ILP 2-kerroksiseen taloon

jumt

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Moro,

Ostimme hiljattain omakotitalon. Kokonaispinta-ala on yhteensä n.170m2 kahdessa kerroksessa. Talo sijaitsee Porissa eli lounaisrannikolla. Alakerrassa takka ja öljylämmitys (vesikiertoinen lattialämmitys). Lisäksi on Mer-Air poistoilmalämpöpumppu. Yläkerrassa sähköpatterit seinillä. Talosta puuttuu ilmalämpöpumppu, jolla olisi mahdollista viilentää myös yläkerta. Tarkoitus on hankkia laadukas ja hiljainen laite, joka toimisi myös lämmityksen apuna.

Mitsubishi Electric MSZ-LN35 mallia olen miettinyt. Mielipiteitä?

Riittääkö yksi pumppu viilentämään/lämmittämään koko talon? Toisin sanoen, kiertääkö viileys/lämpö myös rappusista ylös? Tässä mallissa ilmeisesti voi jonkinverran puhallusta ohjata.

Liitteenä talon pohjapiirros. Mikä olisi järkevin paikka pumpun asentamiseen?

Kiitos jo vastauksista jo etukäteen.
 

Liitteet

Mikki

Vakionaama
Viilennys alakerrasta yläkertaan ei kunnolla leviä. Talo on myös aika suuri, että sekin rajoittaa.

Mietin tuossa että josko sisäyksikkö olisi portaiden alapäässä olevan terassinoven päällä. Josko siitä lämpö ja viileys leviäisi jotenkin molempiin kerroksiin.

Toki eri juttu on, että onko ovien/ikkunoiden päällä tilaa sisäyksikölle.
 

kotte

Hyperaktiivi
Toisin sanoen, kiertääkö viileys/lämpö myös rappusista ylös?
Käytännössä viileys ei kierrä ollenkaan ilman ylimääräistä konevoimaa. Ainoa, mikä voisi auttaa, on kattotuuletin portaikkoon (painaa kuuman ilman ylhäältä alas, jolloin tilalle tulee viileää ilmaa lattiatason yläpuolelle yläkertaan, mikä ajan oloon parantaa yläkerrankin tilannetta). Pienellä teholla tuollainen tasaisi lämpöjä talvellakin.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Meillä yläkerta noin 70m2 ja keskikerros reilu 100m2 joiden välissä avoin portaikko. Laitoin itse yläkertaan ensin yhden pumpun ja ajattelin et ehkä se kylmä painuu portaikosta alakertaan mutta turhaan. Yläkerran pystyi vetämään vaikka kuinka kylmäksi mutta tuo alempi kerros ei viilentynyt juurikaan siitä huolimatta.

Loppupeleissä asensin sitten toisen pumpun keskikerrokseen, nyt on molemmissa mukavat 22C vaikka ulkona päälle 30C.

Uskon että AP:llekin ainoa toimiva ratkaisu jos haluaa molemmat kerrokset jäähdytyksen piiriin on asentaa joko kahdet pumput tai yksi multi.
 

lmfmis

Vakionaama
Kyllä meillä on jyrkkä lämpötilaraja alakerran ja yläkertaan vievien rappusien yläpäässä. Aika hauska oikeastaan. Yläkertaa ei vielä jäähdytetä.

Ainoa tapa jäähdyttää molemmat kerrokset on oikeastaan kaksi ilppiä.

Tai ehkä jokin massiivinen sisäilmankierrätys...mutta silloin yhdestä ilpistä loppuu kyllä teho...
 

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
Onko OH ja K välissä umpiseinä, vai onko avoin yläosasta?
Tuulikaapin päälle laittaisin etenkin, jos olisi tuo puoliavoin keittiö. Ilma kiertaäisi paljon paremmin silloin.

LN on lämmityksessä todella hyvä, mutta jäähdytyksessä vaivaa hieman se, ettei ilmavirta ohjaudu tarpeeksi ylös, jolloin sen "kantama" lyhenee. Eli lämmitys 10 m:n päästä toimii hyvin, kun se lämmin ilmavirta ohjautuu itsestään hieman ylemmäs. Viilennyksessä painavampi viielä ilma laskee puolestaan itsestään hieman alas ja ollaankin jo aivan lattiatasossa. Tuota pientä jäähdytyksen "ongelmaa" lukuunottamatta olen hyvinkin tyytyväinen LN35:seen.

Sulatuksessa ääntä pitää hieman, kuten varmaan suurin osa muistakin. Itsellä sulatukset toimineet sangen hyvin, toki logiikkaa voisi aika helpolla parantaa entisestää, kuten jotkut pelle pelottomat on omia pumppajaan ohjanneet itsekehitelmillä systeemeillä ovat osoittaneet.

Pari pumppua tuo vaatisi kyllä.
 

jumt

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Meillä siis kävi Scanofficen edustaja ja hän suositteli tuota Mitsun pumppua. Hänen suosittelema paikka oli juuri tuossa terassin oven päällä, portaiden alapäässä. Terassin oven yläreunan ja katon väli on n.38cm. Hänen mielipiteensä oli, että kun talossa on koneellinen ilmanvaihto niin se kierrättäisi viileän ilman myös yläkertaan, itse tätä kyllä hieman epäilen.

Osaisiko joku suositella jotain pumppua jossa olisi yksi ulkoyksikkö ja olisi mahdollisuus liittää kaksi sisäyksikköä? Meillä olisi se mahdollisuus, että nyt vielä kun lapset pieniä niin kaikki nukutaan alakerrassa mutta tulevaisuudessa lapset luultavasti haluaa yläkertaan niin silloin voisi vasta lisätä sisäyksikön sinne. Vai olisiko järkevämpää laittaa nyt oma pumppu alakertaan ja myöhemmin oma pumppu yläkertaan?
Yläkerta n.50m^2.

Osaisiko joku suositella ulkoyksikön paikkaa, Scanofficen edustaja olisi laittanut sen terassille, takkahuoneen ikkunan ja varaston oven väliin.
 

roots

Vakionaama
Erilliset vehkeet niin pystyy vapaasti säätämään/käyttämään, toista tarvitaan ja toista ei, toisella jäähy ja toisella lämpö, toinen rikki toinen ei...
 

Jolberious

Vakionaama
Terassin oven yläreunan ja katon väli on n.38cm. Hänen mielipiteensä oli, että kun talossa on koneellinen ilmanvaihto niin se kierrättäisi viileän ilman myös yläkertaan, itse tätä kyllä hieman epäilen.
Taisi scanofficen edustaja suositella panasonicin pientä pumppua (asennustila min 320mm), sillä tuohon ei mikään Mitsubishin nykyään myynnissä oleva pumppu sovi.
 

Jolberious

Vakionaama
[COLOR=rgb(223, 159, 223)][U]J [/U][/COLOR]
Kyllä se juuri tuo Mitsun pumppu oli mitä Scanoffice tarjos. Sisäyksikön mitat 307x890x233.
Nyt en kyllä osaa sanoa, mitä on tarjottu, mutta:
Ainakaan LN eikä FH tuohon sovi, kas kun ne sisäyksiköt tarvitsevat ilmatilaa katon ja pumpun välille, sellainen n.100mm. LN lisäksi tulee siivekkeet pohjasta alas, joten se tarvitsee myös alapuolelleen melkoisesti tilaa.

Nää kannattaa pitää mielessä, jotkin asentajat ovat niin tyhmiä että pumppu on sentin päässä katosta..
 

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
LN:n minimi mitta ohjeiden mukaan on katosta hieman vajaa 40 mm. Minulla n. 50-52 mm.
Toimii ok, tosin puhdistus on sitten paljon paikeampaa yläpuolelta. Jolberiuksen mainitsema 100 mm helpottaisi puhdistusta kummasti.

LN vaatii katosta alla olevaan oveen (jos siis on ovi pumpun alla ja aukeaan pumpun alle) 435 mm. Laitteen korkeus on toki 307, mutta kun siihen lisätään läppien maksimi aukema 75 mm sekä tuo 50 mm + 3 mm pelivaraa, niin 435 mm on minimi. Meikulle tuo väli siis nyt, koska ovea piti pudottaa 10 mm, että mahtui. Eikä se tuota pienempi väli voi olla, vaikka ovi aukeaisi toiseen suuntaan. Jonkun pitkän huiskean pää osuisi läppiin kuitenkin.
 

Jolberious

Vakionaama
LN:n minimi mitta ohjeiden mukaan on katosta hieman vajaa 40 mm. Minulla n. 50-52 mm.
Toimii ok, tosin puhdistus on sitten paljon paikeampaa yläpuolelta. Jolberiuksen mainitsema 100 mm helpottaisi puhdistusta kummasti.
Viimeisessä lauseessa tuli juuri selitys tuolle tarvitulle tilan syylle.
Lisäksi isompi ilmatila yläpuolella tuo vähemmän ilmansuhinoita jne, siellä kuitenkin menee melko pienestä tilasta läpi melkoisia ilmamääriä.
 

jumt

Tulokas
Kyllä se tarjottu pumppu on Mitsubishi Electric MSZ-LN35, tarkistin vielä tarjouksesta :). Katon ja oven karmin alareunan väli tasan 465mm, ton edellisen mitan otin katosta peitelistaan. Ovi aukeaa terassille päin. Mutta kumminkin, parempi olisi kaksi täysin erillistä pumppua saatikka yksi ulkoyksikkö kahdella sisäyksiköllä? Kuinka nämä kannattaisi sijoittaa (sisä- ja ulkoyksiköt)?
 

Jolberious

Vakionaama
Kyllä se tarjottu pumppu on Mitsubishi Electric MSZ-LN35, tarkistin vielä tarjouksesta :). Katon ja oven karmin alareunan väli tasan 465mm, ton edellisen mitan otin katosta peitelistaan. Ovi aukeaa terassille päin. Mutta kumminkin, parempi olisi kaksi täysin erillistä pumppua saatikka yksi ulkoyksikkö kahdella sisäyksiköllä? Kuinka nämä kannattaisi sijoittaa (sisä- ja ulkoyksiköt)?
Nonii, ajattelin ja oletin että ovi aukeaisi sisälle päin, tästä syystä asennus paikkaan suhtauduin pessimistisesti, pahoittelut.
Toivottavasti myyjällä on pumppuja hyllyssä, melkoiset toimitusajat nimittäin scanofficella tällä hetkellä.

Kyllä itse lähtisin kahdella eri pumpulla liikkeelle, ei tarvii kompromisseja tehdä, tai sitten multisplit-kone (saatavuus vielä huonompi tällä hetkellä.
 
Ylös Bottom