Fujitsu Impromat 8kW VILP, okt ~140m2, Rauma

Viestejä
4
#1
Vuosi tuli täyteen Fujitsun VILPillä tammikuun 2019 lopussa, tässä kokemuksia. Ennen pumpun hankintaa tuli tutkittua eri vaihtoehtoja muutaman vuoden ajan. Tältä foorumilta löytyi paljon hyödyllistä tietoa, toivottavasti tästäkin on apua jollekulle pumpun hankintaa harkitsevalle.

Kohde: 1948 rakennettu ja 80-luvulla peruskorjattu puutalo, 4h+k+saunatilat+2x wc, yhteensä n. 140 neliötä kahdessa kerroksessa. Aikaisemmin öljylämmitys, lämmönjako pääosin 1-lehtisin patterein, poikkeuksena yksi matala 3-rivinen patteri olohuoneen ikkunoiden alla sekä yksi kaksilehtinen toisessa makuuhuoneessa yläkerrassa. Menoveden lämpötila maksimissaan n. 55-60 astetta -20 asteen ulkolämpötilassa - näin kylmää on ollut todella harvoin. Kattila vm. 1992 ja poltin vm. 1996 ovat toimineet häiriöttä ja jätettiin vielä paikalleen kovempien pakkasten varalta. Öljyn kulutus viimeisen pumppua edeltävän vuoden ajalta n.1900 litraa. Lämpimän käyttöveden osuus öljyn kulutuksesta on ollut kasvussa, viime vuosina arviolta 600 litraa. 10 vuoden ajalta kulutuksen keskiarvo hieman alle 1800 litraa vuodessa.

Pumpuksi valikoitui siis Fujitsun yksivaiheinen 8kW Impromat-suoraohjauksella varustettu malli levylämmönvaihtimella kytkettynä patteriverkon paluuseen. Säätimenä alkuun Ouman EH-800 joka ohjaa pumppua sarjasäädöllä ja avustaa öljyllä tarvittaessa. Säätö ulkolämpötilakäyrällä ja huonekompensoinnilla. Lämmin käyttövesi tehtiin aluksi vielä öljyllä. Patterien termostaatit käännettiin täysin auki. Pumppu käynnistettiin 29.1.2018 joten se pääsi heti talvella tositoimiin. Yllättäen pumpun teho riitti vielä lähes 20 asteen pakkasella vaikka menoveden lämpötila olikin jo tällöin jo yli 55 astetta.

Elokuussa 2018 tuli käyttöön 100 litran Jäspi VLK-100 varaaja käyttöveden lämmitykseen. Öljypoltin kytkettiin pois päältä, EH-800 irti suntista ja kattila pumpun puskuriksi. Tällä päästiin eroon patterien naksumisesta sulatusjaksojen aikana ja saatiin vedelle esilämmitys. Varaajan kulutus on ollut keskimäärin n. 150kWh kuukaudessa puolen vuoden käyttöjakson aikana. Esilämmitys on näkynyt pumpun kulutuksessa arviolta 100kWh/kk. Syksyn aikana perehdyttiin myös patterien virtauksiin ja sillä saatiinkin hieman menovesien lämpöjä madallettua.

Joulukuussa 2018 alakerran kolme yksilehtistä patteria vaihdettiin C11 mallisiin yksilehtisiin lamelloituihin pattereihin. Vanhoissa putkissa ei ollut mahdollisuutta siirtoon joten tein tässä kompromissin matalamman kiertoveden lämmön ja asennettavuuden välillä. 15mm offset-liittimillä sain patterit asennettua vanhoihin putkiin ilman hellasäröä. Yksi hankalassa paikassa keittiön kaappien takana oleva yksilehtinen jäi vielä vaihdettavaksi kesällä. Tarkoitus oli vaihtaa myös yläkerran makkareiden patterit mutta näyttää siltä ettei tarvetta siihen välttämättä olekaan, lämpö nousee alakerrasta tehokkaasti. Patterien virtaamat säädettiin alakerrassa meno- ja paluuveden lämpötilaeron perusteella n. 3-4 asteeseen 10 asteen pakkasella. Menoveden lämmöntarve putosi patterien vaihdolla arviolta 6-8 astetta, yli 50 asteen lukemia ei ole tämän jälkeen tarvittu.

EH800 vaihtui kymmenen päivää sitten vapaasti ohjelmoitavaan Ouflex M BA säätimeen jolla on tarkoitus optimoida systeemin toimintaa kunhan ehtii kehittämään sovellusta. Perussovelluksena on nyt yksipiirinen säädin 5-pistekäyrällä ja huonekompensoinnilla.

Poimintoja menoveden yölämpötiloista säätimen vaihdon jälkeen viimeisen 10 päivän ajalta:
-18 asteessa menoveden lämpötila max. n. 48 astetta. Pumpun teho on Impromat ohjauksen puolelta rajoitettu 90% ja tämä riitti pitämään talon lämpimänä. Näin kylmää oli yhtenä yönä.
-15 asteessa n. 46 astetta
-10 asteessa n. 44 astetta
-5 asteessa n. 42 astetta
Nollakelillä n. 40 astetta.

Päiväsaikaan ja iltaisin kun pari tietokonetta, plasmatöllö, playstation ynnä muut kodinkoneet tuottaa lämpöä ja perhe on kotona riittää 2-4 astetta matalammat menoveden lämmöt. Huonelämpötila on säädetty 21.5 asteeseen.

Sulatukset tapahtuu tarpeen mukaan, tiheimmillään hieman nollan alapuolella ilmankosteudesta riippuen n. tunnin välein, kovemmilla pakkasilla sulatusväli venyy 3.5 tuntiin. Sulatus kestää viitisen minuuttia ja viimeistään 15 minuuttia sulatuksen alkamisesta pumppu tuottaa taas pyydettyä lämpötilaa. Lyhin taltioitu sulatusväli on ollut 45 minuuttia.

Ensimmäisen vuoden (2/2018 - 1/2019) sähkönkulutus on ollut 5252kWh, lisäksi öljyä kului käyttöveden lämmitykseen n. 400 litraa. Näyttäisi siltä että jatkossa sähköä tulee kulumaan n. 6500kWh jos kaiken lämmityksen hoitaa sähköllä. Mahdollisuus avustaa öljyllä tarvittaessa on vielä olemassa ja säiliössä muutama sata litraa öljyä jäljellä.

Pollucom on vielä asentamatta joten COP-lukemia voi vain arvailla. 1800 litran öljynkulutus on kuitenkin korvautunut arviolta 6500kWh sähkönkulutuksella joten mielestäni investointi on onnistunut.

Kustannuksista vielä: pumppu asennettuna tuli maksamaan melko tarkkaan 5000€ sisältäen sähkö-, putki- ja kylmäasennuksen. Varaaja käytettynä 200€. Termoluxin pattereita tuli tilattua näköjään yli oman tarpeen, 6kpl maksoi n. 600€.
 
Ylös Bottom