hh: kulutusseurantaa (ent Mitsubishi FA-35 käytössä)

H

hh

Vieras
Lisäsin galleriaan lämpötila/kulutuskuvaajan ajanjaksolta 19.11 - 26.11. Mitsubishin FA-35 pumppu kulutti sähköä 140 kWh. Muita sähkölämmittimiä ei ollut päällä, takaa lämmitettiin pari kertaa, ja ne näkyvät sisälämpötilan loivina nousuina ajanjakson alkuvaiheessa. Toinen lämpötilan mittauspiste on ulkona.

Tässä pieni versio kuvaajasta:
normal_19-26-11-2005.jpg


Lämmitettävää pinta-alaa on 135m2 yhdessä tasossa. Sisälämpötilan anturi on lähellä sisäyksikköä ja siitä johtuvat suuret lämpötilavaihtelut. Tarttis varmaan lisätä vielä yksi anturi mittaamaan sisälämpötilaa jostain muualta.

Loggerina toimii vanha linux-purkki joka on muutenkin jatkuvasti päällä serverinä ja siihen on liitetty nelikanavainen lämpötilamittaus ja pulssilaskuri. Energiankulutus mitataan pulssilaskurilla, joka laskee pumpun kulutusmittarin antamia pulsseja joita kWh-mittari antaa 0,1 kWh välein. Tulokset tallettuvat tällä hetkellä kuuden minuutin välein (myös minimit ja maksimit lämpötiloille), ja homman on tarkoitus rallattaa jatkuvasti.
 

eepponen

Aktiivinen jäsen
Kiitokset hienosta kuvaajasta! Näitä on mukava katsella. Kehitysideana heittäisin tällaisen, että saisitko tuohon mukaan vielä sisäyksikön puhaltaman ilman lämpötilan? Ja ehkä tuo sisälämpötila on tosiaan hiukan turhan lähellä yksikköä, kun on aika nopeita nuo muutokset... Kertoisitko myös lisää tuosta tekniikasta, että kuinka olet kerännyt nuo lukemat eli millainen laitteisto tarkemmin?
 
H

hh

Vieras
kWh-mittari on Parttiasta ostettu kiskoon asennettava malli. Siinä on oman laskurin lisäksi pulssilähtö joka antaa pulssin / 0,1 kWh. Lämpöpumpun sähkönsyöttö, joka on otettu sähkökeskuksesta, kulkee kWh-mittarin kautta.

Systeemi koostuu seuraavista palikoista:
- nelikanavainen lämpötilamittausmoduli joka käyttää termopareja mittauksiin. Yhden kanavan anturi on ulkona, kaksi sisällä joista toinen sisäyksikön lähellä ja toinen lattianrajassa. Sisäyksikkö on tuulikaapin yläpuolella. Yksi lämpötilakanava on käyttämättä toistaiseksi, sisäyksikön lähtevän ilman lämpötilan mittaus on hyvä idea, tarvii vaan vähän lisää termoparilankaa.
- taajuuslaskin, joka tässä systeemissä laskee pulsseja tuolta kWh-mittarilta. 10 pulssia on 1 kWh. Kulutuskäyrästä saattaa erottaa kulutuskäyrän nousevan pienellä viiveellä lämpötilan laskun jälkeen ja vastaavasti loivenevan kun lämpötila nousee. Pulssilähtöön oli viriteltävä suodin häiriöiden takia.
- mittausmodulit on Weederiltä (www.weedtech.com). Niitä voi laittaa peräkkäin samaan sarjaporttiin, ne kun keskustelevät vähän Ethernetin tapaan eli lähettävät vain, jos väylällä ei ole liikennettä. Kullakin on oma osoite. Laitoin modulit parin euron purkkiin, josta on kuva galleriassa.
- vanha 200MHz vm. -97 PC jossa pyörii linux (CentOS), lukee noita mittausmoduleja jotka on kytketty yhteen sarjaporttiin.
- pikaisesti tehty (yksi yö ja pari iltaa ja muutama sentti viskiä) ohjelmanpätkä on tehty Pythonilla, ja se lukee mittaustuloksia moduleilta jatkuvasti ja näyttää tulokset ruudulla ja lisäksi tallettaa aikaleimalla mittaustulokset ja min/max arvot lämpötiloista levylle 6 minuutin välein CSV-formaatissa. PC on koko ajan päällä (UPSin takana), se kun on serveri ja samalla palomuuri.
 

teukka

Vakionaama
Minulla on vastaava mittaussysteemi vanhalla tietokoneella.

Siis 286-koneeseen on pritteriporttiin liitetty 11 kanavainen pico-merkkinen AD-muunnin. Niitä myytiin noin 500 markalla kymmenen vuotta sitten. Siinä on 5 voltin ulostulo, jota käytän jännitelähteenä termistoreille, joilla on sarjavastukset. Vastuksen jännitehäviö menee muuntimen kanavalle ja kalibroidaan lämpötilaksi.

Olen mittaillut sillä tehokäyrää (nollajohdon jännitehäviötä) ja nyt laittelen siihen noita lämpötila-antureita. Tehon mittauksessa tyhjäkäynnillä on ollut pieniä ongelmia, mutta kyllä se siitä. Aikomus on mitata samaan käyrästöön ainakin teho, ulkolämpötila, ja sisäpuhalluksen lämpötila kuten eepponen tuossa ehdotteli. Voisinhan siihen laittaa lämpötiloja enemmänkin, mutta liika on liikaa (ja kohtuus liian vähän).

Muuntimen mukana on valmis ohjelmisto, jolla saa käyrät valmiina.

Laitan mittaustuloksia lähiaikoina näkyville.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Näppärää! Mulla on vanha Pentium kone linux purkkina ja siinä kiinni rinnakkaisportissa SMT-160 lämpötila-antureita. Niitä on helppo lukea ja liittämiseen ei tarvi mitään liimalogiikkaa.

http://81.197.177.44/therm.shtml

Älkää kuormittako liikaa mun hidasta konetta :D huomatkaa tuloilmakanavan huonohko eristys/fuskaus jostain kohdasta. Parikymmentäasteinen ilma on koneella enää 14! Jotain tarttis tehdä... Tuloilman sahakuvio johtuu tietysti jälkilämmityspatterista. LTO kone on todella perus ristivirtakuutio.


Graafi päivittyy vartin välein, koneen kello on noin tunnin pielessä.

Itse loginkin voi lukea, jos lämpötilat Nokian seudulla kiinnostaa:

http://81.197.177.44/therm.log
 
Ylös Bottom