Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Simbley

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Heips, kaipaisin tietoa kerrostaloon sopivasta ilmastointilaitteesta. Vuokrakämppä, joten ILP ei tule kyseeseen.

Töissä on siirrettävä ilmastointilaite, jossa putki viety poistoilmakanavaan. Laite on muistaakseni Onnline merkkinen ja käytännössä siitä ei ole huoneen lämpötilan kannalta mitään hyötyä, mutta istun siinä ilmavirran edessä. ;)

nyt olen miettinyt, ostaisinko kotiin jonkun laitteen. Tuulettaa pystyy kohtuu hyvin, mutta jos ulkolämpö alkaa olla 20 astetta tuulettamalla ei saa enää mitään iloa. Makuuhuoneessa lisäksi ikkuna vaatekaappinurkassa eli juuri toisella puolella kuin sänky. Onko näissä siirrettävissä hyviä laitteita? Argo ulisse cla 13 kai toimii, mutta on kyllä KALLIS! Eli voinko saada about samat tehot jostakin pienemmästä ja halvemmasta laitteesta? Esim olimpia..?? Katselin hintoja, ja varteenotettavan oloiset olivat lähempänä 700-1000 euroa elinkannattaako säästää se 500-700 ja ostaa halvempi laite? Ulisse taitaa maksaa kesällä n 1600. Että kaduttaa etten hankkinut sitä halvemmAlla pari kk sitten! En oikein usko 300 euron laitteisiin työpaikan kokemusten jälkeen.

Kissojen takia ikkunoissa on verkot, eli en niistä pysty alkaa työntää letkuja ulos. Toisaalta kovin usein ei taida öisin olla lähes 20 astetta eli mietin kannattako investoida laitteeseen. En oikein osaa sanoa, mutta makuuhuoneessa on aina vähintään 3 astetta lämpimämpää kuin ulkona. Nukun parhaiten viileässsä ja kovin lämpimässä en ollenkaan ja tuollaiset laitteet kai kestävät useita vuosia tai kymmenenkin vuotta? Eli kannattako investoida argo iloiseen vai ajaako joku halvempi saman asian?
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Simbley sanoi:
Eli voinko saada about samat tehot jostakin pienemmästä ja halvemmasta laitteesta? Esim olimpia..?? Katselin hintoja, ja varteenotettavan oloiset olivat lähempänä 700-1000 euroa elinkannattaako säästää se 500-700 ja ostaa halvempi laite? Ulisse taitaa maksaa kesällä n 1600.
Noita halvempia vehkeitä (ja yleensäkin hormiin puhaltavia) tarvitaan kaksi vastaavan tehon saavuttamiseksi, mutta halvimpia voi toki saada neljä tai kuusikin tuollaisen Argo Ulisse 13:n hinnalla. Toisaalta tehokkaimpien hormikytkentäisten laitteiden teho vetää periaatteessa vertoja "split"-laitteelle.

Toki halvasta vehkeestä (tai kahdesta) pitäisi ensin muokata "käyttökelpoinen", eli "asentaa" laite avoimen ikkunan alle, rakentaa ympärille kotelo, joka sallii ilman pääsyn koneelle vain ikkunan alaosasta, sisältää (aukon kokoisen) tiiviin kanavanpätkän, josta jäähdytetty ilma pääsee vain sisälle, sekä tiivistelevyn, joka sulkee ikkuna-aukon yläosan ja jota kautta myös lämpimän lauhdutusilman poistoputki johdetaan yläviistoon ulos (aivan ylös voi jättää pienehkön aukon ylimääräisen tuloilman tasaamiseksi ja mahdollisimman ylhäältähän lähtee lämpimintä poistoilmaa; toisaalta myös tuloilmakoteloon voi jättää pienen aukon vastaavaa tarkoitusta varten; toki ylimääräisen ilman johtaminen muualle huoneistoon on järkevämpää).

Kaikissa tilanteissa tuollaisen tekeminen ei onnistu, mutta jos onnistuu, niin riittävän puhtaalla alueella (jossa ei savua, katupölyä tms. ; tai sitten systeemiin on vielä lisätty tuloilmalle isokokoinen suodatin) tuollainenkin toimii hyvin käytännössä, kunhan laite on riittävän tehokas tai laitteita on kaksi (pienimpien hormijäähdyttimien periaatteellinen jäähdytysteho on luokkaa 7[000 BTU], kun taas Argo Ulissella 13[000 BTU]). Konstruktiolla myös laitteen äänitasoa voi pudottaa huomattavasti (luultavasti on mahdollista päästä lähelle halvimpien ILPpien äänitasoa ja A.U.:n ohitse).

Käytännössä nuo Argo Ulissen joustavat putket ovat sen akilleenkantapää, joten hormijäähdytin saattaa käytännössä olla kestävämpi (saattaa kestää jopa vuosikymmeniä normaalikäyttöä, jos laitteen vain puhdistaa perusteellisesti sisältä muutaman vuoden välein). Hormijäähdyttimen kylmäainepuolihan on tehtaalla kokonaan kovajuotettu kompakti metallirakennelma kodin kylmäkalusteiden tapaan. Hormijäähdytin saattaa yöaikaan myös olla yllättävänkin tehokas sellaisenaankin, koska se vetää ulkoa korvausilmaa, jonka lämpötila on tuolloin yleensä sisäilmaa viileämpää.

PS. Olen itse käyttänyt kuluvana kesänä hormijäähdytintä yksittäisen makuuhuoneen lisäviilentäjä niin, että kone painaa kylmää ilmaa seinässä olevan aukon lävitse kylmäilmakanavan päälle tiiviisti liimatun putken kautta. Lämmin ilma on puolestaan mennyt suoraan suurempaan sisätilaan, josta kaksi ILPiä on poistanut lämmön "pellolle". Tuo nyt on lähinnä koekytkentä, jolla kehittelen hiljaista ja edullista yhden huoneen lisäviilentäjää, eli tarkoitus on ratkaista lämmön poisto nykykoekappaletta energiataloudellisemmin. Tuolla saa huoneen lämpötilaa pudotetuksi vielä usealla asteella alemmaksi kuin ILPien jäähdyttämissä tiloissa (ILPien teho riittää sinällään kaikissa tilanteissa sijoitustilansa jäähdytykseen tavoitearvoon).
 

Simbley

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

OK, kiitos kommenteista. Onko noihin hormilaitteisiin mitään suosituksia? Mikä oikeasti toimisi?

Mietin asiaa, vaikka tuo rakentelu lienee käytännössä aika vaikea toteuttaa, koska systeemi olisi rakennettava vaatekaapin oven eteen ja putkien takia vaikea liikuteltava. Noissa laitteissa, mitä olen nähnyt se poistoputken on ollut tulikuuma, ja lämmittänyt huoneilmaa niin paljon, ettei koko huoneen lämpötila ole laskenut ollenkaan. Kokemuksia kolmesta tällaisesta, kaikissa tuloilma ollut huoneistosta sisältä. Toisaalta kun laitetta eniten tarvitsisi, ulkoa tulevakin korvausilma on aika lämmintä. Hormiin en itse pysty laitetta kytkemään, koska on vain yksi poistoilmakanava vessassa. Onko laitteen merkillä väliä vai onko tehottomuus johtunut lämpimästä korvausilmasta? Vai muusta? Mietin, että sellainen 500 eurojakin on aika kova hinta, jos laite laskee lämpötilaa yhden asteen niin kuin yhden exäni tapauksessa pitkän mokaamisen

Olin sijoituspaikaksi harkinnut alunperin olohuonetta/keittiötä eli laite olisi parvekkeen oven vieressä avokeittiössä. Laitteelle olisi käyttöä myös päiväsaikaan, jos teen töitä/loma-aikaan.
 

Pähkäilijä

Vakionaama
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Simbley sanoi:
Kissojen takia ikkunoissa on verkot, eli en niistä pysty alkaa työntää letkuja ulos.
Täällä on poistoputki verkkoa päin ja tokihan tuo ahdistaa mutta ihan hyvin työntää ilman ulos, loppuosa ikkunasta on peitetty ettei kuumaa ilmaa sitä kautta tule sisälle. Täällä laitteena on Domesto 8000 btu

http://arvostelut.verkkokauppa.com/3673-fi_fi/144024/domesto-domesto-8000-btu-ilmastointilaite-reviews/reviews.htm?sort=helpfulness

ei mopolla moottoritielle eli koko rakennuksen jäähdytykseen ei tämä käy mutta makkarissa kun pyörittää ennen maatemenoa pari tuntia niin ei helteillä sängyssä olo mene väkisin makaamiseksi.
 

Liitteet

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Simbley sanoi:
Onko laitteen merkillä väliä vai onko tehottomuus johtunut lämpimästä korvausilmasta? Vai muusta? Mietin, että sellainen 500 eurojakin on aika kova hinta, jos laite laskee lämpötilaa yhden asteen niin kuin yhden exäni tapauksessa pitkän mokaamisen
Laitteen hinta ei oikeastaan korreloi sen käyttökelpoisuuden kanssa. Itsellä on varsin hyviä kokemuksia halvimmasta Bauhausin myymästä 7000BTU:n jäähdyttimestä, josta maksoin sesongin jälkeen 200 euroa (samaa näkyi kesäkuussa olevan kaupan hintaan 250 euroa). Siinä nimittäin on julmetun tehokas lauhdutuspuhallin, mikä on loppujen lopuksi laitteen tärkein ominaisuus pitkän poistohormin yhteydessä, erilliset puhaltimet jäähdytysilmalle ja lauhdutukselle (jälkimmäinen ei turhaan vedä lämmintä ilmaa ulkoa silloin, kun kompressori seisoo), toimiva haihdutus lauhdutusilmaan jne. Valitettavasti sitten tehokas puhallin aiheuttaa ääntäkin, mutta poistoputken kun eristää, ääntä kuuluu vain loppupäästä. Tuollainen 7000BTU vastaa sitten vain runsaan 2kW:n jäähdytystehoa, mikä ei ole järin paljon, mutta riittää hyvin pieneen huoneeseen, johon aurinko ei paista suoraan iltapäivällä tai huone kuumene muusta syystä poikkeuksellisen voimakkaasti.

Nuo poistoputket kannattaa aivan ehdottomasti vuorata sopivalla solumuovieristeellä (kierrettävää mattoa saa rautakaupoista) tai eristää jotenkin muuten, jottei lämpö vuoda takaisin. Korvausilma ei välttämättä yöllä muodostu ongelmaksi, kunhan sen johtaa mahdollisimman viileässä ja puhtaassa paikassa raollaan olevasta ikkunasta tai vastaavasta.

On noita vehkeitä tullut hankittua aikojen kuluessa pari muutakin (yksittäisten huoneiden jäähdytykseen ja perheenjäsenille), vaikka pääasiassa jäähdyttelen ilmalämpöpumpuilla.
 

MhG

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Itsellä on pari kappaletta Olimpia Splendid Issimo 11&12 laitteita, toinen modifioituna kaksiputkiseksi ja toinen alkuperäisenä yksiputkisena. Hyvin ovat jaksaneet laskea asunnon lämpötilaa, ei nuokaan äänettömiä ole tietenkään, mutta äkkiä keväällä tuohon tasaiseen töhinään tottui. Tyytyväinen olen ollut kumpaankin.
http://www.allergia-apu.fi/store/ilman-jaahdytys-ja-lammitys/ilmastointilaitteet/olimpia-splendid-issimo-12-ilmastointilaite_-kompressorin-takuu-3-vuotta-muu-takuu-1-vuosi-p-254.html
Hormilaite nimitys oli kyllä itselle ihan uusia, ei kai näitä kukaan ainakaan kerrostalon hormiin menee kytkemään?
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

MhG sanoi:
Hormilaite nimitys oli kyllä itselle ihan uusia, ei kai näitä kukaan ainakaan kerrostalon hormiin menee kytkemään?
Hormiin vaan kiinni niin lämpö siirtyy kivasti naapuriin ja ketjureaktio on käynnissä
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

MhG sanoi:
Hormilaite nimitys oli kyllä itselle ihan uusia, ei kai näitä kukaan ainakaan kerrostalon hormiin menee kytkemään?
Vanhoihin taloihin on jäänyt käyttämättä puu-uunien ja puuhellojen hormeja tyhjän pantiksi (ja vaikka uunit olisivat jäljellä, niitä käytetään perin harvoin eikä ainakaan kesällä). Noissa on hyvä veto ja jokaisesta tulisijasta on oma hormi katolle piippuun. Nuo sopivat varsin hyvin myös ilmastointilaitteen poistokanavaksi. Uudemmissakin on takkoja ym.

Ei tuollaista laitetta toki pidä koneellisen tuuletuksen yhteishormiin liittää.
 

Simbley

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #9
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Töissä meidän kiinteistöpäällikkö kytki nämä laitteet katossa olevaan poistoilmakanavaan. En tiedä menikö oikein vai väärin, olen näissä teknisissä asioissa aika aloittelija. Normikerrostalossa tuollaiseen ei taida olla tosiaan mahdollisuuksia, tosin onhan tuloilma ihan eri paikoissa kuin poistoilma..? ??? En kyllä näiden päälle ymmärrä.

Asunnosta voin vielä kertoa, että 50m2 kaksio. Saunan ovi kiinni eli käytännössä pari neliötä pienempi tila. Aika uusi kerrostalo kyseessä.

Olimpiat olisi pienessä alennuksessakin. Kuumeneekonpoistoputki kaikissa malleissa eli se on suositeltavaa aina eristää? Split mallin etu ehkä siinä, että ulos pitää saada se ohut (?) letku oven alta, noissa hormikoneissa pitäisi saada viritettyä yksi tai kaksikin putkea. Lisäksi olen nähnyt sellaisia, joista ei lähde poistoputkia ollenkaan ja viilentiminä niitäkin on myyty.

Tänään näitä voisi lähteä katsomaan. :) onko kukaan tilannut ulkomailta? Näin kallista vehjettä en ehkä uskalla, mutta jos hyviä kokemuksia ja halvempia hintoja niin olen kiinnostunut kyllä.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Simbley sanoi:
Olimpiat olisi pienessä alennuksessakin. Kuumeneekonpoistoputki kaikissa malleissa eli se on suositeltavaa aina eristää? Split mallin etu ehkä siinä, että ulos pitää saada se ohut (?) letku oven alta, noissa hormikoneissa pitäisi saada viritettyä yksi tai kaksikin putkea. Lisäksi olen nähnyt sellaisia, joista ei lähde poistoputkia ollenkaan ja viilentiminä niitäkin on myyty.
Uudessa kerrostalossa ei juuri ole muuta mahdollisuutta kuin löytää sopiva avattava ikkuna ja peittää se levyllä, jossa on poistoputken mentävä reikä, sekä tiivistää loput teipillä, pahvinpaloilla jne. Ainakin tuossa koneessa, josta edellä tarkemmin kerroin tuollainen säädettävä levy tuli paketin mukana (jonkinlainen asennuspakkaus on tullut muidenkin hankkimieni ja muuten vastaan tulleiden laitteiden mukana).

Poistoputki kyllä kannattaa joka tapauksessa eristää ja eristäminen on sitä tärkeämpää, mitä pidemmälti poistoputki kulkee jäähdytettävässä tilassa. Tuollaisen split-mallin poistoletku on sitten yllättävän jäykkää ja painavaakin (paineenalaiset kylmäaineputket, sähköjohdot, kondenssiveden poistoputki ja päällyste). Vaikka esim. pölyimurin letku on paksumpaa (toiseen suuntaan), se on mielestäni huomattavasti taipuisampaa ja helpompaa käsitellä kuin tuo split-yksiköiden välinen "lyijyletku", joka muistuttaa ominaisuuksiltaan järeää voimavirtakaapelia.

Markkinoilla on myös "viilentimiä", jotka perustuvat veden haihdutukseen (eivätkä siksi tarvitse jäähdytysilman tai jäähdytysveden kiertoa). Kyllähän nuo kuivaa ilmaa viilentävät, mutta kosteuttahan ne vain tuovat lisää. Eivät nuo mielestäni toimi hyvin Suomessa kuin poikkeustilanteissa (jossakin muualla kuin hyvin eristetyssä kerrostaloasunnossa), Australian autiomaiden ilmastossa ehkä paremmin.
 

pamppu

Vakionaama
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Simbley sanoi:
Heips, kaipaisin tietoa kerrostaloon sopivasta ilmastointilaitteesta. Vuokrakämppä, joten ILP ei tule kyseeseen.
Josko sittenkin ILP?
- Jos taloyhtiö ja omistaja on suostuvainen ja jos aiot asua useita vuosia ko. kämpässä, ei se välttämättä tule kalliimmaksi kuin kallis siirrettävä, joka on kuitenkin aika kesy verrattuna oikeaan ILPpiin ja näyttää hirveältä viritykseltä ja pörisee sisällä ilkeästi.
- Jos et aio asua kovin kauaa, voit ehkä päästä omistajan kanssa diilin että saat laitteesta jonkun hyvityksen vuokrasta, kun se sinne kerran jää.
 

Simbley

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Ei ole mitään tietoa kauan täällä asun. Toivottavasti en kovin monta vuotta :) Vuokranantaja ei suostu osallistumaan minkään laitteiden kustannuksiin. Säleverhot sai laittaa sillä edellytyksellä, että ne jäävät ilmaiseksi vuokranantajalle kun muutan pois. :mad: omistaja on iso asuntosijpitusyhtiö.

ILP voisi tulla halvemmaksikin, ainoa että joutuisin hankkimaan jonkun isännöitsijän hyväksymän valvojan jne. Epäilen, että kävisi kalliiksi sen takia. Kysyin tätä kun esim. Kylpyhuoneen kaappia pidettiin muutostyönä, joka edellyttää valvojaa. Tästä voi olla kyllä toistakin mieltä, mutta noihin siirrettäviin keskityttävä. Ei tänne mitään tosi hyvää ratkaisua siirrettävillä saa, mutta jos lämpimillä säillä viilentäisi se olisi riittävän hyvä tässä vaiheessa.
 

MhG

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Miten tuon poistoputken lämmittävän vaikutuksen pystyisi laskemaan. Ihan vaan mielenkiinnosta olisi kiva tietää paljon tuo lämmittää tilaa?
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

MhG sanoi:
Miten tuon poistoputken lämmittävän vaikutuksen pystyisi laskemaan. Ihan vaan mielenkiinnosta olisi kiva tietää paljon tuo lämmittää tilaa?
Itse arvioisin hommaa niin, että oletetaan esim. huoneen lämpötilaksi vajaa 25 ja poistoputken lämpötilaksi 40 astetta (poistoilma on tyypillisesti n. 40 asteista ja voi olettaa, että voimakas ilmavirta lämmittää putken ulkokuorenkin lähes 40 asteiseksi). Sitten vaikkapa 125mm:n putken pinta-ala on on n. 0,4m2 jokaista putken pituusmetriä kohden.

Katsotaan vaikkapa Purmon teknisestä radiaattoriluettelosta seuraavat tiedot:
- Kompaktiradiaattori C11, korkeus 500mm, pituus 1000mm, lämpötilat 45/35/20 (vesi sisään/ulos/huone): tehonluovutusarvio 256W.

Tästähän voimme suunnilleen päätellä, että putki säteilee ja konvektiolla lisäksi siirtyy huoneeseen metriä kohden suunnilleen teholla 0,4 * 256 ~ 100W.

Eli kymmenen metrin poistoputki sisällä heikentää pienen koneen jäähdytystehon arviolta puoleen, olettaen tietysti, että ilmavirta ei samalla kuristu liiaksi (putki nimittäin ylittää pituudeltaan selvästi tyypillisesti suositukset).
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Kaverilla tuollainen (aika iso) jäähdytin puhalsi lämpimät ilmat tiilihormiin lattian rajasta. Koko hormi lämpesi muutamassa päivässä sen verran että tuntui käteen selkeesti lämpöiseltä, painovoimainen iv: kin innostui tuosta niin että alkoi toimimaan myös kesällä.
 

Simbley

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Tuli ostettua Argo Ulisse, eikä kyllä hetkeäkään liian aikaisin! Olen miettinyt, että kun laite ei tätä 50 neliötä riitä pitämään täysin viileänä. Pyynti 16 ja asunnossa 24. Muina päivinä ollut 21,5-23. Ihan täysin en tätä ole saanu tilkittyä, laitoin laitteen parvekkeenovesta ulos ja peitin ovenraon peitoilla. Makkariin saakka viilennys ei ulotu mutta puhallin auttaa vähän ilman levittämisessä, laitan illalla päälle. Pitäisikö asunnon pysyä esim 21 asteessa argon avulla?

Laite on minulle ihan riittävän hiljainen mutta tänään sisäyksikkökin alkoi hikoilla ja poistopumpun lorina on melkoinen. Kuuntelin eilen kadulla...
 

Simbley

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Ulkomittari näyttää 35 astetta, sisällä olisi ilman jäähdytintä varmasti kyllä vielä paljon kuumempi, ennen viilenivät ainakin 3-5astetta ulkoilmaa kuumempaa. Käytänköhän laitetta väärin vai eikö teho riitä? Kerran kokeilin tuota puhallusvillan ja oli alle 4 asteista päivällä, lopetin mittaamisen siinä vaiheessa.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Jos huoneiston betoniset elementtiseinät on ehtineet ylilämmetä ei tuossa koneessa varmaan potkaisu riitä laskemaan niiden lämpöä huoneilman mukana alas. Jäähdytys pitää aloittaa jo ennen lämmön nousua, silloin pärjää pienellä teholla.
 

Simbley

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Laite on ollut päällä kyllä jo ainakin viikon verran yhtä kyytiä eli sisäseinät ei olisi pitänyt ylikuumiksi päästä. Ulkoseinät tietysti on ja lämpö ei laske, minulla nurkkahuoneisto etelä-länsisuuntaan. Sisällä nyt siis kaikkein lämpimintä, kylppärissä 25,2, maksimi ollut 25,5 (tänään).
 

Nafta

Propelhead
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Mun mielestä noi poistoputkelliset yksiputkiset pitäs kieltää lailla...
Ne käy henkilökohtaisena viilentimenä, mutta minkäänkokoista huonetta niillä ei saa viileäksi.
Järkyttävän sähkötehon vastapainoksi saa paljon ääntä.


Halpa invertteri- slit pitää 300w koko 100 neliön kämpän viileänä.


Joillain merkeillä on niitä kaksiputkisia seinään asennettavia, juuri Olimpialla...ne lienevät splitin veroisia, mutta kompura pitää ääntä seinän sisäpuolella.
 

magnuken

Aktiivinen jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Käsittääkseni kysyjällä (Simbley) ei ole ns. pömpelimallista vehjettä, vaan Split laite, jossa lauhditin viedään ulos kylmäaineletkujen päässä. Näin siis jos kyseessä Argo Ulisse 13.

Kyseessä on kuitenkin hyvin tehokas jäähdytyslaite, jäähdytysteho 4 kW, joten kyllä sillä kylmää pitäisi saada. Itselläni samanlainen vehje rivarin alakerran olkkarissa ja lauhdutin ulkona kiinteästi vedettyjen putkien päässä viileässä kulmauksessa, johon aurinko ei ikinä paista. Näillä eväin ja näillä hellekeleillä sisäyksikkö puhaltelee kompressorin käydessä noin 0.5-2 asteista ilmaa.

Jos sinulla on parveke kuuma kuin pätsi se tietty pudottaa lauhdutustehoa ja täten myös jäähdytystehoa. Mikä sinulla on laitteesta tulevan kylmän ilman lämpötila kun laitteen kompura on jonkin aikaa käynyt?
 

Simbley

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Joo kyllä tämä on nimenomaan split-laite, jossa ulkoyksikkö parvekkeella. Parvekkeelle paistaa kun on siinä etelä-länsinurkalla mutta lasit on auki. On siellä varmasti silti kuuma. En ole tarkkaan mitannut kuinka viileää laitteesta tulee mutta alle 4 asteista kun parvekkeella ei ole pahin paahde. Sikäli se kai toimii kuten pitääkin. On tää kuitenkin vähän ärsyttävää, että asunnossa yli 25 astetta! Argo ulissessa ääni ei ole ongelma. Tuuletin, jonka olen sijoittanut makuuhuoneen ovelle ilman paremmaksi lievittämiseksi pitää paljon isompaa ääntä. Nyt kun parvekkeelle paistaa ihan suoraan ja on paistanut monta tuntia niin ulistuloilma oli 5 astetta.
 

magnuken

Aktiivinen jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Noiden lämpötilojen perusteella (alle 4 astetta) kylllä Argosi vaikuttaa olevan kunnossa.

Onhan sinulla se puhallin täysillä?

Lisäksi voisit kokeilla asettaa kaukosäätimen sinne kauemmas minne haluat kylmän tulevan ja sitten painaa kaukosäätimen "IFEEL" nappulaa. Tällöin laitetta ohjaa kaukosäätimen termostaatti. Näköyhteys kaukosäätimestä laitteeseen tulee tällöin kuitenkin säilyä!
 

Simbley

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Puhallin on täysillä. Makkariin jos vien kaukosäätimen niin näköyhteys katoaa eli pidän kaukosäädintä yleensä olohuoneen sohvalla tms.

En tiedä mitä muut toivoisivat lämpötilan olevan, mutta minä nukkuisin mieluiten alle 20 asteessa.
 

Pähkäilijä

Vakionaama
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Tuossa kait samalla yrität jäähdyttää kaikkien seinä/lattia/kattonaapureiden osakkeita myös. Pelkkä ilma on helppoa jäähdyttää kun aste ilmassa on 0.00028 kWh mutta ympärilläsi on monta tonnia lämmennyttä betonia ja yhden betonitonnin jäähdyttämiseen tarvitaan 0.21 kWh, auringonpuoleisia seiniä lämmittää tähän aikaan vuodesta auringon säteily suurimman osan päivää yli 700w/m2 http://ake.kapsi.fi/php/aurinko.php

joten ei mopolla moottoritielle, vaikka jäähdytin toimii muutaman kilowatin teholla aivan niinkuin pitääkin ei se fysikaan lakeja pääse kumoamaan...
 

pamppu

Vakionaama
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Pähkäilijä sanoi:
Tuossa kait samalla yrität jäähdyttää kaikkien seinä/lattia/kattonaapureiden osakkeita myös. Pelkkä ilma on helppoa jäähdyttää kun aste ilmassa on 0.00028 kWh mutta ympärilläsi on monta tonnia lämmennyttä betonia ja yhden betonitonnin jäähdyttämiseen tarvitaan 0.21 kWh, auringonpuoleisia seiniä lämmittää tähän aikaan vuodesta auringon säteily suurimman osan päivää yli 700w/m2 http://ake.kapsi.fi/php/aurinko.php

joten ei mopolla moottoritielle, vaikka jäähdytin toimii muutaman kilowatin teholla aivan niinkuin pitääkin ei se fysikaan lakeja pääse kumoamaan...
Tuossa just mittasin et eteläseinän lämpötila ulkona oli päivällä 61 astetta... Lämpötilaero on siis samaa luokkaa kuin kovilla pakkasilla toiseen suuntaan. Kai siinä eristeet vuotaa jo lämpöä.
 
A

Antero Rantanen

Vieras
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Itse olen asustellut jokusenkin kesän työmaaparakissa, peltikopissa, rakennustyömaillani. Niissä muuten..tarkenee ;)

Monenlaisia viilennyslaitteita kokeilin ja nämä siirrettävät, niissä kun ilma puhalletaan ulos ja aiheuttaa alipaineen, niin saman verran tarvitsee korvausilmaa ja vetää kuumaa helteistä ilmaa sisään.
Tulos heikko.

Jos tuon korvaus ilman saa tulemaan talosaan, esim kellarista, rossipohjan alta jne paikasta, joka on ulkoilmaa viileämpää,
tulos voisi olla parempi.

Antero
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Simbley sanoi:
Puhallin on täysillä. Makkariin jos vien kaukosäätimen niin näköyhteys katoaa eli pidän kaukosäädintä yleensä olohuoneen sohvalla tms.

En tiedä mitä muut toivoisivat lämpötilan olevan, mutta minä nukkuisin mieluiten alle 20 asteessa.
Sinun täytyy yksinkertaisesti kanavoida suurin osa kylmästä ilmasta makkariin, ellei konetta sitten voi asentaa lähemmäs makkaria (tai jopa itse huoneeseen). Rakenna vaikkapa styrox-levyistä, laajalle rullalle kierretyistä retkimakuualustoista (umpisolumuovia) tunneli, jota pitkin ilman saa sinne, missä viilennystä tarvitaan. Koneen jo vaatineisiin kustannuksiin nähden noiden materiaalikustannus on vain rikka rokassa.

Voit toki hankkia myös toisen koneen pelkästään makuuhuoneen viilennykseen. Vaikkapa tuollaisen halvan hormipuhaltimen voi laittaa puhaltamaan kylmää ilmaa ovenraosta tms. (vaatii hiukan virittelyä toki) ja antaa lauhdeilman mennä suoraan olohuoneeseen tuon tehokkaan ilmastointilaitteesi pois kuljetettavaksi. Sähköähän toki kuluu selvästi enemmän (ja olohuoneen viilennys jää heikoksi), mutta helteet ovat kuitenkin harvinaisia ...
 

Simbley

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Joo teen tällä hetkellä niin, että päiväsaikaan suuntaan ilman olkkarissa ylöspäin, ennen nukkumaanmenoa siirrän puhallusilman vaakasuoraan eteiseen ja makuuhuoneeseen päin ja tornituuletin sitten levittää sitä makuuhuoneeseen, eteiseen ja vähän kylpyhuoneeseen. Ratkaisu on kohtuullinen ja yöaikaan viilennys muutenkin toimii paremmin, päivisin keskityn olohuoneeseen ja keittiöön. Varmaan seinät ovat jo niin lämpimät, ettei viilennystehot sen takia riitä. En tiedä toimisiko vastaavassa tilanteessa ilppikään? Ei sillä, etten tänne saa sellaista laittaa.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Simbley sanoi:
Varmaan seinät ovat jo niin lämpimät, ettei viilennystehot sen takia riitä. En tiedä toimisiko vastaavassa tilanteessa ilppikään? Ei sillä, etten tänne saa sellaista laittaa.
Valitettavasti koko kerrostalohuoneistoa ei voi saada kuin 5...10 astetta naapurihuoneistoa kylmemmäksi 4kW:n jäähdytysteholla. Vastaava teho nimittäin siirtyy 10 asteen suuruusluokan lämpötilaerolla katon, seinien ja lattian kautta naapurista sisälle (ulkoseinä ja ylimmän kerroksen katto pitää lämmön ulkona paremmin). Jotkut vanhemmat ihmisethän palelevat aina -- paitsi tällaisella säällä, kun sisälämpötila alkaa lähestyä luonnostaan 30 astetta.

Oman koneesi jäähdytysteho on suurempi, kuin tyypillisen ILPin, johon tällä foorumilla monesti viitataan. Omakotitalossa vaan etuna on, että kaikki asunnon vaipan osat on kunnolla eristetty talvipakkasia vastaan, jolloin ne vastaavasti pitävät helteenkin pihalla. Vastaavasti tyypillinen kerrostaloasunto ei paukkupakkasillakaan jäähdy juuri 15 ... 20 asteen alle, vaikka kaikki lämpöpatterit tms. suljetaan, kun lämpöä siirtyy väliseinä-, -katto- ja -lattiarakenteiden lävitse naapureiden asunnoista ja muista rakennuksen sisätiloista asuntoon. Kerrostalohuoneiston jäähdyttäminen vaatii ääritilanteessa oman jäähdyttimen joka huoneeseen etelän maiden tapaan, missä rakennuksen vaipan lämpöeristyksen puuttuminen tekee tilanteesta samankaltaisen myös pientalojen kohdalla.
 

Simbley

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Kyllä nukkuminen nyt onnistuu, mutta sitä heräilee enemmän jne. Öisin makkarin mittari näyttää 22 kun suuntaan ilmavirran sinne, olisi varmasti paljon enemmän ilman laitetta. Vähemmän saisi olla mutta ei näillä tehoilla ilmeisesti onnistu. jos oikein heikosti menee voin siirtyä tietysti sohvalle nukkumaan. :) olen kuitenkin tyytyväinen kun ajattelen että naapurilla on sen viisi tai kymmenenkin astetta lämpimämpää ja kun ulkomittari näyttää melkein 32 astetta niin varmasti sisällä voisi ajatella olevan vielä enemmän. Siihen nähden tämä oma 24 nyt ei ole katastrofi, vaikka teho ei nyt ole sellaista mitä joidenkin netissä kehumat kyllä pitää viileänä ja sisällä ihan kylmä jne. Ei täällä kyllä kylmä tule!
 

Simbley

Jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Sen voin vielä mainita että makuuhuone voi olla yli 25 astetta ennen tuota tornituulettimen apua eli on siitä hyötyä.
 

Seppaant

Aktiivinen jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Emäntä valittelee jo kuumuudesta.
Eli jonkinlainen härveli pitäis varmaankin hankkia.

Kuka näitä myy?
 

magnuken

Aktiivinen jäsen
Vs: Hyvä siirrettävä ilmastointilaitteen kerrostaloon

Seppaant sanoi:
Emäntä valittelee jo kuumuudesta.
Eli jonkinlainen härveli pitäis varmaankin hankkia.

Kuka näitä myy?
Niitä siirrettäviä pömpelimallisia (hyvin kovaäänisiä järjestäin) laitteita myyvät kaikki kodinkoneliikkeet kuten Gigantti, rautakaupat ja esim. Verkkis. Nyt on vain niin, että käytännössä tällä hetkellä ne kaikki myyvätten ei-oota ja kehoittavat palaamaan astialle vuonna 2015. Siis menekki on ollut hurja säistä johtuen ja varastot ovat tyhjentyneet.

Mutta sellaisia kunnollisia ilmalämpöpumppuja (joissa siis hiljainen sisäyksikkö joka on kytketty kylmäaineputkien kautta ulkona sijaitsevaan kompressoriyksikköön) on kyllä saatavilla asennuksen kera moniltakin kylmäkoneliikkeiltä. Näiden hintahaitari laitteesta ja asennustyömäärästä riippuen liikkuu siinä 1000-2500 euron tietämillä (yhdellä sisäyksiköllä varustetut laitteet).

Monet taloyhtiöt sallivat siis nykyisin ilmalämpöpumppujen asennuksen kerrostaloihinkin, kunhan ulkoyksikkö sijoitetaan parvekkeelle ja se on riittävän hiljainen ettei naapureita häiritse. Kysy mahdollisuuksista taloyhtiösi isännöitsijältä tai hallituksen puheenjohtajalta.
 

slpoy

Vakionaama
Ei jäähdytä , ottaa ulkoa kaikki lämmöt takaisin mikä menee putkea pitkin ulos. oikea jäähdytyskapasiteetti max 1 kw
 

TJAP

Jäsen
Kun taas kesä ja mahdolliset helteet lähestyy niin laitan tänne arvioitavaksi siirrettävän Gree Shiny 3.5kW ilmanjäähdyttimen. Jos ei ilmalämpöpumppua pysty tai halua asentaa, niin tuossa voisi olla vaihtoehto.
Ostin Gree Shinyn ja lisäksi tuuletusikkunaan mittojen mukaan palan 6 mm. pleksiä, johon sahasin putken ulosvientiin aukon. Pleksin reunoille laitoin ikkunatiivistettä ja pysyy paikallaan ilman mitään muita virityksiä. Pleksi on tarkalleen aukon kokoinen eikä ainakaan siitä pitäisi kuumaa ilmaa takaisin tulla. Korvausilma tulee alakerran tuuletusikkunan korvausilmaventtiilin kautta. Ei ole mitään aiempaa kokemusta näistä laitteista, mutta tämä kyllä tuntuu aika tehokkaalta. Kun ulkona on 25 astetta (tänään) niin jäähdyttää minimillä 32 m2 yläkerran jossa kaksi makuuhuonetta ja kylppäri 22 asteiseksi (varmaan vielä alhaisemmaksi, jos sitä haluaisi) ja kylmäilma vielä valuu portaikon kautta alakertaan jossa olohuone ja keittiö. Miinuksena voi pitää ääntä joka oli jo tiedossa ja hiukan yllättäen, että minimi saisi olla vielä minimpi, koska ainakaan vielä ei ole mitään tarvetta käyttää pykälää tai kahta korkeampaa tehoa ja tietenkin hinta 690€.
Laite on vierashuoneessa ja kännykän Sound Meter sovelluksella mittasin viereisessä varsinaisessa makuuhuoneessa täydellä teholla ovet auki (jäähdytys) 47 dB(A) ja minimillä 43 dB(A).

Gree Shiny.jpg
 
Jos tarvitsee niin kannattanee ostaa piakkoin koska:
"Liikkuvat huoneilmastointilaitteet (jotka onsuljettu ilmatiiviisti ja joita loppukäyttäjä pystyysiirtämään huoneesta toiseen), jotka sisältävät
fluorihiilivetyjä, joiden GWP on vähintään 150,kielto astuu voimaan 1.1.2020"
 

kotte

Hyperaktiivi
Jos tarvitsee niin kannattanee ostaa piakkoin koska:
"Liikkuvat huoneilmastointilaitteet (jotka onsuljettu ilmatiiviisti ja joita loppukäyttäjä pystyysiirtämään huoneesta toiseen), jotka sisältävät
fluorihiilivetyjä, joiden GWP on vähintään 150,kielto astuu voimaan 1.1.2020"
Tuo on syytä lukea niin, että EU haluaa valmistajien laittavan tilalle jo tehtaalla sellaista kylmäainetta, jonka GWP on alle 150 (on esimerkiksi vaihtoehtoja, joiden GWP on alle 10 ja joita kasvihuonekaasupäästörajoitukset eivät koske). Tämän kokoluokan ja periaatteen laitteissa vaihtoehdot ovat melko ongelmattomia.
 
Ylös Bottom