Ilmanvaihdon ohjaus helteellä

Laitatko ilmanvaihdon OFF helteellä?

 • Kyllä

  Ääniä: 2 7,7%
 • Ei

  Ääniä: 19 73,1%
 • Jotain muuta, mitä?

  Ääniä: 5 19,2%

 • Ääniä yhteensä
  26

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Kyselläämpä miten ihmiset ohjaavat ilmanvaihtoa näin hellekeleillä, jos siihen mahdollisuus asunnosta löytyy.

Meillä menee ilmanvaihto ajastimella OFF aamupäivällä ja ON taas illalla. Päivällä ILP jäähdyttelee ja kuivaa sisäilmaa siinä samalla.
 

Skata

Vakionaama
En koske ajatuksiin mitenkään eli ei muutosta ”normaaliin” kesäkeliin. Ilmanvaihto teholla 2/4 jatkuvasti. PILP jäähdyttelee kun tarpeelliseksi katsoo.
 

Lappanen

Vakionaama
Aina sama eli normaalinopeus. Jos sattuu sukujuhlat sisälle osumaan niin tehostusta päälle kunnes väkimäärä pienenee. Hyvin pysyy sisätilan ilmasto sopivana.
 

Hempuli

Töllintunaaja
Makuuhuoneiden ja keittiön ikkuna avoinna läpi vuorokauden. Parvekkeen ovi ja ulko-ovi auki, kun sisälämpö saavuttaa ulkolämmön. Nyt sisällä 24,6C ja ulkona pohjoisen puolella 26,1C. Toisinaan ehtoosta puhallin puhaltamaan ulos parvekkeen ovesta. Kellarikerroksessa on 21C.
 

Tois puol jokke

Vakionaama
Testi menossa, miten vaikuttaa sisäkosteuteen jos säätelee tuloilman määrää. Tuloilman lämpötila 11-13c välillä. Pilp jäähdytys toiminnolla ja 2x ilp.
Eli "kumpi mukavampi" testi menossa, jäähdyttääkö enemmän pilpillä vai ilpillä. Pilpin kulutukseen ei vaikuta juurikaan nopeuden muutokset.
 

HelaKammo

Aktiivinen jäsen
Täällä muutama vuosi ilpin jälkeen vilpillä ja ekaa kertaa ikinä käänsin Vallox kesäpellin kiinni. Nyt tulee sisällä jo niin kuuma, että se pienikin talteenotto pois ja kone neloselle öisin. Vesipatteri myös minimillä.

Viilennystä tiilitalossa ei ole oikein kaivannut, ikkunat riittäneet, mutta nyt ei riitä...
 
Ilp jäähdyttää sisäilmaa. Jos iv:n poistoilma on >2 astetta alle raitisilman lämpötilan, ohjataan lto-kiekko päälle, jolloin viilentää ulkoa tulevaa ilmaa ilpillä jäähdytetyllä sisäilmalla.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Täällä on iv -kone ollut OFF:lla jo pidempään. Aluksi riitti hyvin kun oli ikkunoita auki mutta nyt viimepäivinä jäähdytys on ollut yksin ILP:n varassa (ja iv-kokonaan pois päältä ja ikkunat visusti kiinni). Varsinkin eilen ja tänään on olosuhteet olleet ulkona kuin jossakin tropiikissa. Tuo kuivattava vaikutus taitaa aika hyvin levitä ympäri taloa mutta varsinkin aurinkoisella ilmalla jäähdyttävä vaikutus vähän hiippuu eteläpäätyyn mennessä, kun tuo ILP on aivan talon pohjoispäässä. Onneksi kaikki makkarit avautuvat suoraan juuri tuhon avonaiseen tilaan missä ILP on niin aika hyvin jäähtyvät yöllä.
 
Muuttuuko siis lämmön talteenotto kylmän talteenotoksi kesäksi? Kannattaako siis olla laittamatta kesäpeltejä yms
Kyllähän se muuttuu. Mutta joku automatiikka tuota tarvitaan ohjaamaan.
Ei sitä ilmas kiekon/kuution läpi kannata ajaa, jos esim. ulkona +15 ja sisällä +24.
Joku ohjauslogikka siis tarvitaan.
Eihän se lto tiedä lämmittääkö vai jäähdyttääkö se tuloilmaa, sehän vain siirtää lämpöä poistoilmasta tuloilmaan.
 

Tois puol jokke

Vakionaama
Tätä mietin itsekkin, kosteudenpoisto on prempi kun iv on pienellä ja ilpit pyörii. Sitten taas tasaisen viileä on kun iv on kovalla. Siis jäähdyttävä pilp. Mutta tässä tulee se proplem jos on ovia talossa joita käytetäänkin. Ilp ei puske ovien läpi mutta tuloilma menee. Huoneissa jossa ei ole ilp niin lämpö nousee ja on epämukavaa nukkua, iv kovalle niin on viileä nukkua mutta kosteusmittari näyttää isoja lukuja ja "jääkaapista lasi pöydälle" testi näyttää että kosteampaa on vs iv minillä ja ilp kuivannut taloa. Aikaa menee ainakin vrk tasoittumiseen. Toki iso akvaario tekee omia kosteudelle...

Mutta kosteudellisesti ilp päätyö ja iv mini tuntuu huonommalta kuin iv isolla ja ilp avustaa. Eriasia mitä kämpälle tuo sitten tekee, mutta pelkällä fiiliksellä. Näillä lämmöillä ymmärrän jenkkien tapaa kierrättää osan sisäilmaa tuloilman joukkoon, ehkä pitäis kokeilla, mulla on ummessa toinen raitisilmarööri....

Ps. Taas huomaa et lisää tekniikkaa lisää murheita/miettimistä, aiemmin oli vain säätönä ikkuna auki tai ikkuna kiinni ja niillä mentiin....
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Muuttuuko siis lämmön talteenotto kylmän talteenotoksi kesäksi? Kannattaako siis olla laittamatta kesäpeltejä yms?

Kyllä, mutta muistavatko uudet ILP:ien omistajat tämän? Onkohan kukaan palstalaisista mittaillut tätä?
Vallox MV110 täällä uusimmalla versiolla. Vanhassa versiossa oli joku bugi, mutta tämä nykyinen tuntuisi viilentävän ihan jonkun verran. Nämä tuosta n. viikon takaa enne sisäilman nousua:
Ulko 32
Tulo 26
Sisä 24
Jäte 30
 
Ylös Bottom