ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

Misanthor

Jäsen
Ajattelin tänne kirjoitella omia kokemuksia tuosta Mitsusta. :)

Päätös Mitsun hankkimisesta syntyi tuossa syksyllä jo kun tätä osaketta kävin katsomassa ostomielessä. Malliksi päätyi sitten kuullun ja lähipiirin kokemusten perusteella Mitsun FD25. Telineeksi valikoitui maateline. Ulkoseinien materiaalina kun on puu, niin vältettiin tällä pumpun mahdollista äänen kulkeutumista.

Tässäpä komiasti paintilla vetästy pohjapiirros asunnosta. Siniset viivat ovat kylmiä seiniä ja sisäyksikkö on pohjapiirroksessa punaisella neliöllä tuulikaapin oven yläpuolella.

pohjapumppu_zps4c6164e7.jpg


Sisäyksikkö tuli siis tuohon paikkaan ihan pumppuja myyvän ja asentavan henkilön päätöksellä. Sähkökaappi on tuulikaapissa, joten tällä vältyttiin myös vähemmällä sähkönvedolla. Toinen vaihtoehto oli laittaa ulkoyksikkö takapihalle ja sisäyksikkö nykyistä paikkaa vastapäätä, takaoven yläpuolelle seinään.

20120926_180015kk.jpg


Ulkoyksikkö tuli ulko-oven viereen...

20120926_173711kk.jpg


Ulkoyksikkö on räystään alla ja ilman myrskyä pumpun päälle ei sada vettä. Talvella myöskin lumet tulevat lentämään (toivottavasti) pumpun ohi. Koko talven kuitenkin kolailen tuon pumpun edustan auki. Tämä sen vuoksi, että mahdollinen huolto on mukava tehdä auratussa maastossa kuin umpihangessa. Tämäkin edesauttaa sitä, että pumpun edusta pysyy vähälumisena.

Pumppu on hörrännyt nyt kohta kolme viikkoa. Kaikki sähköpatterit on sammutettu asunnosta ja pumpussa manuasetukset. Lattialämmitys on kylppärissä ja saunassa erittäin pienellä teholla päällä. Pumpun asetukset... Lämmitys, pyynti sisälle 20 astetta, puhallus kakkosella, sivuttaissuunnassa heijjaus, että lämmintä ilmaa liikkuu myös makuuhuoneeseen ja kylppäriin. Korkeussuunnassa asetus on käsittääkseni toiseksi korkeimmalla. Puhaltaa tuonne olohuoneen ja keittiön tilajakajan seudulle.

Asunnossa on tällä hetkellä 22.8 astetta lämmintä ja ulkona 2.8 astetta.

Kyseessä on ensimmäinen ilmalämpöpumppu itsellä ja tosiaan kaikki vinkit pumpun energiaystävälliseen käyttöön otetaan vastaan. Mukavuusvaruste tuo kesällä on, mutta itsekuria löytyy sen verran, että helteistä nautitaan. :) Esimerkiksi, kannattaako paukkupakkasten aikaan avittaa pumppua sähköpattereilla, vai annetaanko poijjan vuan laulaa? :eek:

Sähköyhtiö laittoi arvioksi osakkeelle 10 000 kwh / vuosi. Tarkoitus on päästä 7500 kwh / vuosi. Tämän eteen on tehty muutakin kuin pumppu. Jääkaappipakastinyhdistelmä vaihtui A++ energialuokkaan vieden 219 kwh / vuosi ja valaistus on hoidettu Led-teknologialla. Saunaa lämmitelty perinteisesti 2 krt / viikko. Harmi, kun mittarit täällä eivät ole vielä etäluettavia.

Tavoitteeseen pääseminen hieman tällä hetkellä epäilyttää, mut katotaan miten äijjän käy. :)
 

Misanthor

Jäsen
Vs: ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

Mitsu käynyt lähes taukoamatta nyt syyskuun lopusta alkaen. Kolme kertaa tuo on sammutettu puhdistustoimenpiteitä varten. :)

Pakkaset ovat saapuneet Pohjois-Karjalaan ja pumppu on pitänyt asunnon lämpimänä. Mitään muuta lämmitysmenetelmää ei ole käytössä. Kaikki sähköpatterit on vedetty pois päältä jo aikaisemmin syksyllä, eikä toistaiseksi ole tarvinnut niitä kytkeäkkään.

Pumpun säädöt on mielestäni vähän hakusessa itsellä. Tällä hetkellä lämmitys ja i-see päällä, puhallus kakkosella ja pyynti sisälle 22 astetta. Sivuttaissuunnassa heijjaus, suuntaus korkeussuunnassa yks pykälä ylhäältä alas. Lämpömittarissa olohuoneen kauimmaisessa nurkassa on tällä hetkellä 22.6 astetta. Pakkasten alettua pumpun katkokäynnit loppuivat ja pääasiallisesti tuo nyt kokoajan puhaltaa lämmintä tupaan poislukien sulatusjaksot. Sulatusjaksot näyttää menevän nyt abouttirallaa reippaan tunnin välein. Pakkasten kiristyessä yli kahteenkymppiin olen potkaissut puhalluksen kolmoselle, ihan vaan varmuuden vuoksi.

Mutta ongelmaksi alkaa muodostua kovempien pakkasten aikaan tuo makuuhuone. Siellä lämpötila ei nouse lähellekään niin korkealle kuin täällä olohuoneen puolella sivuttaisheijjauksesta huolimatta. Tietysti sitä ympäröi kylmät seinät, toisinkun olohuonetta. Lämpötila makuuhuoneessa on pysytellyt 2-3 astetta olohuonetta alhaisempana. Tälle en ole vielä ratkaisua keksinyt. Mikäli pidempi yli 20 asteen pakkasjakso tulee, todennäköisesti makuuhuonetta pitää avittaa sähköpatterilla. Toistaiseksi kovimpinakaan pakkasöinä ei oo vielä kylmä tullut. :)
 

Baltic

Jäsen
Vs: ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

Hep!
Täällä käytössä sama punppu ja meillä se on pyörinyt pakkasista riippumatta. Sitten kun ei riitä, niin muuta lämpöä avuksi.
Ja pyyntiä saa hilata meillä ihan reilusti ylös pakkasilla. Nyt ulkona jotakin -15 ja pyynti +25/ puh. man II. isee-OFF. Tällä saadan varmasti pumpusta "kaikki irti".

Kokeile pistää sivuvispaus OFF ja isee OFF. Se voisi tasoittaa ilman kiertoa makkariin. Ainakin heleppo testata :cool:
 

Både

Kylmämestari
Vs: ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

kannattaa tehdä siten että kun pakkanen menee yli -20, niin laittaa pyynnin täysille +31 niin saa parhaiten lämpövä
 

weeman

Aktiivinen jäsen
Vs: ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

mulla ei tarvii pyyntiä nostaa oikeestaan koskaan. sit kun mennään pidemmäksi aikaa -30 asteen nostan pyyntiä 20->22. näillä -10-20 asteen pakkasilla on pyynti 20. lauhemmilla keleillä ja syksyllä pidän pyynnin 19. asunnossa on tarpeeksi lämmin eli olohuone ja muut 22 ja makkarissa sopivasti 19
 

Misanthor

Jäsen
Vs: ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

Ropasin asetuksia sen verran, että otin päivällä I-see toiminnon pois päältä, pyynnin laitoin +25 ja puhalluksen manukolmoselle. Läksin sit 4,5 tunniksi evakkoon. Kotiutuessa olohuoneen kauimmaisessa nurkassa mittarissa 21.7 astetta ja makkarissa 19-20 välillä (elohopeamittari). Sivuttaissunnan heijjaus heitetty pois ja manuaalisesti ohjattu puhallus pari pykälää makuuhuoneen ovelta keskelle. Nyt ilmavirtaa menee myös makkariin kokoajan. Tietysti makuuhuonetta ympäröi kylmät seinät. Toisinkun muuta asuntoa, tää tietysti jonkin verran eroa aiheuttaa. Sokkeleiden päällekään en oo käyny lunta lapioimassa.

Neuvoista otettu vaarit ja aloin hakemaan ennakkoon asetuksia jo päivällä. Nyt vedän varmuudelta testin mitä tuo tuottaa. Nappasin just pyynnin sisälle +31, puhallus kolme, I-see, heijjaukset ja swingit pois. Puolen tunnin päästä kurkkaan puhalluslämpötilan, tuntuu että puhaltaa aika haaleeta ilmaa. ???

Pakkasta ulkona -24.

Tuo haaleen ilman puhaltaminen tuntui epävarmalta. Pakko vetää testi ja kiusata tuota onko tuossa pumpussa kaikki ok. Kohta se selviää. ;D
 

Misanthor

Jäsen
Vs: ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

Testi ohi. Pari minuuttii ehdin pitämään tuota elohopeamittaria noin 5-10 sentin päässä yksiköstä puhallusalueella.

Semmoset 40,5 astetta tuli mittariin lukemaksi. Sit meni pumppu pahimmoilleen sulatukselle. Kunnossa on laite. Asetukset käyttäjällä vaan hukassa. ;D
 

Misanthor

Jäsen
Vs: ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

Pakkaset hävis Pohjois-Karjalasta ja ollaan nollakelin paremmalla puolella päivisin. Tiedossa on, että pumppu on liian iso tähän asuntoon joten yllättäen katkokäynnit pumpulla alkoivat kelin viikonloppuna lauhduttua.

Sisälle pyynti 20, I-see off ja puhallus manukolmonen on asetukset tällä hetkellä.

Kysymys kuuluukin, kannattaako nyt ollenkaan tuota pumppuu katkokäyttää vai suosiolla tässä ruppeisin pitämään pumppuu päivät kiinni ja illalla sit takaisin henkiin, kun kotiudutaan töistä? ???

Tuntuu, että watit menee nyt turhiin sulatuksiin.
 

jviirret

Vakionaama
Vs: ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

Misanthor sanoi:
Kysymys kuuluukin, kannattaako nyt ollenkaan tuota pumppuu katkokäyttää vai suosiolla tässä ruppeisin pitämään pumppuu päivät kiinni ja illalla sit takaisin henkiin, kun kotiudutaan töistä? ???

Eipä siitä pumpulle haittaakaan ole. Toisaalta, jos käyntisuhde on 50/50 ja ottoteho käydessä n.500w niin kulutus on 250w. Työpäivän(10h) aikana menee siis 2,5kW joka maksaa 30senttiä. Vaihtoehto on se, että antaa asunnon jäähtyä äivällä ja nostaa illalla huonelämpötilan takaisin isommalla teholla. Jotakin se tuokin maksaa, eli säästöä voisi tulla 10-20senttiä/päivä.
Nyt varmaan osaat suhteuttaa säästön omaan tulotasoosi ja laskea tarkemmin että kannattaako.
 

Misanthor

Jäsen
Vs: ILP Mitsubishi MSZ-FD25VA, Rivitalokaksio 58 m2, Pohjois-Karjala - Joensuu

Kiitos vastauksesta. Eli antaa mennä nykyisellä vaan. ;D Säästöpä ei oo rahallisesti juuri mitään ja tarvii hössöttää.

Tosiaan oudoksutti hieman tuo toiminta taas pakkasjakson jälkeen kun puhaltelee muutaman hassun minuutin ja katkolle. Sit se jossain vaiheessa herää, puhaltaa hetken pari, sulatus ja sulatuksen jälkeen muutama minuutti ja taas ollaan katkolla. Mut tosin tuolla 20 pyynnillä sisälämpötila pyörii tuolla 22.5 asteen tuntumassa täällä olohuoneen peränurkassa.

Pakkasjaksojen aikana pumppuu ei saa katkolle kun saunailtojen jälkeen jolloin lämpötila nousee katon rajassa.

Astiaan valuneita sulatusvesiä oon kärränny joulukuun alusta tähän hetkeen n. 200 litran eestä mäkeen. On se Mitsu jotain tehny talven aikana. :-*
 
Ylös Bottom