Harkinnassa pumppu omakotitaloon, jossa puulämmitys jne.

Jallut1n

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Terve,

Kesä tulee kovaa vauhtia ja pitäisi saada pumppu viilentämään taloa, sekä talveksi hieman hönkimään lämpöistä ilmaa.
Talohan on noin 130 neliöinen, jossa on vesikiertoinen patterilämmitys 3000l vesivaraajalla. Kyseinen vesi lämpenee puulla.
Talossa on myös massiivinen takka + leivinuuni kompleksi keskellä tönöä. Eli lämmitys on sinänsä hyvässä kuosissa, jos vain jaksaa päivittäin puuta lapata kattilaan.

Ongelmaksi tässä tulee tuo pumpun sisäyksikön sijainti. Raapustin Paintissa tuollaisen nopean pohjan minuutissa ja ainoa minusta järkevä paikka tuolle olisi juurikin tuo merkattu kohta. Mitä mieltä muut ovat? Ulkoyksikkö olisi tuulelta ja sateelta, sekä auringolta suojassa ja sisäyksikkö jotenkin puhaltaisi tuonne makuuhuoneeseen ja muualle taloon.

Seuraavaksi pitäisi keksiä minkä laitteen hankkisi, laitteen hinta saisi pyöriä 1000e luokassa ja ehdoton maksimi olisi noin 1500e. Ensisijainen tarkoitus saada kämppää viileäksi ja sen jälkeen tulee tuo lämmitys, myöskin ilmanpuhdistus olisi hyvä toiminto. Etäohjattava (wlan) on aina plussaa myöskin.
Koittanut lukea ja katsoa noita pumppujen arvosteluita, mutta pää menee vielä enemmän sekaisin faktoista. Hyviä tarjouksia saa toki vinkkailla ja pitkä takuu, sekä luotettavuus on selvää plussaa.
talo.png
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Pidetäänkö autokatoksessa autoa/-ja? Ulkoyksikön paikkaa harkitsisin vielä. Onko katos auki vasemmalta seinältään?
Ulkoyksikkö rakennuksen päätyyn?
 

Jallut1n

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Autokatos tyhjän panttina vielä ja auki vasemmalta, toisaalta voisihan sen päätyyn laittaa. Saisi helpommin vedet vedettyä pois, sekä antaisi mahkun myöhemmin käyttää sitä tilaa
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Lähtisin kyllä pumpun hankinnassa tuo lämmitys edellä ja viilennys tulee siinä sitten kaupantekijäisenä.

Tuohon hintaan kyllä löytyy hyviä talvipumppuja joka valmistajalta esim. Mitsubishi LN, Panasonic HZ, yms.
Komppaan tätä: eipä siinä oikein ideaa ole, että meidän ilmastoon lähtee ilppiä viilennys edellä valitsemaan. Lähes aina myös viilennysominaisuudet ovat hyvissä lämmitysmalleissa paremmat kuin pelkäksi viilennysmalliksi markkinoiduissa.
PS. Olisi hyvä aloittajien kirjoittaa auki, sisältyykö tuohon tavoiteltuun hintaluokkaan asennus. Jos näin niin silloin tuo LN, ja etenkin HZ karkaa budjetin ylitse!
 

Jallut1n

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Tosiaan aluksi ajattelin pelkästään kone maksaisi tuon 1500e ja asennus siihen erikseen päälle, mutta nyt meni koko paketti uusiksi tämän koronan aiheuttaman kaaoksen takia, siitä ei sen enempää. Eli nyt budjetti on +- 1500e johon sisältyisi asennus myöskin.
 

Jallut1n

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #9
Riittääkö noissa vehkeissä teho viilentämään yli tuplaten sen mikä on suositus?
Esim k-raudasta kopsattu "JÄÄHDYTYSLAITE PANASONIC PZ35VKE Tilasuositus: 45–60 m²".
 
Minulla on tavallinen ILP (MHI SRK25ZJX-S) nykyään jäähdytyskäytössä. Tuo jäähdyttää oikein mainiosti koko asuinkerroksen, noin 200 m2. Auringon tuoma lämpökuorma ikkunoista ei ole meillä kovin suuri ja toisaalta jäähdytettäessä olen pysäyttänyt koneellisen ilman vaihdon.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Riittääkö noissa vehkeissä teho viilentämään yli tuplaten sen mikä on suositus?
Esim k-raudasta kopsattu "JÄÄHDYTYSLAITE PANASONIC PZ35VKE Tilasuositus: 45–60 m²".
Oikein käytettynä riittää hyvinkin, mutta jos koko talo päästetään reiluun ylilämpöön ei teho ehkä riitä sen viilentämiseen.
 

pamppu

Vakionaama
Ihan käsittämätön jos 35-luokan laitteelle sanotaan 60m2, mitäköhän siinä on laskettu? Kyllä mullakin 25-luokan mitsu pitää tän 200 neliötä viileänä kohtuuhelposti. Mutta ei saa kuvitella että se toimii niinkuin autossa, jossa sata-asteinen sisusta jäähtyy minuuteissa. Jäähdytys on 24x7 hommaa.
 
Ylös Bottom