Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Jartim

Aktiivinen jäsen
Minulla on kesämökkikäytössä vanha puolitoistakerroksinen omakotitalo Rovaniemellä. Talo on rakennettu 60-luvun alussa ja siihen on rakennettu lisäsiipi 70-luvun lopulla. Lämmitettävää pinta-alaa on noin 120m2. Talossa on vesikiertoinen patterilämmitys Jämä Junior-kattilalla, jota voi lämmittää sekä puilla että sähköllä. Kattilassa on 6kW:n sähkövastus ja Ouman EH-800B-lämmönsäädin, jota voin ohjata etänä kännykän tekstiviesteillä. Taloa on vuonna 2014 ja 2015 lämmitetty suurimmaksi osaksi sähköllä ja sitä on mennyt hieman päälle 20000kWh/vuosi, kun huonelämpöä on pidetty talvella noin +22-+24 asteessa - tosin tuolloin taloa on lämmitetty silloin tällöin myös puilla ja taloussähköä on kulutettu, kun talossa on asunut yksi henkilö vakituisesti.

Talo jäi tyhjilleen syksyllä 2015 ja talon lämmitys tuli minun hoitooni viime kesänä 2016. Talo on käytössä lähinnä kesällä ja talvikautena voi mennä yli kuukausikin, ettei siellä käy kukaan. Luulin, että voisin puolittaa sähkölaskun, jos tiputan lämmityskaudella huonelämpötilan +10 asteeseen, mutta nyt näyttää siltä, että voisin päästä tällä keinolla ehkä noin 15000kWh:iin vuodessa. Se menee niin, että noin 10 asteen pakkasella sähköä kuluu noin 2-3kWh/h, -15 asteessa menee 3-4kWh/h, -20 asteessa 4-5kWh ja -25 asteessa 5-6kWh. +10 asteen peruslämmöstä huolimatta kovilla pakkasilla lämmitykseen on mennyt pahimmillaan yli 150kWh/vrk eli rahassa noin 15€/vrk.

Noin kuukausi sitten aloin tutkia lisäkeinoja lämmityskulujen pienentämiseen ja mielessä kävi talon lisäeristäminen, koska vanhassa osassa on vielä sahanpurut seinissä eristeenä. Lisäksi kylpyhuoneen vesilämmityspata ja puulämmitteinen saunan kiuas on liitetty hormiin ilman savupeltejä eli sieltä tulee varmasti pakkasilla paljon kylmää ilmaa. Pitää vielä selvittää mitä näiden saneeraaminen maksaa.

Harkitsin myös maalämpöpumppua, mutta totesin investoinnin olevan liian kallis minun budjetille. Sitten mietin ilmalämpöpumppuja ja totesin niiden hintojen asennettuna olevan sillä tasolla, että sitä kannattaisi ehkä kokeilla. Minulla ei ollut aikaisemmin näistä laitteista muuta kokemusta kuin työpaikoillani olleet pumput, joiden tavoitelämpötilaa olen joskus muuttanut kaukosäätimellä. Varmuuden vuoksi etsin näistä laitteista lisää tietoa tuttaviltani, joilla on ilppi käytössä ja myös netistä mm. tältä foorumilta. Tulin vakuttuneeksi, että tällainen laite kannattaa hommata, sillä tekniikka on mennyt viime vuosina paljon eteenpäin ja parhaita pumppuja ei enää tarvitse sammutella kovilla pakkasilla.

Päädyin siihen, että minun kohteeseeni kannattaa hankkia joku 12-sarjan laite ja loppusuoralle kelpuutin Mitsubishi FH35:n, Toshiba Arctic 35:n ja Panasonic HZ12:n. Sitten klikkasin Jantin jakamaa linkkiä Ruotsin SP:n eli Suomen VTT:tä vastaavan laitoksen tekemään tuoreeseen lämpöpumpputestiin, jossa oli mukana myös Fujitsun 2017 malli LZCAN 09 - kiinnostuin heti siitä, koska Fujitsu näytti yhtä hyvältä kuin Panasonic HZ12, vaikka on 9-sarjalainen.
http://www.kvi.se/data/uploads/KVI%20Test%20Ver%201.pdf

Otin selvää kuka on Fujitsun edustaja Rovaniemellä ja pyysin tarjousta Lapin Lämpöpumppuhuolto-nimiseltä yritykseltä - pyysin tarjouksen nimenomaan tuosta 9-sarjan laitteesta, koska 12-sarjan Fujitsu LZCAN oli paperilla vain hiukan tehokkaampi ja sen SCOP oli selvästi heikompi kuin LZCAN 09:llä. Pyysin tarjouksia myös useilta Mitsun, Tossun ja Panan kauppiailta Rovaniemelta, Kemistä ja Torniosta. Sain lähemmäs 10 tarjousta hintahaarukassa 1900€-2600€ asennettuna ja yllätyksekseni tuo Fujitsu LZCAN 09 ei ollut se kallein ja myyjä ilmoitti voivansa tulla välittömästi arviointikäynnille ilmaiseksi - muilta myyjiltä ei tarjottu ilmaista arviointikäyntiä tässä yhteydessä. Arviointikäynnin jälkeen alustava tarjous putosi nyt vielä satasella ja hintaan sisältyi sähköjen veto sähkökaappiin saakka vaikka kaappi oli ihan toisella puolella taloa. Tein kaupat saman tien, kun laitteelle luvattiin vielä 5 vuoden täystakuu.

Nyt on Fujitsu asennettu ja ollut toiminnassa 2 vuorokautta ja ajattelin kysyä ohjeita tämän foorumin asiantuntijoilta, että:
***Minkälaiset asetukset minun tapauksessa tälle laitteelle kannattaa pitää käytössä, jotta mahdollisimman suurin säästö lämmityskuluissa voidaan saavuttaa?
Olen lukenut kymmenittäin tämän foorumin keskusteluketjuja ja olen nyt päätynyt seuraaviin asetuksiin - pyydän kommentoimaan onko nämä oikein ymmärretty ja onko muuta huomioitavaa:
1. Lämmitys ei saa olla automaatilla ettei vain auringonpaisteella ala jäähdyttämään - eli laitoin Heat-asentoon, joka vain lämmittää.
2. Puhallus laitettiin suurimmalle eli 4-pykälälle, jonka tuotto on valmistajan mukaan 830m3/h. Siellä on vielä jokin Hi Power- turbonappi, jolla saa 20minuutin ajaksi lämmön nousemaan nopeammin ja myös puhallin tuntuu löytävän lisäkierroksia sen ajaksi - mutta tämä asetus ei siis sovellu minulle koska talossa ei ole varsinkaan talvella ketään paikalla moneen viikkoon NAPPIA PAINAMASSA.
3. Puhalluksen ohjaus laitettiin alaviistoon ja olohuoneen nurkasta keittiötä ja eteistä kohti (kts. pohjapiirros):

31731389084_e7a88b8c65_z.jpg


Ensimmäisessä koekäytössä torstaina ulkona oli -3 pakkasta ja laitettiin Fujitsun tavoitteeksi +25, niin Oumanin Lämpöanturi 1. lähellä eteistä näytti +24, Oumanin Lämpöanturi 2 lisäsiivessä olevassa Saunassa näytti +17 ja lämpötila yläkerrassa oli +21.
Nyt olen täällä muutaman sadan kilometrin päässä tarkkailemassa tilannetta Oumanin välityksellä ja kun nyt Fujitsun tavoitelämpötila on laskettu +16 asteeseen ja Oumanin ohjaamalle sähkövastukselle on rajana +12. Oumanin lukemat näyttää nyt klo 22:25 tältä:
Anturi 1 on +16,1 ja Anturi 2 saunassa 10,3 astetta - ulkona on pakkasta -10 - yläkerrassa ei ole vielä etäluettavaa mittaria. Peruslämmön saisi tuolla Fujitsulla vieläkin alemmas eli +10 asteeseen, mutta pelivaraa jäisi häiriötilanteessa mielestäni liian vähän ja saunaosastolla voisi putket jäätyä vaikka siellä on kyllä pakkasvahtina +5:een säädetty sähköpatteri.

Menen käymään paikanpäällä viimeistään vko 9 ja ajattelin siihen mennessä hankkia jonkin energiakulutusmittarin, jotta voin alkaa laskemaan COP-lukemia - tällä hetkellä ykkösenä ajatuksissa on Current Cost Envi - sattuuko jollakin olemaan sitä tai vastaavaa myytävänä ja tietääkö joku kokemuksena, että onko tällainen mittari riittävän hyvä ilpin ottotehon mittaukseen ja olisiko joku toinen järkevämpi hankkia?
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Ohjepyyntö: Ilpin asetukset peruslämmön pitämiseksi vanhassa OKT:ssä Lapissa

Tässäpä vastauksien tueksi graafia sähköyhtiön sivulta (viimeinen lukema 30.01.2017 klo 02:00):

32227939670_196f0b38c1_z.jpg


Ilppi on pitänyt lämmöt seuraavissa lukemissa +16°C:een pyynnillä : anturi 1 eteisen vieressä +14,6- +16,1°C ja anturi 2 saunassa +9,9 - +11,2°C. Yläkerrassa ei ole vielä etäluettavaa lämpömittaria, mutta arvelisin koekäytön perusteella sillä olleen keskimäärin +14°C.

Ilppi lähti pumppaamaan 26.1.2017 noin klo 20, jonka jälkeen Jämä-kattilan venttiili pattereille on pysynyt kiinni. Eli sähköä on kuluttanut vain seuraavat laitteet:
- Ilmalämpöpumppu
- Kattilan sähkövastus, joka pitää kattilan sisällä olevan veden (210L) +60 asteessa
- Ouman EH-800B-lämmönsäädin kattilan venttiiliä ohjaamassa
- Oumanin lämmönsäätimen GSM-modeemi
- Hiirikarkotin

Koko tammikuun aikana ennen asennusta talo on ollut tyhjillään ja sähköä kuluttamassa olivat vain nuo edellämainut paitsi nyt asennettu ilppi. Peruslämpö oli säädetty silloin +10°C:een eli nykyistä alemmaksi. Saunaosasto on niin monen mutkan takan, että varmaan tuo +16°C:n pyynti pitää olla, että ilpin pumppaama lämpö riittää myös saunan vesipatterin sulan pitämiseen. Kunhan saan ilppiin etäohjauksen, niin sitten voin kokeilla josko saan tuon tavoitelämmön pudotettua vielä alemmas. Lisäksi Fujitsussa on myös Eko-asento, jota en vielä alkanut testaamaan.

Rakenteisiin voi olla vielä varastoitunut ylimääräistä lämpöä, koska ennen asennusta taloa lämmitettiin normaaliin lämpötilaan sähkövastuksella yli vuorokausi kuten graafista näkyy 25.-26.2017.
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Ilpin asetukset kohillaan peruslämmön pitämiseksi vanhassa OKT:ssä Lapissa

Meinaa mennä saunaosasto liian kylmäksi kun tuli -20°C pakkasta - alimmallaan Anturi 2:n lukema saunassa oli +5,8°C ja Anturi 1:n lukema eteisen vieressä oli +12,5°C. Pyynti on pumpulla edelleen tuo +16°C ja puhallus täysillä 830m3/h. Ekoasetus ei ole päällä. Eilen meni sähköä 34,6kW ja pakkasta oli kylmimmillään hiukan päälle -14°C, jolloin sähköä meni suurimmillaan tunnissa noin 1,9kW.

Mitä tuossa on tehtävissä? Pyyntiäkö vain on lisättävä?

Harmi kun en laittanut heti tuohon etäohjausta, koska en pääse nyt testailemaan kun olen täällä yli 600km:n päässä mökiltä.
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Ilpin asetukset kohillaan peruslämmön pitämiseksi vanhassa OKT:ssä Lapissa?

Patteriputket on asennettu seinän pintaan ja Grundfos Alpha2-kiertovesipumppu on päällä pienimmällä nopeudella (vie virtaa 8-9W). Paluuputkessa ei ole anturia, mutta menovettä Ouman vahtii koko ajan - alimmillaan se on ollut nyt +10,9°C ja kännykkään tulee hälytys, jos se laskee alle +8°C.

Aamulla Ouman alkoi avaamaan venttiiliä, kun tuo huoneanturi näytti lukemaa +12,5°C, vaikka olin laittanut Oumanille rajaksi +12,0°C... no minä sanoin sille, että älähän vielä hättäile ja tiputin rajan +10°C:een.

Haluaisin vain ottaa kaiken tehon irti tuosta ilpistä, että tarvisi noita varasysteemejä käyttää mahdollisimman vähän. Pitää huomenna kattoa noin klo 11 aikaan, kun saan sähköyhtiöltä tämän päivän lukemat, että paljonko suurinpiirtein Fujitsun ottotehot on ollu. Eli kiinnostaa tietää onko kaikki tehot ollu käytössä. Tämän Fujitsun teknisissä tiedoissa lukee maksimivirraksi 11,9A eli eikös se ole jotain 2,62Kw?
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Ilpin asetukset kohillaan peruslämmön pitämiseksi vanhassa OKT:ssä Lapissa?

VesA sanoi:
Ne maksimitiedot tuskin ovat jatkuvaa tehoa, varsinkaan pakkasella. Onkohan näitä jo jossain mitattu... 9-sarjan pumput vievät pikemmin alle kuin yli 2kW. Jos se vehje on pistorasiassa niin kympillä sille saa oman mittarin jota voi katsella kun on paikalla.
Ilppi on kytketty suoraan sähkökaappiin ja olen tässä ollut hilkulla ostaa Current Cost Envi-mittarin vai olisko joku parempi eli sellanen pitäs olla, josta sais wlanin kautta näkymään ilpin ottotehot etänä?

Oikeassa olet - ei mennyt eilen kuin 3 kertaa niukasti 2kW ja niissä kohtaa saatto sähkövastus lämmittää kattilan vettä eli itse ilppi otti alle 2kW:

32662540735_d6f0026c48_c.jpg


Tässä on koko tammikuun 2017 sähkönkulutus. 1. - 24.1.2017 talo oli tyhjillään +10°C:n peruslämmöllä. 25.-26.1.2017 taloa lämmitettiin sähkövastuksella ilpin asennusta varten. Ilppi lähti käyntiin 26.1.2017 klo 20. Tasaiselta näyttää meno ilpin kanssa vs. sähkövastuksella lämmittäminen? Laittakaapa kokeneemmat pientä analyysia.

32662540145_9760b6d38a_z.jpg
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Ilpin asetukset kohillaan peruslämmön pitämiseksi vanhassa OKT:ssä Lapissa?

janti sanoi:
Mikähän olisi tämän ketjun paras paikka? Ehdottaisin että siirretään käyttökertomuksiin. /janti
Siirrä vaan sinne. Itsekin jo ajattelin jossakin vaiheessa, että jo tuosta alustuksesta tuli turhan pitka ja ajattelin jättää tänne vain otsikkoon kohdistuvat suorat kysymykset + siirtää koko tarinan käyttökertomuksiin.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Ilpin asetukset kohillaan peruslämmön pitämiseksi vanhassa OKT:ssä Lapissa?

Jartim sanoi:
Siirrä vaan sinne. Itsekin jo ajattelin jossakin vaiheessa, että jo tuosta alustuksesta tuli turhan pitka ja ajattelin jättää tänne vain otsikkoon kohdistuvat suorat kysymykset + siirtää koko tarinan käyttökertomuksiin.

Siirretty. Kommentoinnille voidaan perustaa sitten oma ketjunsa Fujitsun alle. Käyttökertomukset pidetään puhtaana kommentoinnista. /janti
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=2.0

Tässä kommentointikeju http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=25204.0
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Sähkönkulutus Fujitsu LZCAN Viikko 5/2017 vs. Sähkölämmitys Viikko 3/2017
Vertailin sähkönkulutuksia ennen ja jälkeen Fujitsu LZCAN09 ilmalämpöpumpun asennusta:

Viikko 5/2017 Fujitsu LZCAN ilmalämpöpumppu ainoa lämmön tuottaja->
Viikko%2B5%2B2017.JPG


Viikko%2B5%2B2017%2BGraafi.JPG
Viikko 3/2017 Jämä Junior 6kW:n sähkövastus tuotti lämmön vesikiertoiseen patterilämmitykseen->
Viikko%2B3%2B2017.JPG


Viikko%2B3%2B2017%2BGraafi.JPG

Sähkönkulutuksen muuttujat näiden viikkojen välillä:
1. Viikko 5 peruslämpö ilmalämpöpumpulla +16°C vs. Viikko 3 peruslämpö sähkövastuksella +10°C
2. V5 Grundfos Alpha1 kiertovesipumppu nopeus 1 (= 9W/h) vs. V3 kiertovesipumppu nopeus 2 (18W/h)
3. Ulkolämpötila oli keskimäärin -7,2 viikolla 5 vs. -7,7 viikolla 3

Muu sähkönkulutus (yhteensä noin 17kW/vuorokausi) muuttumaton:
- Jämä Junior lämmityskattilan vesi (210 litraa) pidetään +60°C:ssa sähkövastuksella - arvio noin 15kW/vuorokausi
- Ouman-lämmönsäädin koekäyttää venttiiliä avaamalla sitä 5% auki ja sitten se sulkee sen joka maanantai klo 8:00 - arvio noin 0,3kW/viikko
- Jämä Junior lämmityskattilan Ouman EH-800B lämmönsäädin 3,5W/h = 0,084kW/vrk
- Ouman GSM modeemi 3,25W/h = 0,078kW/vrk
- Hiirenkarkoitin Ultrasonic Pestchaser 3W/h = 0,072kW/vrk
- Taloussähköä ei ole käytetty, koska talo on ollut asumaton molempina viikkoina
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Lapissa kylmenee. Tuntikohtaiset sähkönkulutuslukemat 07.02.2017:
07022017.PNG


Sähkönkulutukseen vaikuttavat tekijät:
1. Peruslämpö Fujitsu LZCAN09-ilmalämpöpumpulla tavoitelämpö +16°C
2. Grundfos Alpha1 kiertovesipumppu nopeus 1 (9W/h)

Muu sähkönkulutus (yhteensä noin 1,7kW/vuorokausi) muuttumaton:
- Jämä Junior lämmityskattilan vesi (210 litraa) pidetään +60°C:ssa sähkövastuksella - arvio noin 1,5kW/vuorokausi
- Jämä Junior lämmityskattilan Ouman EH-800B-lämmönsäädin 3,5W/h = 0,084kW/vrk
- Ouman GSM modeemi 3,25W/h = 0,078kW/vrk
- Hiirenkarkoitin Ultrasonic Pestchaser 3W/h = 0,072kW/vrk
- Taloussähköä ei ole käytetty, koska talo on ollut asumaton

Huonelämpötilat antureissa 07.02.2017->
Anturi 1: klo 00:38 15,1°C, klo 7:31 14,6°C, klo 12:15 15,7°C, 18:38 15,1°C, 22:05 14,5°C, 00:32 (08.02.2017) 14,8°C
Anturi 2: klo 00:38 9,1°C, klo 7:31 9,1°C, klo 12:15 9,1°C, 18:38 8,8°C, 22:05 8,6°C, 00:32 (08.02.2017) 8,2°C

Pohjapiirrustus%2Bakakerta.JPG
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Hurja säästö sähkönkulutuksessa/vrk Fujitsu LZCAN09-ilmalämpöpumpulla

Pakkanen kiristyi eilen tasaisesti kohti -20 astetta ja hilkulla oli, ettei varajärjestelmät käynnistyneet. Täytyy vain ihmetellä miten näin kylmässä säässä tuollainen laitteisto pystyy pitämään yksinään peruslämmön näin isossa talossa, jossa on vielä yli 50 vuotta vanhat sahanpurut vanhan osan seinissä eristeenä ja saunan savupellittömästä hormista pukkaa koko ajan pakkasilmaa sisälle!!

Löysin eilistä päivää vastaavan olosuhteen viime joulukuun 11. päivältä, jolloin lämmöntuottajana oli vielä vesikiertoinen patterilämmitys Jämä Junior-lämmityskattilan 6kW:n sähkövastuksella ja siihen verrattuna säästö sähkössä on valtava ilmalämpöpumpun eduksi:
41,0kWh/vrk ilmalämpöpumpulla (keskiarvona -14,8°C ulkolämpötila) vs.
109,2kWh/vrk sähkövastuksella (keskiarvona -14,7°C ulkolämpötila)

Sähkönkulutuksen muuttujat näiden päivien välillä:
- 8.2.2017 peruslämpö ilmalämpöpumpulla +16°C vs. 11.12.2016 peruslämpö sähkövastuksella +11°C
- 8.2.2017 Grundfos Alpha1 kiertovesipumppu nopeus 1 (= 9W/h) vs. 11.12.2016 kiertovesipumppu nopeus 2 (18W/h)

Muu sähkönkulutus (yhteensä noin 17kW/vuorokausi) muuttumaton:
- Jämä Junior 2K lämmityskattilan vesi (210 litraa) pidetään +60°C:ssa sähkövastuksella - arvio noin 15kW/vuorokausi
- Jämä Junior lämmityskattilan Ouman EH-800B-lämmönsäädin 3,5W/h = 0,084kW/vrk
- Ouman GSM modeemi 3,25W/h = 0,078kW/vrk
- Hiirenkarkoitin Ultrasonic Pestchaser 3W/h = 0,072kW/vrk
- Taloussähköä ei ole käytetty, koska talo on ollut asumaton molempina päivinä

Sähkönkulutus 8.2.2017:
08022017.PNG


Sähkönkulutus 11.12.2016:
11122016.PNG
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Fujitsu LZCAN arktisissa olosuhteissa Napapiirillä

Pakkanen käväisi eilen jo lähellä -25°C Rovaniemellä ja vuorokauden keskilämpö oli -20,3°C, mutta niin vain Fujitsun tehot riittivät peruslämmön ylläpitoon ja varajärjestelmiä ei tarvittu. Eteisen Anturi 1 näytti alimmillaan +10,4°C klo 9:14, jolloin ilmeisesti oli sulatus käynnissä, koska siitä tunnin kuluttua huonelämpötila oli +12,2°C. Ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila on edelleen +16°C ja lämmityskattilan sähkövastuksen käynnistyslämpötila on +10°C. Saunan Anturi 2 näytti alimmillaan +3,4°C ja kylpyhuoneessa olevan sähköpatterin termostaatti on säädetty lukemaan +5°C.

Sähkönkulutus tunneittain 09.02.2017:
09022017.PNG


Meidän poika kävi tänään 10.2.2017 aamulla paikan päällä tarkistamassa, että kaikki on kunnossa kovemman pakkaspäivän jälkeen. Aamulla klo 11:00 oli ulkona pakkasta -17°C ja sisällä lämpötilat oli seuraavat: Anturi 1 eteisessä +12,2°C, Anturi 2 saunassa +4,1°C (kylpyhuoneen elohopeamittari näytti +7°C ja mittarin vieressä pakkasvahtina oleva sähköpatteri ei ollut käynnissä - pitää siirtää lähemmäs saunaa) ja yläkerrassa lämpötila oli +8°C. Sisäyksikössä ei suodattimissa ollut kertynyt vielä yhtään havaittavaa pölyä (2 viikkoa kulunut asennuksesta). Ulkoyksikön alle oli hieman muodostunut jääpuikkoa ja lumikolaan sekä maahan jäätynyttä sulatusvettä:
Tarkistusreissu%2B09022017.jpg


Asentajan neuvosta ulkoyksikön alle laitettiin lumikola, jotta jääpuikot ja jäätyvät sulatusvedet on helppo siirtää. Kolan paikkaa pitää näköjään vähän vaihtaa - luulin, että jääpuikkoa muodostuu tuosta vasemmassa laidassa olevan kondenssivesiputken puolelta, mutta näköjään sitä kertyy tuonne oikeaan laitaan.
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Mökkitalkkarin Fujitsu LZCAN-videot tarkastuskäynniltä 10.2.2017

Pyysin poikaa kuvaamaan ilmalämpöpumpun ulko- ja sisäyksiköstä muutaman sekunnin videot, kun hän kävi eilen tarkistamassa tilanteen kovemman pakkaspäivän jälkeen. Itse olen täällä muutaman sadan kilometrin päässä ja halusin nähdä tilanteen tarkemmin.

Video ulkoyksiköstä:
https://www.youtube.com/watch?v=MaU7kqqlDws


Huomautin ilmalämpöpumpun asennusfirmalle Lapin Lämpöpumppuhuoltoon, että näyttää sulamisvedet roiskuneen tuonne talon seinälle jäädyttäen alinta vuorilautaa. Asentaja lupasi heti maanantaina noutaa tukusta sulamisveden ohjaimen ja käydä asentamassa sen paikoilleen niin pian kuin mahdollista. Hän tuumasi, että ilmeisesti talon muoto ja maasto saavat aikaan sellaisen ilman kierron, että heittää tuohon seinälle tuota sulamisvettä.
Tarkistusreissu%2B10022017.jpg


Videoklippi sisäyksiköstä, jossa mökkitalkkari testaa puhallusäänien voimakkuutta ja ääntä - ensin voimakkain ja siitä sitten pienentäen:
https://www.youtube.com/watch?v=3aWrgZFzTAk


Pyysin poikaa tarkistamaan, että onko suodattimiin kertynyt pölyä, kun asennuksesta on kulunut reilu 2 viikkoa - ei ollut vielä mitään näkyvää ilmaantunut:
https://www.youtube.com/watch?v=8BwZ0JcApqU
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Ilmalämpöpumpun tuomaa säästöä jo näkyvissä - sähkönkulutuksen seurantaa 1.1.2015 - 10.2.2017

Tein excel-taulukon sähkölaskuista vuoden 2015 tammikuusta alkaen ja laitoin huomautuksena taulukkoon myös tiedossa olevat oleelliset sähkönkulutukseen vaikuttavat muutokset matkan varrella. Fujitsu LZCAN-ilmalämpöpumppu asennettiin 26.1.2017 ja taulukossa on jo nähtävänä sen vaikutuksesta tullut selvä säästö sähkönkulutuksessa 10 päivän jaksolta 1.-10.2.2017, vaikka jakso oli tavanomaista kylmempi vuodenaikaan nähden.

S%25C3%25A4hk%25C3%25B6nkulutus%2Balkaen%2B2015.PNG


Talossa käytiin tarkastuskäynnillä 10.2.2017 kovemman pakkaspäivän jälkeen (pakkanen kävi lähellä -25°C 9.2.2017) ja sille tarkastuskäyntipäivälle tuli noin 20kWh enemmän sähkönkulutusta, koska kylpyhuoneessa pakkasvahtina olevaa sähköpatteri siirrettiin saunan ovelle ja se oli päällä muutaman tunnin. Pakkasvahdin termostaatti on säädetty +5°C:een ja kylpyhuoneen elohopeamittari näytti +7°C:n eli patteri ei ollut käynnistynyt. Seurasin gsm-modeemin välityksellä, että alimmillaan saunassa oleva lämmityskattilan Ouman EH-800B-lämmönsäätimen lämpötila-anturi näytti 9.2.2017 lukemaa +3,4°C ja tarkastuspäivänäkin vain +4,1°C. Ihmettelin hieman, kun pakkasvahti ei puuttunut peliin. Suuri lämpötilaero saunan ja kylpyhuoneen välillä johtuu siitä, ettei saunan kiukaan savuhormissa ole savupeltiä ja sieltä pukkaa sisälle kokoajan kylmää pakkasilmaa. Ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilaa pidetään +16°C:ssa kun paikalla ei ole ketään, mutta kovalla pakkasella pumpun lämmitysteho ei riitä lämmön siirtämiseen sokkeloisen ja huonosti eristetyn (vanhan osan seinissä on eristeenä sahanpurut) talon kauimmaiseen nurkkaan eli saunaan - Lämpöanturi 1 eteisessä näytti kovimmallakin pakkasella noin +12°C:
Pohjapiirrustus%2Bakakerta.JPGTässä vielä helmikuun päivittäiset sähkönkulutukset 1.-10.2.2017 ja keskiarvot päivien ulkolämpötiloista:
Helmikuun%2Bekat%2B10pv%2B2017.PNG
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Fujitsu LZCAN09 etähallinta 1. versio

Vein mökille ensimmäisen version ilmalämpöpumpun etähallintaan ja seurantaan. Tämä laitteisto on ainakin näin aluksi sellainen karvalakkimalli ja aika näyttää onko tarvetta hankkia parempaa.

Fujitsu LZCAN09 etähallintaan käytän nyt Broadlink RM Pro-wifi yleiskauko-ohjainta (hinta posteineen 20€ Kiinasta). Asennus kahden Android-tabletin välille (mökillä nettiliikenteen hoitaa siis tabletti, jossa on Hotspot päällä koko ajan ja etänä otan yhteyden toisella tabletilla) oli helppo ja laitteen ohjelmasta löytyi nopeasti valmis malli Fujitsun kaukosäätimen perustoiminnoille eli nyt voin säätää netin kautta lämpötilat ja puhallusvoimakkuudet sekä laitteen sammutuksen ja käynnistyksen.
Screenshot_20170227-151134.pngLämpötiloja ja sähkönkulutusta seuraan tabletin kameran avulla eli kameran edessä on 3 mittarinäyttöä:
1. Brittien Ebaystä ostin uudenveroisen Current Cost Envir-sähkönkulutusmittarin (E-ON brändätty) hintaan 30€ posteineen.
2. Ulko- ja sisälämpötilaa seuraan Avec-mittarilla (Halpa-Hallista hintaan 13,90€), jossa tuo ulkoanturi toimii langattomasti.
3. Prismasta ostin hintaan 29,90€ Lexa-sääaseman, jossa on 2 langatonta anturia - toisella anturilla mittaan ilmalämpöpumpun puhallusilman lämpötilaa ja toisella saunan lämpötilaa.
WP_20170227_22_18_24_Pro.jpg
Tabletin päälle olen virittänyt hämäräkytkimellä varustetun 1W:n led-lampun (yövalo Boston Prismasta hintaan 4,95€), jotta mittareista saa netin kautta selvää yölläkin.​


i71%255Epimgpsh_mobile_save_distr.jpg
Ilmalämpöpumpun vieressä on nämä anturit - alimmainen mittaa puhallusilmaa sisäyksikön ilmanohjaimien keskeltä ja ylemmän mittarin alempi lukema näyttää sisäyksikön päältä lämpötilaa.​

Tabletin kameraohjelmana käytän WardenCam-ohjelmaa, jonka täysi lisenssi maksoi 6,84€.

Tuo mittaristo ja tabletti vie valmiustilassa sähköä energiankulutusmittarin mukaan 4,3-7W. Broadlink-kaukosäädin vie sähköä 1W.

Kuvankaappaus etänä netin kautta sillä toisella Android-tabletilla:
Screenshot_20170227-221535.pngLisäksi 25 euroa posteineen Kiinasta maksoi IP-kamera, jolla voin seurata etänä ilmalämpöpumpun ulkoyksikön toimintaa. Kamera on sisällä lisäsiivessä olevan kylpyhuoneen ikkunalla, joka on muuten hyvä paikka, mutta pimeällä kameran infrapunalamput heijastavat ikkunalasista niin, ettei kuvasta saa selvää. Kameran mukana tuli valmistajan oma Android-ohjelma, jonka avulla kamera oli aika helppo yhdistää wlanin kautta nettiin, jolloin videoa voi katsoa etänä valmistajan serverin kautta.
20170226151620%252831039197%2529.jpg
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Fujitsu LZCAN09:n reaaliaikainen seuranta internetin kautta

Seuraan tässä videolla netin kautta kesämökkimme Fujitsu LZCAN-ilmalämpöpumpun sähkönkulutusta, puhalluslämpötilaa, huonelämpötiloja ja ulkolämpötilaa. Mittareiden edessä on Android-tabletti, jonka kameraa ja nettiyhteyttä hyödynnän videon siirrossa - samaa nettiyhteyttä käytän myös pumpun etähallintaan Broadlink RM Pro-kaukosäätimellä:
https://www.youtube.com/watch?v=MBiTPELWaAs

WP_20170227_22_18_24_Pro.jpg
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Maaliskuu 2017 sähkönkulutus

Sähkönkulutus 947 kWh (30,5 kWh/vrk) vs. 2016 maaliskuu 2215 kWh (71,7 kWh/vrk) -> sähkönkulutus laski 57,2%.

Maaliskuu 2017 keskilämpötila oli -4,3°C vs. 3/2016 -3,4°C.

Fujitsu LZ09 sähkönkulutus 379 kWh (mitattu Current Cost Envir-koura-anturilla).

Lämminvesi sähkönkulutus oli noin 500 kWh.

Muuttujat 2017 vs. 2016:
- 2017 peruslämpö ilmalämpöpumpulla +16°C vs. 2016 peruslämpö sähkövastuksella +20°C
- 2017 Grundfos Alpha1 kiertovesipumppu nopeus 1 (= 8W/h) vs. 2016 kiertovesipumppu nopeus 2 (18W/h)
- 7/2016 asennettu Ouman GSM modeemi 3,25W/h = 0,078kW/vrk
- 7/2016 hiirenkarkoitin Ultrasonic Pestchaser 3W/h = 0,072kW/vrk
- 1/2017 asennettu ilmalämpöpumppu (sähkönkulutus 3/2017 379kWh/kk)
- 2/2017 asennettu valvontakamerat ja ilmalämpöpumpun etähallintalaitteisto 15W/h

Muu sähkönkulutus (yhteensä noin 15-25kW/vuorokausi) muuttumaton:
- Jämä Junior 2K lämmityskattilan vesi (255 litraa) pidetään +60°C:ssa sähkövastuksella - arvio noin 500 kWh/kk
- Jämä Junior 2K-lämmityskattilan Ouman EH-800B-lämmönsäädin 3,5W/h = 0,084kW/vrk
- Taloussähköä ei ole juurikaan käytetty, koska talo on ollut pääosin asumaton (asuttu vain 1vrk 3/2017)
 

Liitteet

 • Maaliskuu 2017.jpg
  Maaliskuu 2017.jpg
  66,9 KB · Katsottu: 408
 • Sähkönkulutus alkaen 2015.jpg
  Sähkönkulutus alkaen 2015.jpg
  245,4 KB · Katsottu: 374

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Fujitsu LZ09 ilmalämpöpumpun todellinen sähkönkulutus

Nyt selvitin Fujitsu LZ09 ilmalämpöpumpun todellisen sähkönkulutuksen, kun kävin asentamassa kesämökille Geo Solo II-mittarin (Fortumin Kotinäyttö). Yhdistin mittarin sähkökaapin Aidon 5530 etäluettavan sähkömittarin vilkkuvaloon (10000imp/kWh) ja tarkistin seuraavana päivänä, että lukemat ovat täysin samat, kuin Rovakairan Sähkön nettipalvelussa ilmoitettiin.
20170420Mittarit.png


Käytössä on aiemmin asennettu Current Cost Envir-mittari, jonka olen yhdistänyt koura-anturilla ilmalämpöpumpun sähkönkulutusta mittaamaan ja nyt selvisi, että tuo mittari näyttää liikaa kulutusta 15-25%. Esim. 19.4.2017 Current Cost Envir-mittari ilmoitti ilpin vuorokausikulutukseksi 8kWh ja nyt Geo Solo II-mittarin avulla laskin Geon Energynote-palvelun graafista (kts. liite), että todellinen kulutus ilmalämpöpumpulle oli 6,33kWh. Graafista (15 minuutin mittausjaksot) näkyy, että vajaan 2 tunnin välein Jämä Junior 2K-lämmityskattilan (tekniset tiedot: http://onninen.procus.fi/documents/original/12503/7/1/JamaJunior.pdf) 6kW:n sähkövastus lämmittää vettä (255litran vesitilavuus) noin 10minuuttia ja vie sähköa noin 1kWh/10min - yhteensä siihen kului sähköä 13,65kWh/vrk. Sitten tiedän, että kattilan sähkövastuksen ja ilmalämpöpumpun lisäksi kaikki muut (mm. kiertovesipumppu, valvontakamerat, mittarit, modeemi) kuluttavat sähköä 30W/h eli 720W/vrk. Kokonaiskulutus oli 20,7kWh/vrk eli kun siitä vähennän kattilan sähkövastuksen ja ryhmän muut kulutuksen, niin ilmalämpöpumpulle jää tuo 6,33kWh/vrk. Rovakairan Sähkön nettipalvelun lukemien perusteella on vaikea selvittää yksittäisten laitteiden vuorokautinen sähkönkulutus, koska lyhin mittausjakso on 1 tunti.

Laskin 18.04.2017 lämmityskattilan veden termostaatin lukemaa +60°C:sta +53°C:een ja sen vaikutuksesta sähkönkulutus näyttäisi alentuvan näillä keleillä noin 3kWh/vrk - liitteenä lukemat ennen lämmönpudotusta (10.04.2017) ja lämmönpudotuksen jälkeen (19.04.2017).
 

Liitteet

 • 19042017Energynote.jpg
  19042017Energynote.jpg
  75,6 KB · Katsottu: 383
 • 10042017.jpg
  10042017.jpg
  72,5 KB · Katsottu: 409
 • 19042017.jpg
  19042017.jpg
  70,7 KB · Katsottu: 376

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Huhtikuun 2017 sähkönkulutus

 • Sähkönkulutus 823,3 kWh (27,4 kWh/vrk) vs. 2016 huhtikuu 1524,8 kWh (50,8 kWh/vrk) -> sähkönkulutus laski 46,0%.
 • Huhtikuu 2017 keskilämpötila oli -1,6°C (lämmitystarveluku 55:cool: vs. 4/2016 +1,6°C (lämmitystarveluku 462).
 • Fujitsu LZ09 245kWh (mitattu Geo Solo II-sähkönkulutusmittarilla).
 • Lämmityskattilan lämminvesi 554kWh.
 • Ryhmä Muut 24kWh.

Muuttujat 2017 vs. 2016:
- 2017 peruslämpö ilmalämpöpumpulla +16°C vs. 2016 peruslämpö sähkövastuksella +20°C
- 2017 Grundfos Alpha1 kiertovesipumppu nopeus 1 (= 8W/h) vs. 2016 kiertovesipumppu nopeus 2 (18W/h)
- 7/2016 asennettu Ouman GSM modeemi (=3,25W/h)
- 7/2016 hiirenkarkoitin Ultrasonic Pestchaser (=3W/h)
- 1/2017 asennettu ilmalämpöpumppu (sähkönkulutus 4/2017 245kWh)
- 2/2017 asennettu valvontakamerat ja ilmalämpöpumpun etähallintalaitteisto (=15W/h)

Muu sähkönkulutus lähes muuttumaton:
- Lämmityskattilan vesi (255 litraa) pidetty +60°C:ssa ja 17.4. alkaen +53°C:ssa sähkövastuksella (sähkönkulutus 4/2017 554kWh) -> veden lämpötilan pudotuksen vaikutus sähkönkulutukseen noin 3kWh/vrk.
- Jämä Junior 2K-lämmityskattilan Ouman EH-800B-lämmönsäädin (=3,5W/h)
- Taloussähköä ei ole juurikaan käytetty, koska talo on ollut pääosin asumaton (asuttu 2vrk 4/2017)

Liitteenä taulukot huhtikuun 2017 sähkönkulutuksesta sekä sähkönkulutus/sähkölaskut vuodesta 2015 alkaen + olennaiset muuttujat matkan varrella.
 

Liitteet

 • Huhtikuu 2017.PNG
  Huhtikuu 2017.PNG
  71 KB · Katsottu: 408
 • Sähkönkulutus alkaen 2015.PNG
  Sähkönkulutus alkaen 2015.PNG
  131,8 KB · Katsottu: 381

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Geo Solo II 15min vs. Rovakairan Sähkö 1h mittausjaksot 05.05.2017

Kesämökin ilmalämpöpumppu meni eilen ensimmäistä kertaa pidemmäksi aikaa lepuutukselle, kun ulkolämpötila nousi yli +10°C:een - se oli tyhjäkäynnillä noin 8tuntia klo 10-18 välillä. Olin aiemmin siinä uskossa, että ilppi veisi 70W vaikka sen sammuttaisi kokonaan kaukosäätimestä, mutta tuo luulo osoittautui vääräksi mittaustiedoksi, jonka sain Current Cost Envir-mittarin koura-anturilla. Nyt näyttäisi tarkemman Geo Solo II mittarin perusteella, että Fujitsu LZ09 veisi lepotilassa alle 10W.
Tiedän, että Jämä Junior 2k-keskuslämmityskattilamme vie noin kahden tunnin välein noin 1kWh (eilen 12,22kWh/vrk) sähköä veden lämmitykseen ja ryhmä Muu (mm. kiertovesipumppu, valvontakamerat, modeemi, lämmönsäädin) vievät tasaisesti 30W (eilen 0,72kWh/vrk) eli nuo kun vähentää kokonaiskulutuksesta, niin jäljelle jää ilmalämpöpumpun sähkönkulutus (eilen 3,00kWh/vrk) .

Liitteenä on taulukot, joista näkee koko talon eilisen sähkönkulutuksen (15,91kWh) - taulukko 1 näyttää kulutuksen Geo Solo II-mittarin 15 minuutin jaksoissa ja taulukko 2 näyttää kulutuksen Rovakairan Sähkö Oy:n internetpalvelun 1 tunnin jaksoissa. Pdf-tiedostoissa näkyy lukemat numeroina.
 

Liitteet

 • Toukokuu052017Rovakaira.pdf
  53,8 KB · Katsottu: 181
 • Toukokuu052017GeoSolo.pdf
  62,9 KB · Katsottu: 197
 • Toukokuu052017Rovakaira.PNG
  Toukokuu052017Rovakaira.PNG
  39,7 KB · Katsottu: 361
 • Toukokuu052017GeoSolo.PNG
  Toukokuu052017GeoSolo.PNG
  40,9 KB · Katsottu: 371

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Scroll sanoi:
Asutaanko talossa vai miksi pidät käyttövettä lämpimänä?
Siellä käydään keskimäärin kerran kuussa ympäri vuoden ja kesällä talo on asuttuna useita viikkoja eli ei varmaan kannata päästää kattilan vettä (255litraa) jäähtymään alle +53 asteen missään vaiheessa. Lämmityskautena tuo keskuslämmityskattila toimii myös varalämmönlähteenä. Lämmityskattilan lisäeristämistä olen kyllä harkinnut tai sitten hankin nykyaikaisen varaajan.
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Scroll sanoi:
Siinä kattilan lisälämmöneristämisessä ei ole mitään järkeä. Se tuottaa sinulle säästöjä vain lämmityskauden ulkopuolella (ellei siellä ole pannuhuoneessa sitten merkittäviä ylilämpöjä tuon vuoksi, ne tietysti kannattaa eristämällä 'leikata' pois)

Minä ainakin vedän vastaavantyyppiseltä mökiltä käyttöveden lämmityksestä virrat veks parin viikonkin poissaolon vuoksi. Vaikutuksen sähkönkulutukseen kyllä huomaa.

Olethan kattilan hormiyhteyden muistanut tulpata, jos talossa sellainen on? Muuten se vuotaa hormin kautta lämpöjä ulos se kattila.
Voi hyvinki olla, ettei lisäeristäminen ole kannattavaa ja mielummin voisi kesällä sammuttaa lämmityksen kokonaan poissa ollessa, mutta paljonkohan tuo 255 litran lämmittäminen kylmästä +60 asteeseen haukkaa sähköä tuolla 6kW:n vastuksella? Miten paljon sulla on vesitilavuus ja paljonko siinä menee sähköä kylmästä lämpimään?

Hormia en ole vielä lähtenyt tulppaamaan, mutta pitää sitäkin tutkia ja vaikka testata kesällä sen vaikutus jollakin pikatulpalla.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Jartim sanoi:
Voi hyvinki olla, ettei lisäeristäminen ole kannattavaa ja mielummin voisi kesällä sammuttaa lämmityksen kokonaan poissa ollessa, mutta paljonkohan tuo 255 litran lämmittäminen kylmästä +60 asteeseen haukkaa sähköä tuolla 6kW:n vastuksella?
Sähköä kuluu luokkaa 15kWh, eli aikaa kuluu kaksi ja puoli tuntia suunnilleen. Rahaa palaa siis jotakin 1,5 eurosta 2 euroon riippuuen siitä, millä hinnalla sähkönsä ostaa (ja mistä lämpötilasta varaaja jäähdyttyään lähtee, eli esim. 4 asteesta vai 15 asteesta).

Sammuttaminen on joka tapauksessa aina halvempaa kuin pitää varaajaa päällä poissa ollessa, jos lämmitykseen kuluvaa aikaa ei tarvitse hinnoitella eli häviöt pienenevät aina, sitä enemmän, mitä pitemmän aikaa laite pidetään pois päältä.
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

kotte sanoi:
Sähköä kuluu luokkaa 15kWh, eli aikaa kuluu kaksi ja puoli tuntia suunnilleen. Rahaa palaa siis jotakin 1,5 eurosta 2 euroon riippuuen siitä, millä hinnalla sähkönsä ostaa (ja mistä lämpötilasta varaaja jäähdyttyään lähtee, eli esim. 4 asteesta vai 15 asteesta).
Oletin yhtään tarkemmin ajattelematta, että kustannus olisi per lämmityskerta huomattavasti enemmän, mutta nyt kun tuon noin esitit, niin kyllä tuo voisi hyvinkin olla tuota luokkaa ja senhän voin kyllä kesän aikana itsekin testata.

Mietin vain, että kuinka suureksi jää legionella-bakteerin kasvun mahdollisuus, jos kattilan vesi päästetään välillä kylmäksi ja onko tartuntavaara kuinka suuri, jos mennään epähuomiossa esim. pesemään kädet, ennen kuin kattilan veden lämpö ehtii nousemaan niin korkeaksi, että bakteerit tuhoutuvat? Minä ja vaimoni voisimme tuon muistaa ottaa aina huomioon, mutta mökillä on muitakin käyttäjiä, kuten meidän lapset ja lapsenlapset...

Yksi ratkaisu voisi toimia: minun pitää tarkistaa onko kattilassa suljettavaa venttiiliä lämpimän veden linjalle, jonka voisin avata vasta sitten kun kattilan veden lämpötila on ollut +60 riittävän kauan aikaa. Jos linjassa ei ole mitään venttiiliä, niin sellaisen sinne varmaan voi asennuttaa. Kylmän veden linja meillä onkin ollut aina tapana sulkea lähtiessä pääventtiilistä keittiön tiskialtaan kaapissa olevan vesimittarin vierestä.

Toinen vaihtoehto voisi olla, jos tuohon lämmityskattilan Ouman EH-800B lämmänsäätimeen saisi laitettua releohjauksen kattilan sähkövastukselle, että sen voisi kytkeä päälle etänä jo muutamaa tuntia ennen kun mökille mennään.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Jartim sanoi:
Mietin vain, että kuinka suureksi jää legionella-bakteerin kasvun mahdollisuus, jos kattilan vesi päästetään välillä kylmäksi ja onko tartuntavaara kuinka suuri, jos mennään epähuomiossa esim. pesemään kädet, ennen kuin kattilan veden lämpö ehtii nousemaan niin korkeaksi, että bakteerit tuhoutuvat? Minä ja vaimoni voisimme tuon muistaa ottaa aina huomioon, mutta mökillä on muitakin käyttäjiä, kuten meidän lapset ja lapsenlapset...
Legionella ei ole kovin vaarallinen kanta, jos sen kanssa ollaan tekemisissä vain käsiä pestessä. Ongelmia olisi lähinnä suihkua otettaessa tai jos saastunutta vettä muuten pirskotellaan ilmaan. Sitä paitsi 60 astetta tekee aika nopeasti selvän legionellakannasta ja jos säiliö on ollut päällä tunninkin yli 55 asteessa eikä vettä vaihdeta, on kannan elpyminen aika epätodennäköistä (kun elinvoimaisia yksilöitä ei pitäisi olla jäljellä).

Sinällään idea johdon sulkemisesta lämpenemistä odoteltaessa on mielestäni ihan hyvä. Olisin kylläkin huolestuneempi kylmävesijohdoista, joista lasketaan huoneessa lämmennyttä vettä pitkän poissaolon jälkeen eikä sisältöä ole lämpökäsitelty missään vaiheessa. Tuo vesi voi kesäaikaan päästä hyvinkin legionellaa suosivalle lämpötila-alueelle.
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Toukokuun 2017 sähkönkulutus

Toukokuu 2017 ulkolämpötila keskiarvo +2,9°C (Lämmitystarveluku 437) vs. 6/2016 +9,7°C (Lämmitystarveluku 226).

Sähkönkulutus 581,4 kWh (18,8 kWh/vrk) vs. 2016 toukokuu 730,7 kWh (23,6 kWh/vrk) -> sähkönkulutus laski 10,4%.

Fujitsu LZ09:n sähkönkulutus 157kWh (mitattu Geo Solo II-sähkönkulutusmittarilla).

Lämpimän veden sähkönkulutus 402kWh (käyttövedenlämmitys lopetettu kesäajaksi alkaen 28.5 niinä aikoina kun talo on asumaton).

Ryhmä Muut sähkönkulutus 22kWh.

Muuttujat 2017 vs. 2016:
- 2017 peruslämpö ilmalämpöpumpulla +16°C vs. 2016 peruslämpö sähkövastuksella +20°C
- 2017 Grundfos Alpha1 kiertovesipumppu nopeus 1 (= 8W/h) vs. 2016 kiertovesipumppu nopeus 2 (18W/h)
- 7/2016 asennettu Ouman GSM modeemi (=3,25W/h)
- 7/2016 hiirenkarkoitin Ultrasonic Pestchaser (=3W/h)
- 1/2017 asennettu ilmalämpöpumppu (sähkönkulutus 5/2017 157kWh)
- 2/2017 asennettu valvontakamerat, 4G-modeemi ja ilmalämpöpumpun etähallintalaitteisto (=15W/h)

Muu sähkönkulutus lähes muuttumaton:
- Lämmityskattilan vesi (255 litraa) pidetty +53°C:ssa sähkövastuksella (sähkönkulutus 5/2017 402kWh) -> lämmitys lopetettu kesäajaksi 28.5 alkaen, kun talo on tyhjillään.
- Jämä Junior 2K-lämmityskattilan Ouman EH-800B-lämmönsäädin (=3,5W/h)
- Taloussähköä ei ole juurikaan käytetty, koska talo on ollut pääosin asumaton (asuttu 3vrk 5/2017)
 

Liitteet

 • Toukokuu 2017.PNG
  Toukokuu 2017.PNG
  105,4 KB · Katsottu: 365
 • Sähkönkulutus alkaen 2015.jpg
  Sähkönkulutus alkaen 2015.jpg
  266,6 KB · Katsottu: 408

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Kesäkuun 2017 sähkönkulutus

Kesäkuu 2017 ulkolämpötilan keskiarvo +11,2°C (Lämmitystarveluku 60) vs. 6/2016 +12,4°C (Lämmitystarveluku 59).

Sähkönkulutus 111,6 kWh (3,72 kWh/vrk) vs. 2016 kesäkuu 548,8 kWh (18,3 kWh/vrk) -> sähkönkulutus laski 79,66%.

Fujitsu LZ09 sähkönkulutus 43,4kWh (mitattu Geo Solo II-sähkönkulutusmittarilla).

Lämpimän veden sähkönkulutus 32,2kWh (Jämä Junior-kattilan vedenlämmitys lopetettu kesäajaksi alkaen 28.5 niinä aikoina kun talo on asumaton).

Ryhmä Muut sähkönkulutus 36,0kWh.
 

Liitteet

 • Kesäkuu 2017.PNG
  Kesäkuu 2017.PNG
  64,7 KB · Katsottu: 371

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

kotte sanoi:
Sähköä kuluu luokkaa 15kWh, eli aikaa kuluu kaksi ja puoli tuntia suunnilleen. Rahaa palaa siis jotakin 1,5 eurosta 2 euroon riippuuen siitä, millä hinnalla sähkönsä ostaa (ja mistä lämpötilasta varaaja jäähdyttyään lähtee, eli esim. 4 asteesta vai 15 asteesta).

Sammuttaminen on joka tapauksessa aina halvempaa kuin pitää varaajaa päällä poissa ollessa, jos lämmitykseen kuluvaa aikaa ei tarvitse hinnoitella eli häviöt pienenevät aina, sitä enemmän, mitä pitemmän aikaa laite pidetään pois päältä.
Nyt tuli 27.6.2017 testattua käytännössä tuo Jämä Junior 2K:n 255 litran vesisäiliön lämmittäminen sähkövastuksella kylmästä (+15,5°C) kuumaksi (+53°C) että kauanko siinä menee aikaa ja paljonko kuluu sähköä 6kW:n sähkövastuksella. Hyvin piti paikkansa Kotten arvio, sillä aikaa meni noin 2 tuntia 25 minuuttia ja sähköä meni 15,66kW. Ei kannata pitää vedenlämmitystä päällä lämmityskauden ulkopuolella kesämökiltä poissaollessa yli vuorokauden, sillä ylläpito +53 asteessa vie kesäikaan vuorokaudessa noin 12-13kW - ylläpidossa sähkövastus vie noin 1kW vajaan 2 tunnin välein. Ohessa todisteeksi tuon päivän graafi Geo Solo 2-energiakulutusmittariin nettipalvelusta, joka piirtää kulutuksen 15 minuutin jaksoissa.
 

Liitteet

 • Kattilaveden kuumentaminen.jpg
  Kattilaveden kuumentaminen.jpg
  74,5 KB · Katsottu: 386

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Mittailin muinoin omasta ö-kattilasta häviöitä vastuksella, ne oli muistaakseni 350W luokkaa tunnissa. Meillä on pieni ja hyvin eristetty pannuhuone, isossa ja vetoisessa pannarissa kuluu varmaan enemmän.
 

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Ensilumi satoi Napapiirille

Ensilumi satoi Napapiirille 19.-20.10.2017 välisenä yönä. Tästä voi laskea talven alkaneeksi ja mielenkiinnolla tulen seuraamaan, miten viime tammikuun lopulla asennettu kesämökkimme Fujitsu LZ09-ilmalämpöpumppu selviää ensimmäisestä kokonaisesta talvesta.

Talven tuloon olen varautunut mm. asentamalla ulkoyksikön alle sulamisvesien ohjaimen, joka on tavallinen rautakaupasta ostettu kylmäkoneiden alle tarkoitettu valuma-allas - hintaa tuolle tuli asennustarvikkeineen alle 20€. Aika ohutta muovia tuo on ja voi hyvinkin olla, ettei se kestä arktisia olosuhteita.

Liitteenä taulukkoja eilisen päivän (19.10.2017) sähkönkulutuksesta, ulkolämpötilasta ja ilmalämpöpumpun sisäyksikön ottolämpötilasta (anturi sisäyksikön päällä) sekä puhalluslämpötilasta (anturi sisäyksikön keskellä ).

Sähkönkulutuksesta sen verran, että varajärjestelmänä oleva lämmityskattilan sähkövastus kuluttaa 2 tunnin välein aika tarkalleen 1kWh eli noin 11-12kWh/vrk ja ryhmä Muut (netti, kamerat, kiertovesipumppu, ilmalämpöpumpun wlan-ohjain, data-anturit) 38W/h eli 0,912kwh/vrk - loppu sähkönkulutus jää sitten ilmalämpöpumpulle. Sisäyksikön ottolämpötaulukosta voi nähdä, että sulatus on noin 4 tunnin välein näillä keleillä. Lisäksi olen saanut selville, että ulkoyksikön lämpövastus menee päälle noin +2 asteen ulkolämpötilassa ja kuluttaa sähköä 30W/h, vaikka ilmalämpöpumppu ei olisi ollenkaan päällä.

Ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilana on nyt +16°C ja tänään klo 10 ulkolämpötilan ollessa -0,2°C oli eteisen lämpötila +16,8 , saunaosastossa +13,3 ja yläkerrassa +16,0.
 

Liitteet

 • Puhallus19102017.jpg
  Puhallus19102017.jpg
  66,1 KB · Katsottu: 374
 • Otto19102017.jpg
  Otto19102017.jpg
  66,1 KB · Katsottu: 381
 • Sähkönkulutus+Ulkolämpötila.PNG
  Sähkönkulutus+Ulkolämpötila.PNG
  61 KB · Katsottu: 345
 • Sähkönkulutus 19102017.jpg
  Sähkönkulutus 19102017.jpg
  70,7 KB · Katsottu: 414
 • Ensilumi20102017.jpg
  Ensilumi20102017.jpg
  148 KB · Katsottu: 366

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Lokakuu 2017 sähkönkulutus

 • Lokakuu 2017 ulkolämpötilan keskiarvo +1,2°C (Lämmitystarveluku 490) vs. 10/2016 +2,0°C (Lämmitystarveluku 465).
 • Sähkönkulutus 601,5 kWh (19,4 kWh/vrk) vs. 2016 lokakuu 985,1 kWh (31,8 kWh/vrk).
 • Fujitsu LZCAN09 ilmalämpöpumpun sähkönkulutus 196,6kWh.
 • Lämpimän veden sähkönkulutus 377kWh (kattilaveden lämmitys lopetettu kesäajaksi alkaen 28.5 niinä aikoina, kun talo on asumaton - vedenlämmitys laitettu talviajaksi päälle alkaen 29.9.2017).
 • Ryhmä Muut sähkönkulutus 27,9kWh.
 

Liitteet

 • Lokakuu 2017.JPG
  Lokakuu 2017.JPG
  82,5 KB · Katsottu: 350
 • Sähkönkulutus alkaen 2015.JPG
  Sähkönkulutus alkaen 2015.JPG
  272,2 KB · Katsottu: 365

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Marraskuu 2017 sähkönkulutus

 • Marraskuu 2017 ulkolämpötilan keskiarvo -4,6°C (Lämmitystarveluku 64:cool: vs. 11/2016 -5,6°C (Lämmitystarveluku 67:cool:.
 • Sähkönkulutus 1016,4 kWh (33,8 kWh/vrk) vs. 2016 marraskuu 1885,9 kWh (62,9 kWh/vrk).
 • Fujitsu LZCAN09 ilmalämpöpumpun sähkönkulutus 410,1 kWh.
 • Lämpimän veden sähkönkulutus 576,9kWh (kattilaveden lämmitys lopetettu kesäajaksi alkaen 28.5 niinä aikoina, kun talo on asumaton - vedenlämmitys laitettu talviajaksi päälle alkaen 29.9.2017).
 • Ryhmä Muut sähkönkulutus 29,4kWh.
 

Liitteet

 • Sähkönkulutus alkaen 2015.JPG
  Sähkönkulutus alkaen 2015.JPG
  275,6 KB · Katsottu: 377
 • Marraskuu 2017.JPG
  Marraskuu 2017.JPG
  60,3 KB · Katsottu: 336
 • Tilannekuva30112017klo23_34.JPG
  Tilannekuva30112017klo23_34.JPG
  52,6 KB · Katsottu: 382

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Joulukuu 2017 sähkönkulutus

 • Joulukuu 2017 ulkolämpötilan keskiarvo -9,4°C (Lämmitystarveluku 81:cool: vs. 12/2016 -8,2°C (Lämmitystarveluku 781).
 • Sähkönkulutus 1370,0 kWh (44,2 kWh/vrk) vs. 2016 joulukuu 1793,5 kWh (57,9 kWh/vrk).
 • Fujitsu LZCAN09 ilmalämpöpumpun sähkönkulutus 653,8 kWh.
 • Lämpimän veden sähkönkulutus 657,9kWh (kattilaveden lämmitys lopetettu kesäajaksi alkaen 28.5 niinä aikoina, kun talo on asumaton - vedenlämmitys laitettu talviajaksi päälle alkaen 29.9.2017).
 • Ryhmä Muut sähkönkulutus 58,3kWh.

Vuosi 2017 sähkönkulutus ja sähkölaskut

 • 2017 ulkolämpötilan keskiarvo +1,2°C vs. 2016 +1,8°C
 • Sähkönkulutus 2017 10014,3 kWh vs. 2016 16545,1 kWh
 • Sähkölaskut 2017 1089,17EUR vs. 2016 1950,61EUR -> SÄÄSTÖ 861,44EUR

Muuttujia sähkönkulutukseen 2017 vs 2016
- Fujitsu LZCAN09 ilmalämpöpumppu asennettiin 26.1.2017
- Lämmityskaudella huonelämpötila 2017 +16°C talon ollessa asumaton vs. 2016 keskimäärin +14°C
- Kattilaveden lämmitys suljettiin kesäkaudeksi talon ollessa asumaton 28.5.-29.9.2017 -> säästöä sähkönkulutukseen noin 600 kWh


Sähkönkulutuksen pienentäminen jatkuu vuonna 2018

Olen erittäin tyytyväinen Fujitsu LZCAN08-ilmalämpöpumpun toimintaan ja sen tuomaan säästöön sähkölaskuissa - investointi näyttäisi maksavan itsensä takaisin vähän yli 2 vuodessa. Rahallista säästöä uskon syntyvän vielä hieman enemmän, kunhan saan karsittua pois turhaa lämmittämistä muilla sähköisillä laitteilla ja opin optimoimaan ilmalämpöpumpun käytön ja säädöt parhaalla mahdollisella tavalla, jotta sähkönkulutus olisi entistä pienempi.

Vko 01/2018 asennetaan lämmityskattilan Ouman EH-800B lämmönsäätimeen laajennusyksikkö EXU-800, joka mahdollistaa kattilaveden lämmityksen ohjaamisen etänä tekstiviesteillä eli sitten voin laittaa vedenlämmityksen päälle vain tarvittaessa. Nykyisellään varajärjestelmänä toimivan lämmityskattilan veden lämmittävä sähkövastus on ollut pakko pitää päällä koko lämmityskauden ajan siltä varalta, ettei mökillä ehdi käymään muutamaan viikkoon ja tulee kova pakkasjakso tai ilmalämpöpumppu vikaantuu. Tiedän, että Fujitsu LZCAN09 ilmalämpöpumpun teho riittäisi yksinään koko talon peruslämmön ylläpitämiseen ainakin -25°C:n ulkolämpötilaan saakka, joten nyt tuo vedenlämmitys on ollut suurimmaksi osaksi turha kustannus. EXU-800:n hinta on noin 70EUR ja sähköasentajan arvio kytkennälle n.100-200euroa (asennushinta riippuu mm. siitä, että pitääkö pannuhuoneesta vetää uusi virtajohto sähkökaapin kontaktorille vai ei) eli tuo investointi maksaa itsensä takaisin alle vuodessa, kun nyt tuo turha vedenlämmitys maksaa noin 350-400EUR vuodessa.
Tavoitteena vuodelle 2018 on sähkönkulutuksen painaminen alle 8000kWh.
 

Liitteet

 • Joulukuu2017.JPG
  Joulukuu2017.JPG
  127 KB · Katsottu: 334
 • SähkönkulutusAlkaen2015.JPG
  SähkönkulutusAlkaen2015.JPG
  283,9 KB · Katsottu: 338

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Talven kylmin vuorokausi ja Fujitsun pakkasennätys -29,7°C

Nyt mentiin jo arktisiin olosuhteisiin Napapiirillä, kun tehtiin tämän talven pakkasennätys -29,7°C 22.01.2018 klo 23. Fujitsu LZCAN09 selvisi vielä tässäkin kylmyydessä hienosti, mutta aivan äärirajoille mentiin. Puhalluslämpö oli illalla klo 20-23 maksimissaan +38astetta (suurimman osan aikaa +36°C), eikä noussut siitä puoleen yöhön mennessä vaikka laitoin kokeeksi ilmalämpöpumpun tavoitelämmön +30°C:een.

Huonosti eristetty 120m2 kesämökkimme on pidetty +16°C:n peruslämmöllä talvella, kun talo on suurimman osan aikaa asumaton, mutta nyt huonelämpö tippui hiljalleen siitä vaikka lisäsin pumpun tavoitelämpöä aamusta saakka. Klo 15 huonelämpötila oli 15°C (tavoitelämpö +22) ja klo 23 enää 13,6°C (tavoitelämpö +30). Kylpyhuoneessa oleva pakkasvahtipatteri kävi päällä useaan otteeseen klo 15-24 ja kulutti 1,13kWh. Varajärjestelmänä oleva lämmityskattilan sähkövastus ei vielä käynnistynyt, mutta jos pakkanen olisi vielä tuosta huipusta kiristynyt, niin varmaan vuorokauden sisään lisälämpöä olisi tarvittu - aamuun mennessä pakkanen lauhtui ja klo 6:26 se oli enää -22,7°C.

Ulkoyksikön alla ollut muoviränni piti ottaa pois, koska sen alapää alkoi jo hipoa lunta, jota on nyt tullut jo noin 70 cm. Laitoin talon seinän suojaksi palan peltiä.

Liitteenä kokonaissähkönkulutus ja ulkolämpötilat 22.1.2018 Rovakairan Sähkö Oy:n sivuilta + lisäsin itse taulukkoon ilmalämpöpumpun sähkönkulutukset.
 

Liitteet

 • TalvenKylmin.JPG
  TalvenKylmin.JPG
  68,3 KB · Katsottu: 430
 • Pakkasta-29.JPG
  Pakkasta-29.JPG
  39,5 KB · Katsottu: 443

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa


Tammikuu 2018 sähkönkulutus
 • Tammikuu 2018 ulkolämpötilan keskiarvo -11,0°C (Lämmitystarveluku 86:cool: vs. 01/2017 -9,3°C (Lämmitystarveluku 815).
 • Sähkönkulutus 1132,8 kWh (36,5 kWh/vrk) vs. 2017 tammikuu 2151,5 kWh (69,4 kWh/vrk).
 • Fujitsu LZCAN09 ilmalämpöpumpun sähkönkulutus 997,7 kWh.
 • Ryhmä Muut sähkönkulutus 135,1kWh.
 

Liitteet

 • Tammikuu 2018.JPG
  Tammikuu 2018.JPG
  62,2 KB · Katsottu: 340
 • Sähköt2016_2018.JPG
  Sähköt2016_2018.JPG
  244,1 KB · Katsottu: 374

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Isäntä lakossa, mutta Fujitsu vain paiskii töitä -20°C:n pakkasessa

Nyt on aikaa seurata etänä ilmalämpöpumpun toimintaa, koska tänään tuli vapaapäivä töistä Teollisuusliiton poliittisen lakon takia. Eilen oli tuolla 600km:n päässä Rovaniemellä pakkasta -20,3°C:n keskiarvolla ja siellä Fujitsu LZCAN09 piti hyvin peruslämmön kesämökillämme (noin +16°C eteisen lämpöanturin mukaan) eli varajärjestelmiä ei vielä tarvittu. Tänään pakkanen on tuosta edelleen kiristynyt ja yöllä käytiin jo -25 asteessa ja nyt oli jo kylpyhuoneen pakkasvahti käväissyt muutaman kerran päällä ja kuluttanut Broadlink-pistorasiamittarin mukaan pari kilowattia sähköä. Pian täytynee käydä paikanpäällä huoltohommissa, koska valvontakameran kautta näkyy jäätä kertyneen jo melkoisesti ulkoyksikön alle.

Tilannetiedot 01.02.2018
Sähkönkulutus (koko talo): 45,8kWh (lähde: Rovakairan Sähkön nettipalvelu)
Sähkönkulutus (Fujitsu LZCAN09): 44,8kWh (lähde: Rovakairan Sähkön nettipalvelu, josta vähensin itse talossa päällä olevien muiden sähkölaitteiden kulutuksen, jotka tiedän kuluttavan tasaisesti yhteensä 38W/h)
Sulatusvälit: noin 2-2,5h (lähde: Geo Solo 2-mittarin tiedot liitteenä olevista imuilman ja puhallusilman taulukoista katsottuna)
 

Liitteet

 • Puhallus01022018.pdf
  107,5 KB · Katsottu: 182
 • Otto01022018.jpg
  Otto01022018.jpg
  101,9 KB · Katsottu: 364
 • Kulutus01022018.JPG
  Kulutus01022018.JPG
  67,4 KB · Katsottu: 386
 • Fujitsu02022018.jpg
  Fujitsu02022018.jpg
  64,6 KB · Katsottu: 407

Jartim

Aktiivinen jäsen
Vs: Fujitsu LZCAN 09 OKT 120 m2 Lapissa

Ilmasto lämpenee, mutta se ei näy Napapiirillä - 2.2.2018 -28,1°C

Pakkanen paukkui eilen Rovaniemellä lähes -30 asteen voimalla ja kesämökin loggaustiedoista näkyi, että puolen päivän maissa lämpötila saunaosastolla laski +5°C:een ja siellä oleva pakkasvahtipatteri alkoi ajoittain avustamaan Fujitsua. Öljytäytteinen patteri on kytketty Broadlink SP3S wlan-pistorasialla seinäpistorasiaan ja Android tabletin kautta näen, että patteri vei sähköä yhteensä 3,37kWh. Kun kaikki muut mökillä olevat laitteet kuluttavat sähköä tasaisesti 38W/h, niin voin laskea sähköyhtiön nettipalvelusta löytyvän kokonaiskulutuksen perusteella, että Fujitsu vei eilen sähköä 45,49kWh. Ilmalämpöpumpun sulatuksien välit olivat noin 2,5-4h.

Päivän ulkolämpötilat löytyvät myös Rovakairan Sähkö Oy:n nettipalvelusta ja lämpömittari on tuolla muutaman sadan metrin päässä heidän muuntamollaan.

Ouman huonelämpöanturi eteisessä (noin 8m päässä ilmalämpöpumpun sisäyksiköstä) ilmoitti lukemakseen alimmillaan +14,5°C ja Fujitsun tavoitelämpötila on +16. Varajärjestelmänä oleva Jämä Junior-lämmityskattilan sähkövastus ei vielä käynnistynyt, sillä Ouman EXU-800 on ohjelmoitu kääntämään kattilan vedenlämmityksen päälle, kun tuo huonelämpöanturi näyttää lukemaksi +10,0°C.

Liitteenä sähkönkulutustaulukko ja ilpin imu- sekä puhalluslämpötilataulukko.
 

Liitteet

 • Fujitsu03022018.jpg
  Fujitsu03022018.jpg
  49,4 KB · Katsottu: 375
 • Kulutus02022018.jpg
  Kulutus02022018.jpg
  72,1 KB · Katsottu: 421
 • Imu_Puhallus_02022018.jpg
  Imu_Puhallus_02022018.jpg
  102,3 KB · Katsottu: 425
Ylös Bottom