 vuodessa.

Tässä oli se syy miksi taannoin tuon plasman ostin. Vastaavat LCD:t oli paljon kalliimpia ja silti hävisivät kuvanlaadussa. Turha oli myyjän selittää sitä että kun se plasma vie sähköä enempi.

Toki varmaan valmiustilakulutuksissakin olisi eroa uuden eduksi, mutta oma järki sanoo että tuota plasmaa katsotaan niin kauan kun siinä kuva näkyy. Hyvä tuo kuva onkin ja sitä voi vieläpä katsoa huomattavan sivustakin. Tosin jos netistä jotain haluaa niin tuohon on vielä läppäri laitettava kiinni ja sekin vie sähköä. Harvoin se kyllä kiinni on. Uuteen saisi kaikki palvelut pelkkään töllöön.

Jos jotain haluaisi säästää, niin kannattaisi varmaan vaihtaa äänet telkkarin kaiuttimiin eikä ajella ison virivahvarin kautta. Se ainakin lämpeää sitä tahtia ettei varmaan ihan ykköswateilla mene. Tosin äänikin on vähän jotain muuta metriä korkeissa lattiakaapeissa mitä telkkarin omissa purkeissa. Tuo on omiaan kyllä kertaamaan sähkönkulutusta jos telkkari päällä on. Piirretyt kyllä varmaan voisi katsoa ilmankin.

Joskus sähköä kannattaa säästää, mutta toisaalta moiseen ei välttämättä kannata investoida. Suurin säästö on kun laittaa telkkarin kiinni ja menee vaikka ulos tekemään jotain järkevää. Tosin jos vaikka tunnin kiertää jäärataa moottoripyörällä niin kyllä se 5 l vie bensaa ja tuo jo maksaa sellaiset 7,5 e. Tuolla katsoo telkkaria ehkä parisataa tuntia. Autolla jos kiertää rataa niin menee helposti 20 l eli 30 e. Telkkaria katsoisi jo 800 h.

Oikeastaan paras olisi siis istua vaan hiljaa pimeässä.
 

Ristom

Jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Mites Fuji herää pakkasta jakson jälkeen horroksesta? Eikös noissa joku kompuran lämmitys ole?

Itellä sama pumppu ja ens viikolla olis jos kaikki natsaa ni tarkoitu ottaa käyttöön.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Hyvin se herää. En sen ihmeemmin tiedä. En ole muuta tehnyt kun käynyt vaan pumpum napsauttamassa käyntiin ja lämmittämään se on aina lähtenyt. Nyt on taas oltu pumpun perässä tämän viikkoa. Öisin on vielä 10..15-astetta pakkasta, mutta päivällä kuitenkin nollan tienoilla niin piisaa ihan hyvin ja sähköä torppa vetelee jotain 45 kWh tienoilla vuorokaudessa.

Näihin aikoihin jeesaisi kyllä hyvin jos voisi päivän aikana latailla energiaa johonkin reilummin. Yö-COPpi on varmaan noin 2 jos ihan sitäkään.

Hyvin näkyy pumpun käyrissä, että kun päivä alkaa valjeta ja lämmitä joskus 9 maissa nopeammin, niin silloin pumppu ottaa reiluimmat tehot. Sen verta talo kuitenkin tulee ulkolämpöä perässä että ihan kylmimpään yöaikaan pumppu ei hirmu tehoille vetele.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Tulipahan oltua tyhmä kun kelit lämpeni.. Itsellähän oli varaajan sähkövastus käännetty johonkin 25..30 C ihan siltä varalta jos pumppu jostain syystä sammuisi niin varaaja ei kylmenisi täysin ja pumppu jäätyisi yöpakkasilla.

Varmaan jo arvaatte miten se sitten meni.

Pumpun pyynti kun kelien lämmettyä meni alle tuon vastuksen säädön, niin talosta tuli taas sähkölämmitteinen ja pumppu oli hiljaa kun varaaja oli lämpimämpi mitä pumppu olisi halunnut.

No ei ny iso paha ja muistaa nyt tuonkin. Tosin patterikierrolta käänsin jo shuntin kiinni, joten vain pesutilojen lattiaan menee lämpöä.

Nyt on kuitenkin vastus hiljaa ja pumppu lämmittelee lattiaa.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu 8 kW monoblock, okt E-Savo/Keski-Suomi rajoilla

Kyllähän talon kulutuksesta sellaiset 10 kWh putosi pois vuorokaudelta kun vastuksen käänsi hiljaiseksi. Nyt mennään taas tuolla 20 kWh kahtapuolen vuorokausi. Ihan linjassaan, aiemmin kesäkuukaudet olleet jotain 1000 kWh tienoilla, niin nyt näyttäisi olevan tuolla 600 kWh tienoilla. Ei siis mitään hurjaa sähkön pihistelyä. Kuitenkin kuumaa käyttövettä menee jonniin verran ja se varmaan on leijonanosa tuosta sähköstä. Säästää tämä nyt kesän aikana varmaan jotain 200 e tienoilla. Jonniin aikaa siis maksaa itseään takaisin tavallaan, mutta tänä kesänä ei kyllä tarvitse hakerankaa tehdä.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Vuosi ja ylikin on pumppailua takana. Alunperin taisin tavoitteeksi asetella suurinpiirtein hakkeenkulutuksen puolittumista ja sähkönkäytön pysymistä samassa noin 10 000 kWh luokassa.

Nyt vuodenvaihteessa tuli sähkönmyyjältä tiedote missä oli mm. vuosikulutus. Vähän alta 9300 kWh se tarjoili. Eli tuon puoleen toinen kohta tavoitteista check.

Hakevarastoon noin puolitoista vuotta sitten haketin noin 20 kuutiota. Olisiko siitä arviolta 5 kuutiota poltettu 2018 kovempien pakkasten aikaan. Näillä näkymin tuo 20 kuutiota siis riittää ainakin kolme talvea, neljä voi mennä jo turhan tarkaksi jos tuleekin kylmä talvi. Sikäli toinenkin kohta tavoitteista check.

Pumppuna Fuji on pelannut kuin se junan vessa. En ole tehnyt sille mitään alkuasennuksen jälkeen. Nyt toissayönä oli -18 C ja pumppu paineli nätisti tuon läpi. Tosin eilen kävin laittamassa tulet pannuun kun illalla oli aistittavissa että talon lämmöt on ehkä hiipumaan päin. Turha kiusata pumppua kun tuo hakkeen poltolle vaihto vie muutaman minuutin. Tosin lämpökäyrä on aseteltu siten, että kylmässä päässä vähän talo niiaa. Pumpussa olisi pikkuisen reserviä kirrata, mutta olkoon tuo muistutuksena, ettei koiteta kuitenkaan ihan mahdottomia sillä. Tämänhän mitoitin -12 C tavoiterajana ja tuo kyllä menee ja jonkin aikaa vähän altakin. Ehkä pitkässä juoksussa -15 C voisi juuri mennä jos ihan kaikki repisi irti.

Pollu näyttelee vähän laskenutta virtausta pumppupiirissä, että voisi olla mutasihdin putsaamisen paikka. Kerran olen aiemmin tuon tehnyt ja silloin siellä jotain lietettä vähän olikin.

Nyt voin viimeistään sanoa, että vesi-ulkona pumpun jäätymisen pelkääminen on ihan turhaa. Itsellä on ollut mittari tuota vahtimassa kokoajan. Alle 20 C se ei putoa koskaan. Tosiaan kovilla pakkasilla kun ajelen haketta pannuun niin piirin kiertovesipumppu on pois päältä. Vapaakierrolla pitää pumpulla liki 40 C jos varaaja on 60..70C. Eikä mulla ole edes eristykset mitään huippuluokkaa. Ehkä jos talo kylmenisi johonkin 10 C tienoille kovalla pakkasella, niin silloin voisi pumppu alkaa olla vaarassa. Kuitenkin jos vaikka tulisijoilla saa pidettyä talon lämpimänä, niin en usko pumpunkaan kanssa olevan mitään ongelmaa. Toivotaan ettei kammopitkiä sähkökatkoja tulisi. Nyt mitä talvimyrskyä oli, niin 3 h oli pisin katko. Tosin velipojalla 5 km päässä oli sähköt pois liki vuorokauden.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Taannoin piirtelin käyriä pakkastehoista:

9a40TKx.jpg

Tuossa tuo vihreähkö käyrä siis on esitteen mukainen Fujin antoteho lämpötilan funktiona. Tänä aamuna oli justiinsa -20 C niin kävin pumppua kurkkaamassa. Pollu näytteli juurikin 4 kW tehoa pumpulta tulevan. Hyvin pitää siis kutinsa. Päiväksi pitäisi kuitenkin lauhtua -6 C tienoille, niin saa tuo pumppu jauhaa. Ihan lämmintä torpassa oli, mutta eihän tuo pumppu jaksaisi jos pitempään olisi näin kylmää. Sähkövastuksiahan mulla ei apuna ole, eikä noita näin keväällä tarvitsekaan vaikka hetkellisesti ei pumpussa paukku riitäkään.

Jäi harmittamaan kun en tajunnut COPpia kurkata. Tuskin se kovin häävi olisi kyllä ollut, mutta yli 1 kuitenkin koska ei tuo pysty verkosta 4 kW ottamaan.
 

Stefa

Aktiivinen jäsen
Kehvelin tylsää on tämä pumppaajan elämä. Fuji sai koko viime talven painella läpi, haketta ei palanut yhtään kun ei kylmiä kelejä ollut. Mitään ei koneelle ole tullut tehtyä ja talo on tasalämmin. Ei ole hirveästi tullut kulutuksia enää seurattua. Sähkövastuksista on ollut proput pois niin ei nekään häiriköi.

Tuosta johtuen 2019 sähkönkulutus kiipesi vähän yli 11 000 kWh. Tuon kanssa pystyy ihan hyvin elämään. Tosin muksutkin kasvaa, pesukone jauhaa ja lämmintä käyttövettä kuluu. Sikäli osa kasvusta selittyy varmasti myös tuolla. Leivinuunin taisin lämmittää jouluksi, takassa ei ollut tulia edes tuolloin. En taida nuohoojaa vaivata, vaikka vissiin periaatteessa pitäisikin kerta vuoteen nuohota..
 
Ylös Bottom