Ilmalämpöpumppu okt 127+65 neliötä, Oulu

-HR-

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Olen suunnitellut asennuttavani ilmalämpöpumppua puolitoista kerroksiseen okt jossa pohjan ala 127 m2 ja yläkerrassa 65 m2. Rakennettu v. 98

Talossa suora sähkölämmitys, alakerta lattialämmitys yläkerrassa patterit.

Lähtökohtaisesti pumppu tulisi lämmitykseen ja ajatuksena hyödyntää leivinuunin tuottamaa lämpöä paremmin. Kesällä pahimpien helteiden aikaan tarkoituksena myös viilentää. Olen ajatellut pärjätä yhdellä yksiköllä vaikka kerroksia on kaksi. Onko mahdollista?

Missä olisi järkevin sijoituspaikka näiden tietojen perusteella?
 

Liitteet

RauskiH

Jäsen
Ainoa vaihtoehtohan tuossa on (huono) kompromissi koska talvella lämmitystarve on suurin alakerrassa ja kesällä jäähdytystarve taas yläkerrassa...

Noilla spekseillä sisäyksikkö porraskäytävään jonkin verran välipohjan yläpuolelle. Talvella puhallus alaviistoon jotta lämmittää alakertaa ja kesällä mahdollisimman vaakaan että kylmää riittäisi yläkertaan.


Kannattaa miettiä kumpaa tarvetta pitää tärkeänä. Oulussakin kohtuullisen pitkä lämmityskausi mutta onko jäähdytystarve kuinka iso kun vaihtelee jo paljon tontin mukaankin?

Nykyisen sähkön kulutuksen ja poltettujen puiden määrä per vuosi on omiaan irrottamaan tarkempia/lisäkommentteja.

Mielestäni vastaavia toteutuksia löytyy myös foorumilta joten toivottavasti saat käytännön esimerkkejäkin.
 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Meillä ei ole samanlainen pohja mutta sikäli yhtenäinen että neliöitä samaa luokkaa + keittio/oh vierekkäin ja makkarit toisessa päässä. Välissä mm saunatilat. Samalla suunnallakin majaillaan.
Joulukuussa pumppu asennettiin oh päätyseinälle ajatuksena että puhaltaa leivinuunin ja makkareiden suuntaan. Tällä hetkellä oh, keittö ja aula lattialämmitys sammutettuna.

Ei ihan ongelmaton paikka.
Täydellä puhalluksella ilmeisesti saisi parhaan copin mutta esim tänään puhalluslämpö oli töistä tullessa noin 35 (pakkasta noin -21). Meteli iso ja jo pumpun vieressä ilma tuntuu viileältä (vedon tunne).

Nyt illan pyörinyt toiseksi suurimmalla teholla ja puhaltaa noin 45 asteista. Tuntuu lämpimältä 2-3 metrin päässä pumpun edessä. Tuo alkaa olla niin korkea lämpö että pumpun tehosta jää ehkä osa hyödyntämättä ja käsittääkseni cop kärsii. Kuulostaa hyvältä lämmöltä mutta koska puhallus on pienempi niin lämpömäärä jää pienemmäksi. Tuokin ilma jäähtyy matkalla joten vedon tunnetta tuokin aiheuttaa huoneessa (vai pitäisikö puhaltaa lämpö suoraan kohti ihmisiä?).

Välillä tuntuu että lämpö ”pakkautuu” aulaan ja oh:ssa viileämpi.

Yllä olevat selitykset sillä että ehkä oleskelutilat ei kuitenkaan ole paras paikka pumpulle.

25 kokoisen pumpun teho loppuu kesken. Pakkasta siis 21 ja pyynti on tällä hetkellä 24. Toinen lämpömittari näyttää vajaa ja toinen reilu 21. Pumppu itse väittää lämmöksi 20 (päivällä näytti 19.5). En ole leivinuunia lämmittänyt sitten edellisten 29 pakkasten jälkeen. Nyt pitäisi kyllä suodattimetkin puhdistaa mutta olen odotellut lauhempaa keliä. En tiedä vaikuttaako jo tehoon.

Meillä mennään yläkertaan ”ulkoeteisen” kautta joten se on monen mutkan takana jolloin alakerrasta ei hyvää paikkaa löydy jos yläkertaa haluaisi lämmittää (lauhemmalla yläkerran ovi on ollut auki jos osa lämmöstä menisi sinnekin). Yksi paikka pumpulle olisi ehkä ollut aulassa mutta pelkäsin ettei lämpö leviä alakerrassa kun ensin 2-3 metriä suoraan ja sitten ilman pitäisi kääntyä 90 astetta oikealle ja vasemmalle. Mutta se olisi saattanut olla paikka jossa pumppua olisi voinut huudattaa täysillä kun olisi hieman nurkan takana oh:sta ja mh:sta käsin. Tosin ulkoyksikön paikka olisi ollut haasteellisempi (sähköt helpompi mutta kylmäaineputket hankalammat).
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Pumpun ilmoittamilla lämpötiloilla, pyynnillä ja huonelämpötilalla on hyvin epämääräinen yhteys.. koska pumppu ei oikeasti tiedä huoneen lämpötilasta paljonkaan kun ei sillä ole siellä anturia.
 

Ryystäjä

Aktiivinen jäsen
Meille asennettiin ilmalämpöpumppu viime syksynä alakertaan jossa neliöitä 80. Yläkerrassa 40 neliötä. Portaikko avoin ja alakerrassa lämpötila 21-23c. Talo lämpiää pelkällä ilmalämpöpumpulla. Pikkuvessassa ja märkätiloissa lattialämmitys päällä. Talo rakennettu 2007

Portaikon kautta yläkertaan nousee yllättävän hyvin lämpöä. Yläkerta on kapea, n. 4x10m. Yläkerran aulan molemmissa päissä on makuuhuoneet sekä yksi pieni vessa ja pieni vaatehuone. Aulan lämpötila 20-21 ja makuuhuoneissa 19-20. Tämä tosin vaatii sen että ovet on oltava auki. Jos yöksi laittaa oven kiinni laskee lämpötila helposti parilla asteella. Makkari jossa nukumme on 19 asteinen, hieman enemmän vuotaa lämpöä koska siinä on ovi parvekkeelle.

Sanoisin siis että jos portaikko on avoin, nousee lämpöä myös ylös ihan mukavasti. Jos tykkää lämpimästä, niin joutuu kyllä vähän lämmittämään pattereillakin.

Harkitsin portaikkoon asentamista mutta ei tullut laitettua koska pelkäsin että lämpö ei menisi alas asti riittävästi ja yläkerta lämpiäisi liikaa. Saa nähdä mitä käy yläkerran lämmölle ensi kesänä jos alakertaa viilentää. Tosin tässä talossa ei hirveästi ole tarvetta viilennykselle ja lämmitystä varten se asennettiinkiin.
 

jussipa

Jäsen
Laittaisin kuistin oven yläpuolelle yläkerran portaiden viereen (jos on tilaa). Itsellä sisäyksikkö vastaavalla paikalla. Etuna on että puhallusta voi pitää täysillä ilman että häiritsee muuta asumista. Lämpö leviää hyvin.

Yläkerran jäähdytyksen samalla laitteella unohtaisin. Sinne oma laite myöhemmin jos tarve vaatii.
 
Ylös Bottom