ILP hankalaan eteiseen

jarp

Jäsen
Mikähän ilppi minun kannattaisi laittaa, vai olla laittamatta... Tilanne on sellainen, että 150 neliöinen 1.5 kerrokisnen omakotitalo, jossa olohuone avoin ylös asti, on arkkitehtuuriltaan ja seinärakenteeltaan sen verran vinkeä, että ilp on todella hankala sijoittaa. Käytännössä ainoa mahdollinen paikka on eteinen, joka sekin on vähän hankala. Kaikki muut paikat ovat joko avoimen tilan kohdalla niin, että ilma pakenee väkisin ylös, esteettisesti törkeitä, suoraan järveltä puhaltavan lumipyryn kohdalla tai seinärakenteeltaan mahdottomia. Asentaja kävi paikan päällä katselemassa ja oltiin samaa mieltä, että hankalaa on. Hän olisi asentanut Mitsubishin pumpun kohtaan, joka ei miellytä esteettisesti. Mitsu ei mahdu eteiseen, veikkaan että asentaja ei siksi eteistä suositellut, kun myy vain Mitsuja...

Noniin mutta kuva:

ilp2.jpg


Punaisella ympyröity ainoa keksimäni paikka. Muualla on joko portaat edessä tai sittem pumppu tulisi suoraan kulkuväylälle, mikä ei käy. Punaisella ympyröity kohta on 35cm korkea, jos poistaa listan. Max leveys on 100cm ja tällöin pitää sähkökaapin ovelle tehdä jotain. Se on nyt saranoilla, mutta ei taida mahtua aukeamaan millään pumpulla, eli pitäisi muuttaa pois nostettavaksi. Putket voisi vetää tuosta seinän läpi porstuaan ja oikealle ja siitä seinän läpi ulos. Porstuasta nähden törkeä, koska putket menee keskellä seinää, mutta ei taida olla vaihtoehtoja.

Onko tähän nyt mitään pumppua, vai annanko vaan olla? Itse katselin, että kaikkein paras on mitoiltaan Panasonicin LZ, mahtuisi hienosti. Mutta toinen asentaja sanoi, että vaikka pumppu on "ihan ok", niin sisäyksikkö on rumin mitä hän tietää. Ja kun katselin kuvia, niin tottahan hän puhui. Kannattaisiko tuossa nyt lähteä survomaan tuohon esim. Fujitsun LZCAN pumppua, joka just ja just mahtuu mitoiltaan ja tilavaateeltaan, mutta peittää täysin sähkökaapin jne.? Mutta jos oven tosiaan muuttaa nostettavaksi, niin kai se menisi...

Mites, onko mitään lattiamallisia pumppuja, joissa SCOP olisi modernilla tasolla? Kaikk mitä löysin, ovat vähän onnettomia. Mietin, että voisihan optio olla pistää pumppu tuonne portaiden allekin? Jos laittaisi tuonne kulmaan, niin saisi putketkin suoraan seinän läpi ulos ja ulkoyksikkö olisi täydellisessä paikassa suojassa tuulelta ja viimalta.

Kiitokset!
 

Ryystäjä

Aktiivinen jäsen
Katso tuo

Itse laitoin vuosi sitten portaiden alle, muistaakseni n. 120 cm korkeuteen. Toimii oikein hyvin. Lämmittää alakerran ja lämpöä nousee myös ylös. Kesällä viilennyskin toimii alakerrassa.

Portaiden alle laittaminen voisi olla yksi vaihtoehto. Itse en ainakaan ole katunut. Lämpö leviää hyvin eikä muutenkaan ole valittamista ollut sijoituspaikan vuoksi.
 

jarp

Jäsen
Kiitokset kaikille, hyviä ajatuksia, tuo Samsungin / Thermian pumppu oli uutuus itselle. Samoin pitää nyt harkita vakavasti tuota portaiden alle asentamista, se ei jotenkin ollut ajatuksissa koskaan, mutta miksi ei. Etenkin lattiamalli voisi toimia erinomaisesti - olin ne hylännyt täysin surkean SCOP:n takia, mutta Panasonicilla olikin tosiaan SCOP 4,7 lattiamalli. Lattiamallin saisi myös todella siististi ulkoseinään ilman pintavetoja, mutta sitten tuleekin ongelmaksi putkien 3m minimipituus - pituus putkille olisi pikemminkin 50 senttiä. Voikohan putket vetää kiepille ulkoyksikön taakse?
 

jarp

Jäsen
Nyt kun jatkan ajatusta, niin lieneekö mitään tarvetta edes käyttää varsinaista lattiamallia portaiden alla. Hyvinhän sinne menisi seinälle ihan normi seinämalli, joissa on parempi lämpöarvo jne. Kuten Ryystäjälläkin. Asennuskorkeus olisi 80cm. No, ehkä lattiamalli näyttäisi asiemmalliselta...
 

Ryystäjä

Aktiivinen jäsen
Täällä palstalla on jollain laittettuna normimallin pumppu lähes lattianrajaan portaiden alle.

Se mikä itsellä ainakin on helppoa on suodattimien putsaus. Myös kone vetelee viileämpää ilmaa sisäänsä kun ei ole lämpimässä katon rajassa.

Mulle tuli myös aika lyhyet putkivedot kun ulkoyksikkö on suoraan seinän takana. Enintään pari metriä on putkea eikä ole kieppejä tehtynä. Tietävämmät voisivat kertoa mitä haittaa on liian lyhyistä putkista? Liikaa kylmäainetta tilavuuteen nähden?
 

jarp

Jäsen
Kyllä tuo Panasonicin Z25 tai Z35 nyt valkioituisi pumpuksi ihan esteettisistä syistä. Mutta oi ja voi, Z25:sta ei saa tukkurilta. Yksi jälleenmyyjä sellaisen voisi minulle hyllystä myydä, mutta yksikään firma ei ole suostunut so far asentamaan omaa pumppua. Yhteydenpito loppuu kuin seinään, kun tällaista kyselee, vaikka syynä siis, että eivät pysty toimittamaan haluttua pumppua itsekään.

Piti vaan kysymäni, että onkohan tuo Z35, jota siis tukkurilta saisi, kovin paljon huonompi valinta? Siinähän on tilasuositus sama kuin Z25:ssa, enemmän tehoa, mutta huonommat hyötysuhteet. Z25 varmasti riittäisi, kun talvella olisi tarkoitus pitää takassakin tulet ja lattialämmitys on jne. Tuleeko ongelmaksi myös ns. katkokäynti, jos tuon Z35:n ottaa?

On kyllä ollut vaikeaa saada asentajaa, olen ollut yhteyksissä kymmeniin firmoihin ja yhtä lukuunottamatta kukaan ei suostu asentamaan sellaista pumppua, joka ei kuulu heidän vakiovalikoimaan. Ja tuon yhdenkin yhteydenpito loppui, kun kysyin, asentavatko oman pumpun, jos käyn hakemassa...
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Ihan tutkimati kuulostaa siltä, että Z25 ja Z35 eivät juuri eroa teknisesti toisistaan.. veikkaan että jos Z35 mitataan niillä tehoilla joilla Z25 on mitattu niin COP on sama. Pumppufirmoilla on tapana tehdä "25" ja "35" niin että 35:n annetaan kierrättää kompuraa vähän isommille kierroksille ja sillä saadaan pieni huipputehoero. Ja sitten ihan keksitään niille eri 'nimellistehot' jolla mitataan virallinen COP - ja se on sitten 35:n isommilla nimellistehoilla vähän huonompi. Siksi 25/35 hintaerokin on näissä tapauksissa aika muodollinen. Eli ota vaan se 35 jos hintaero on siedettävä.
 

jarp

Jäsen
Jees, kiitokset. Meni nyt sitten Z35 tilaukseen, kun se näyttäis käytännössä olevan ainoa, minkä suostuvat asentamaan. Eiköhän se kelpo pumppu ole, toivon.
 

jarp

Jäsen
Noniin pumppu paikallaan ja kylläpä tuli itseasiassa ilahduttavan hyvä:

pumppu.JPG


Mutta sijaan asennus oli kyllä semisti ohjeiden vastainen, kun ohjeiden mukaan pitäisi olla vähintään putkien pituus 2m, mutta nyt on vain 50cm. Eli ei laittanut kieppiä ulkoyksikön taakse, kuten olisin kuvitellut. En sitten tiedä, onko tuollaiset pituudet hätävarjelun liioittelua, ettei resonanssiäänet tule putkia pitkin sisään. Ei tuolta mitään resonanssia kuulu.
 

jarp

Jäsen
Mielenkiinnosta omaa alaa kohtaan että mikä niissä sähköissä on väärin tehty?

En osaa sanoa, että onko varmaksi minkään säädöksen vastainen, mutta ainakin minun mielestä tämä ehkä ei ole kuitenkaan asiallinen tapa tehdä ulkoyksikön sähköistystä:

IMG_0626.jpg

IMG_0627.jpg

Kaapeli on siis normaali sisäkäyttöön tarkoitettu jakorasia, josta jakorasia napsaistiin pois ja piuha ruuvattiin ulkoyksikköön. Oma oletus oli, että tuosta pistorasiasta vedettäisiin MMJ ulos, siihen joku kytkentärasia, josta kumikaapeli ILP:lle. Tai ainakin MMJ ilpille. Mutta ei kai sentään jotain kiinan jakorasian muovikaapelia?
 

Mikki

Hyperaktiivi
No todellakin. Ei sisältä saa ulos piuhaa noin vetää.

Onko lasku jo maksettu? Jos ei niin tarjoa kaksi vaihtoehtoa:

1) asennus korjataan kunnollisesti ja laite hiljaiseksi

2) keräävät laitteet pois ja korjaavat tehdyt reiät sun muut
 

jarp

Jäsen
Ei ole onneksi lasku maksettu, kone asennettiin tänään. Kysyin nyt ystävällisesti tuosta lorinasta ja putkien pituudesta, katsotaan mitä vastaavat. Pitää pistää varsinainen reklamaatio mukaanlukien sähköasennukset sen jälkeen. Ei tämä nyt ole mahdottoman iso homma korjata, joten eiköhän sopuratkaisu saada aikaan. Käyttivät tosiaan alihankkijaa "kiireapulaisena", voipi firmaakin kiinnostaa, mimmosta työtä tekeevät...
 

Jolberious

Vakionaama
Tämähän on taas oikein oppikirjaesimerkki siitä, mistä asennuksissa muodostuu hintaeroa, vaikka sama laite asennetaan seinälle.
 

Janos

Aktiivinen jäsen
Selkeä tapaus tuo on, eli uusiksi menee tuo asennus. Muista pyytää myös kaikki käyttöönottomittaukset ja siitä täytetyt pöytäkirjat itsellesi
Valitettavan paljon tuollaisia kaikenlaisia ”seinälle ammuttuja” asennuksia liikkeet tekee. Suurimmalle osalle ne kelpaa ja niistä saa hyvät katteet
 

jarp

Jäsen
Noniin uusi asentaja kävi tekemässä sähköt uusiksi. Veti seinään putkituksen ja sähköt kumikaapelilla, sekä tiivisti läpiviennin. Asentaja oli kanssani samaa mieltä, että aikaisempi asennus oli luokaton. Asennus on nyt kyllä vieläkin pistotulpalla tehty enkä ole 100% varma, täyttääkö lain kirjaimen, mutta nähdäkseni se on nyt turvallinen, eikä homehduta taloa, eli olen tyytyväinen. Pitää joskus pyytää oikeaa sähkömiestä kytkemään tuo uusiksi, kun voisin haluta tuolle seinälle ulkopistorasian, niin voisi vetää sisältä MMJ:llä ulos pistorasian ja siitä sitten erillisen kytkimen kautta ilpille.

Ps. Tässä tapauksessa sähköjä ei oikein mitenkään helposti olisi saanut sisäyksikön kautta kierrätettyä kun sisäyksikön lähellä ei oikein ollut pistorasioita. Sattui niin, että tuosta porstuasta saatiin lyhintä tietä sähköt ulos ulkoyksikölle ja toisesta seinästä sitten putket ja piuhat sisään sisäyksikölle.

Pps. Myös jumalattomasti lotissut ja suhissut laite saatiin siis hiljaiseksi, kun sama asentaja veti myös sen putkikiepin laitteen taakse ja sai putkea vaaditut 3m. Tästä olikin toisessa ketjussa juttua.
 

Janos

Aktiivinen jäsen
Edelleen laiton asennus, itse en tuota hyväksyisi enkä maksaisi. Pistotulpallinen johto ei saa mennä rakenteiden läpi
 

Janos

Aktiivinen jäsen
Eikä myöskään tuollainen asennus mikä vielä menee sisältä ulos.
En ymmärrä miksei tuota voinut tehdä kunnollisesti heti, samassa ajassa sen kuitenkin oisi tehnyt kunnolla
Onko asennuksessa turvakytkin kuitenkin?
 

jarp

Jäsen
Niin siis uloshan ulkoyksikölle tuo piuha meni. Tuohon Panasonicciin kytketään sähköt ulkoyksikköön josta ne menee sisälle. Eipä olisi sisäyksikön lähellä sähköjä ees ollut.

Ei ole ulkona suojakytkintä. Tuskinpa on oikeita sähkömiehiä tuolla töissä, jotenka yrittäävät keplotella että pistotulpalla voivat kytkeä ilman lupia. En jaksa alkaan taisteleen nyt kun on sentään kunnon kaapeli ja läpivienti. Asennan vaikka itse myöhemmin MMJ:llä vedon ulos suojakytkimineen.
 

Jolberious

Vakionaama
Joko sähkönsyöttö pistotulpalla ulkorasiasta (ei vaadi sähkäriä) TAI uusi syöttö keskukselta tai haaroitus jakorasiasta tms kiinteä asennus kera turvakytkimen ja vähintään S3 sähköluvat omaava henkilö paikanpäälle.
 

Janos

Aktiivinen jäsen
Joko sähkönsyöttö pistotulpalla ulkorasiasta (ei vaadi sähkäriä)

itse asiassa tuokin vaatii kyllä luvat paitsi jos laitteessa on valmiina pistotulpallinen johto. Jos joudut johdon kytkemään siihen niin silloin se ei ole jokaiselle kuuluva sähkötyö vaan luvanvarainen
 

jarp

Jäsen
itse asiassa tuokin vaatii kyllä luvat paitsi jos laitteessa on valmiina pistotulpallinen johto. Jos joudut johdon kytkemään siihen niin silloin se ei ole jokaiselle kuuluva sähkötyö vaan luvanvarainen

Eikös maallikko saanut vaihtaa rikkoontuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon? En tiedä pitääkö tuota lukea kuin piru raamattua, että saa vaihtaa vain jos laitteessa on valmiiksi johto, mutta se on rikkoontunut, vai saako kytkeä johdon jos se puuttuu.

No yhtä kaikki, tuolla pumpun asentaneella firmalla näytti olevan L luvat, joten kyllä ne noita johtoja ainakin saa kytkeä. Lupa ei tosin tarkoittanut asennuksen laadukkuutta tällä kertaa.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
No, ne luvat on jollain siellä firman johtoportaassa ja muut tekevät sitten enemmän tai vähemmän onnistuneita asennuksia niiden turvin. Lupien haltijahan pitäisi noita valvoa mutta käytännössä se on vaikeaa.

Ne ekat asennukset olivat kyllä aikamoinen matalan veden merkki, tuollaisia ei olisi moni kehdannut esitellä edes amiksen harjoitushallin lattialla ja siellä kyllä asennuksien kirjo oli jo muutenkin aikamoinen.
 

Suunnittelija75

Aktiivinen jäsen
Hyvä puoli käytön kannalta ainakin, että voi ottaa pistokkeen ukonilmalla pois sisäpuolelta.

Veikkaan että mitään kieltävää määräystä tuon asian kannalta ei lopulta ole. Koitin huvikseni kaivella pumaskoja läpi, eikä sielä ole näihin liittyen oikein mitään. Standardit ei ole oikein ajan tasalla sen suhteen, kuinka paljon maailmaan on sähkölaitteita putkahtanut lisää ja kuinka paljon mahdollisuuksia toteutukselle on muodostunut päällekkäin (ristiriitaisuuksia on oltava pilvin pimein).

Määräyksiähän on purettu paljon ja valmistajien ohjeistus on korvannut niitä, eli jos asennusohjeessa ei ole erityistä vaatimusta syötölle (miten se pitää toteuttaa, esim. maadoitusimpedansin maksimi), sen voi toteuttaa monella tapaa. Pistokeliitos on käyttäjän kannalta yleensä kaikkein paras, siihen saa virtamittarin väliin ja ukkosella nopeasti pois kuten Kellarinlämmittäjäkin mainitsi.
 

jarp

Jäsen
Toisaalla keskusteltiin kanssa tuollaisen seinän läpi tuodun pistokkeen laillisuudesta ja sielläkin taisi tulla sähköalan ihmisten joukossa konsensus, että tuo varsinaisesti kiellettyä ole. Eikä oikeastaan edes arvelluttavaa sähköturvallisuuden kannalta. KUNHAN käytetyt kaapelit ovat tarkoituksenmukaisia, eikä jotain kiinalaista haaroitusrasian narua jne, eli ei kuten tuo minulle tehty ensimmäinen asennus.

Taidan kyllä joskus myöhemmin pyytää silti sähkäriä asentamaan ulos kunnon ulkopistorasian, kun sille olisi muutakin käyttöä, mutta ei ole nyt akuutti asia.
 

jarp

Jäsen
Noniin vähän tämä saaga saattaa vielä jatkua. Osaako joku sanoa, millainen on hyväksyttävä seinän läpi tehty asennus? Koska tuo alkuperäinen asennus oli juosten kustu, niin nyt kun vähän enemmän oli aikaa, niin kurkkasin kuoren alle, erttä miten läpivienti on tehty. Siellä on joo viemäriputki koko matkalta ja viemäriputki tiivistetty sisältä uretaanilla. Mutta uretaania ei ole talon sisältä päin katsottuna ensimmäisen 15cm matkalla. Sen jälkeen on uretaania loput, miten paksu nyt seinä onkaan.

Tämän lisäksi havainnoin, että seinästä tuulee läpi. Aivan selkeä ilmavirta. Koska putki on tiivistetty uretaanilla, niin en sitten keksi muuta, kuini että tuuli tulee putken ulkopintaa pitkin. Eikö tuota nyt jotenkin pitäisi tiivistää tuota putken ulkopuoltakin, tai pitää lähinnä huolta, että seinän sisällä olevat villat asettuvat tarpeeksi tiiviiksi?
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tämän lisäksi havainnoin, että seinästä tuulee läpi. Aivan selkeä ilmavirta. Koska putki on tiivistetty uretaanilla, niin en sitten keksi muuta, kuini että tuuli tulee putken ulkopintaa pitkin. Eikö tuota nyt jotenkin pitäisi tiivistää tuota putken ulkopuoltakin, tai pitää lähinnä huolta, että seinän sisällä olevat villat asettuvat tarpeeksi tiiviiksi?

Ei sillä tuulella vielä niin väliä ole, mutta tämmöisten seinien toiminta ja kunnossapysyminen on aikalailla sen varassa että joku höyry- tai ilmansulku on ehjä. Tuollainen puhkominen päästää ilman liikkumaan moisten sulkujen ohi. Putken tiivistäminen jälkikäteen vaikka höyrysulkuun voi olla vähän hankalaa...
 

jarp

Jäsen
Ei sillä tuulella vielä niin väliä ole, mutta tämmöisten seinien toiminta ja kunnossapysyminen on aikalailla sen varassa että joku höyry- tai ilmansulku on ehjä. Tuollainen puhkominen päästää ilman liikkumaan moisten sulkujen ohi. Putken tiivistäminen jälkikäteen vaikka höyrysulkuun voi olla vähän hankalaa...

Elikkäs jos oikein ymmärsin, niin höyrysulkua ei ole mitenkään järkevästi tiivistetty putkeen, koska tuulikin pääsee reippaasti läpi? Näinhän se tietenkin on. Eli yhtään mikään ei tämän ILP:n asentaneelta liikeeltä mennyt... putkeen. Jos tämä halutaan tehdä kunnolla jälkikäteen, niin eikö tämä tarkoita sitä, että koko asennus pitää purkaa, jotta saadaan kylmäletkut pois putkesta, putki irti seinästä ja uusintayritys? Ja samalla katsotaan, onko villat ottaneet kostautta.

Tämä muuten selittää senkin, miksi talvella lämmityskäytössä lämpötilat ovat vaellelleet miten saattuu - kylmä ulkoilma pääsee termostaatille.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Elikkäs jos oikein ymmärsin, niin höyrysulkua ei ole mitenkään järkevästi tiivistetty putkeen, koska tuulikin pääsee reippaasti läpi? Näinhän se tietenkin on. Eli yhtään mikään ei tämän ILP:n asentaneelta liikeeltä mennyt... putkeen. Jos tämä halutaan tehdä kunnolla jälkikäteen, niin eikö tämä tarkoita sitä, että koko asennus pitää purkaa, jotta saadaan kylmäletkut pois putkesta, putki irti seinästä ja uusintayritys? Ja samalla katsotaan, onko villat ottaneet kostautta.

Tämä muuten selittää senkin, miksi talvella lämmityskäytössä lämpötilat ovat vaellelleet miten saattuu - kylmä ulkoilma pääsee termostaatille.

Niissä seinissä on ulkopäin useinkin heti lautojen tms ulkonäkökerroksen alla joku vesihöyryä läpäisevä tuulensuoja - ettei eristeissä tuule. Ja sitten sisäpuolella höyrysulku joka estää sisältä tulevaa kosteutta menemästä villoihin - höyry tiivistyy sinne kylmällä säällä ja kastelee villoja. Näiden tiiviiyttä koitetaan varjella..
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Elikkäs jos oikein ymmärsin, niin höyrysulkua ei ole mitenkään järkevästi tiivistetty putkeen, koska tuulikin pääsee reippaasti läpi? Näinhän se tietenkin on. Eli yhtään mikään ei tämän ILP:n asentaneelta liikeeltä mennyt... putkeen. Jos tämä halutaan tehdä kunnolla jälkikäteen, niin eikö tämä tarkoita sitä, että koko asennus pitää purkaa, jotta saadaan kylmäletkut pois putkesta, putki irti seinästä ja uusintayritys? Ja samalla katsotaan, onko villat ottaneet kostautta.

Tämä muuten selittää senkin, miksi talvella lämmityskäytössä lämpötilat ovat vaellelleet miten saattuu - kylmä ulkoilma pääsee termostaatille.

Ei mennyt tuo homma nyt ihan niin kun Strömsössa ei.

Niin kun itsekin arvelit niin tuo ulkoilman hallitsematon liikkuminen putkea pitkin sisälle sekoittaa herkästi pumpun toimintaa ja saa aikaan epävaakaata toimintaa. Vaikutus lienee erilainen riippuen ulkolämpötilasta, tuulen nopeudesta ja suunnasta tms.

Ehkä itse tuollaisessa tapauksessa saattaisin kallistua kokeilemaan saisiko tuonne putken ja höyrysulun väliin puristettua sen verran tiivistemassaa tms raon tiivistämiseksi niin ettei siinä enää ilma liikkuisi. Josko sillä saisi oireet korjattua auttavasti?
 
Ylös Bottom