ILP Mitsubishi FH25 omakotitalo 140m2 Keski-Suomi

mixout

Tulokas
Kaipaan muiden kokemuksia onko ILP tuonut säästöjä öljytaloudessa ja vinkkejä/käyttökokemuksia.

Meillä on v. 57 rakennettu "rintamamiestalo", jossa kolme kerrosta. Talo on peruskorjattu ja laajennettu/lisäeristetty v. 92. Alakerta: autotalli, pannuhuone ja varastohuone. Keskikerros: Olohuone, pesutilat, khh, keittiö, vaatehuone ja eteiset jne. Yläkerta: aula ja makuuhuoneet. Pihassa myös 20 neliöinen aittarakennus, joka lämpeää öljytäytteisellä sähköpatterilla. Talossa neliöitä n. 140 ja aitta tuon 20 neliötä. Ensisijainen lämmönlähde öljy, n. 2400l/vuodessa. Talon keskikerroksessa pönttömuuri ja leivinuuni. Taloudessa asuu 2 aikuista ja 3 pientä lasta.

Nyt meillä on keskikerroksessa olohuoneessa Mitsun FH25 ILP, joka mielestäni on hyvällä paikalla (ainoa selvästi avoimempi tila koko taloudessa) ja puhaltaessaan sekoittaa mukavasti ilmaa kun tulisijoja lämmitetään. Pumpusta ei koitunut minulle ostokustannuksia, mutta laskeskelin tuossa onko siitä ollut mitään hyötyä. Pumppu asennettiin marraskuun alussa. Leuto talvi tekee vertailun vaikeaksi edellisvuoteen ja suoraan sanottuna öljypolttimen käyttötunteja olisi voinut kirjailla useammin ylös jotta laskelmat olisi helpompi tehdä.

Säädin pattereita ja pumppua joulukuun alussa. Silloin lämpötilat ulkona pyörivät nollan tuntumassa ja laitoin pumpun pyynnöksi 21 astetta. Tiloihin johon pumppu puhaltaa pysyvät aika hyvin sillä lämpimänä ja patterit ovat pääsääntöisesti kylmät. Muihin tiloihin säädin patterit niin, että kautta talon lukuunottamatta alinta kerrosta lämpötila on 20-21 astetta.

No mitä säästin? Otin huomioon perstuntumalla viime talven kovempia pakkasia joten laskelma ei ole tarkka. Puita olen polttanut saman verran kuin viime talvena. Seurantajakso marraskuun alusta tähän päivään. Sähkönkulutus on kasvanut viime vuoteen verrattuna n. 1300kwh. Öljyn arviointi on vaikeampaa johtuen vaihtelevasta innokkuudesta kirjata polttimen tunteja ja mainitusta kovemmasta talvesta. Säästöä on tullut n. 120 litraa. Sähkön hinta minulla 0,131€/kwh ja öljyä tilasin hintaan 0,97€/litra. Näillä luvuilla säästö öljyssä 117e ja lisäys sähkölaskussa 173e eli pumpulla on tullut takkiin 55e.

Joko en nyt aamukoomassa huomaa jotakin olennaista kulutuslukemista, en osaa säätää tätä kokonaisuutta tehokkaaksi tai sitten on vain niin, että meidän tapauksessa ILP ei tuo säästöjä. Kannattaako tuon kanssa vielä temuta säätäen pattereita ja/tai pumpun pyyntölämpötilaa/puhallusta? Vai tulevatko ne säästöt sitten keväällä ja syksyllä kun lämpötilat pyörivät nollan tuntumassa pidempään? Vai pitääkö tuo laite laittaa kiinni ja odotella helteitä, että pääsee viilentämään? :cool:
 

mixout

Tulokas
Vs: Öljylämmitys ja Mitsun FH25

Kiitos vastauksesta. Ongelmaksi voi muodostua tuo keskikerroksen sokkeloisuus. Ohessa ruma googleraapustus keskikerroksen pohjasta:

https://docs.google.com/drawings/d/18ESRN43pGEwTclSnh8fMvqgGly7vpi395-ytxq_4RuQ/edit?usp=sharing

Punainen on sisäyksikkö ja siniset leivinuuni ja pönttömuuri. Olohuone lämpeää OK pumpulla, keittiö silloin kun tulisijoja käytetään. Keittiössä kovalla pakkasella lämpö laskee alle 18 jos patterit kiinni. Pesuhuoneessa ja khh:ssa on vesikiertoinen lattialämmitys.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Öljylämmitys ja Mitsun FH25

SIIRRETTY: Kommentointi - Öljylämmitys ja Mitsun FH25

Tämä aihe on siirretty alueelle Mitsubishi.

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=19722.0
 
Ylös Bottom