Huonekohtainen ilmanvaihto - Mitsubishi VL-100U5-E Lossnay

JyrkiV

Jäsen
Vs: Huonekohtainen ilmanvaihto - Mitsubishi VL-100U5-E Lossnay

Tuli nyt asennettua muuntajasäädin. Valitsin kuitenkin eri säätimen kuin alunperin oli tarkoitus. Hyvin toimii Mitsun kanssa joskin portaaton säädin olisi ollut käytännölisempi.

https://www.talotuote.fi/epages/talotuote.sf/fi_FI/?ObjectID=21994816
 

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
Vs: Huonekohtainen ilmanvaihto - Mitsubishi VL-100U5-E Lossnay

hannteu sanoi:
edit:

Kattelin tuota kytkentää uudestaan ja vastusta pienentämällä taitaa käydä niin että konkkaa pitäisi suurentaa. Hyvä *arvaus* voisi olla vastus puoleen ja konkka tuplat alkuperäisestä.

Just noin sanoi mun asentaja, vastus puoleen ja konkka tuplaten.
 

Jolah

Jäsen
Vs: Huonekohtainen ilmanvaihto - Mitsubishi VL-100U5-E Lossnay

Scroll sanoi:
Kondensaattorin induktiivisen kapasitanssin kaava nyt ei kovin vaikea ole.

Vastuksen ja kondensaattorin sarjakytkennän induktanssi lasketaan kaavalla:

Z = SQRT ( R^2 - Xc^2 ) missä Z = impedanssi (ohm), R vastuksen resistanssi (ohm) ja Xc kondensaattorin reaktanssi (ohm)Kondensaattorin kapasitiivinen reaktanssi taas voidaan laskea yhtälöllä:

Xc = ( 6.28 * f * C )^-1 missä f on taajuus hertseinä ja C on kondensaattorin kapasitanssi faradeina (F)

Mutta kun ne ei ole sarjassa vaan rinnan.
 

Jolah

Jäsen
Vs: Huonekohtainen ilmanvaihto - Mitsubishi VL-100U5-E Lossnay

Scroll sanoi:
Sitten lasket näillä kaavoilla.

3KmZCCE.png

Tunnen kyllä kaavat. Tarkkuutta.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Onkos muilla ollut tarvetta pystyä säätämään nopeutta tuossa suuremmassa tai pienemmässä lossnayn mallissa? Ja jos on niin kuinka suureen tilaan laite on /ollut asennettuna? Onkohan tuo suurempi laite liian suuri melko pieneen olohuoneeseen asennettavaksi?
1609067328083.png


Muuttiko kukaan laitteen nopeutta vastus/konkka modauksella?

Kun laitteesta näyttää olevan tarjolla nuo kaksi mallia ja pienempää saa myös mallina missä on kauko-ohjain. Onko kukaan nähnyt mitään tarvetta tuolle kauko-ohjaimelle? Onko nopeutta yleensä tarve säätää?

Täältä löytyi manuaalit noista molemmista koneista ja eri malleista.
 
Viimeksi muokattu:

Leo

Jäsen
Alkanut ottaa korviin tässä ajan kanssa tuon VL-100 ääni pienemmällä tehollakin. Ihan kun olisi ääni kasvanut tässä vajaan kahden vuoden aikana. Onko muilla häirinnyt? Olohuoneessa sijaitsee kone. Eli pitäisi saada tuo käymään pienemmällä äänellä (teholla), mutta jos ajattelee, että normaali Low ilmanvaihtoteho on 16l/s niin kyllä säätö esim sinne 12l/s paikkeille kiinnostaisi. Mitäs tässä sähkärille täytyy osata sanoa, että tekee?
 

Leo

Jäsen
Pitääköhän nuo Mobairien ilmoitetut desibelit paikkansa? Mobair 2015 ilmoitetaan 27db. Onko kokemuksia ihmisillä Mobairien äänitasosta vs Lossnay?
 

MrNobody

Jäsen
Kokemuksia kysyttiin, niin viikon verran pöhissyt olohuoneen seinällä vl-100 malli. Ilma kyllä vaihtuu. Aika karkea " Lo " ja " Hi" nopeuksien ero. Välissä voisi olla vaikka " medium "
Helppo oli asentaa vanhaan puutaloon.
120m2 ei yksin ehkä riitä, ajattelin hommata pienemmän mallin toiseen päähän kaveriksi.
 

Leo

Jäsen
Itselle tulossa nyt 3kpl Mobair 2015 makkareihin. Vähän jopa mietin josko laittaisi vain tuollaisen Mobairin Lossnayn tilalle, mutta katsotaan nyt minkälainen ääni noista lähtee.
 

Esäätäjä

Vakionaama
Itselle tulossa nyt 3kpl Mobair 2015 makkareihin. Vähän jopa mietin josko laittaisi vain tuollaisen Mobairin Lossnayn tilalle, mutta katsotaan nyt minkälainen ääni noista lähtee.
Mutta eikö noi nyt ole iha eri tarkoituksiin, Lossnay on lämmönvaihdin jossa ilmaa tulee ja menee, Mobair lähinnä tuloilmaventiili ja ilma menee jostain muualta pihalle talteenotolla tai ilman.
 

Leo

Jäsen
Mutta eikö noi nyt ole iha eri tarkoituksiin, Lossnay on lämmönvaihdin jossa ilmaa tulee ja menee, Mobair lähinnä tuloilmaventiili ja ilma menee jostain muualta pihalle talteenotolla tai ilman.
On joo täysin erilaiset laitteet. Paxin jatkuvakäyntiset calima puhaltimet on vessassa ja kylppärissä niin hyvin menisi niinkin, että olisi mobaireja tulopuolella pelkistään. Nyt siis Lossnay n.50m2 kokoisessa olkkari/keittiö avoimessa tilassa. Sitä tässä juuri pohdin, että menisikö paremmaksi vai huonommaksi jos lossnaynkin vaihtaisi tällaiseen Mobairiin, sitten niitä olisi 4kpl..ainakin selkeämmäksi menisi kun olisi vain tulo- ja poistoilma eikä lisäksi vielä ilmanvaihtolaitetta. Noissa Mobaireissa se hyvä, ettå vetoa ei ole kun lämpeää talvella sähköllä tuloilma.
 

Leo

Jäsen
Olisikohan aivan oikeasti paras vain laittaa erillisellä säätimellä tuo huippuimuri katolle ja mobairit asuintiloihin mh+olkkari? Eli asettaisi tehon pannuhuoneessa olevasta säätimestä. Tämäkin tuntuu vähän arpapeliltä ilmamäärien (l/s) kanssa. Ilmanvaihtokanavat menee niin, että keittiön liesituuletin on yksi suora kanava katolle ja siihen kanavaan ei liity muita tiloja eli näin ollen liesikupu+huippari on poissuljettu yhtälö. Yhteen kanavaan menee sitten vessa,khh ja kylpyhuone. Jos sen huipparin laittaisi tuohon kanavaan kiinni katolle niinkuin naapurilla on, niin eikös se olisi parempi kuin tämä nykyinen? Onhan tässä nyt rahaa mennyt lossnay,2x calimat ja fresh thermo venttiilit, mutta oli hieman väärinymmärrystä asuntoon muuttaessa, että huipparia ei saisi mitenkään fiksusti tähän laitettua vaan, että se poistaisi ilmaa vain yhdestä pisteestä eli keittiöstä.
 

Salzi

Jäsen
asensin eilen pienemmän mallin ja tosiaan nopeuden säätö on tosi karkea. En vielä kerinnyt ottamaan piirilevyä esille, mutta näyttäisi siltä että nopeuden säätö tehdään kapasitiivisella jännitejaolla eli parilla kondensaattorilla. Siinä onkin vähän pähkäiltävää miten arvoja pitäisi muuttaa. Periaatteessa noiden 1uF ja 2uF kondensaattorien muuttaminen on tietysti helppoa, mutta miten se vaikuttaa phase advance kondensaattoriin?

Jos se on tehty noin niin oletettavasti kondensaattorien vaihtaminen toisin päin nostaisi moottorin jännitteen kaksinkertaiseksi pienemmällä nopeudella. Se olisi juuri sopiva.
DE39D6B3-BA10-47DF-871D-9E2474077BD7.jpeg
 

Salzi

Jäsen
Tutkin tuota laitetta hieman yleismittarin kanssa ja totesin kytkennän melko samanlaiseksi kuin isommassakin mallissa. Ero on ilmeisesti siinä, että tuossa on kaksi kondensaattoria sarjassa ja molempien rinnalla on 150k vastukset (r1 ja r2). Vastukset on niin isoja, että jännite säädetään kondensaattoreilla. Otin kondensaattoreiden johdot irti liittimestä pienellä piikillä ja siirsin 1uF kondensaattorin molempien vastusten yli eli 1uF ja 2uF tilalla on nyt vain yksi 1uF. Aiemmin moottorin jännite oli punaisen ja valkoisen yli pienellä 98Vac, nyt se on 142Vac. Täysillä tietysti 238Vac. Ääni on selvästi kovempi, mutta ei mitään ylimääräisiä laitteeseen kuulumattomia sivuääniä.
 

Liitteet

  • 512D720B-6D0F-404D-A1C8-2FB643FDDE4B.jpeg
    512D720B-6D0F-404D-A1C8-2FB643FDDE4B.jpeg
    200,5 KB · Katsottu: 47
Ylös Bottom