Gebwell Aries 6 Vantaa

roots

Hyperaktiivi
Kai se vielä nollan tienoilla voisi käydä jatkuvaa käyntiä periaatteessa, vai onko min. teho jo silloin liikaa?
Eihän siinä puskurissa ole mitään anturia Arikseen?
Onko se Aries loppuviimeksi paluu- vai menovesiohjattu?

Kumpi näistä kytkyistä?
geppiPuskuri.PNG geppiVaraaja.PNG
 
Viimeksi muokattu:

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Aika samanlaisia nuo kytkennät on ainakin minun mielestä, toisessa on piiskapumppu toisessa ei ja kummassakin yhdistetty paluu. Minulla yhdistetyn paluun sulku on kiinni ja virtaaman varmistaa ylivirtausventtiili. Piiskapumppukaan ei ole käytössä kun sitä tunnu tarvitsevan. Tuo eka kuva siis ilman yhhdistettyä paluuta.
Aries on menovesiohjattu kuulemma paluuvesiohjaus on myös tulossa. Puskurissa ei ole anturia Ariekseen, josko anturillinen versio josksu tulisi
Nollan ja plussan välillä tehoa on liikaa varsinkin kun lämpötila päivällä nousee. jossain -5:ssä käy jatkuvasti.
 

roots

Hyperaktiivi
Eli siis eka kytky, siinä kuvassa ei ole mitään paluu yhdistyksiä, puskuri on sarjassa ja siinä on sitten se puskuri kokonaan ladattu täyteen sitä liika kuumaa kun on lämpötilan nousu (=menovesi lasku) meneillään. Toka kytky ei lataudu niin paljoa. Mutta tuo asiahan oli sulla jo kaikkiaan kunnossa....
Se sitten vaan pitää sitä paluuta niin korkealla että teho on liikaa ja siitä seuraa että tulee pitkä paussi.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
joo eka kytkäri. Valmius on kyllä tohon 2 kytkäriin, josa haluu testailla. Tavoite on kuitenkin ollut saada pumpulle mahdollisimman viileä paluu.
 

roots

Hyperaktiivi
Eikö tuosta kippurastosta tosiaan saa lyhempää ajanjaksoo näkyviin nyt eikä koskaan?
Vähän pettynyt sen antiin...

Talologgerin tarttis sekin kunnon analyysiin kuinka toimii...
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
3kk käppyrän kyllä saa, mutta sitä ei voi oikein katella kuin viinapiirin lämpötiloja. Pitää kysellä. 2h käppyrä olisi huomattavasti parempi 2 päivän.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Koko talon sähkön kulutus luokkaa 1180kwh. La ja su kulutukset ovat arvioita tuossa huomenna on faktaa. Viime vuona meni 750kwh samalla ajanjaksolla enempi sähköä. MLP lämmitys vei sähköä 232,1 kwh ja käyttöveteen 30,2 kwh. MLP:n cop oli 4,5 kuukauden osalta. LKV tulistusvaraaja vei sähköä 45kwh. IV vei 72kwh ja sähköinen lattailämmitys 157kwh.
Helmikuussa meni muuten kokonaisuutena sähköä 2138kwh. Tällöin taloa lämmitettiin pelkästään sähköllä.
Se että onko tuo LKV tulistusvaraaja kulutuksen kannalta järkevää on sitten eri juttu. 2015 LKV tulistus vei maaliskuussa 77kwh
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
MLP:n 14 päivän COP 4,67. Tuossa siis vain lämmityskäytön COP eli käyttövettä ei ole huomioitu kun siitä ei ole faktaa. Meneepäs muuten käyttösähköön paljon sähköä, siis 29kwh/vrk. Tuosta on kuitenkin jo vähennetty MLP, IV, käyttövedet ja sähköinen lattialämmitys.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Koko kuukausi 913kwh sähköä. MLP tuotti talon lämmitykseen lämpöä 572kwh. MLP lämmitys COP oli 4,5 koko kuukaden osalta. 15.4-1.5 se oli taas 4,22. Joku softa bugikin iski ensimmäisen kerran, koska MLP jäi häiriöön ja laittoi vastuksen päälle muutama päivä sitten. Laitoin vastusten sulakkeet nollille etteivät mene uudestaan salaa päälle.. No sen jälkeen vempele on toiminut taas ihan hyvin. Uudelleen käynnistys auttoi tilanteeseen
 

roots

Hyperaktiivi
Oletko koittanut hemmotestata LV tuotantoa, eli kuinka kuumaksi max se sen saa kompuralla?
Ja kuinka alas asti lämpö siinä varaajassa kiirii?
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Pitänee kuun vaihteen lähestyessä laskea tarkemmin tuo käyttöveden COP:ia. Onhan minulla nytkin Excelissä mukana kaavalla mutta kohta saanee järkeviä lukemia kun tehdään vain käyttövettä. Koko talon sähkö 1.5-24.5 on 548kwh joka on 258kwh vähemmän kuin viime vuonna samana ajanjaksona.
Jäähdytystäkin on jo käytetty. Aluksi oli vain niin että kierto oli piiskapumpulla, mutta tänään kytketty niin, että myös MLP:n liuospumppu käynnistyy 100%. Lähinnä siksi ettei hajoa kun pyörii toisen pumpun voimasta. Jäähdytyskonvektorin säleiköt tulevat kesäkuun puolella, joten kylmä valahtaa hieman niskaa sohvalla ja pitää pitää vaatehuoneen ovea auki jotta saa kiertoilmaa. Maasta tuntuu tulevan noin 7:aa jäähdytys tilanteessa.
 

pökö

Hyperaktiivi
Aluksi oli vain niin että kierto oli piiskapumpulla, mutta tänään kytketty niin, että myös MLP:n liuospumppu käynnistyy 100%. Lähinnä siksi ettei hajoa kun pyörii toisen pumpun voimasta.
Ei se hajoa vaikka pyörii, tuskin lähtee edes pyörimään. Pumpun pesä on aika avara, litkulla on "liikaa" tilaa mennä ohi pumpun siiven jotta pyörimistä tulisi.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Ainakin isompia pumppuja on hajonnut tuon takia. Pitää kysäistä missä asiasta on mainittu kiertopumpun manuaalissa kun en äkkiseltään löytänyt. Tämä homma maksoi 10e ja vähän vaivaa kun apurele oli vanhastaan VILP ajoilta. Kotelo releelle maksoi siis sen 10e.
 

pökö

Hyperaktiivi
Ainakin isompia pumppuja on hajonnut tuon takia. Pitää kysäistä missä asiasta on mainittu kiertopumpun manuaalissa kun en äkkiseltään löytänyt. Tämä homma maksoi 10e ja vähän vaivaa kun apurele oli vanhastaan VILP ajoilta. Kotelo releelle maksoi siis sen 10e.
Ei se pumppu tiedä mikä sitä pyörittää, ihme on jos hajoaa.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
En olisi niin varma. Tuo pyörimisen vaikutus pitäisi minun mielestä tarkastaa. Jos valmistaja sen sallii - OK. Hidas pyöriminen ei kannata roottorin laakerointia hydrodynaamisesti. Jos pumpussa on akselitiiviste ja kuiva moottori, silloin tuolla ei ole merkitystä mutta eikö näissä ole yleensä litkussa uivat ankkurit ja vesi voiteluaineena.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Kysymys taitaa olla siitä jos pumppu ei pyöri ohjausviestin ohjaamana vaan veden virtauksesta indusoituu pumppuun jännitettä, joka saattaa hajottaa pumpun ja näin on siis käynytkin. kaksi pumppua sarjassa ei ole siis mitenkään suositeltava asennustapa, jos toista pumppua käytetään välin ja välin ei. Eihän tuo minulla nyt ongelma ole säädän piiskapumpun pienelle ja MLP:n liuospumppu hoitaa lämpökaivon kierron. Eikös Nibessäkin liuospumppu ohjata päälle jäähdytystilanteessa. Muutenhan talotekniikassa kytkentä missä kaksi pumppua on sarjassa ja toinen ei käy on aikasta harvinainen.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Näyttäisi kuukausi menevän noin 700kwh:n. Tähän mennessä 260kwh vähemmän kuin viimevuonna. Lämmitys COP 4,2. Olisi 4 ,4jos vastus ei olisi menyt salaa päälle (ei mene enään). Käyttövesi cop noin 2,5. Tämä luku siis laskettu lämpimän veden kulutuksesta. Grohen mukaan tuleva kylmävesi on +10, MLP lataa käyttövettä niin, että pysähtyy kun varaajan alaosa saavuttaa 45. Käppyrät on vähän huonot.. mutta meno 56 ja paluu 45 lopputilanteessa, noitten keskiarvo on oletettu veden lämpötila. Esilämmitykselle laskettu dT10 ja loput MLP käyttöveden tuotantoon. Energiamittari voisi näytää jotain muuta lukemaa... Maanantaisin legionella toiminto jolloin 62 ja 56. Tuota maanantain latausta ei ole huomioitu. Nyt kesällähän tuo liuospumppu pyörii myös jähdytyksen pyynnöstä, joten sotkenee COP laskennan.
Vielä laatikossa olisi yksi energiamittari, pitäisiköhän laittaa jäähdytykseen kiinni?
 

roots

Hyperaktiivi
kelpo lukemat scop(kk)4.4 ja scop(kk)2.5, olikos tuossa 2.5:ssa mukana esilämmitys?
Mitä tarkoiutat 'Käppyrät on vähän huonot..'?
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Esilämmitys ei ole mukana 2,5:ssa. Käppyrät on huonot meinaa sitä, että lyhyin lukuväli on 2 päivää ja kun kursoria liikuttaa käyrällä on yksi väli aina 1h. Toki app:sta näkee veden lämpötilat reaaliaikaisesti, eli piti seurailla yhtä käyttövesilatausta app:sta miten lämpötilat muuttuu ja verrata lukemia muöhemmin käppyrään.
 

roots

Hyperaktiivi
Ei nyt oikein saa otetta miten teet kun ei ole tuttu värkki, muttei se nyt oleellista...

Toisaalta se esilämpö taitaa näkyä tuossa 4.4:ssa, vai?
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Heinäkuun kaikki sähkö 566kwh, joka taitaa olla minimi enkka moneen vuoteen. Käyttöveteen käytetty MLP ottanut 18kwh. Jäähdytyksen kulutus menee näköjään lämmitykseen kun liuospumppu pyörii siihen mennyt 30kwh. Kesän alussa laite pukkasi hälytyksiä ja jäi välillä tilttiin, jonka jälkeen piti buutata.. Nyt ei ole hälyjä näkynyt kolmeen viikkoon, joten tuskinpa enää tuleekaan
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Hetkellinen COP 5,86 lämmityksessä koneen käydessä. Pitänee alkaa taas merkkailemaan kulutuksia ylös
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Marraskuun lämmitys COP noin 4,5. Noin meinaa sitä että siihen ei ole ynnätty käyttöveden esilämmityksen ottamaa energiaa. Koko talon sähkönkulutus noin 1100kwh tämäkin varmistuu huomenna lauantai päivittyy vantaan energian verkkopalveluun.
Marraskuussa MLP käytti lämmityksen tekoon 264kwh sähkö ja käyttöveden 25,9kwh.
Maasta tuleva lämpötila juuri nyt 4,2
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Joulukuun COP noin 4,5 (käyttöveden esilämmitystä ei ole huomioitu). Koko kuukauden sähköt 1200kwh. 3kw:n rakennuslämmittimen käyttö ei tee hyvää kulutukselle.... Remppailin loman kunniaksi pojan huonetta. MLP:lle tuli nyt 10kk täyteen ja sen aikana sähköä se on vienyt 1638kwh eli vuosi kulutuksesta puuttuu vielä tammi ja helmikuu. Nyt kyllä näyttäisi siltä että tuolla pääsee alle 10000kwh vuosikulutukseen kokonaissähkössä.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Kesäkuussa sähköä meni 675kwh koko taloon. Vertailun vuoksi toukokuussa meni karvan yli 1000kwh. No tällä asialla ei ole mitään tekemistä lämmityksen kanssa vaan sillä palaako autotallin ja pannuhuoneen valot aina vai ei. MLP käytti sähköä 60kwh kesäkuussa, siis käyttövesi ja liuospumppu kun taloa jäähdytettiin. MLP starttasi muistaakseni maaliskuussa 2019 ja sen jälkeen MLP on vienyt sähköä 2900kwh. Oltiin kesä heinäkuun vaihteessa pari päivää reissussa silloin talo vie tyhjillään noin 5kwh vuorokaudessa.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Milläs tuota taloa lämmitetään? Kai nyt -68 170 m2 talo vie paljon enemmän kuin 2900 kWh *COP eli ~12 000 kWh reilussa vuodessa. Vai onko tuo päivitetty uusien talojen energiakulutustasolle?
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Täys remppa tehty meinaa, että talo on rempattu liki nykypäivän tasolle vuonna 2008. Viime talvi oli niin onneton että aika vähällä meni. LTR-3:lle tein pari vuotta sitten uuden kotelon kun murisi välillä yläpohjan läpi. Ei murise enää. Saman verran talo vei lämmitysenergiaa VILP aikoina kuin nytkin.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
1,5kk cop noin 4,8 lämmityksellä. Lokakuun sähkön kulutus vähän pomppasi autotallissa tehtyjen ruiskumaalaushommien takia tai tarkemmin rakennuslämmittimen. Lokakuu 950kwh. Katellaan loppu kuukausi tarkemmin
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Marraskuu kaikki sähkö 936kwh
MLP:n ottama sähkö lämmitykseen 206kwh
MLP ottama sähkö lkv: 36,4kwh
MLP:n lämmitys COP 4,7 ja LKV:n esilämmitys osuus siihen päälle 0,2 eli 4,9
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Nyt kun on edes jonkinlaista pakkasta niin teen tai tein pienen testin. Arieksessa voi asettaa kiertopumpun minimin ja maksimin sekä halutun dT:n. Nostin dT:n asetuksen 4:stä 6:teen jolloin laite tiputtaa itse virtaamaa. Tällöin tietty menoveden lämpötila hieman nousee, mutta myös paluun lämpötila tippuu hieman. Rajasin myös kiertopumpun maksimia, koska pumppu tuntuu hieman villiintyvän käyttöveden teon jälkeen eli nostaa lämmitysverkoston virtaamaa mielestäni tarpeettomasti kun LKV:n teon jälkeen palataan lämmityskäyttöön. Äsken oli hetkellinen COP 4.8 uusilla asetuksilla. Maasta tulee tällä hetkellä 3,7 asteista
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Helmikuun COP 4,1-4,2. Arvioitu että käyttöveden esilämmitys vaikuttaa COP:iin 0,1 verran.
MLP tuotti 2014kwh lämmitykseen. Kattellaan huomenna paljonko koko sähkön kulutus oli.
Kaikki sähkö 1201kwh
 
Viimeksi muokattu:

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Maaliskuu 2021
kaikki sähkö 1149kwh
MLP ottama 286,5kwh lämmitykseen
MLP tuottama lämmitykseen 1324kwh
MLP ottama käyttöveteen 43,9kwh

Maaliskuun cop olikin sitten varsin hyvä. Laskettuun/mitattuun cop:iin voi lisätä vielä 0,1 niin ollaan lähempänä totuutta. Toki kun vertaa helmi ja maalikuuta niin aika pienet on erot sähkönkulutuksessa vaikka cop:ssa ero on isompi.
 
Back
Ylös Bottom