Ilmanvaihdon ohjaus helteellä

Laitatko ilmanvaihdon OFF helteellä?

  • Kyllä

    Ääniä: 3 6,5%
  • Ei

    Ääniä: 36 78,3%
  • Jotain muuta, mitä?

    Ääniä: 7 15,2%

  • Ääniä yhteensä
    46

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Kyselläämpä miten ihmiset ohjaavat ilmanvaihtoa näin hellekeleillä, jos siihen mahdollisuus asunnosta löytyy.

Meillä menee ilmanvaihto ajastimella OFF aamupäivällä ja ON taas illalla. Päivällä ILP jäähdyttelee ja kuivaa sisäilmaa siinä samalla.
 

Skata

Vakionaama
En koske ajatuksiin mitenkään eli ei muutosta ”normaaliin” kesäkeliin. Ilmanvaihto teholla 2/4 jatkuvasti. PILP jäähdyttelee kun tarpeelliseksi katsoo.
 

Lappanen

Vakionaama
Aina sama eli normaalinopeus. Jos sattuu sukujuhlat sisälle osumaan niin tehostusta päälle kunnes väkimäärä pienenee. Hyvin pysyy sisätilan ilmasto sopivana.
 

Hempuli

Töllintunaaja
Makuuhuoneiden ja keittiön ikkuna avoinna läpi vuorokauden. Parvekkeen ovi ja ulko-ovi auki, kun sisälämpö saavuttaa ulkolämmön. Nyt sisällä 24,6C ja ulkona pohjoisen puolella 26,1C. Toisinaan ehtoosta puhallin puhaltamaan ulos parvekkeen ovesta. Kellarikerroksessa on 21C.
 

Tois puol jokke

Vakionaama
Testi menossa, miten vaikuttaa sisäkosteuteen jos säätelee tuloilman määrää. Tuloilman lämpötila 11-13c välillä. Pilp jäähdytys toiminnolla ja 2x ilp.
Eli "kumpi mukavampi" testi menossa, jäähdyttääkö enemmän pilpillä vai ilpillä. Pilpin kulutukseen ei vaikuta juurikaan nopeuden muutokset.
 

HelaKammo

Vakionaama
Täällä muutama vuosi ilpin jälkeen vilpillä ja ekaa kertaa ikinä käänsin Vallox kesäpellin kiinni. Nyt tulee sisällä jo niin kuuma, että se pienikin talteenotto pois ja kone neloselle öisin. Vesipatteri myös minimillä.

Viilennystä tiilitalossa ei ole oikein kaivannut, ikkunat riittäneet, mutta nyt ei riitä...
 

Hhartikainen

Aktiivinen jäsen
Ilp jäähdyttää sisäilmaa. Jos iv:n poistoilma on >2 astetta alle raitisilman lämpötilan, ohjataan lto-kiekko päälle, jolloin viilentää ulkoa tulevaa ilmaa ilpillä jäähdytetyllä sisäilmalla.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Täällä on iv -kone ollut OFF:lla jo pidempään. Aluksi riitti hyvin kun oli ikkunoita auki mutta nyt viimepäivinä jäähdytys on ollut yksin ILP:n varassa (ja iv-kokonaan pois päältä ja ikkunat visusti kiinni). Varsinkin eilen ja tänään on olosuhteet olleet ulkona kuin jossakin tropiikissa. Tuo kuivattava vaikutus taitaa aika hyvin levitä ympäri taloa mutta varsinkin aurinkoisella ilmalla jäähdyttävä vaikutus vähän hiippuu eteläpäätyyn mennessä, kun tuo ILP on aivan talon pohjoispäässä. Onneksi kaikki makkarit avautuvat suoraan juuri tuhon avonaiseen tilaan missä ILP on niin aika hyvin jäähtyvät yöllä.
 

Hhartikainen

Aktiivinen jäsen
Muuttuuko siis lämmön talteenotto kylmän talteenotoksi kesäksi? Kannattaako siis olla laittamatta kesäpeltejä yms
Kyllähän se muuttuu. Mutta joku automatiikka tuota tarvitaan ohjaamaan.
Ei sitä ilmas kiekon/kuution läpi kannata ajaa, jos esim. ulkona +15 ja sisällä +24.
Joku ohjauslogikka siis tarvitaan.
Eihän se lto tiedä lämmittääkö vai jäähdyttääkö se tuloilmaa, sehän vain siirtää lämpöä poistoilmasta tuloilmaan.
 

Tois puol jokke

Vakionaama
Tätä mietin itsekkin, kosteudenpoisto on prempi kun iv on pienellä ja ilpit pyörii. Sitten taas tasaisen viileä on kun iv on kovalla. Siis jäähdyttävä pilp. Mutta tässä tulee se proplem jos on ovia talossa joita käytetäänkin. Ilp ei puske ovien läpi mutta tuloilma menee. Huoneissa jossa ei ole ilp niin lämpö nousee ja on epämukavaa nukkua, iv kovalle niin on viileä nukkua mutta kosteusmittari näyttää isoja lukuja ja "jääkaapista lasi pöydälle" testi näyttää että kosteampaa on vs iv minillä ja ilp kuivannut taloa. Aikaa menee ainakin vrk tasoittumiseen. Toki iso akvaario tekee omia kosteudelle...

Mutta kosteudellisesti ilp päätyö ja iv mini tuntuu huonommalta kuin iv isolla ja ilp avustaa. Eriasia mitä kämpälle tuo sitten tekee, mutta pelkällä fiiliksellä. Näillä lämmöillä ymmärrän jenkkien tapaa kierrättää osan sisäilmaa tuloilman joukkoon, ehkä pitäis kokeilla, mulla on ummessa toinen raitisilmarööri....

Ps. Taas huomaa et lisää tekniikkaa lisää murheita/miettimistä, aiemmin oli vain säätönä ikkuna auki tai ikkuna kiinni ja niillä mentiin....
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Muuttuuko siis lämmön talteenotto kylmän talteenotoksi kesäksi? Kannattaako siis olla laittamatta kesäpeltejä yms?

Kyllä, mutta muistavatko uudet ILP:ien omistajat tämän? Onkohan kukaan palstalaisista mittaillut tätä?
Vallox MV110 täällä uusimmalla versiolla. Vanhassa versiossa oli joku bugi, mutta tämä nykyinen tuntuisi viilentävän ihan jonkun verran. Nämä tuosta n. viikon takaa enne sisäilman nousua:
Ulko 32
Tulo 26
Sisä 24
Jäte 30
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Nosto tälle gallupille.

Meillä Nedis "älypistoasian" automatio katkaisee ilmanvaihdon kun ulkolämpötila nousee yli 26 C tai sisälämpötila nuosee työhuoneessa yli 24C. => Vielä en ole aktivoinut IFTTT integraatiota joka Broadlinkin avustuksella laittaisi ILPin jäähdytykselle. :)
 

puuteknikko

Vakionaama
Viileäntalteenotto käytössä ja toimiikin hyvin. Ilmanvaihto ohjautuu Netatmon CO2-mittauksen pohjalta niin ei käy muutenkaan tarpeettoman isolla. En nyt muista tarkkaa kriteeriä, mutta olen virittänyt tehostetun ilmanvaihdon menemään päälle kun sisälämpötila on korkea ja ulkolämpötila laskee riittävän alas. Kyllä se mittausten perusteella pudottaa huoneisiin puhallettavan ilman lämpötilaa havaittavasti.

1686826707343.png
 

Husky

Vakionaama
Meidän talossamme helle ja IV on mysteeri. Mutta OFF:lle laitto, kennon kesäohitus, tehostus kun ulkona viileätä ja takkakierron manipulointi kaikki yhdessä tai erikseen tekevät YLEENSÄ aivan jotakin muuta kuin luulisi.
Onneksi on myös käänteinen mysteeri, että miksi meillä ei juuri lämmöt nouse. Nytkin on pysynyt luonnostaan alle 22.5 aikalailla koko helteen. ILP oli vain yhtenä päivänä muutaman tunnin päällä ja siitäkin taisi jäähdyttää vain varmaan tunnin. (Ehkä tänään testailisi, kun pitää ihmetellä miksi ei UY käy vaikka SY puhaltaa koko ajan).
Muut valittavat että tuvassa jo liki 30 :huh:
PS puita tai varjostusta ei ole kuin yksi puu klo10-20 ja sekin varjo vain hilpaisee taloa osittain
 

PolyEsko

Vakionaama
Kennon kesäohitus. Miksi?
Ylempänä @puuteknikko kuvatuksessa näkee hyödyn, eli kuuma ulkoilma jäähtyy kesähelteillä samoin kuin se kylmä ulkoilma lämpiää pakkasilla. Hyöty molemmissa tapauksissa. Miksi ohittaa siis?
 

Husky

Vakionaama
^Kyllä se todnäk yleensä on noin.
Parina kesänä olen vain kokeillut tuota.
Tosi moni Ilton omistaja on ostanut peräti kesäkennonkin oikein eikä ole tyytynyt Ilton ohituspeltiin, mutta tämän hetken hlökohtainen LUULO on, että tuo taktiikka jopa haittaa.
Kai tuossa ajatus siis on, että voisi yöllä vetää tehostetusti viileätä sisään ja päivällä himmata kuumaan aikaan (meillä ei onnistu tuo tai joku muu muuttuja sotkee asian)
 

kotte

Hyperaktiivi
Kai tuossa ajatus siis on, että voisi yöllä vetää tehostetusti viileätä sisään ja päivällä himmata kuumaan aikaan (meillä ei onnistu tuo tai joku muu muuttuja sotkee asian)
Koko jutun sotkee, jos jäähdyttää päivällä ja illalla ilpillä. Tuolloinhan päiväsaikaan sisällä ja viileämpää kuin ulkona ja lämmön talteenotto poistoilmasta on todellisuudessa viileän talteenottoa.

Yöaikainen talteenoton ohitus voi kannattaa tilanteessa, kun ulkona on riittävän viileää (etenkin aamuyöstä) jolloin talo on aamulla viileämpi kuin talteenoton ollessa päällä. Jos siis tuollainen on tavoiteltavaa?
 

Husky

Vakionaama
Totta, ja ei itsellä noissa kokeiluissa ole ILP ollut käytössä.
Plus meidän talomme tapauksessa vahva käsitys on, että tuo yöaikainen viileän imeminen ei toimi alkuunkaan. Vaikka olisi klo22-06 ulkona 10-15 astetta niin huoneisiin puskee IV-kanavasta luokkaa 25 vielä aamulla oli kennon ohitus tai ei.
Taas kun tämän kirjoitti, niin tuntuu uskomattomalta, mutta olen monta kertaa palauttanut mittaukset mieleen. Ps IV-putkien eristys vintillä on ok.
 

puuteknikko

Vakionaama
Meillä tehostettu ilmanvaihto toimii aika hyvin (kuvassa yhdestä tuloilmakanavasta mittaus), eilen näytti liipaisseen isomman puhalluksen klo 23 ja se oli käytössä aamukymmeneen asti. Kriteerinä huonelämpötila yli 23 astetta ja Valloxin antureista ulkolämpötila alle 21 astetta ja 12h keskiarvo yli 15 astetta. Käytännössä siis pitäisi viilentää vain kun on oikeasti tarvetta. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, miksi puhallusilman lämpö alkoi pudota noin selkeästi jo ennen klo 23, ulkolämpötila on pysynyt kuitenkin noin 21 asteessa tuolloin ja tietysti auringon vaikutus on jo hävinnyt.

1687097019773.png
 

Sukke

Aktiivinen jäsen
IV-kone ohjailee itseään hieman avitettuna.

Perusohjaus tulee CO2-anturien perusteella, +/- 20 %-yksikön ohjausvaikutus.

"Kesäyön viilennys" -nimellä menee tehostus, kun huonelämpötilaa on tuloilmalla mahdollisuus "jäähdyttää". Tähänkin on hieman avustusta tehty eli lämpötilarajoja sekä tehostusta säädetään vallitsevien olosuhteiden mukaan, mukana on tosin myös sääennusteen ottaminen huomioon eli tarvittaessa himmaillaan tai lisätään tehostusta.

Laite ottaa myös kykyjensä mukaan poistoilmasta viileyttä talteen eli LTO on päällä, jos poistoilma on "Kesäyön viilennyksen" aikana ulkoilmaa viileämpää.

Lisäohjaus tulee vielä kosteudesta, mutta se reagoi toki vain suihkuun / saunomiseen.

Käsin säätämistä ei ole tarvinnut automaation tekemisen jälkeen miettiä.

e. Viilennyksen ja kosteuden tehostus molemmat on 0-20 %-yksikköä lisäystä. Näistä kaikista tulee sitten yhteisvaikutus, joka on aina välillä +/- 20 %-yks.
 
Viimeksi muokattu:

Husky

Vakionaama
Meillä tehostettu ilmanvaihto toimii aika hyvin (kuvassa yhdestä tuloilmakanavasta mittaus), eilen näytti liipaisseen isomman puhalluksen klo 23 ja se oli käytössä aamukymmeneen asti. Kriteerinä huonelämpötila yli 23 astetta ja Valloxin antureista ulkolämpötila alle 21 astetta ja 12h keskiarvo yli 15 astetta. Käytännössä siis pitäisi viilentää vain kun on oikeasti tarvetta. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, miksi puhallusilman lämpö alkoi pudota noin selkeästi jo ennen klo 23, ulkolämpötila on pysynyt kuitenkin noin 21 asteessa tuolloin ja tietysti auringon vaikutus on jo hävinnyt.

katso liitettä 87230
Mielenkiintoista.
Mikähän teilläpäin oli lämpötila yöllä? Jos oli vaikka alle 15 niin onhan tuossakin sitten 7 astetta takkiin vielä aamullakin.
 

puuteknikko

Vakionaama
Mielenkiintoista.
Mikähän teilläpäin oli lämpötila yöllä? Jos oli vaikka alle 15 niin onhan tuossakin sitten 7 astetta takkiin vielä aamullakin.
Valloxin anturissa tippui suunnilleen 20->16C välillä 23..05. Sitten alkaa aurinko jo vähän lämmittää tuota seinää, josta raitisilmakanava alkaa.

Meillä sotketaan huoneiston kiertoilmaa raitisilmaan, joten huoneisiin menevän ilman lämpötila on aina korkeampi kuin raitisilman. Olen pitänyt kiertoa nyt isommalla, jotta saa ilpin jäähdyttämää ilmaa paremmin mukaan.
 

Sukke

Aktiivinen jäsen
IV-kone ohjailee itseään hieman avitettuna.

Perusohjaus tulee CO2-anturien perusteella, +/- 20 %-yksikön ohjausvaikutus.

"Kesäyön viilennys" -nimellä menee tehostus, kun huonelämpötilaa on tuloilmalla mahdollisuus "jäähdyttää". Tähänkin on hieman avustusta tehty eli lämpötilarajoja sekä tehostusta säädetään vallitsevien olosuhteiden mukaan, mukana on tosin myös sääennusteen ottaminen huomioon eli tarvittaessa himmaillaan tai lisätään tehostusta.

Laite ottaa myös kykyjensä mukaan poistoilmasta viileyttä talteen eli LTO on päällä, jos poistoilma on "Kesäyön viilennyksen" aikana ulkoilmaa viileämpää.

Lisäohjaus tulee vielä kosteudesta, mutta se reagoi toki vain suihkuun / saunomiseen.

Käsin säätämistä ei ole tarvinnut automaation tekemisen jälkeen miettiä.

e. Viilennyksen ja kosteuden tehostus molemmat on 0-20 %-yksikköä lisäystä. Näistä kaikista tulee sitten yhteisvaikutus, joka on aina välillä +/- 20 %-yks.

Pitikin vielä katsella, että minkälaista dataa Home Assistantista löytyisi. Alla kuvaaja, jossa IV-koneeseen tulevan ulkoilman lämpötila, IV-koneesta lähtevä huoneiden tuloilma sekä koneen tehostusprosentti.

Kuvaajasta näkee hyvin, miten LTO on ollut viileinä öinä 11.-16.6. päällä eli tuloilman lämpötilalle on asetettu minimi (vaihtelee olosuhteiden peruteella). Ilmeisesti LTO on sen verran tehokas (?), ettei esim. pyydetty +15 astetta pysy vaan tuloilman lämpötila on selvästi korkeampi - tai sitten laite pitää jostain syystä tavoitteena esim. +18 astetta... Samoin kuvaajasta näkee lämpimien päivien poistoilman "viileän" talteenoton eli tuloilma on ulkoilmaa viileämpää. Lauantai-illan poikkeaman syyn keksii varmaan helposti...

Viilennyksen tehostusprosentti on laskennallinen ja siinä on vähän eri arvojen päivitystiheydestä johtuen ei-todellista hajontaa. En ole jaksanut sitä tasoitella, mutta kyllä siitä tasot ja trendit näkee. Tehostuksen lämpötila-aluetta säädetään olosuhteiden perusteella. Ilmankosteuden ja CO2-pitoisuuden ohjaus huomioon ottaen ohjausprosentti tekee kyllä viilennyksellä höystettynä melkoista vuoristorataa - tämä kuvaajassa tuo toinen prosenttilukema (laskettu yhteisvaikutus tuloilman ohjausprosenttina, koko skaala -20...+20 %-yks. näyttäisi olleen käytössä viikon aikana.

230618_R5_viilennys_v2 – kopio.jpg
 

tuna

Vakionaama
Totta, ja ei itsellä noissa kokeiluissa ole ILP ollut käytössä.
Plus meidän talomme tapauksessa vahva käsitys on, että tuo yöaikainen viileän imeminen ei toimi alkuunkaan. Vaikka olisi klo22-06 ulkona 10-15 astetta niin huoneisiin puskee IV-kanavasta luokkaa 25 vielä aamulla oli kennon ohitus tai ei.
Taas kun tämän kirjoitti, niin tuntuu uskomattomalta, mutta olen monta kertaa palauttanut mittaukset mieleen. Ps IV-putkien eristys vintillä on ok.

Meillä asuintilat ILPillä 23 asteessa, mutta lähes kaikki ilmanvaihdon poistot otetaan reilusti kuumemmista tiloista ja etenkin kun on kiuas on ainalämmin (ja joka ilta lisäksi saunotaan), ei mitään järkeä ole lämmön talteenottoa pitää helteillä käytössä. Ohitus on aivan välttämättömyys.
 

Lappanen

Vakionaama
Meillä alakerrassa 21,2C ja yläkerrassa 22,5C, yläpohjassa 40C, ulkona varjossa 27C ja auton mittari näytti tullessa 35C lukemia.

Lto-pyöriväkenno näytti nappaavan viileää sisäilmasta talteen ja maaviileäkenno inasen kosteana (paluuvesi tuossa huijattu vastuksella kiinteäksi, ettei hälytä liian viileästä vedestä):

IMG_20230619_162520.jpg
 
Back
Ylös Bottom