ILP Mitsubishi FD-25, omakotitalo 200 m2, Keski-Suomi - käyttökokemuksia

jhepuu

Jäsen
Pumppu on puhallellut viime vuoden joulukuun lopusta alkaen ja nyt on aika hieman summata ensikokemuksia.

Talossa on lämmintä tilaa kaikkiaan noin 230 m2 ja sijainti Keski-Suomessa. Talo on lämmennyt tähän asti öljyllä ja viime talvena sisätilojen lämmöstä vastasi siis joulusta alkaen alakerran ilmalämpöpumppu (FD25). Käyttövesi, kosteiden tilojen ja takkahuoneen lattialämmitys, eteisen ja +30 m2 verstaan lämmitys hoitui myös vesikiertoisilla pattereilla. Myös yläkerran wc:n lattialämmitys ja pari muuta patteria olivat unohtuneet päälle. Muutoin reilut 20 muuta vesikiertoista patteria olivat kiinni ja lämpö tuli pumpulla puhallellen. Ja talvihan oli hyvin leuto.

Pumppu toimi koko talven hienosti. Normaalisti se oli 2-puhalluksella ja kovemmilla pakkasilla puhallus oli 3:lla pyynnin ollessa +23C. Automaattiasetuksilla eivät isot tilat lämmenneet, mutta manuaaleilla toimien ei ollut mitään moitittavaa. Ulkoyksikön äänet hieman kuuluivat seinäasennuksesta johtuen kovimmilla pakkasilla. Alakerran pumppu jaksoi lämmittää koko talon ja yläkerran pumppu oli päällä vain kuin pakkanen läheni -15 astetta.

Yläkerrassa on samanlainen pumppu kuin alhaallakin. Se on ollut päällä käytännössä vasta huhtikuun lopusta alkaen jäähdytysmoodilla automaattiasetuksin (pyynti +24C). Kulutus on ollut yllättävän pientä (molemmissa pumpuissa kiinni Cost Control). Jäähdytyskäytössä automaattiasetukset tuntuvat toimivan oikein hyvin. Ääni on hiljainen, eikä ole häirinnyt, vaikka sisäyksikkö on makuuhuoneiden lähellä. Yläkerran pumpun ulkoyksikkö on verstaan uretaanieristeisessä seinässä kiinni ja talven lämmityskokeiluissa sen murina oli verstastiloissa häiritsevä. Jäähdytyskäytössä ei vastaavaa äänihaittaa ole ilmennyt, kun kompura pääsee paljon helpommalla.

Tänään tuli mitattua öljysäiliön tilanne, kun noin vuosi on kulunut edellisestä täytöstä. Säiliössä oli vuosi sitten 1448 litraa (määrä tiedossa, kun puhdistuksen ja huoltotarkastuksen vuoksi öljy kävi välillä tankkiautossa) ja lisää otettiin 3000 litraa. Kaikkiaan säiliössä oli vuosi sitten siis noin 4500 litraa. Tähän asti kulutus on ollut keskimäärin 3000 litraa vuodessa (tiedot vuodesta -77 lähtien). Nyt säiliössä oli noin 2600 litraa eli vuoden kulutus oli siis noin 1900 litraa. Säästöä kertyi siis noin 1000 litraa.

Talvi oli poikkeuksellisen lauha, joka selittää osan säästöstä. Joulukuun loppupuolella käyttöön otettu ilmalämpöpumppu säästi kuitenkin merkittävästi. Odotin ehkä yltiöoptimistisesti vieläkin hieman isompaa säästöä, mutta jäähän nyt vielä ensi talvellekin optimoitavaa ja nyt muistaa sammutella tai pienentää loputkin turhat patterit. Kosteat tilat ja aputilat sekä käyttövesi lämpeävät jatkossakin öljyllä eli tuskinpa suuresti enää kulutus kuitenkaan putoaa. Ja kun ei ota huomioon kasvanutta sähkön kulutusta niin säästöhän tuntuu isommalta... Alakerran pumppu vei sähköä toukokuun loppuun mennessä 1569 kWh.

Kokonaisuutena olen ollut pumppuihin tyytyväinen. Ilman laatu on parantunut merkittävästi ja muutoinkin asumismukavuus on tasalämpöisyyden johdosta paljon parempi. Yläkerran pumppu ei tuo säästöjä lainkaan, kun ainakaan leutona talvena sitä ei tarvinnut, mutta jo nyt tuskallisen kesäkuumuuden loputtua luopuisin siitä viimeisenä.

Näillä öljyn hinnoilla alakerran pumppu maksaa itsensä takaisin 1 1/2 vuodessa ja kohonnut sähkölaskukin huomioiden alle kahdessa vuodessa (ellei säästö mene lauhan talven piikkiin...). Yläkerran pumppu ei "kuoleta" itseään koskaan, mutta silti nukumme mieluusti jatkossakin viileässä.

Jatkossa täytyy harkita vaihtoehtoja käyttöveden lämmitykselle, mutta asia ei ole vielä ajankohtainen.
 

jhepuu

Jäsen
Vs: Käyttökokemuksia - Mitsubishi FD25

Vuoden verran on nyt kokemusta kahdesta mitsun FD25:sta.

Talossa ei lämmin vesi ole kiertänyt vieläkään seinäpattereissa. Omassa kierrossa oleva pesuhuoneen lattialämmitys on ollut koko vuoden päällä ja syksyllä laitoin päälle taas tähän samaan kiertoon kuuluvan takkahuoneen lattialämmityksen (mukavuuslämpöä lasten leikkeihin). Viime talvena vesikierrolla lämmennyt verstas on nyt loppuvuoden ollut sähköpatterin varassa (kulutus noin 260 kWh lokakuusta alkaen).

Maanalaisen öljysäiliön (5 m3)tasoa ei ole tullut tarkastettua kesän jälkeen. Silloisen määrän mukaan öljy riittää hyvin ensi kesään eli pari vuotta, mutta todennäköisesti tulee otettua muutama tuhat litraa täydennystä hintakehityksestä johtuen. Tähän asti reilun kolmenkymmenen vuoden ajan öljyä on ollut pakko ostaa joka vuosi.

Alakerran pumpun takaisinmaksuaika on öljynhinnnan romahduksen myötä kasvanut, mutta parempi näin, että säiliötä saa täytettyä järkevällä hinnalla. Yläkerran pumppu on mukavuuslaite, joten sen kustannuksia tai olemattomia säästöjä ei ole mielekästä laskea.

Molemmat laitteet ovat toimineet hyvin.

Yläkerran pumppu oli huhtikuun lopusta elokuun loppuun viilennystoiminnassa sammutettuna ainoastaan kesälomareissun ajaksi. Sähkönkulutus oli niin vaatimatonta, että otin kulutusmittarin irti (virransyöttö ulkoyksikköön, kun alakerran pumpussa taas pistorasia sisällä). Viilennyksessä ääni oli huomaamaton, vaikka kaikki makuuhuoneet ovat sisäyksikön lähellä. Automaattiasetukset toimivat hyvin (+25 ja autopuhallus). I-See oli välilllä päällä, välilllä pois päältä ja eroa en huomannut. Kokonaisuudessaan viilennyskäytöstä tuli pelkästään positiivisia kokemuksia. Elokuun lopusta alkaen pumppu vaipui talvihorrokseen ja pistoke on irti.

Alakerran pumppu on toistaiseksi edelleen riittänyt lämmittämään koko talon. Patteriverkostoa olisi jo muuten kohta järkevä välillä käyttää. Kovilla pakkasilla öljy pitää varmasti laittaa kaveriksi, mutta näitä kelejä joutuu kovasti odottelemaan. Pumppu oli kesällä lämpimien päivien aikana viilennyksellä. Lämmitys on hoitunut hyvin manuaaliasetuksin (pyynti +23 ja puhallus II tai III). Ääni on ollut hiljainen, paitsi syksyllä ilmeni ensimmäiset napseet reilun puolen vuoden käytön jälkeen. Samassa yhteydessä pumppu kävi ensimmäiset kerrat katkokäynnillä ja napseet liittyivät näihin kertoihin. Jos sisäyksikkö olisi makuuhuoneen vieressä, voisivat nämä napsahdukset aluksi kiinnittää huomiota. Loppusyksystä lämpötilan viilennyttyä napsuminen on hävinnyt ja joskus sulatuksen aikaan saattaa jotakin pientä kuulua.

Sähköä alakerran FD25 on kuluttanut 12 kuukauden aikana 3187 kWh. Säästyneen öljyn määrä on vielä vaikea arvioida (syksyn öljynkulutus ei ole tiedossa ja viime vuoden syksyllä taas ilppiä vielä ollut). Muuttujia on lyhyellekin matematiikalle paljon ja katsotaan asia uudestaan tankkiauton ja tarkempien mittausten (ja pidemmän seurannan) jälkeen.

Kaikkiaan olen tyytyväinen ilmalämpöpumppuun niin lämmityksen kuin viilennyksen osalta. Mukavuustekijöiden (tasaisempi lämpö, parempi ilmanlaatu ja kesän viilennys) lisäksi myös säästöä on kertynyt. Kahden sisäyksikön multi olisi saattanut olla myös toimiva ratkaisu, mutta kahden erillisen laitteen hankinta tuli huomattavasti edullisemmaksi.

Näillä öljyn hinnoilla tulee käyttövettä jatkossakin toistaiseksi lämmitettyä öljyllä. Öjyn hinta toki varmasti taas nousee...
 

p306

Aktiivinen jäsen
Vs: Käyttökokemuksia - Mitsubishi FD25

Eikös tuon öljynsäästön saa selville tässä tapauksessa, kun on tiedossa Ilpin kulutus 12 kk:n ajalta ja sitä kautta myös Ilpin säästöt verrattuna öljylämmitykseen.
Vuoden COP arvolla 2.8 - 3.0 kerrotaan sähkönkulutus niin saadaan ILPON tuottama lämpöenergiamäärä.
Tiedetään myös kutakuinkin paljonko öljyä kuluisi vastaavan lämpöenergiamäärän tuottamiseen eli 10kwh per litra miinus lämmitysjärjestelmän häviöt.
Ilpin lämpökertoimen ja öljylämmityksen hyötysuhteen oikellisuus tietysti määrävät laskelmaan oikeellisuuden.
 

jhepuu

Jäsen
Vs: Käyttökokemuksia - Mitsubishi FD25

Kiitos kommentistasi.

Olen mietiskellyt öljylämmityksen oikeaa hyötysuhdetta, kun käyttövesi ja kylpyhuoneen lattialämmitys ovat kuitenkin koko ajan öljyn päässä. Olisiko pattereitakin viisainta lämmittää samalla kertaa? 1500 litraa öljyä/vuosi tai mikä oikea määrä onkaan tuntuu aika suurelta pelkän lämpimän veden ja kosteiden tilojen lattialämmityksen osalle. Sähköäkin kun menee vuodessa noin 13 000 kWh ilpin kulutus mukaan lukien.

Talo ei eristykseltään ole nykyisten standardien rinnalle kovin kummoinen eli kohtuullisen suureen kulutukseen on tyydyttävä. Sähkönkulutusta lisää myös aina valmis- kiuas ja tehokkaasti valaistusta päälle jättävä jälkikasvu.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Käyttökokemuksia - Mitsubishi FD25

jhepuu sanoi:
Kiitos kommentistasi.

Olen mietiskellyt öljylämmityksen oikeaa hyötysuhdetta, kun käyttövesi ja kylpyhuoneen lattialämmitys ovat kuitenkin koko ajan öljyn päässä. Olisiko pattereitakin viisainta lämmittää samalla kertaa? 1500 litraa öljyä/vuosi tai mikä oikea määrä onkaan tuntuu aika suurelta pelkän lämpimän veden ja kosteiden tilojen lattialämmityksen osalle. Sähköäkin kun menee vuodessa noin 13 000 kWh ilpin kulutus mukaan lukien.

Talo ei eristykseltään ole nykyisten standardien rinnalle kovin kummoinen eli kohtuullisen suureen kulutukseen on tyydyttävä. Sähkönkulutusta lisää myös aina valmis- kiuas ja tehokkaasti valaistusta päälle jättävä jälkikasvu.

Kannattaa tutkia, mihin energia menee. Oma vesikiertoni käyttää muutaman kilowatin patterit kylminäkin. Eli kaikki turhat kierrot kannattaa sulkea kunnolla.
 

jhepuu

Jäsen
Vs: Käyttökokemuksia - Mitsubishi FD25

Ensimmäisenä mieleen tulee neljä ulko-ovea, joista pystyy tähystämään raoista ulos (etu-, taka- takkahuoneen- ja parvekkeenovi + lisäksi 2 verstaanovea...), ja jotka kaipaavat saranoihin oikaisuprikkoja (ja syvempää huullostusta lisätiivistystä varten) ja taatusti lisäävät lämpöhävikkiä. 2 metriä korkeat keittiön ja olohuoneen alkuperäiset ikkunat osallistuvat myös energianhukkaustalkoisiin. Sinällään kaksi vesikiertoista järjestelmää (1. takkahuoneen lattia+kylpyhuone ja 2. seinäpatterit (noin 20 kpl)) on hyvä ratkaisu. Armix-kattila on uusittu 90-luvulla ja Oilon-poltin 2007.

Ilmanvaihto on 70-luvun tavalla järjestetty ja painovoimaiset venttiilit on sijoitettu "näppärästi" seinäpattereiden termostaattien viereen.

Nyt venttiilit ovat pääosin kiinni eli lienee hyvä, että ainakin ovien "irvistyksistä" kulkee ilmanvaihtoa. (Välikatolle pesän tehneet oravat ovat omalta osaltaan rajoittaneet ovien turhaa aukipitoa).
 

jhepuu

Jäsen
Vs: Käyttökokemuksia - Mitsubishi FD25

Tankkiauto kävi pihassa ja säiliöön meni 3992 litraa. Edellinen täyttö oli 21 kuukautta sitten eli kulutus on tuossa ajassa ollut vajaa 3500 litraa.

Ilmalämpöpumppu ei ole kuitenkaan ollut käytössä tuosta jaksosta ensimmäisen puolen vuoden aikana, joten säästöpotentiaalia voisi olla lisääkin. Samoin lämmintä tilaa on tullut kasvatettua reilut parikymmentä neliötä aikaisempaan kulutusseurantaan nähden.

Aikaisemmin öljynkulutus on ollut noin 3000 litraa vuodessa 30 vuoden seurantajaksolla eli tankkiauto on vieraillut säännöllisesti vuosittain.

Kokonaisuutena olen pumppuun edelleen erittäin tyytyväinen. Näillä edullisillakin öljynhinnoilla (50 senttiä/litra, säästöä 1000 litraa vuodessa varovaisestikin laskien) pumppu maksaa itsensä takaisin alle kolmessa vuodessa.

Kulunut talvi oli kylmä ja sähköä alakerran pumppu nieli todella hyvin. Kolmen viimeisen kuukauden (tammi-maaliskuu) kulutus oli 2149 kWh. Yläkerran pumppu oli koko talven kiinni.

Mutta kulutettua sähköähän ei kannata ottaa pumpun takaisinmaksulaskelmissa huomioon, kun kasvaneella sähkölaskulla saadaan katettua paljon hyvääkin (Liliuksen purjeveneen kevätkunnostus yms. ;D).
 

jhepuu

Jäsen
Vs: Käyttökokemuksia - Mitsubishi FD25

Taloa lämmitetty nyt kolme vuotta pääosin ilmalämpöpumpulla.

Alakerran mitsun kulutus kahdelta viime vuodelta:
- 2009 4563 kWh
- 2010 4337 kWh.

Vuosi 2010 oli kylmempi ja myös öljylämmitys oli alku- ja loppuvuodesta ilpin tukena.

Tankkiauto ei ole vieläkään vieraillut, joten tarkkoja öljynkulutuslukemia pääsee vasta myöhemmin laskemaan. Edellisestä tankkauksesta on vajaa pari vuotta ja 5000 l säiliö alkanee kohta olla lopussa. Näillä öljyn hinnoilla kannattaa jo pian harkita maalämpöä.

Alakerran pumppu on ollut lämmityskausilla koko ajan päällä kelistä riippumatta (yleensä asetuksella +23, puhallus 3). Myös kesäajan jäähdytyskäytöt sisältyvät noihin kulutuslukemiin.

Yläkerran pumppu on ollut vain jäähdytyskäytössä huhti-toukokuusta syyskuulle (koko ajan päällä lomia lukuun ottamatta).

Molemmat pumput ovat toimineet reilut kolme vuotta hyvin. Vaihtelevasti noin kerran kuussa on tullut imuroitua suodattimet ja ne kaikki ovat vielä alkuperäisiä. Edes kaukosäätimien pattereita ei ole tarvinnut vaihtaa eli tähän asti voi puhua aika lailla huoltavapaista laitteista.
 

jhepuu

Jäsen
Vs: Käyttökokemuksia - Mitsubishi FD25

Vuosi on taas vaihtumassa ja tässä päivitystä kuluneen vuoden ja 4. käyttövuoden jälkeen.

Alakerran mitsun kulutus vuodelta 2011 on:
- 3401 kWh

Kulutus siis tuhannen kilowattia vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna (kts. ed. viesti). Käyttö on pysynyt edelleen samana kuin aiempina vuosina eli alakerran pumppu on lämmityskaudella aina päällä asetuksena +23 ja puhallus manuaali II ja pakkasella manuaali III. Paukkupakkasillakaan ei pumppua ole sammutettu (muistaakseni -35C ollut pahimmillaan). Öljyllä on lämmennyt koko ajan pesuhuoneen ja takkahuoneen lattialämmitys sekä eteisen ja harrastetilan patterit. Paukkupakkasilla myös muut patterit ovat välillä olleet päällä.

Kesäisin pumppu on ollut helteillä jäähdytyksellä ja jäähdytyslukemat sisältyvät vuosien kulutuslukemiin. Yläkerran pumppu on edelleen hoidellut ansiokkaasti jäähdytystä ollen päällä huhti-toukokuun vaihteesta aina syyskuulle ja sammuksiin se on laitettu vain lomareissujen ajaksi. Talvisin se on ollut päällä vain joskus koemielessä.

Mittasin tänään öljysäiliön tilanteen. Tankkiauto ei ole vieraillut vieläkään kevään 2009 jälkeen. Aiemmin se oli totuttu vieras vuosittain noin 3500 l kulutuksen ansiosta (ei siis 3000 l / v kuten aiemmin kirjoitin, tämä 3500 l perustuu talon edellisen omistajan (isäni) laskelmaan).

Jonkin aikaa 2011 oli käyttövesi sähköllä (heinäkuu - lokakuu) ja pesuhuoneen lattialämmitys oli pois päältä, kun kiertovesipumppu irtisanoi sopimuksensa.

Nyt tänään säiliössä oli öljyä jäljellä noin 500 litraa (ölypinnan taso 200 mm, säiliön mitat pituus 3700mm, halkaisija 1380mm, säde 690mm). Huhtikuussa 2009 5000:n litraa säiliö otettiin täyteen, joten 4500 litralla on menty vajaa 3 vuotta (tarkalleen 33 kuukautta). Lyhyellä matematiikalla:
- kulutus viimeksi kuluneiden 33 kuukauden aikana ollut 136 litraa/kuukausi
- kulutus aikoinaan (3500 l/v) ollut 292 litraa / kuukausi (tuolla aiemmálla varovaisella 3000 l/v arviolla 250l/kk).

Nykyisillä yli 1 euron öljyn litrahinnoilla ei paljon hankinnan kannattavuutta tarvitse paljoa edes laskeskella. Tietysti muuttujia löytyy niin säästä kuin käytöstä.

Molemmat pumput ovat toimineet hyvin ja moitteetta. Suodattimien imurointiväli on pidentynyt aika lailla ja sen huomaa varsinkin alakerran pumpun kennosta, johon pölyä on pesiytynyt. Kerran olen sulatellut alakerran pumpun ulkoyksiköstä roikkuvia jääpuikkoja ja silloin lumenpudotus ulkoyksikön päältä oli tullut laiminlyötyä. Kummankaan laitteen kaukosäätimeen ei ole vieläkään tarvinnut paristoja 4 vuoden aikana vaihtaa eli muuta ei ole mennyt kuin sähköä...
 

jhepuu

Jäsen
Vs: ILP Mitsubishi FD-25, omakotitalo 200 m2, Keski-Suomi - käyttökokemuksia

Käyttöä takana reippaat 5 vuotta. Pumput ovat toimineet hienosti, ilman huoltoa tai korjauksia. Suodattimien imurointiväli on harventunut entisestään, kaukosäätimienkin patterit ovat vielä alkuperäiset.

Käyttö on pysynyt samana, alakerran pumppu hoitaa talon lämmityksen manuaaliasetuksin (puhallus III ja lämpötilapyynti ollut tämän talven +24C). Pumppu on ollut aina koko talven päällä riippumatta pakkasista. Viime kesän jäähdytys oli alakerrassa satunnaista. Yläkerran pumppu jäähdytti automaattiasetuksin viikon lomareissua lukuun ottamatta keväästä syksyyn.

Alakerran pumppu kulutti sähköä vuonna 2012:
- 3825 kwh.

Öljy loppui säiliöstä marraskuun lopulla 2012 ja lisää otettiin 1509 litraa. Tarkemmat kannattavuuslukemat on laskematta, mutta kylläpä nuo laitteet on jo hintansa reilusti hankkineet.

Olen tyytyväinen.

muokkaus: otsikointi muutettu vastaamaan viimeisintä ohjeistusta
 

jhepuu

Jäsen
Vs: ILP Mitsubishi FD-25, omakotitalo 200 m2, Keski-Suomi - käyttökokemuksia

Päivitystä taas parin vuoden tauon jälkeen.

Pumput ovat olleet käytössä noin 7,5 vuotta ja edelleenkään ei mitään häiriöitä ole ollut. Erittäin varmatoimisia laitteita.

Öljyä on kulunut ilmalämpöpumppujen käytön aikana noin 15 500 litraa. Öljynkulutus on ollut siis 165 litraa/kuukausi = 1980 litraa/vuosi. Säästöä on tullut arviolta 1500 litraa per vuosi. Todella hyvin.

Sähköä alakerran pumppu on kuluttanut 3500 - 4000 kWh / vuosi. Yläkerran pumppu on ollut edelleen vain mukavuuslaitteena ja sen kulutusta ei kannata laskea, viilennyksellä se on ollut toukokuusta syyskuulle koko ajan päällä lomareissuja lukuun ottamatta. Talvisin se on ollut kiinni.

Nyt on erittäin vakavassa harkinnassa siirtyminen maalämpöön, kun öljysäiliö on taas tyhjenemässä. Alakerran ilmalämpöpumppu aiheuttavaa haastetta, kun sen ansiosta maalämmön takaisinmaksuaika venyy optimistisestikin laskien ainakin 12 vuoteen. Nykyinen lämmityskalusto ei tosin kestä niin kauaa eli jossain vaiheessa päätös on tehtävä.

Alakerran pumppu on tuonut säästöä noin 6000 eurolla (öljynsäästöä 1500l /vuosi x 0,87€/l - kulutettu sähkö noin 500€/vuosi). Öljylitran hinta on vaihdellut tällä ajalla 60 sentistä 1,15 euroon, nyt tuo säästö laskettu tämän päivän hinnalla 0,87€/l.
 

jhepuu

Jäsen
Vs: ILP Mitsubishi FD-25, omakotitalo 200 m2, Keski-Suomi - käyttökokemuksia

Ilpit ovat puhaltaneet nyt moitteetta noin 11 vuotta.

Alakerran mitsu on lämmittänyt täydellä teholla isoa 2- kerroksista taloa kaikki talvet vain muutaman alakerran vesikiertopatterin ollessa päällä (kosteissa tiloissa lattialämmitykset) ja millään pakkasella sitä ei ole sammutettu. Yläkerran pumppu on ollut vain jäähdytyskäytössä keväästä syksyyn.

Kuukauden päästä vaihdamme maalämpöön (Nibe F1255 invertteri, lämpökaivo 222 metriä) ja samalla uusitaan koko talon lämmitysverkko pattereineen. Tässä yhteydessä myös turhissa tiloissa olevia vesikiertoisia pattereita vähennetään (nyt 23 kpl).

Alakerran pumppu on säästänyt vuosien aikana yli 10 000 euroa, erinomainen hankinta. Jatkossa se jää viilennykseen jos vielä jaksaa toimia, on kyllä jo nytkin hyvin hommansa hoitanut.
 
Ylös Bottom